LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 01 Ιουνίου 2020 08:43

Φόβοι για δεύτερο κύμα κορονοϊού από τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Τον κίνδυνο να αποτελέσουν οι διαδηλώσεις εστίες υπερμετάδοσης του ιού εκφράζουν οι επιστήμονες και οι Αρχές των ΗΠΑ.

Αμερική - διαδηλώσεις

Κίνδυνο για την πυροδότηση ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων της Covid-19 στις ΗΠΑ διαβλέπουν επιστήμονες, υγειονομικές αρχές και κρατικοί αξιωματούχοι, εξαιτίας των συνεχιζόμενων μαζικών διαδηλώσεων μετά το φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό. Παρόλο που αρκετοί διαδηλωτές φορούν μάσκες (όχι κατ’ ανάγκη για λόγους δημόσιας υγείας), η συνάθροιση τόσων ανθρώπων εγκυμονεί κινδύνους δημόσιας υγείας.

Οι αρχές προέτρεψαν τους διαδηλωτές να φοράνε μάσκες και να τηρούν αποστάσεις για να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού, καθώς φοβούνται ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να αποδειχθούν εστίες υπερμετάδοσης, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», κάτι που θα φανεί σε περίπου δύο εβδομάδες. Η δήμαρχος της Ατλάντας συμβούλευσε τους διαδηλωτές «να πάνε να κάνουν ένα τεστ αυτή την εβδομάδα».

Ορισμένοι λοιμωξιολόγοι δήλωσαν ότι είναι θετικό πως οι διαμαρτυρίες γίνονται σε ανοικτούς χώρους, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης. «Οι διαδηλωτές τρέχουν πολύ ολόγυρα, πράγμα που σημαίνει πως εκπνέουν πιο γρήγορα, αλλά από την άλλη προσπερνάνε ο ένας τον άλλο πολύ γρήγορα», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος δρ Γουίλιαμ Σάφνερ του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ.

Επίσης, όπως είπε, οι διαδηλωτές είναι συνήθως νεότεροι σε ηλικία, άρα θα έχουν γενικά καλύτερη έκβαση αν αρρωστήσουν, παραμένει πάντως ο κίνδυνος να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε μέλη της οικογένειας τους και σε συγγενείς τους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και πιο ευπαθείς.

Πιο απαισιόδοξος, ο ιστορικός της ιατρικής δρ Χάουαρντ Μάρκελ, ειδικός στις πανδημίες, υπενθύμισε ότι οι διαδηλώσεις του πλήθους που είχαν γίνει σε αμερικανικές πόλεις όπως η Φιλαδέλφεια και το Ντιτρόιτ εν μέσω της πανδημίας γρίπης του 1918, είχαν συχνά ακολουθηθεί από εξάρσεις νέων κρουσμάτων. «Ναι μεν οι διαδηλώσεις γίνονται έξω, αλλά οι άνθρωποι είναι πραγματικά πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και, σε αυτές τις συνθήκες, το να είναι κανείς σε ανοικτό χώρο, δεν τον προστατεύει και πολύ. Οι δημόσιες συναθροίσεις είναι δημόσιες συναθροίσεις, δεν έχει σημασία για τι πράγμα κανείς διαμαρτύρεται ή πανηγυρίζει. Άλλωστε, γι’ αυτό το λόγο, απαγορεύονται ακόμη οι μεγάλοι αθλητικοί αγώνες», τόνισε ο Μάρκελ.

Πρόσθεσε ότι πολλοί διαδηλωτές δεν φορούν μάσκα, αλλά φωνάζουν συνεχώς, πράγμα που επιταχύνει την εξάπλωση του ιού μέσω των σταγονιδίων του αέρα. Επιπλέον, τα δακρυγόνα και το σπρέι πιπεριού που συχνά εκτοξεύουν οι αστυνομικοί κατά των διαδηλωτών για να τους διαλύσουν, αναγκάζουν τους τελευταίους να δακρύζουν και να βήχουν, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ο ιός να μεταδοθεί στους διπλανούς τους. Ακόμη, κατά τον Μάρκελ, οι διαδηλωτές, μέσα στην έξαψη της στιγμής, «χάνουν την επίγνωση ποιος βρίσκεται κοντά τους, αν φοράει μάσκα ή όχι».

Το «μυστικό όπλο» του νέου ιού είναι ότι σε πολλούς ανθρώπους (σχεδόν τους μισούς, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες) δεν προκαλεί συμπτώματα, όμως μεταδίδεται ύπουλα από αυτούς τους ασυμπτωματικούς φορείς, οι οποίοι δεν νιώθουν άρρωστοι, συνεπώς δεν βλέπουν λόγο να μη συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις. «Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ασυμπτωματικών φορέων και αυτό συνιστά ένα τεράστιο κίνδυνο», υπογράμμισε ο δρ Μάρκελ.

Ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας και διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δρ Ασίς Τζα εκτίμησε ότι περισσότερες από τις μισές λοιμώξεις Covid-19 προέρχονται από ασυμπτωματικούς φορείς. Όπως είπε, η σύλληψη, μεταφορά και φυλάκιση των διαδηλωτών αυξάνει στη συνέχεια περαιτέρω τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου.

Υπερβολικές οι κατηγορίες;

Όσον αφορά τη γενικότερη πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ, το τελευταίο τεύχος του «Εκόνομιστ» επισημαίνει ότι, παρά την περί του αντιθέτου άποψη ιδίως μεταξύ των Αμερικανών, η θνητότητα από τον κορονοϊό στη χώρα είναι περίπου ίδια με εκείνη στην Ευρώπη. Πολλοί Αμερικανοί ίσως επιρρίπτουν υπερβολικές κατηγορίες κατά του προέδρου Τραμπ για τον χειρισμό της πανδημίας και αρκετοί τείνουν να συγκρίνουν τους πάνω από 100.000 νεκρούς των ΗΠΑ από Covid-19 με τους περίπου 60.000 νεκρούς στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Όμως, σύμφωνα με τον Economist, «αυτή η διάχυτη πεποίθηση πως η Αμερική απέτυχε (στην πανδημία) εξαιτίας του Ντόναλντ Τραμπ, δεν υποστηρίζεται από τους αριθμούς.Τουλάχιστον, όχι ακόμη». Από άποψη αναλογίας θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό τους, οι ΗΠΑ τα έχουν καταφέρει λίγο χειρότερα από την Ελβετία και λίγο καλύτερα από την Ολλανδία. Η Νέα Υόρκη έχει μια θνητότητα ανάλογη της ιταλικής Λομβαρδίας, ενώ η Καλιφόρνια ανάλογη της Γερμανίας.

Ο πρόεδρος Τραμπ πράγματι άργησε να αντιδράσει στην κρίση (όπως και αρκετοί κυβερνήτες πολιτειών), προώθησε αμφιλεγόμενες ή εξωφρενικές θεραπείες δημοσίως και υπέσκαψε την εμπιστοσύνη στους αρμόδιους για τη δημόσια υγεία, π.χ. αρνούμενος ο ίδιος να φοράει μάσκα. Αν η ημερήσια θνητότητα της Covid-19 παραμείνει στα σημερινά περίπου επίπεδα, άλλοι 100.000 άνθρωποι πιθανώς θα πεθάνουν στις ΗΠΑ έως το τέλος του 2020.

Όμως γενικά οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν σχεδόν παρόμοιες επιδόσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Στις 27 Μαΐου οι ΗΠΑ είχαν 310 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση (27 χώρες) 279 θανάτους. Επτά ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία κ.α.) καθώς και η Βρετανία είχαν μεγαλύτερη θνητότητα αναλογικά με τον πληθυσμό τους σε σχέση με τις ΗΠΑ. Από την άλλη όμως, οι ΗΠΑ είναι αρκετά πιο αραιοκατοικημένες από την Ευρώπη και σε όποιες περιοχές η πυκνότητα του πληθυσμού τους είναι ανάλογη της ευρωπαϊκής, εκεί οι ΗΠΑ χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ιό.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαLIVE Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης του ΑΝΤ1 για τα παιδιάΣήμερα 09:24 | Ειδήσεις

Ο ΑΝΤ1 προσφέρει σε παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα, αγάπη και ελπίδα και σας καλεί να γίνετε μέρος αυτής προσπάθειας.

Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης ΑΝΤ1 στηρίζει τα Παιδικά Χωριά SOSΣήμερα 08:34 | Ειδήσεις

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος υποστηρίζουν παιδιά, νέους και οικογένειες που βρίσκονται σε ευάλωτες συνθήκες.

Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης ΑΝΤ1 στηρίζει το “Μake a wish Ελλάδος”Σήμερα 06:39 | Ειδήσεις

Η πραγματοποίηση της ευχής ενός παιδιού που πάσχει από σοβαρή ασθένεια μπορεί να του δώσει δύναμη ώστε να μην καταθέσει τα όπλα και να συνεχίσει να μάχεται με θάρρος.

Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης ΑΝΤ1 στηρίζει το σωματείο “Η Φλόγα”Σήμερα 07:59 | Ειδήσεις

«Η Φλόγα», βρίσκεται εδώ και 42 χρόνια δίπλα στα παιδιά που νοσούν από καρκίνο και τις οικογένειές τους.  

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητέρα και μέλος της "Φλόγας" μιλά στον ΑΝΤ1 για τη δική της εμπειρία από τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με νεοπλασματικη ασθένεια (βίντεο)18:11Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος Αλληλεγγύης ΑΝΤ1 στηρίζει το "Make-A-Wish" Ελλάδος17:57Η Αμερική στηρίζει τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1 (βίντεο)17:43Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 για τα παιδιά: Παραπάνω από 600.000 ευρώ έχουν συγκεντρωθεί17:29Νέος Κ.Ο.Κ.: Πάνω από 1.000 παραβάσεις την 25η εβδομάδα της εκστρατείας "Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους"17:15Φουκουσίμα: Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να θέσει ξανά σε λειτουργία τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό του κόσμου 17:01Η κλιματική κρίση δημιουργεί επιπλοκές στην εγκυμοσύνη 16:47Υπηρεσίες Πληροφοριών ΗΠΑ: Οι στόχοι του Πούτιν για την Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει16:33Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος ΑΝΤ1 για τα παιδιά: Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο ευρώ οι προσφορές16:19Ηράκλειο: Έφοδος αστυνομικών σε καφετέριες στη Σητεία, για τηλεοπτική «πειρατεία» – Οκτώ συλλήψεις και χρηματικά πρόστιμα16:05Θεσσαλονίκη: Εντατικοί έλεγχοι και συμβουλές της αστυνομίας στους πολίτες ενόψει των γιορτών15:51Μητσοτάκης σε Αμπάς: Σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Παλαιστινιακή Αρχή και λύση δύο κρατών15:34Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 για τα παιδιά: Σχεδόν μισό εκατομμύριο συγκεντρώθηκε από τις πρώτες ώρες15:17Μαζί έως το 2027 Ολυμπιακός και Μεντιλίμπαρ - Η επίσημη ανακοίνωση15:00Επτά προσαγωγές ατόμων από την Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου14:44ΥΠΑΑΤ: Καταβλήθηκε η 5η κατανομή ύψους 2,4 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες για λειτουργικές δαπάνες αντιμετώπισης της ευλογιάς14:27Μαρινάκης: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει στην επόμενη μέρα του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Γάζα14:10Missing alert για την εξαφάνιση ανήλικης13:56Θάνατος τρίχρονου - Αλεξανδρούπολη: Το παιδί “τιμωρήθηκε” με ασιτία, ο παππούς βαριά χτυπημένος στο νοσοκομείο13:42ΑΑΔΕ – Κεραμεικός: Λουκέτο και πρόστιμο δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε κλαμπ13:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο