LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 19 Μαΐου 2020 13:11 | Ανανέωση: 19 Μαΐου 2020 13:27

Γενοκτονία των Ποντίων: Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων. Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών και της ΠτΔ.

 Γενοκτονία Ποντίων

Μετά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί στέλνουν το μήνυμα τους με αφορμή την ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων, καθώς φέτος συμπληρώνονται 101 χρόνια από τα δραματικά γεγονότα.

«Πριν από έναν αιώνα, οι Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα μιας πρωτοφανούς θηριωδίας. Διώχθηκαν, εκτοπίστηκαν, αφανίστηκαν. Όσοι γλίτωσαν, άφησαν πίσω τις πατρογονικές εστίες για να αναστηθούν στην μητέρα-πατρίδα. Με τη λύρα τους να θρηνεί ακόμη τον ξεριζωμό. Αλλά και με το δοξάρι της να τραγουδά την ελπίδα. Και να ζητά δικαίωση», αναφέρει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του σε ανάρτηση του στο Facebook. 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι «η Πολιτεία ανταποκρίθηκε ομόψυχα στο αυτονόητο καθήκον της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Και αγωνίζεται για τη διεθνοποίηση και την παγκόσμια προβολή της. Ταυτόχρονα η Ελλάδα ενσωματώνει στη νέα πορεία της το δυναμισμό των παιδιών της του Πόντου. Εκείνων που κρατούν ζωντανή τη μνήμη και τις παραδόσεις του τόπου τους».

«Θα τιμούμε την «Ημέρα Μνήμης» μέχρι να ξημερώσει η Ημέρα της Δικαίωσης!» καταλήγει ο Πρωθυπουργός.

 Κυρ. Μητσοτάκης  - Γενοκτονία των Ποντίων

«Φέτος συμπληρώνονται 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, μια από τις πιο τραγικές και ειδεχθείς στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, που οδήγησε στο θάνατο και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές του εστίες ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία, που πάλευε για την επιβίωση του για χιλιάδες χρόνια», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα την καθοριστική συμβολή των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ανόρθωση της χώρας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η ανάδειξή τους σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον». 

Αλέξης Τσίπρας  - Γενοκτονία των Ποντίων

«Όλοι οι Έλληνες αγωνιζόμαστε να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από όλες τις χώρες του πλανήτη. Να ζητήσουν συγνώμη επιτέλους οι Τούρκοι για το έγκλημα», αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Όπως προσθέτει, αυτό είναι και το μήνυμα της σημερινής Ημέρας Μνήμης, που καθιερώθηκε το 1994 ομόφωνα από τη Βουλή με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. 

   Η κ. Γεννηματά επισημαίνει ότι σφαγιάστηκαν, έχασαν τους ανθρώπους τους, βασανίστηκαν, ξεριζώθηκαν, έχτισαν τη ζωή τους από το μηδέν στις νέες πατρίδες, πρόκοψαν ξανά και κοιτάνε πάντα μπροστά, όμως δεν ξέχασαν ποτέ τις ρίζες τους. «Ένα από τα πιο δυναμικά και δημιουργικά κύτταρα του ελληνισμού, που έρχεται μέσα από τα βάθη των αιώνων και κάνει αισθητή την παρουσία του παντού, σε όλους τους κοινωνικούς τομείς», τονίζει και καταλήγει: «Τιμή στον Ποντιακό Ελληνισμό είναι το αντίδοτο στη λήθη».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απο το βήμα της Βουλής δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο για τη “Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων”. Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ στηρίζει κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, όπως και όλες τις διεκδικήσεις του λαού, κόντρα στις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στεκόμαστε στο πλευρό των χιλιάδων ομογενών, που ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας και συνεχίζουν μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης. Θεωρούμε ότι πρέπει να αναδειχθεί και να στηριχθεί από το ελληνικό κράτος η πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων όλων των γενεών, μακριά από τις διάφορες αντιδραστικές εθνικιστικές ρητορικές μίσους».  

Η Ελληνική Λύση στο μήνυμά της για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων αναφέρει: «Ημέρα μνήμης και τιμής η σημερινή για τον Ελληνισμό του Πόντου που δέχτηκε την συστηματική εξόντωση από το κίνημα των Νεότουρκων  από το 1914 μέχρι το 1923, με αποτέλεσμα 353.000 Έλληνες να βρουν τραγικό Θάνατο και 1.130 εκκλησίες, 960 σχολεία, 815 κοινότητες να καταστραφούν.  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ δεν ξεχνά και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε αυτή η θηριωδία των Τούρκων να αναγνωριστεί διεθνώς ως Γενοκτονία και να αποδοθεί δικαιοσύνη, τιμή και αναγνώριση στα θύματα του Τουρκικού κράτους».

Το ΜέΡΑ 25 τιμά τον ποντιακό Ελληνισμό στην πράξη και απαιτεί την ίση μεταχείρισή τους από την Πολιτεία, που δεν δίστασε στα χρόνια των μνημονίων να τους αφαιρέσει ακόμη και το μικρό επίδομα που λάμβαναν ως σύνταξη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Κριθαρίδης. Το ΜέΡΑ 25, προσθέτει ο κ. Κριθαρίδης, έχει καταθέσει σχετική τροπολογία για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας και καλεί την κυβέρνηση «να τιμήσει στην πράξη και όχι απλώς στα λόγια τους συμπολίτες μας αυτούς που ξεριζώθηκαν». Ο κ. Κριθαρίδης αναφέρει στη δήλωσή του ότι «σήμερα τιμούμε τις 353.000 θυμάτων των Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων του εθνικισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, αλλά και το μισό εκατομμύριο περίπου εκτοπισμένων Ελλήνων προσφύγων του Πόντου. Σήμερα, που ο εθνικισμός αναδύεται ξανά σε πολλές γωνιές του πλανήτη και ο ξεριζωμός συνιστά δυστυχώς βάρβαρη πραγματικότητα για εκατομμύρια πρόσφυγες ανά τον κόσμο».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)Σήμερα 07:19 | Ειδήσεις

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας. Πως αναμένεται να κινηθεί η κακοκαιρία.

Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετΣήμερα 08:53 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπ. Ανάπτυξης για την ακρίβεια, τους ελέγχους και τα πρόστιμα στην αγορά. Πότε ενεργοποιούνται το “Καλάθι των νονών” και το “Καλάθι του Πάσχα”

Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόποΣήμερα 00:03 | Ειδήσεις

Σε περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για θετικές προσδοκίες.

ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδιαΣήμερα 07:52 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, υποβάθμισε την επίθεση στην Ισφαχάν, ενώ δεν θέλησε να επιρρίψει ευθύνες στο Ισραήλ. Τι ανέφερε για πιιθανά αντίποινα. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ09:04Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)08:51ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδια08:37Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και χαλάζι08:24Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται08:10Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)07:57Μετρό: Κλειστός σταθμός το Σαββατοκύριακο07:44“I LOVE Σου Κου”: Οι καλεσμένοι και οι αποκλειστικές συνεντεύξεις του Σαββατοκύριακου07:30Εορτολόγιο - 20 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:17Γιατί ανησυχεί τις αγορές η ένταση στη Μέση Ανατολή07:03Ολυμπιακή Φλόγα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο για την λαμπαδηδρομία06:50Amber Alert για εξαφάνιση 17χρονου - Φόβοι για την ζωή του06:3621η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”06:30Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο06:23“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία06:15Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός06:14Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι06:09Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο