LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 29 Μαΐου 2020 17:14

ΣΕΒΕ: Έξι μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Προτάσεις του Συνδέσμου Εξαγωγέων προς την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Με νέα παρέμβασή του, σε συνέχεια προηγούμενων, για την στήριξη των επιχειρήσεων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον Covid-19, ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων επανέρχεται σε προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει αλλά και σε νέες, απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πρόκειται για προτάσεις μέτρων, που όπως επισημαίνει, θα βελτιώσουν τα ήδη αναμφίβολα πολύ θετικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας από την Κυβέρνηση.                                                                       

1. Προγράμματα στήριξης ρευστότητας των επιχειρήσεων –  Πρόβλημα η μη δυνατότητα υπαγωγής παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων που έχουν υπερβεί το όριο των ενισχύσεων de minimis ή/και θεωρούνται προβληματικές σε προγράμματα στήριξης ρευστότητας που εντάσσονται στο αντίστοιχο πλαίσιο

Παρά τα πολύ σημαντικά για τις επιχειρήσεις μέτρα, σε αυτό το κρίσιμο σημείο καμπής και επανεκκίνησης της οικονομίας, πολλές παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αποκλείονται από αυτά, είτε διότι έχουν υπερβεί το όριο των ενισχύσεων de minimis των 200.000€ ή/και θεωρούνται προβληματικές σε προγράμματα στήριξης ρευστότητας που εντάσσονται στο αντίστοιχο πλαίσιο.

Πρόταση και αίτημα του ΣΕΒΕ είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας αποσύνδεσης από το καθεστώς του 1407/13 ως προς το όριο τουλάχιστον και ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας της προβληματικής επιχείρησης σε όλα τα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων λόγω COVID-19.

Ιδιαίτερα δε ως προς το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, με δεδομένο ότι αποτελεί συνέχεια προηγούμενου προγράμματος και εντάσσεται σε συγκεκριμένο δεσμευτικό πλαίσιο, ο ΣΕΒΕ ζητά τον  άμεσο σχεδιασμό ενός νέου αντίστοιχου προγράμματος στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων λόγω COVID19.

2. Έκπτωση στην έγκαιρη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών 25% και από εργοδότες νομικά πρόσωπα που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενα σύμφωνα με τον ΚΑΔ της επιχείρησης.

Δυστυχώς, παρά την παράταση της εν λόγω έκπτωσης και για τον μήνα Απρίλιο, αυτή συνεχίζει να προβλέπεται μόνο για άλλες κατηγορίες (αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες) πλην των εργοδοτών-νομικών προσώπων, γεγονός που δημιουργεί μία άνιση αντιμετώπιση μεταξύ τους.

3. Έκπτωση σε φορολογικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων – αποσαφήνιση του τρόπου φορολογικής αντιμετώπισης-λογιστικής απεικόνισης της έκπτωσης του 25%

Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιος θα είναι ο τρόπος φορολογικής αντιμετώπισης-λογιστικής απεικόνισης αφενός της έκπτωσης, αλλά και του συμψηφισμού του 25%, ώστε να μην προκύψει σε επόμενο στάδιο εκ νέου φορολόγηση-επιβάρυνση των επιχειρήσεων.

4. Μέτρα στήριξης για εξαγωγικές κερδοφόρες επιχειρήσεις

Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να στηριχθούν και οι συνεπείς εξαγωγικές κερδοφόρες επιχειρήσεις που επίσης είναι πληττόμενες από τον COVID19 και δεν έχουν αξιοποιήσει κανένα μέτρο στήριξης, διότι έχουν μηδενικές παρελθούσες φορολογικές εκκρεμότητες και πιστωτικό ΦΠΑ. Προτείνουμε για τις επιχειρήσεις αυτές να προβλεφθεί μία έκπτωση 25% στην άπαξ καταβολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων και ειδικότερα στον φόρο εισοδήματος με βάση τις επικείμενες φορολογικές δηλώσεις.

5. Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων CΟVΙD-19

Ενόψει της επικείμενης έναρξης χορήγησης δανείων από τις εμπορικές τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κατά 80% και με σκοπό τη στοχευμένη και όχι γενική δανειοδότηση των επιχειρήσεων, ο ΣΕΒΕ επανέρχεται στο αίτημα ένταξης και χρηματοδότησης από τις τράπεζες μεταχρονολογημένων επιταγών.

6. Κατάργηση εισφοράς 0,60% Ν. 128/75 στο πρόγραμμα «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ» ΟΑΕΠ

Μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετικής σημασίας ενέργεια της Κυβέρνησης για την υποστήριξη ειδικά των εξαγωγικών επιχειρήσεων, με την οποία:

θα αξιοποιηθεί περισσότερο το προϊόν του ΟΑΕΠ, προς όφελος της εθνικής οικονομίας

θα προσφερθεί ρευστότητα στους εξαγωγείς με χαμηλότερο κόστος

θα μειωθούν από το Δημόσιο οι εγγυήσεις που χορηγεί στις τράπεζες για εξαγωγικά δάνεια, αφού αυτές θα προσφέρονται διαμέσου των υπαρχόντων ιδίων κεφαλαίων και υφιστάμενων κρατικών εγγυήσεων που διαθέτει ο ΟΑΕΠ

θα πολλαπλασιαστούν οι εργασίες ασφαλειών εξαγωγικών πιστώσεων του ΟΑΕΠ, με συνέπεια την άνοδο του κύρους του, των μεριδίων αγοράς του και της αναγνωρισιμότητάς του στην επιχειρηματική κοινότητα γενικότερα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘερμό επεισόδιο στο Αγαθονήσι: Τουρκικό αλιευτικό επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του λιμενικού – Έπεσαν προειδοποιητικές βολέςΣήμερα 17:48 | Ειδήσεις

Το τουρκικό σκάφος έκανε επικίνδυνους ελιγμούς εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, παρά τις προειδοποιήσεις του λιμενικού.

Προϋπολογισμός 2026: Ισχυρή ανάπτυξη, "εκτίναξη" των επενδύσεων, πληθωρισμός στο 2,2% και μείωση ανεργίαςΣήμερα 14:30 | Ειδήσεις

Οι επενδύσεις προβλέπεται να αποτελέσουν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης για το 2026.

Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον Αλέκο Φλαμπουράρη – Ο επικήδειος του Αλέξη Τσίπρα (εικόνες)Σήμερα 16:44 | Ειδήσεις

«Δεν σε αποχαιρετώ, αλλά σου υπόσχομαι ότι, όπως εσύ, δεν θα παραδώσουμε ούτε την ψυχή ούτε τα όνειρά μας, στη γοητεία της όποιας εξουσίας», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ελεύθερη αφέθηκε η Δήμητρα ΜατσούκαΣήμερα 15:30 | Ειδήσεις

Αναβλήθηκε για τις 2 Δεκεμβρίου η δίκη της ηθοποιού στο Αυτόφωρο. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έγινε από τους πρώτους οδηγούς που δέχονται ψηφιακό πρόστιμο 19:56Βορίζια: Την Παρασκευή η απόφαση για το αν θα προφυλακιστεί ο 23χρονος19:42Θεσσαλονίκη: Μετέφεραν 12 κιλά κάνναβης προσποιούμενοι ταξιτζή και πελάτη19:28ΕΟΔΥ: Τέσσερις θάνατοι από COVID-19 και 162 νέες εισαγωγές 19:14Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού18:50Διπλό "χτύπημα" του Λιμενικού στον Πειραιά - Συνελήφθησαν δύο άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών18:40Κομοτηνή - Διακίνηση μεταναστών: Συνελήφθη αλλοδαπός για το τροχαίο με τους 2 νεκρούς στη Ροδόπη18:30Ισπανία: Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας κρίθηκε ένοχος για διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών 18:20Παναθηναϊκός: Θλάση ξανά ο Πελίστρι - Θα καθυστερήσει να επανέλθει 18:10Θερμό επεισόδιο στο Αγαθονήσι: Τουρκικό αλιευτικό επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του λιμενικού – Έπεσαν προειδοποιητικές βολές18:00Αχαΐα: Νέο περιστατικό ξυλοδαρμού ανηλίκου17:50Γαλλία: Πολιτικό σοκ με δήλωση του στρατηγού Μαντόν – "Η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να χάσει τα παιδιά της"17:40Τεττέη για Αντετοκούνμπο: Ο Γιάννης ήταν και είναι ο φάρος για παιδιά σαν εμένα17:30Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:20"Αποκαλύψεις"- Πρώην φίλος του επιχειρηματία: Ο Παντελίδης δεν στεναχωριόταν όταν έχανε, γελούσε17:10Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον Αλέκο Φλαμπουράρη – Ο επικήδειος του Αλέξη Τσίπρα (εικόνες)17:00Πλήρωσε χρήματα για αγορά αυτοκινήτου και δεν το παρέλαβε ποτέ16:50Δήμητρα Ματσούκα: Η πρώτη της αντίδραση στις "Αποκαλύψεις" μετά τη σύλληψη της - Από εσάς το μαθαίνω16:40Μουντιάλ 2026: Αναλυτικά η κλήρωση τον πλέι-οφ που οδηγούν σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό16:30Συνάντηση Χριστοδουλίδη- 'Ερχιουρμαν: Τέσσερα τα θετικά σημεία σύμφωνα με τον πρόεδρο Κύπρου16:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο