LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 01 Ιουνίου 2020 17:34

Ελληνική ανακάλυψη: Βιοαισθητήρας ανιχνεύει τον κορονοϊό μέσα σε 3 λεπτά!

Υπερταχεία η ανίχνευση του κορονοϊού, χάρη στο σύστημα που ανέπτυξαν ερευνητές ελληνικού πανεπιστημίου.

Περού - κορονοϊός

Μια ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Κυτταρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ένα καινοτόμο φορητό διαγνωστικό σύστημα -ένα κυτταρικό βιοαισθητήρα- για την ταχύτατη (μέσα σε τρία μόνο λεπτά), ευαίσθητη και μαζική ανίχνευση της προεξέχουσας επιφανειακής πρωτεΐνης S1 του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Η συγκεκριμένη μέθοδος, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Sensors» (Αισθητήρες), επιτρέπει δυνητικά τον εντοπισμό του κορονοϊού ακόμη και αμέσως μετά τη μόλυνση ενός ατόμου, επιτρέποντας έτσι την ταυτοποίηση και ασυμπτωματικών φορέων στα πρώτα στάδια της μετάδοσης του ιού.

Ο βιοαισθητήρας βασίζεται σε τροποποιημένα κύτταρα θηλαστικών, τα οποία φέρουν ένα ανθρώπινο χιμαιρικό αντίσωμα κατά του αντιγόνου της προεξέχουσας πρωτεΐνης του κορονοϊού. Η πρόσδεση της πρωτεΐνης S1 στα αντισώματα του βιοαισθητήρα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή στις κυτταρικές βιοηλεκτρικές ιδιότητες του αισθητήρα, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να μετρηθούν μέσω μιας ειδικής βιοηλεκτρικής διάταξης.

Ο βιοαισθητήρας μπορεί να ενσωματωθεί σε μια εύχρηστη πλατφόρμα, που περιλαμβάνει μια φορητή συσκευή και ένα κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα είναι η κλινική δοκιμή του διαγνωστικού αισθητήρα με τη χρήση δειγμάτων ασθενών και σε σύγκριση με τα υπάρχοντα μοριακά και ορολογικά τεστ.

Η ερευνητική ομάδα, την οποία αποτελούν ο καθηγητής Σπύρος Κίντζιος, η επίκουρη καθηγήτρια Γεωργία Μοσχοπούλου, η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Σοφία Μαυρίκου και ο Βασίλης Τσεκούρας, σκοπεύει να βελτιώσει περαιτέρω τη διαγνωστική μέθοδο επεκτείνοντας τον αριθμό των χρησιμοποιούμενων τροποποιημένων κυττάρων, αλλά και να ερευνήσει τη χρησιμότητά της για την ανίχνευση επιφανειακών πρωτεϊνών άλλων κορονοϊών. Επίσης θα επιδιώξει τη βελτίωση της διεπαφής της συσκευής, με την ενσωμάτωση λογισμικού ικανού να παρουσιάζει με λειτουργικό τρόπο τα τελικά αποτελέσματα στο χρήστη.

Έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την οργάνωση κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς, ενόψει και ενός πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χατζηδάκης: Τα highlights του κυβερνητικού έργου για το 202512:32Σαρωτικοί έλεγχοι στην Αττική: Κατασχέθηκαν 12 τόνοι αλλοιωμένων τροφίμων12:18Θεσσαλονίκη: Έλεγχοι, πρόστιμα και συλλήψεις για παρεμπόριο στις λαϊκές αγορές12:04Άρης Μουγκοπέτρος στο Πρωινό ΑΝΤ1: Με αυτό το χέρι θα δουλέψω στην οικοδομή, για να δώσω στα παιδιά μου όσα θέλουν11:50Αχαρνές: Επίθεση με πέτρα σε εργαζόμενο καθαριότητας - Αναζητούνται οι δράστες11:36Λάρισα: Παραμένουν στο μπλόκο της Νίκαιας οι αγρότες11:22Αχαρνές: Της άρπαξαν την τσάντα και την πέταξαν στο δρόμο - Συνελήφθησαν τρεις 15χρονοι11:08Ο πρόεδρος Τραμπ θα λάβει βραβείο ειρήνης από το Ισραήλ10:54Χωρίς αποκλεισμούς παραμένουν τα μπλόκα σε Μπράλο, Αταλάντη, Κάστρο και Θήβα10:40Ντόναλντ Τραμπ: Υπό εξέταση η πώληση F-35 στην Τουρκία10:26Παράσυρση πεζού στα Άνω Λιόσια: Η ανακοίνωση της Hellenic Train10:12"Πάγωσε" η Κεντρική Μακεδονία: -8,6 βαθμοί στο Νευροκόπι 09:58Θεσσαλονίκη: Στα χέρια των Αρχών σπείρα που ρήμαζε σπίτια και μαγαζιά09:44Σε τροχαίο ενεπλάκη ο Άντονι Τζόσουα - Νεκροί ο προπονητής και ο γυμναστής του πυγμάχου (Βίντεο)09:30Ζευγάρι αντιδρά σε έλεγχο για αλκοτέστ: Εσείς δεν έχετε πιε ποτέ; (βίντεο)09:16Ελ Κααμπί - Κόπα Άφρικα: Ασταμάτητος ο "γκολτζής" του Ολυμπιακού09:02Άνω Λιόσια: Στο νοσοκομείο άνδρας, μετά από παράσυρση από συρμό του Προαστιακού08:48Ηράκλειο: Πυρκαγιά σε αποθήκη στην περιοχή του Σκαλανίου08:34Globiled: Ολοκληρωμένη λύση φωτισμού με "Pay As You Save"08:20Τραμπ: Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν "προκυμαία" στη Βενεζουέλα, που συνδεόταν με τη διακίνηση ναρκωτικών08:06
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο