LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 15 Μαΐου 2020 14:53 | Ανανέωση: 15 Μαΐου 2020 14:59

Παρέμβαση του ΥΠΕΞ μετά τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ για την Λιβύη

Προβληματισμός στην ελληνική πλευρά, μετά από όσα φέρεται να είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ για την Τρίπολη και την Άγκυρα.

Γενς Στόλτενμπεργκ - Γ.Γ. ΝΑΤΟ

Σε μία δήλωση που έχει δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό στην Αθήνα σε σχέση με την πολιτική της στη Λιβύη προχώρησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να στηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη και δεν θα πρέπει αυτή να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο καθαρά υποστηρίζει η Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε πόσο σημαντικός εταίρος είναι η Τουρκία για το ΝΑΤΟ. 

Αργότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ φέρεται να παρείχε διαβεβαιώσεις ότι οι δηλώσεις του έγιναν σε διαφορετικό πλαίσιο και η πάγια θέση του ΝΑΤΟ σε σχέση με τη Λιβύη δεν έχει αλλάξει. Έπειτα μάλιστα από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Γενικός Γραμματέας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη 14 Μαϊου κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Τουρκίας, εκδόθηκε ανακοίνωση από το ΝΑΤΟ με την οποία επαναλαμβάνεται η πάγια θέση που είχε ληφθεί από τους ηγέτες το 2018. Αυτή προέβλεπε ότι το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένο να παράσχει βοήθεια σε θέματα ασφάλειας κα άμυνας εφόσον αυτό ζητηθεί από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA).

Με ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκρυψε την, έστω κεκαλυμμένη, δυσφορία του. «Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεσμεύεται απόλυτα από τις κοινές θέσεις της Συμμαχίας, οι οποίες ως γνωστόν υιοθετούνται με ομοφωνία. Το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξής του σε ιταλική εφημερίδα, όπως αυτό αποτυπώθηκε, προφανώς δεν εκφράζει τις θέσεις της Συμμαχίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός του Αλέξανδρος Γεννηματάς. «Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες επισημάνσεις μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα δεν απεδόθησαν ορθώς».

Στην ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου σε σχέση με την ατζέντα της Τουρκίας στη Συρία και στη Λιβύη η οποία έρχεται σε αντίθεση με τους εταίρους της, ο κ. Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε να λέει τα εξής: «Στο ΝΑΤΟ είμαστε 30 εταίροι και σε πολλά θέματα υπάρχουν διαφορετικές θέσεις, αλλά η Άγκυρα παραμένει ένας σημαντικός εταίρος. Στη Λιβύη και στη Συρία στηρίζουμε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να φτάσουμε σε μία ειρηνευτική συμφωνία. Στη Λιβύη υπάρχει το εμπάργκο όπλων που πρέπει να γίνει σεβαστό από όλα τα μέρη. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο τις δυνάμεις των οποίων ηγείται ο Χαφτάρ και την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ – Σαράζ, τη μόνη αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη. Γι’ αυτό το λόγο το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης».

Η Αθήνα στηρίζει τον Χαλίφα Χαφτάρ στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης καθώς θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό υπάρχουν ελπίδες να ακυρωθεί το τουρκολιβυκό Μνημόνιο περί θαλασσίων ζωνών στην περίπτωση που αυτός επικρατήσει. Σε αυτό το πλαίσιο έχει συνταχθεί με τον άξονα Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ζητώντας και την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών για το εμπάργκο όπλων – αν και η επίκληση αυτών των αποφάσεων από τα ΗΑΕ είναι υποκριτική λόγω της μαζικής βοήθειας που προσφέρουν στην πλευρά Χαφτάρ, εφάμιλλη ή και ευρύτερη εκείνης που η Τουρκία, παρανόμως, προσφέρει στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...Σήμερα 16:33 | Ειδήσεις

"Επειδή όμως έχω μια πολύ σημαντική ιδιότητα αυτή του Έλληνα βουλευτή έπραξα απολύτως λάθος . Δεν αρμόζει αυτή η συμπεριφορά σε Έλληνα βουλευτή" δήλωσε ο κ. Φλώρος

Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίαςΣήμερα 12:42 | Ειδήσεις

Ενδελεχής έρευνα για την απομάκρυνση υλικών και την επιχωμάτωση του σημείο της τραγωδίας διατάχθηκε από την αντιεισαγγελέα Λάρισας.

Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδαΣήμερα 17:09 | Ειδήσεις

Τι δείχνουν τα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ για τους θανάτους, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους διασωληνωμένους.

Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...Σήμερα 14:49 | Ειδήσεις

Συγκινεί στην ανάρτηση του ο Γιάννης Καλλιάνος. Πώς αποχαιρετά τον πατέρα του

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κασσελάκης: Θερμή υποδοχή σε Κάλυμνο και Λέρο (εικόνες)18:24Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος για Βελόπουλο: κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τον χώρο της Εκκλησίας18:11Βόλος: Απείλησε τον αδερφό του και πήγε φυλακή17:58Κίνημα #metoo - Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του17:45Φλώρος: Έχασα την ψυχραιμία μου και ακολούθησα τον κ. Γραμμένο έξω από την αίθουσα...17:32Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα17:18Θεσσαλονίκη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο17:04Έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ16:51“Ο Πρώτος από εμάς” - Sneak Preview: εκπλήξεις και καυγάδες στο επεισόδιο της Πέμπτης (βίντεο)16:37Τουρκικά ΜΜΕ: Η Γερμανία βλέπει θετικά την πώληση Eurofighters στην Τουρκία16:23Άλκης Καμπανός: Απομακρύνονται τα ενθύμια από το σημείο της δολοφονίας του 16:09ΑΑΔΕ: Φύλλα κοκαΐνης “κρυμμένα” σε λιπάσματα (εικόνες)15:56Ελληνικό: Πάνω από 300 βόμβες βρέθηκαν στον πρώην αεροδρόμιο15:42Αφρικανική σκόνη: Πέρασε από την Ελλάδα στην Τουρκία15:28Φλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον Γραμμένο15:15“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική (βίντεο)15:02Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...14:51Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο14:38ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζες14:25Μαδρίτη – Σάκκαρη: Πρόκριση μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση14:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο