LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 15 Μαΐου 2020 14:53 | Ανανέωση: 15 Μαΐου 2020 14:59

Παρέμβαση του ΥΠΕΞ μετά τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ για την Λιβύη

Προβληματισμός στην ελληνική πλευρά, μετά από όσα φέρεται να είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ για την Τρίπολη και την Άγκυρα.

Γενς Στόλτενμπεργκ - Γ.Γ. ΝΑΤΟ

Σε μία δήλωση που έχει δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό στην Αθήνα σε σχέση με την πολιτική της στη Λιβύη προχώρησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να στηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη και δεν θα πρέπει αυτή να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο καθαρά υποστηρίζει η Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε πόσο σημαντικός εταίρος είναι η Τουρκία για το ΝΑΤΟ. 

Αργότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ φέρεται να παρείχε διαβεβαιώσεις ότι οι δηλώσεις του έγιναν σε διαφορετικό πλαίσιο και η πάγια θέση του ΝΑΤΟ σε σχέση με τη Λιβύη δεν έχει αλλάξει. Έπειτα μάλιστα από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Γενικός Γραμματέας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη 14 Μαϊου κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Τουρκίας, εκδόθηκε ανακοίνωση από το ΝΑΤΟ με την οποία επαναλαμβάνεται η πάγια θέση που είχε ληφθεί από τους ηγέτες το 2018. Αυτή προέβλεπε ότι το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένο να παράσχει βοήθεια σε θέματα ασφάλειας κα άμυνας εφόσον αυτό ζητηθεί από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA).

Με ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκρυψε την, έστω κεκαλυμμένη, δυσφορία του. «Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεσμεύεται απόλυτα από τις κοινές θέσεις της Συμμαχίας, οι οποίες ως γνωστόν υιοθετούνται με ομοφωνία. Το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξής του σε ιταλική εφημερίδα, όπως αυτό αποτυπώθηκε, προφανώς δεν εκφράζει τις θέσεις της Συμμαχίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός του Αλέξανδρος Γεννηματάς. «Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες επισημάνσεις μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα δεν απεδόθησαν ορθώς».

Στην ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου σε σχέση με την ατζέντα της Τουρκίας στη Συρία και στη Λιβύη η οποία έρχεται σε αντίθεση με τους εταίρους της, ο κ. Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε να λέει τα εξής: «Στο ΝΑΤΟ είμαστε 30 εταίροι και σε πολλά θέματα υπάρχουν διαφορετικές θέσεις, αλλά η Άγκυρα παραμένει ένας σημαντικός εταίρος. Στη Λιβύη και στη Συρία στηρίζουμε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να φτάσουμε σε μία ειρηνευτική συμφωνία. Στη Λιβύη υπάρχει το εμπάργκο όπλων που πρέπει να γίνει σεβαστό από όλα τα μέρη. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο τις δυνάμεις των οποίων ηγείται ο Χαφτάρ και την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ – Σαράζ, τη μόνη αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη. Γι’ αυτό το λόγο το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης».

Η Αθήνα στηρίζει τον Χαλίφα Χαφτάρ στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης καθώς θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό υπάρχουν ελπίδες να ακυρωθεί το τουρκολιβυκό Μνημόνιο περί θαλασσίων ζωνών στην περίπτωση που αυτός επικρατήσει. Σε αυτό το πλαίσιο έχει συνταχθεί με τον άξονα Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ζητώντας και την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών για το εμπάργκο όπλων – αν και η επίκληση αυτών των αποφάσεων από τα ΗΑΕ είναι υποκριτική λόγω της μαζικής βοήθειας που προσφέρουν στην πλευρά Χαφτάρ, εφάμιλλη ή και ευρύτερη εκείνης που η Τουρκία, παρανόμως, προσφέρει στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕξελίξεις στη διπλή δολοφονία της ΦοινικούνταςΣήμερα 20:31 | Ειδήσεις

Ο ρόλος του 22χρονου που είχε παρουσιαστεί αυτοβούλως στις Αρχές στα μέσα Οκτωβρίου και είχε αρχικά δηλώσει συνεργός.

Ο Τζέικ Σωτηριάδης στον ΑΝΤ1: Η Γροιλανδία υπάγεται διοικητικά στην Δανία, για περισσότερα από 300 χρόνιαΣήμερα 21:00 | Ειδήσεις

Ο Ελληνοαμερικανός πρώην αξιωματικός πληροφοριών, της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Τζέικ Σωτηριάδης, μίλησε στον ΑΝΤ1 για την σπουδαιότητα της χώρας αυτής.

Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη ΓροιλανδίαΣήμερα 20:58 | Ειδήσεις

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θέλουν να διατηρήσουν αυτή την παγκόσμια τάξη για πολλούς λόγους και προσεγγίζουν θέματα όπως η Γροιλανδία».

Αλεξανδρούπολη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας (εικόνες)Σήμερα 22:17 | Ειδήσεις

Δεκάδες δέντρα ξεριζώθηκαν κι έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα. Στο λιμάνι της πόλης αναποδογύρισαν σκάφη!

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ντέιβιντ Μπόουι: Η ζωή και η καριέρα του ροκ σταρ23:48Missing Alert για την εξαφάνιση 28χρονης23:36Τραμπ: Το Ιράν λαχταρά την ελευθερία - Oι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν23:22Αλεξανδρούπολη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής από το πέρασμα της κακοκαιρίας (εικόνες)23:08ΠΑΟΚ: Ο «Ντέλιας» έφερε την... τέλεια βραδιά 22:54Κύπρος: Νέες αποκαλύψεις για το επίμαχο βίντεο που παραπέμπει σε διαφθορά22:40Ατρόμητος – Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους Πειραιώτες22:26Θεσσαλονίκη: Αποκολλήθηκε κομμάτι οροφής σε εμπορικό κέντρο και τραυματίστηκε γυναίκα (βίντεο)22:12Πανιώνιος – Κολοσσός Ρόδου: Νίκη “οξυγόνο” για τους γηπεδούχους21:58Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1 για τις βλέψεις των ΗΠΑ στη Γροιλανδία21:44Κηφισιά –ΑΕΛ: Στο τέλος δεν (Χ)αμογέλασε κανείς21:30Ο Τζέικ Σωτηριάδης στον ΑΝΤ1: Η Γροιλανδία υπάγεται διοικητικά στην Δανία, για περισσότερα από 300 χρόνια21:16Άρης – Ηρακλής: Έγινε θρίλερ… στο φινάλε21:02Εξελίξεις στη διπλή δολοφονία της Φοινικούντας 20:48ΑΝΤ1 Sports: “Πικρή” νίκη για τον Ολυμπιακό λόγω του τραυματισμού του Μόρις20:34Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ20:20Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:06Ροδόπη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο αγρότη19:52Ισχυροί άνεμοι: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο19:38Έφοδος της ΕΛΑΣ στις φυλακές Κορυδαλλού - Εντοπίσθηκαν μαχαίρι, ναρκωτικά και κινητό τηλέφωνο19:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο