LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 29 Μαΐου 2020 13:59

Proxima b: ο εξωπλανήτης με μέγεθος όσο η Γη

Aστρονόμοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του, γύρω από το κοντινότερο στη Γη άστρο/. Η ύπαρξη νερού και οι θεωρίες για ίχνη ζωής. Τι μελετούν τώρα οι ειδικοί.

Εξωπλανήτης

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γενεύης και άλλοι αστρονόμοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός εξωπλανήτη (Proxima b) γύρω από το κοντινότερο στη Γη άστρο, τον Εγγύτατο του Κενταύρου (Proxima Centauri), που βρίσκεται σε απόσταση 4,2 ετών φωτός από τον Ήλιο.

Η επιβεβαίωση του εξωπλανήτη έγινε με το ελβετικό φασματογράφο ακριβείας Espresso, που είναι εγκατεστημένος στο Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή. Ο εξωπλανήτης έχει το μέγεθος περίπου της Γης, με μάζα μόνο 1,17 φορές μεγαλύτερη, και βρίσκεται στη φιλόξενη για ζωή ζώνη του άστρου του, γύρω από το οποίο ολοκληρώνει μια τροχιά κάθε 11,2 μέρες (η διάρκεια του έτους του).

Η αρχική ανακάλυψη του Proxima b είχε γίνει πριν τέσσερα χρόνια μέσω ενός παλαιότερου φασματογράφου (HARPS). Ο εν λόγω εξωπλανήτης θεωρείται μια από τις ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις που έχουν κάνει οι αστρονόμοι.

Ο Proxima b βρίσκεται περίπου 20 φορές πιο κοντά στο άστρο του από όσο απέχει η Γη από τον Ήλιο, όμως δέχεται περίπου παρόμοια ενέργεια, συνεπώς έχει επιφανειακές θερμοκρασίες που πιθανώς επιτρέπουν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, κάτι που –αν όντως συμβαίνει- αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης ζωής. Συνεπώς ο συγκεκριμένος κοντινός εξωπλανήτης αποτελεί ιδανικό υποψήφιο για αναζήτηση ιχνών ζωής.

Όμως, από την άλλη, το άστρο του Εγγύτατου είναι ένας ενεργός ερυθρός νάνος που «βομβαρδίζει» τον εξωπλανήτη του με ακτίνες-Χ. Ο Proxima b δέχεται περίπου 400 φορές μεγαλύτερη ακτινοβολία-Χ από ό,τι η Γη. Το ερώτημα για τους επιστήμονες είναι αν ο εξωπλανήτης διαθέτει ατμόσφαιρα που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας απέναντι στις ακτίνες-Χ. Αν υπάρχει ατμόσφαιρα, το δεύτερο σημαντικό προς διερεύνηση ζήτημα είναι αν αυτή διαθέτει χημικά στοιχεία (π.χ. οξυγόνο) που ευνοούν την ανάπτυξη της ζωής, τουλάχιστον όπως την ξέρουμε στο δικό μας πλανήτη. Τα ισχυρότερα τηλεσκόπια του μέλλοντος θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις.

Στο μεταξύ, οι αστρονόμοι, κάνοντας τις νέες μετρήσεις ακριβείας για τον Proxima b, οι οποίες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του, ανακάλυψαν ένα δεύτερο σήμα στα δεδομένα των παρατηρήσεων, που πιθανώς παραπέμπουν στην παρουσία ενός δεύτερου εξωπλανήτη, με μάζα πολύ μικρότερη της Γης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑλεξανδρούπολη: Προφυλακιστέα η μητέρα του 3χρονου που πέθανε από ασιτίαΣήμερα 16:48 | Ειδήσεις

Ποιες είναι οι κατηγορίες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η μητέρα του 3χρονου

Ο Θοδωρής Κυριακού για τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο του ANT1 - Θα βοηθήσουμε τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα που μας έχουν ανάγκηΣήμερα 09:03 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ κ. Θοδωρής Κυριακού, δώρισε 300.000 ευρώ για αυτό τον ιερό σκοπό.

"Αποκαλύψεις" - Αλεξανδρούπολη: Η δικηγόρος της μητέρας του 3χρονου που πέθανε από ασιτία μιλάει στον ΑΝΤ1Σήμερα 16:49 | Ειδήσεις

Ο παππούς του άτυχου παιδιού ξυλοκοπήθηκε άγρια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Όλα όσα έγιναν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1 που συγκεντρώθηκαν 3.330.000 ευρώ (βίντεο)Σήμερα 11:07 | Ειδήσεις

Πάνω από 35 χρόνια, ο ΑΝΤ1 αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες, εμπνέει και κάνει πράξη τη δέσμευσή του για κοινωνική αλληλεγγύη. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ουκρανία: Η "σαρκοφάγος" του Τσέρνομπιλ μπορεί να καταρρεύσει εάν δεχθεί νέα επίθεση19:31Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 14χρονος μαθητής με αυτοσχέδιο γυάλινο μαχαίρι έξω από σχολείο19:17Υεμένη: Οι αντάρτες και η κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία για την ανταλλαγή σχεδόν 3.000 αιχμαλώτων19:03Hellenic Train: Ενισχύονται τα δρομολόγια ενόψει εορτών στον Οδοντωτό18:49Σε λειτουργία η ψηφιακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για αγροτεμάχια χωρίς ΚΑΕΚ18:35Ίλιον: Συνελήφθησαν 12χρονος και 13χρονος που οδηγούσαν κλεμμένη μοτοσικλέτα18:20Χριστουγεννιάτικα κάλαντα αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου 18:06Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας υπόσχεται ότι ο στρατός θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας17:51Πιερία: Άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης17:38Νέο έργο του Banksy εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στο Λονδίνο (εικόνες)17:23Αλεξανδρούπολη: Προφυλακιστέα η μητέρα του 3χρονου που πέθανε από ασιτία17:09"Αποκαλύψεις" - Αλεξανδρούπολη: Η δικηγόρος της μητέρας του 3χρονου που πέθανε από ασιτία μιλάει στον ΑΝΤ116:54"Αποκαλύψεις"- Στέφανος Παπαδόπουλος: O 21χρονος φέρεται να έστελνε βίντεο με προσωπικές του στιγμές σε ομάδες στα social media (βίντεο)16:40ΕΛΓΑ: Πληρωμές 35,1 εκατ. ευρώ για καταστροφές από Daniel, Elias και πυρκαγιές σε Έβρο, Καβάλα και Φθιώτιδα16:26Γεωργιάδης από Αμύνταιο: Στόχος είναι να απορροφήσουμε και το τελευταίο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης16:12Ζελένσκι: Αρκετά σχέδια εγγράφων που σχετίζονται με τις εγγυήσεις ασφαλείας είναι έτοιμα μετά τις συνομιλίες στις ΗΠΑ15:58Κροατία: Πενήντα χρόνια κάθειρξη για τον δολοφόνο ενός μαθητή σε σχολείο15:44Άρση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στην Πιερία15:27Τσίπρας: Γίνανε λάθη τα οποία χωρίς δισταγμό τα αναφέρω και ασκώ κριτική και αυτοκριτική15:10Συνελήφθη 35χρονος στα Καλύβια, καταζητούμενος για δολοφονίες μελών της Greek Mafia14:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο