Πολύποδες χοληδόχου κύστης: συμπτώματα και αντιμετώπιση
Τι είναι οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης;
Οι πολύποδες στη χοληδόχο κύστη (ή όπως αναφέρονται συχνά πολύποδες χολής) είναι προβολές της εσωτερικής επιφάνειας (του βλεννογόνου) του οργάνου. Υπολογίζεται ότι στο 1-5% των ενηλίκων, κυρίως των ανδρών, ανευρίσκονται τυχαία πολύποδες, συνήθως κατά τον έλεγχο με υπερηχογράφημα, είτε σε εξέταση ρουτίνας είτε για τη διερεύνηση άλλων ενοχλημάτων.
Οι πιο συχνές μορφές πολυπόδων στην χοληδόχο κύστη είναι:
- Οι χοληστερινικοί πολύποδες (60%), οι οποίοι ουσιαστικά είναι ψευδείς πολύποδες (ψευδοπολύποδες) και δημιουργούνται από συσσώρευση κρυστάλλων χοληστερίνης. Είναι μικρού μεγέθους (κάτω από 1 εκατοστό), δεν εξαλλάσσονται (δεν εξελίσσονται δηλαδή σε καρκίνο) και είναι συνήθως πολυάριθμοι.
- Οι φλεγμονώδεις πολύποδες, και αυτοί δεν εξαλλάσσονται και ανευρίσκονται σε περιπτώσεις χρόνιας χολοκυστίτιδας (χρόνιας φλεγμονής του οργάνου).
- Οι αδενωματώδεις πολύποδες ή αδενώματα, οι οποίοι μπορούν να εξαλλαγούν σε αδενοκαρκίνωμα της χοληδόχου κύστης (έναν εξαιρετικά κακοήθη και επιθετικό καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος). Έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και είναι συνήθως μονήρεις.
- Οι αδενομυωματώδεις πολύποδες εμφανίζονται σαν πάχυνση της χοληδόχου κύστης κυρίως στον πυθμένα αυτής και έχουν επίσης συνδεθεί σπανιότερα με κακοήθη εξαλλαγή.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης δεν προκαλούν συμπτώματα. Ανευρίσκονται συνήθως τυχαία σε υπερηχογράφημα που διενεργείται για άλλους λόγους. Συχνά όμως συνυπάρχουν με παρουσία λίθων, οπότε δίνεται η εντύπωση ότι τα συμπτώματα οφείλονται στους πολύποδες. Οι πολλαπλοί χοληστερινικοί πολύποδες (ψευδοπολύποδες) μπορούν να δημιουργήσουν κρίσεις κωλικών ή και χολοκυστίτιδας λόγω του ερεθισμού του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης. Πολύ σπάνια, αν ένας πολύποδας βρίσκεται κοντά στον αυχένα της χοληδόχου κύστης και εμποδίζει την ομαλή ροή της χολής, μπορεί να προκαλέσει επεισόδια πόνου (κωλικού).
Πώς αντιμετωπίζονται οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης;
Το μέγεθος ενός αληθούς πολύποδα, λόγω της πιθανότητας εξαλλαγής σε καρκίνο, είναι σημαντικός παράγοντας στην απόφαση για τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης. Εάν η διάμετρος του πολύποδα είναι άνω των 7 mm, συνιστάται η διενέργεια χολοκυστεκτομής. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι δυνατή η παρακολούθηση με αυστηρό υπερηχογραφικό έλεγχο, ανά έξι μήνες. Εάν συνυπάρχει χολολιθίαση ή εμφανιστούν συμπτώματα φλεγμονής (πιθανή παρουσία ψευδοπολυπόδων), είναι επίσης επιβεβλημένη η χειρουργική αντιμετώπιση. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης διενεργείται λαπαροσκοπικά, μέσω πολύ μικρών τομών στο δέρμα (ελαχίστων χιλιοστών). Ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου ακόμη και την ίδια ημέρα, έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και επανέρχεται άμεσα στην καθημερινή του δραστηριότητα, απαλλαγμένος από το άγχος εμφάνισης επιπλοκών από την ύπαρξη του πολύποδα.
*Άρθρο του Χαράλαμπου Σπυρόπουλου, Γενικού Χειρουργού - Διευθυντή Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής Metropolitan General.