LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 15 Μαΐου 2020 14:15

Κορονοϊός: αναβολή σε δεκάδες εκατομμύρια επεμβάσεις

Ποιος ειναι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην λειτουργία των χειρουργείων στον κόσμο και εδικότερα στην Ελλάδα

εγχείρηση - μεταμόσχευση - χειρουργείο

Η πανδημία οδηγεί φέτος στην ακύρωση άνω των 28 εκατ. χειρουργικών επεμβάσεων παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα περίπου 7.500 την εβδομάδα, σύμφωνα με διεθνή μελέτη

Περισσότερες από 28 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να ακυρωθούν παγκοσμίως το 2020 ως συνέπεια της πανδημίας Covid-19, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να έρχονται αντιμέτωποι με μακρά αναμονή για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας τους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές της ερευνητικής κοινοπραξίας CovidSurg Collaboration, με επικεφαλής επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό χειρουργικής "British Journal of Surgery", εκτιμούν ότι 28,4 εκατομμύρια επεμβάσεις θα ακυρωθούν ή θα αναβληθούν μέσα στο 2020. Για την Ελλάδα γίνεται η εκτίμηση για ακυρώσεις περίπου 7.500 χειρουργικών επεμβάσεων ανά εβδομάδα κατά το τρίμηνο της κρίσης και εωσότου εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Η μελέτη, η οποία βασίζεται σε πληροφορίες χειρουργών από 359 νοσοκομεία 71 χωρών, εκτιμά ότι κάθε έξτρα εβδομάδα κρίσης λόγω πανδημίας και των αλλαγών που έχει επιβάλει στη λειτουργία των νοσοκομείων, θα προστίθενται άλλες 2,4 εκατομμύρια ακυρώσεις χειρουργικών επεμβάσεων.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στο αποκορύφωμα της Covid-19 η ακύρωση φθάνει το 72,3% των προγραμματισμένων επεμβάσεων παγκοσμίως, δηλαδή σχεδόν τρεις στις τέσσερις. Οι περισσότερες ακυρώσεις αφορούν ορθοπεδικές επεμβάσεις (6,3 εκατομμύρια), ενώ οι ακυρώσεις ή αναβολές επεμβάσεων σε καρκινοπαθείς φέτος εκτιμώνται σε 2,3 εκατομμύρια διεθνώς.

Η βασική αιτία αναβολής ή ακύρωσης των χειρουργείων είναι για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού στους ασθενείς, αλλά και λόγω έκτακτων αναγκών των νοσοκομείων (π.χ. μετατροπή αιθουσών χειρουργείων σε μονάδες εντατικής θεραπείας).

 «Αν και αναγκαίες, οι ακυρώσεις αποτελούν βαρύ φορτίο για τους ασθενείς και την κοινωνία. Η κατάσταση των ασθενών μπορεί να επιδεινωθεί, χειροτερεύοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους, καθώς περιμένουν τη νέα ημερομηνία προγραμματισμού του χειρουργείου τους. Σε μερικές περιπτώσεις, όπως ο καρκίνος, οι καθυστερημένες χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μη αναγκαίους θανάτους», αναφέρει η μελέτη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟ Κυριάκος Πιερρακάκης ομόφωνα νέος πρόεδρος του Eurogroup - Ιστορική στιγμή για την ΕλλάδαΣήμερα 16:46 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κατάφερε να επικρατήσει του Βέλγου υπουργού Οικονομικών Βίνσεν βαν Πέτεγκεμ.

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Ξυλούρης: Είμαι αθώος και θα αποδειχθείΣήμερα 17:59 | Ειδήσεις

Απαντώντας αργότερα στη πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη είπε ότι, την "Πόρσε" του, την αγόρασε ο ίδιος, έναντι 47 χιλιάδων ευρώ, το 2019.

Μητσοτάκης - Χριστοδουλίδης: Στο επίκεντρο οι τελευταίες εξελίξεις στο ΚυπριακόΣήμερα 15:29 | Ειδήσεις

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Αθήνα.

Πώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας χτίζει πολλαπλές πηγές εσόδων στην ενεργειακή αγοράΣήμερα 15:20 | Ειδήσεις

Σε μια εποχή ενεργειακής αβεβαιότητας και γεωπολιτικών ανατροπών, η ΔΕΠΑ Εμπορίας μεταμορφώνεται από απλό προμηθευτή φυσικού αερίου σε ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η ανακοίνωση του Eurogroup μετά την εκλογή Πιερρακάκη19:16Συνελήφθη ο οδηγός μηχανής που παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο στην Αττική Οδό19:02Επιπλέον 21 εκατ. ευρώ σε αιγοπροβατοτρόφους για το αυξημένο κόστος ζωοτροφών λόγω ευλογιάς18:48Εργατικό ατύχημα - Ηράκλειο: Άνδρας τραυματίστηκε στο πρόσωπο από ξυλοκοπτικό εργαλείο18:34Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ομόφωνα νέος πρόεδρος του Eurogroup - Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα 18:22Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Ξυλούρης: Είμαι αθώος και θα αποδειχθεί18:10Ξεκινά από σήμερα το εορταστικό ωράριο18:00ΥΠΑΑΤ: Πώς μπορούν οι αγρότες να κάνουν διορθώσεις - ενστάσεις για τις επιδοτήσεις17:49ΟΠΕΚΕΠΕ: Συμβολικός αποκλεισμός των γραφείων στο Μαυροδένδρι17:39Θεσσαλονίκη: Σε καταφύγιο για φιλοξενία το σκυλί που είχε θάψει ζωντανό 90χρονος17:29Προεδρία Eurogroup: H Γερμανία στηρίζει τον Πιερρακάκη17:19Λίλι Κόλινς για Κυριάκο Μητσοτάκη: Να κυβερνάς την Ελλάδα και μετά πηγαίνεις σπίτι και βλέπεις Emily in Paris;17:09Βουλή: Άρση ασυλίας για τη Ζέττα Μακρή16:59ΓΕΕΘΑ: Πραγματοποιήθηκε η άσκηση "Loyal Dolos 25" (Εικόνες)16:45Πάτρα - "Αποκαλύψεις": Παιδαγωγός κακοποιούσε παιδιά σε ειδικό νηπιαγωγείο - Βίντεο σοκ16:31Λαμία: Οι αγρότες άνοιξαν τους παραδρόμους στο Μπράλο16:17Missing Alert για την εξαφάνιση 33χρονου16:03Μητσοτάκης - Χριστοδουλίδης: Στο επίκεντρο οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό15:48Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Φλώρινας15:34Πώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας χτίζει πολλαπλές πηγές εσόδων στην ενεργειακή αγορά15:27
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο