LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 18 Μαΐου 2020 10:33 | Ανανέωση: 18 Μαΐου 2020 10:43

Οι αλλαγές στις μετακινήσεις με πλοία

Το νέο πρωτόκολλο επιβατών στα πλοία. Τι αλλάζει από σήμερα.

Λιμάνια - λιμάνι - κορονοϊός

Από σήμερα Δευτέρα 18/05 ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου πρωτοκόλλου επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις πολιτών προς την Κρήτη, ενώ για τα υπόλοιπα νησιά εξακολουθεί να ισχύει η μετακίνηση των ιδιοκτητών και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους από τις 11 Μαϊου. Στη δεύτερη περίπτωση οι επιβάτες όταν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους με έγγραφη δήλωση των ιδίων και εφόσον πρόκειται για εργαζομένους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.

Το νέο πρωτόκολλο επιβατών που θα έχει εφαρμογή μέχρι τις 15/06 με επαναξιολόγηση, ένα πλοίο θα μπορεί να φιλοξενεί το 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Επίσης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία του υπουργείου Ναυτιλίας με την υγειονομική Επιτροπή, έχουν θεσπιστεί κανόνες που θα διέπουν το επόμενο διάστημα τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις .

Οι επιβάτες στα πλοία της ακτοπλοΐας πριν την επιβίβασή τους θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο. Επίσης στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού.

Επίσης όλοι οι επιβάτες αλλά και το πλήρωμα θα πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας.

Σημειώνεται ότι τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοϊας έχουν ήδη εκπαιδευθεί προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσμα κορονοϊου σε επιβάτη, ενώ τα πλοία μετά από κάθε δρομολόγιό τους θα απολυμαίνονται.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης θα επισκεφθεί το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΑΣ KAI HELLENIC SPIRIT με αφορμή την απελευθέρωση των μετακινήσεων προς την Κρήτη.

Ο κ.Πλακιωτάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του έχει τονίσει ότι το υπουργείο Ναυτιλίας σχεδιάζει βήμα - βήμα την επόμενη μέρα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με κανόνες και οδηγίες που στόχο έχουν να προστατεύσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την υγεία επιβατών και πληρωμάτων των πλοίων, αλλά και τη δημόσια Υγεία σε κάθε νησί.

«Η περαιτέρω άρση των περιορισμών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα εξετάζεται συνεχώς και εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από εμάς τους ίδιους και τη συνέπεια μας στην τήρηση των μέτρων» έχει τονίσει ο υπουργός.

Μετακινήσεις με τρένα και λεωφορεία ( ΚΤΕΛ, τουριστικά, ΙΔ)

Επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η χρήση των θέσεων τόσο σε τρένα όσο και σε λεωφορεία θα είναι ένα κάθισμα κατειλημμένο ένα κενό και η πληρότητα κατά την κράτηση και έκδοση εισιτηρίων

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων.

Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.

Υπενθυμίζεται πως από αύριο επανέρχονται τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα. Θα κυκλοφορούν οι αμαξοστοιχίες IC 50, IC 52, IC56 και IC 58, από την Αθήνα με προορισμό την Θεσσαλονίκη, καθώς και οι αμαξοστοιχίες IC 51, IC 53, IC 57 και IC 59, από την Θεσσαλονίκη με προορισμό την Αθήνα. Επίσης, επανακυκλοφορούν οι αμαξοστοιχίες 81, 83, 84 και 86 στη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Φλώρινα και αντίστροφα, καθώς και τα τοπικά δρομολόγια στη γραμμή Λάρισα - Βόλος - Λάρισα.

Οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. πληρούν όλες τις προϋποθέσεις προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια επιβατικού κοινού και εργαζομένων(πχ απαραίτητος εξοπλισμός για εργαζόμενους, αντισηπτικό σε κάθε βαγόνι, εισροή φρέσκου αέρα και αλλαγή φίλτρων αέρος στις αμαξοστοιχίες, απολύμανση, έλεγχος στην επιβίβαση).

Τέλος, οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν:

  • Να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.
  • Να εφοδιάζουν το προσωπικό με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό).
  • Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.

Μετακινήσεις με αεροπλάνα

  • Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
  • Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα. -Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
  • Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.
  • Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για επιβατικό κοινό και για πληρώματα καθόλη τη διάρκεια της πτήσης
  • Ενθαρρύνεται η χρήση για ηλεκτρονικό check in
  • Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους
  • Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.

Σημειώνεται πως από σήμερα, η AEGEAN ενισχύει τις συχνοτήτες πτήσεων προς Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη ενώ από τις 25 Μαΐου, θα ενισχυθούν οι συχνότητες προς Ρόδο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και τους υπολοίπους προορισμούς του δικτύου εσωτερικού. Επίσης, σταδιακά μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα προχωρήσει και η επανέναρξη διασύνδεσης με μερικούς βασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, (Μόναχο, Ζυρίχη, Φρανκφούρτη Γενεύη) με μικρή κατά αρχήν συχνότητα ενώ προγραμματίζεται και η αύξηση πτήσεων προς Βρυξέλλες ( προορισμός εξωτερικού που έως σήμερα δεν είχε ανασταλεί).

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Ισπανία: Σήμερα οι χώρες του Νότου πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξη της ΕΕΣήμερα 16:49 | Ειδήσεις

«Το αυξημένο κόστος ζωής πολιορκεί όλες τις χώρες τις Ευρώπης. Εκτός από την ανάγκη στοχευμένων πολιτικών πρέπει να συζητήσουμε για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή στήριξη ώστε η ανάπτυξη να μην αφήνει κανένα πίσω» τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

"Αποκαλύψεις" - Ειρήνη Μουρτζούκου: "Βόμβες" από την κατάθεσή της για τον θάνατο του ΠαναγιωτάκηΣήμερα 15:22 | Ειδήσεις

Παρά την ομολογία της για την εμπλοκή της στον θάνατο τεσσάρων βρεφών, η Ειρήνη Μουρτζούκου εξακολουθεί να αρνείται κατηγορηματικά πως έβλαψε τον μικρό Παναγιώτη.

Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)Σήμερα 14:43 | Ειδήσεις

Μείνετε ενημερωμένοι για τις ειδήσεις που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον χρηστών των social media σήμερα, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου.

"Αποκαλύψεις" - Καρυστιανού: Στις επόμενες εκλογές θα συμμετάσχουμε κι εμείςΣήμερα 15:27 | Ειδήσεις

«Εμένα ο μοναδικός και τελικός σκοπός είναι η δικαίωση του παιδιού μου και φυσικά μέσα από αυτό, η δικαίωση και της χώρας».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χανιά: Στην εντατική 33χρονος μετά από τροχαίο (εικόνες)18:22Ασπρόπυργος: Άγνωστοι έβαλαν φωτιές και επιτέθηκαν με πέτρες σε αστικό λεωφορείο18:08Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:54"Αποκαλύψεις" - Ειρήνη Μουρτζούκου: "Βόμβες" από την κατάθεσή της για τον θάνατο του Παναγιωτάκη17:44Αλεξανδρούπολη: Στις 68 οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την καταιγίδα 17:34Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη – Φιντάν17:24Σάντσεθ σε Μητσοτάκη: Η Ελλάδα πέρασε από την κρίση του ευρώ και έφτασε στο να προεδρεύει στο Eurogroup17:14Βενεζουέλα: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απελευθέρωση 116 κρατουμένων17:04Μητσοτάκης από Ισπανία: Σήμερα οι χώρες του Νότου πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξη της ΕΕ16:54AirBnB: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ τα εισοδήματα - Μπαράζ διασταυρώσεων16:44Θεσσαλονίκη: Δράση υποστήριξης αστέγων από τον Ερυθρό Σταυρό λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών16:34Πιερρακάκης- Τασούλας: Στόχος μας είναι το 2026 η ανάπτυξη να φτάσει σε κάθε σπίτι16:24Φωτιά σε διαμέρισμα στο Ίλιον16:14Τένις - WTA: Η Μαρία Σάκκαρη στην 52η θέση - Αποκλείσθηκε στην Αδελαΐδα16:04Ο πάπας Λέων συναντήθηκε με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Μαρία Κορίνα Ματσάδο15:54"Αποκαλύψεις" - Καρυστιανού: Στις επόμενες εκλογές θα συμμετάσχουμε κι εμείς15:44Ιράν: Συνεχίζουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Ο Τραμπ "ανοίγει παράθυρο" για διάλογο15:34Εύβοια: Στο νοσοκομείο δασκάλα που ξυλοκοπήθηκε από τον 22χρονο σύντροφό της15:24Ηράκλειο: Προφυλακίστηκε ο 54χρονος που κατηγορείται για κατ' εξακολούθηση βιασμό των παιδιών του15:14Κύπρος: Βροχή παραιτήσεων για τις αποκαλύψεις15:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο