LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 01 Ιουνίου 2020 13:48

Επιστρεπτέα προκαταβολή: εντός Ιουνίου οι διαδικασίες για τον δεύτερο κύκλο

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την επιστρεπτέα προκαταβολή, το Ταμείο Ανάκαμψης και τη μείωση του ΦΠΑ.

Πρόστιμο - χρήματα

Στην ανάπτυξη των μέτρων που έχουν ληφθεί για την οικονομία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Από σήμερα ξεκινά - και θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου - η καταβολή μειωμένου Φ.Π.Α., από το 24% στο 13%, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, καθώς και στις μεταφορές με τρένο, μετρό και τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνα και πλοία. Ήδη, από σήμερα, τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα μειώνονται στο 1,20 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη στα 90 λεπτά. Από σήμερα ξεκινά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες (0,48% για τον εργοδότη και 0,42% για τον εργαζόμενο) για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Από αύριο, 2 Ιουνίου, περίπου 240.000 συνταξιούχοι, θα έχουν μεσοσταθμική αύξηση 100 ευρώ το μήνα, μικτά, στις επικουρικές τους συντάξεις. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή των επικουρικών συντάξεων που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου. Τις επόμενες μέρες θα αρχίσει να καταβάλλεται σε περίπου 3.500 ανέργους ναυτικούς το επίδομα ανεργίας. Ήδη, έχει καταβληθεί σε 2.160 ναυτικούς το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ξεχωριστά, για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «εντός του Ιουνίου, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για το δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Στο νέο κύκλο θα προστεθεί και το αδιάθετο υπόλοιπο του πρώτου κύκλου, έτσι ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί, μέχρι τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη ότι, στα εργαλεία ρευστότητας που έχουμε ανακοινώσει (ΤΕΠΙΧ ΙΙ και ταμείο εγγυοδοσίας), προστίθεται και ο νέος κύκλος ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου:

- για τη γενική επιχειρηματικότητα ύψους 350 εκατ. ευρώ, και

- για τις μικρές επιχειρήσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, δρομολογούνται τρία νέα προγράμματα:

- Το πρώτο, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά περιβαλλοντικές υποδομές, εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων και σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της ανακύκλωσης αποβλήτων.

- Το δεύτερο, ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην ενίσχυση αλυσίδων προστιθέμενης αξίας, συνεργατικών συνεταιρισμών και δικτυώσεων και απευθύνεται σε υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταποιητικής δραστηριότητας.

- Και το τρίτο, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στην αναβάθμιση των υποδομών στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας και την κεντρική αγορά Θεσσαλονίκης».

Η Ελλάδα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφορικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «πρόκειται για μια τολμηρή και γενναία πρόταση που βάζει τον πήχη ψηλά. Τώρα - όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Και πρόσθεσε: «Βέβαιο πάντως είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες, καθώς οι προτάσεις της Επιτροπής πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει:

Α.  το προτεινόμενο πακέτο είναι μεγάλο και φιλόδοξο.

Στην Ελλάδα αναλογούν πόροι περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό  αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της χώρας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε, εδώ και μήνες, τα θέματα αυτά, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο με αποκορύφωμα τις τηλεδιασκέψεις των Συνόδων Κορυφής.

Β.  είναι ευέλικτο. 

Προβλέπεται τετραπλασιασμός του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, κάτι που είχε βάλει πρώτος ο πρωθυπουργός στο ευρωπαϊκό τραπέζι, στο πλαίσιο της πράσινης ατζέντας της κυβέρνησης. Προβλέπεται η αύξηση του rescEU για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας των κρατών-μελών. Κάτι που, επίσης, είχε προτείνει εδώ και χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Προβλέπονται, επίσης, αυξημένες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη.

Γ. αφορά περισσότερο επιχορηγήσεις και λιγότερο δάνεια.

Και το πακέτο των επιχορηγήσεων που αναλογεί στην Ελλάδα αντιστοιχεί, στην ουσία σε ένα δεύτερο ΕΣΠΑ, ανεβάζοντας σε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ τα ποσά που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Δ. το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό.

Υπενθυμίζεται πως όταν - στις 25 Μαρτίου - ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι οκτώ ηγέτες, με κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητούσαν έναν μηχανισμό κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού, το αίτημά τους έμοιαζε με ουτοπία. Και, όμως, έγινε, πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη να αξιοποιήσει αυτή την ιστορική ευκαιρία για την πατρίδα μας. Δεν θα ξοδέψουμε, αλλά θα επενδύσουμε, με σύνεση και υπευθυνότητα, τους πόρους αυτούς για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα». 

Κλείνοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για αυτή την εβδομάδα, δύο σημαντικές - όπως είπε - πρωτοβουλίες: τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Πέμπτη 4 Ιουνίου, σε παρουσίαση του Προγράμματος «Restart Tourism» και την ομιλία του την Παρασκευή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στην παρουσίαση του φιλόδοξου σχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Ηλεκτροκίνηση.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάροχος ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη Σήμερα 10:28 | Ειδήσεις

«Δεν μπορούμε να έχουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα, την Τουρκία», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 6η Υπουργική Συνάντηση της Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια (P-TEC), στο Ζάππειο.

Ζάππειο: Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία για το αμερικανικό LNGΣήμερα 11:41 | Ειδήσεις

Η συμφωνία φέρει σημαντική γεωοικονομική και ενεργειακή βαρύτητα για την Ελλάδα.

"Αποκαλύψεις"- Echo: Θρίλερ με τον θάνατο του θρυλικού σκύλου-ερευνητή της Anubis (βίντεο)Σήμερα 14:48 | Ειδήσεις

Όπως έγινε γνωστό μέσα από την εκπομπή "Αποκαλύψεις", οι τιμές στις βιοχημικές του εξετάσεις ήταν 10 φορές πάνω από το όριο.

Βορίζια - "Αποκαλύψεις": Ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της προσαγωγής του 48χρονουΣήμερα 16:22 | Ειδήσεις

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε επτά συλλήψεις μελών και από τις δύο οικογένειες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:46Μπαρτσελόνα: Επέστρεψε σήμερα στο Camp Nou παρουσία 21.795 φιλάθλων17:32Απελευθερώθηκαν όλα τα μέλη του πληρώματος που κατέλαβαν πειρατές στη Σομαλία17:18Ινδονησία: Έκρηξη σε τζαμί μέσα σε σχολικό συγκρότημα - Αναφορές ότι πρόκειται για επίθεση17:04Ενισχύονται τα δρομολόγια του μετρό λόγω του 42ου Μαραθωνίου της Αθήνας16:50Βορίζια - "Αποκαλύψεις": Ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της προσαγωγής του 48χρονου16:36Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε κατάστημα όπου διεξάγονταν παράνομα τυχερά παιχνίδια16:22Hellenic Championship ATP 250: Ο Τζόκοβιτς πέρασε στα ημιτελικά και κυνηγάει τον 101ο τίτλο του16:08Τέμπη - Σύμβαση 717: Αναβλήθηκε η δίκη των ελεγκτών 15:54"Αποκαλύψεις"- Echo: Θρίλερ με τον θάνατο του θρυλικού σκύλου-ερευνητή της Anubis (βίντεο)15:40Παναθηναϊκός: Ο Κένεθ Φαρίεντ έρχεται για να “γεμίσει” την ρακέτα15:26Miss Universe: Ο πρόεδρος Ναουάτ ζήτησε κλαίγοντας συγγνώμη για το περιστατικό με την Μις Μεξικό (βίντεο)15:12Λάρισα: Στο νοσοκομείο τρίχρονο παιδί που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο14:58Βέροια: Αιματηρή ληστεία στο φράγμα του Αλιάκμονα14:44Στις 3 Δεκεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα14:30Συμφωνία ATLANTIC - SEE LNG TRADE και Venture Global για την προμήθεια LNG14:16Μαρινάκης στο "Πρωινό": Μου έχουν ευχηθεί "μακάρι Τέμπη"14:02ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού13:48Χρυσοχοΐδης: Μόνιμα στην Κρήτη το Ελληνικό FBI - Τέλος οι μπαλωθιές13:35Βορίζια: Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της ΕΛΑΣ – Τα τελευταία στοιχεία13:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο