LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /LifeΔημοσίευση: 16 Μαΐου 2020 12:26

Ενεργειακό τζάκι: όσα πρέπει να ξέρετε

Προνοήστε για την “θωράκιση” του σπιτιού σας με συστήματα θέρμανσης, αυξημένης ισχύος και μειωμένου κόστους.

Ενεργειακό τζάκι - starlife.gr

Τα ενεργειακά τζάκια, είναι συστήματα θέρμανσης υψηλής απόδοσης και ισχύος. Πρόκειται για εστίες κλειστού τύπου, οι οποίες πιστοποιημένα έχουν υψηλή θερμική απόδοση καύσης, συνεπώς χαμηλή κατανάλωση καυσίμων.

Πώς ζεσταίνουν το χώρο τα ενεργειακά τζάκια;

Τα ενεργειακά τζάκια, αποδίδουν θερμότητα με διαφορετικούς τρόπους. Όταν πραγματοποιείται η καύση του ξύλου έχουμε την χημική αντίδραση

C +Ο2> Ενέργεια-Θερμότητα + CO + CO2 +ΝO2 +SO2 + H2O + τέφρα + …

Αυτή την ενέργεια-θερμότητα που παράγεται στον θάλαμο της καύσης ενός τζακιού την εκμεταλλευόμαστε και την μεταφέρουμε στην ειδική κατασκευή αεροθαλάμου-δεξαμενή αέρος- ή νεροθαλάμου-δεξαμενή νερού- που υπάρχει στην υπόλοιπη κατασκευή ενός ενεργειακού τζακιού. Συνεπώς αν έχουμε ένα αερόθερμο ενεργειακό τζάκι μέσω του αεροθαλάμου του παράγουμε ζεστό αέρα, αν έχουμε ένα ενεργειακό τζάκι νερού-καλοριφέρ μέσω του νεροθαλάμου του παράγουμε ζεστό νερό. Τα αερόθερμα ενεργειακά τζάκια, διοχετεύουν τον  παραγόμενο ζεστό αέρα στον χώρο του σπιτιού είτε μέσω φυσικής ροής  είτε με μηχανικά ελεγχόμενη κυκλοφορία χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ανεμιστήρα. Αντίστοιχα τα ενεργειακά τζάκια νερού-καλοριφέρ ζεσταίνουν τον χώρο μεταφέροντας το παραγόμενο ζεστό νερό μέσω του υδραυλικού δικτύου θέρμανσης στα σώματα καλοριφέρ του σπιτιού.

Είναι όμως όλα τα ενεργειακά τζάκια εξίσου καλά ;

Για να απαντήσουμε σε αυτή την απλή ερώτηση πρέπει να  κάνουμε πρώτα μια άλλη ερώτηση-διευκρίνηση , με τι θέλουμε να συγκρίνουμε ένα ενεργειακό τζάκι;

Θέλουμε συγκρίνουμε το ενεργειακό τζάκι με το παραδοσιακό; τότε ή απάντηση είναι ΝΑΙ, τα ενεργειακά τζάκια έχουν πολύ μεγαλύτερη θερμική απόδοση, μικρότερη κατανάλωση καυσίμου και λιγότερες εκπομπές προς το περιβάλλον σε σύγκριση με ένα παραδοσιακό τζάκι.

Θέλουμε τώρα να συγκρίνουμε τα ενεργειακά τζάκια μεταξύ τους ; σε αυτή την περίπτωση η απάντηση είναι ΟΧΙ, δεν αποδίδουν το ίδιο όλα τα ενεργειακά τζάκια, δεν είναι όλες οι εταιρείες ενεργειακών τζακιών εξίσου καλές.Οι καλές εταιρείες προσπαθούν να επιτύχουν στα μοντέλα που παράγουν όσο το δυνατόν καλύτερη καύση, να πλησιάσουν την «τέλεια καύση», άρα το μέλημα τους είναι να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θερμική απόδοση, μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμου και λιγότερες εκπομπές μικροσωματιδίων , βλαβερών οξειδίων και τέφρας. Οι πιστοποιήσεις για τα μοντέλα αυτών των εταιρειών έχουν δοθεί από τα πλέον έγκριτα ινστιτούτα κρατών όπως η Γερμανία, η Ελβετία που έχουν και τις πιο αυστηρές προδιαγραφές πάνω στο θέμα ενέργεια-περιβάλλον-κλίμα. Οι πιστοποιήσεις των μοντέλων αυτών των εταιρειών δεν έχουν καμιά σχέση με τις πιστοποιήσεις άλλων εταιρειών  οι οποίες απλώς παράγουν ενεργειακά τζάκια και χρειάζονται απλώς μια οποιαδήποτε πιστοποίηση για να είναι νόμιμοι και να πωλούν τα προϊόντα τους στην αγορά.

ενεργειακά τζάκια - starfire

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει όλο και αυστηρότερα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εκπομπών προς το περιβάλλον. Την δεκαετία 2020-2030 όλα τα κράτη μέλη πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές προς το περιβάλλον. Στον τομέα των ενεργειακών τζακιών τίθεται σε εφαρμογή από την 01/01/2022 η κοινοτική οδηγία ECODESIGN η οποία θέτει πολύ αυστηρές προδιαγραφές  και για τις εκπομπές των τζακιών προς το περιβάλλον. Σήμερα υπάρχουν ελάχιστες εταιρείες παραγωγής ενεργειακών τζακιών οι οποίες έχουν παρουσιάσει τέτοια μοντέλα και έχουν στρέψει όλη την έρευνα και παραγωγή να είναι σύμφωνη με αυτές τις προδιαγραφές.

Η επιλογή ενός ενεργειακού τζακιού δεν είναι κάτι απλό, ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που ζει η Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία. Οι περισσότερες εταιρείες ενεργειακών τζακιών στην Ελλάδα αυτά τα χρόνια έχουν επικεντρωθεί στο να παρουσιάζουν μοντέλα τα οποία τα συγκρίνουν μόνο με τα παραδοσιακά τζάκια ή συγκρίνουν τα ενεργειακά τζάκια μεταξύ τους μόνο σύμφωνα με την τιμή τους, διαφημίζονται με σλόγκαν τύπου «ενεργειακό τζάκι από….ευρώ», ο καταναλωτής μπερδεύεται και νομίζει ότι όλα τα ενεργειακά τζάκια είναι εξίσου καλά. Ας επικεντρωθούμε για λίγο στο θέμα της κατανάλωσης καυσίμου, ένα καλό ενεργειακό τζάκι πετυχαίνει 40% -60% μικρότερη κατανάλωση καυσίμου σε σύγκριση με ένα απλώς ενεργειακό τζάκι. Σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα ένα ακριβότερο και ποιοτικότερο μοντέλο ενεργειακού τζακιού πετυχαίνει απόσβεση της διαφοράς τιμής αγοράς του και από εκεί και μετά πετυχαίνει κέρδος κάθε χρόνο στο κόστος της ετήσιας θέρμανσης. Η επιλογή ενός φθηνού ενεργειακού τζακιού σε αυτή την περίπτωση αποδεικνύεται πολύ εύκολα ότι στην πράξη λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης ξύλου είναι η λάθος επιλογή. Πρέπει να θυμόμαστε και να καταλάβουμε ότι κόστος θέρμανσης θα το πληρώνουμε κάθε χρόνο ενώ την αγορά του προϊόντος την κάνουμε μόνο μια φορά. Ο καταναλωτής επομένως πρέπει να ενημερωθεί σωστά και να επιλέξει ένα ποιοτικό μοντέλο το οποίο να είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τις πλέον αυστηρότερες προδιαγραφές και αν είναι δυνατόν να είναι προσαρμοσμένο σύμφωνα με την Ecodesign κοινοτική οδηγία.

Το ποιοτικό ενεργειακό τζάκι και όχι το απλώς το ενεργειακό τζάκι είναι μια επένδυση για το μέλλον. Τα ποιοτικά ενεργειακά τζάκια, μπορούν να ζεστάνουν πολύ αποτελεσματικά έναν χώρο, με εξαιρετική οικονομία καυσίμου και με ελάχιστες εκπομπές προς το περιβάλλον. Η κατασκευή τους προσφέρεται με  εγγύηση ορθής λειτουργίας και έγκριτη πιστοποίηση άριστης απόδοσης και ποιότητας. Αποτελούν μια εξαιρετική λύση θέρμανσης συνδυάζοντας ασφάλεια, ζεστασιά , οικονομία  και οικολογία..Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε ΕΔΩ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΞύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑΣήμερα 14:23 | Ειδήσεις

Όλες οι εξελίξεις μετά από το επεισόδιο χειροδικίας που συνέβη στους διαδρόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)Σήμερα 14:02 | Ειδήσεις

Τι “μαρτυρούν” οι φωτογραφίες που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, από το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας της Κυριακής, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων..

Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωσηΣήμερα 13:15 | Ειδήσεις

Πότε αναμένεται να απολογηθούν οι 67 κατηγορούμενοι για την δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγγερίδη.

Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”Σήμερα 12:49 | Ειδήσεις

Σκληρή κριτική από την Νέα Αριστερά που τον κατηγορεί για άγνοια. «Ο Κασσελάκης ζητάει μείωση δαπανών στην Υγεία», καταγγέλλει ο Γεωργιάδης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία14:39Ξύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ14:26Ευρωεκλογές 2024: Στέφος, Αντώναρος, Μπουτζέτη και Αναγνωστάκης στο δρόμο για τις κάλπες14:13ΔΥΠΑ: Επίδομα καταβάλλεται στους ανέργους με “Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης”13:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση 13:46“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: Αγωνία και φόβος στο επεισόδιο της Τετάρτης (εικόνες)13:32Ζώδια – Λίτσα Πατέρα: Η Τετάρτη φέρνει ένταση και απρόβλεπτα, αλλά στο βάθος ελπίδα (βίντεο)13:18Υγεία – Κασσελάκης: οι δηλώσεις του για τις δημόσιες δαπάνες που “άναψαν φωτιές”13:05Άγιος Δημήτριος: Διανομέας δέχεται άγρια επίθεση στη μέση του δρόμου (βίντεο)12:51Νίκος Παπανδρέου στο “Πρωινό”: Ας μπορούσα να ρωτήσω τον πατέρα μου, αν είναι περήφανος για εμένα σήμερα (βίντεο)12:39Ξύλο στη Βουλή: Φλώρος - Γραμμένος “πιάστηκαν στα χέρια”12:24Άγιοι Ανάργυροι: φωτογραφίες ντοκουμέντο με το μαχαίρι που ο 39χρονος σκότωσε την Κυριακή (βίντεο)12:11Κηφισιά: Θύμα διάρρηξης ο Λούκας Βιλντόζα του Παναθηναϊκού11:58Σκύδρα - Καταγγελία για bullying: Συμμαθητής μου, έσβησε τσιγάρο στο μάγουλό μου11:44Πολεμική Αεροπορία: Επισμηνίας βρέθηκε νεκρός στη μονάδα του11:31Κηφισός: Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από απόπειρα ληστείας11:18ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με νέα έκδοση ομολόγου η Ελλάδα11:04Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία των πολιτών10:51Κορινθία - Τροχαίο δυστύχημα: Νεκρός οδηγός μηχανής που “καρφώθηκε” σε κολώνα10:37Αφρικανική σκόνη: Πώς προέκυψε, πώς αντιμετωπίζεται (βίντεο)10:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο