LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 13 Μαΐου 2020 19:01

Κορονοϊός: Τα συχνότερα συμπτώματα σε ελαφρά ασθενείς

Επτά στους δέκα παρουσίασαν δύο συγκεκριμένα συμπτώματα, σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.400 ασθενείς με COVID-19.

γρίπη - ιός

Ο πονοκέφαλος και η ανοσμία είναι τα συχνότερα συμπτώματα της COVID-19 στους Ευρωπαίους ασθενείς που εμφανίζουν ελαφρά ή μέτριας βαρύτητας μορφή της νόσου, σύμφωνα με μια έρευνα που υποστηρίζει ότι η ασθένεια παίρνει διαφορετική μορφή, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο των προσβληθέντων.

Επτά στους δέκα ασθενείς παρουσίασαν αυτά τα δύο συμπτώματα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Intern Medicine. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι που είχαν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Τα άλλα συχνότερα συμπτώματα ήταν η βουλωμένη μύτη (67,8%), ο βήχας (63,2%), η κόπωση (63,3%), οι μυϊκοί πόνοι (62,5%), η καταρροή (60,1%) και η αγευσία (54,2%). Αντιθέτως, πυρετό εμφάνισαν λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς (45,4%).

Αυτή η πρώτη επιδημιολογική έρευνα σε Ευρωπαίους ασθενείς με μη σοβαρή μορφή της COVID-19 έγινε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Ωτορινολαρυγγολόγων (IFOS) με στόχο να διαπιστωθεί πόσο συχνά είναι τα συμπτώματα της ανοσμίας και της αγευσίας (απώλεια όσφρησης και γεύσης), τα οποία έχουν αναφέρει αρκετοί ασθενείς αφότου έφτασε η πανδημία στην Ευρώπη. Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Απριλίου.

Η πλήρης έρευνα που έγινε σε πέντε χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία και Ελβετία) επιβεβαιώνει ότι η ανοσμία είναι «ένα ειδικό σύμπτωμα» της COVID-19 και όχι απλώς συνέπεια της βουλωμένης μύτης. «Η δυνατότητα της COVID-19 να διεισδύει στον οσφρητικό βολβό και κατά συνέπεια στο κεντρικό νευρικό σύμπτωμα είναι ίσως μια εξήγηση» του φαινομένου, σύμφωνα με το νοσοκομείο Φος.

Η ανοσμία και η αγευσία είχαν αναφερθεί ελάχιστα στις μελέτες που έγιναν σε Κινέζους ασθενείς, των οποίων τα κυριότερα συμπτώματα ήταν ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια.

Η μελέτη της IFOS εκτιμά ότι αυτή η διαφοροποίηση μπορεί να εξηγείται από το γεγονός ότι οι κινεζικές μελέτες αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύονταν με βαριά μορφή της νόσου. Οι συγγραφείς υποθέτουν επίσης ότι οι διαδοχικές γενετικές μεταλλάξεις του κορονοϊού μπορεί να προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα.

Η συχνότητα των συμπτωμάτων επίσης διαφέρει, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Έτσι, οι νέοι παρουσιάζουν συχνότερα συμπτώματα στα αυτιά, τη μύτη και το λάρυγγα ενώ οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν πυρετό, κόπωση και απώλεια όρεξης. Βήχας και πυρετός είναι τα «ανδρικά» συμπτώματα ενώ οι γυναίκες παρουσιάζουν ανοσμία, πονοκεφάλους και βουλωμένη μύτη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒαρδούσια: Με 30 Πυροσβέστες η επιχείρηση για τον εντοπισμό των ορειβατών - Η ανακοίνωση της ΠυροσβεστικήςΣήμερα 17:21 | Ειδήσεις

Οι 4 άτυχοι ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων.

Αγρότες: 18 μπλόκα λένε “ναι” στο διάλογο με την ΚυβέρνησηΣήμερα 17:08 | Ειδήσεις

Τι ζητούν οι αγρότες από 18 μπλόκα που συναντήθηκαν στην Επανομή της Θεσσαλονίκης, την ώρα που αγρότες στην υπόλοιπη Ελλάδα, σκληραίνουν την στάση τους.

Ανάρτηση "καρφί" από τον Γιώργο Μαζωνάκη: Σε όσους νομίζουν πως ορίζουν τη ζωή μου... φτάνειΣήμερα 16:32 | Ειδήσεις

«Ήταν ένας αρκετά δύσκολος χρόνος... άλλωστε ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον».

Μάτι: Ο Δήμος Μαραθώνος καταδικάζει τον βανδαλισμό της "Καιόμενης Σφαίρας"Σήμερα 09:43 | Ειδήσεις

Η ανακοίνωση του Δήμου Μαραθώνος για το μνημείο  των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ελευθέριος Βενιζέλος: 29χρονη επιχείρησε να μπει σε πτήση με δεκάδες κιλά ναρκωτικά17:46Βαρδούσια: Με 30 Πυροσβέστες η επιχείρηση για τον εντοπισμό των ορειβατών - Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής17:32Αγρότες: 18 μπλόκα λένε “ναι” στο διάλογο με την Κυβέρνηση17:18Ανάρτηση "καρφί" από τον Γιώργο Μαζωνάκη: Σε όσους νομίζουν πως ορίζουν τη ζωή μου... φτάνει17:04Αγρίνιο: Θύμα άγριου ξυλοδαρμού ανήλικος έξω από κέντρο διασκέδασης 16:50Σέρρες: Θρίλερ με τον αγνοούμενο πυροσβέστη – Δεν του ανήκει το όχημα που εντοπίστηκε16:36Κρήτη: Χειροπέδες σε 38χρονο για μπαλωθιές16:22Ιταλία: Συλλήψεις για οικονομική στήριξη της Χαμάς μέσω εκστρατειών ανθρωπιστικής βοήθειας16:08Ταϊλάνδη και Καμπότζη συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός15:54Επαναλειτουργεί το ξενοδοχείο του Banksy στη Βηθλεέμ – Τέχνη, πολιτική και η "χειρότερη θέα στον κόσμο"15:40Ξανά στο μπλόκο της Εγνατίας Οδού οι αγρότες της Ροδόπης 15:26Τουρκία: Υπόγειες αιχμές κατά της Ελλάδας για τη συντριβή του Falcon 50 - Στο στόχαστρο το ταξίδι στην Κρήτη15:11Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)14:57Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν τα Μάλγαρα στο ρεύμα εξόδου οι αγρότες - Αποκλεισμοί τελωνείων από αγροτικά μπλόκα14:42Εορταστικό ωράριο: Ανοιχτά σήμερα και αύριο τα εμπορικά καταστήματα 14:29Λάρισα: Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας14:14Βαρδούσια Όρη: Στον ANT1 μίλησε ο φίλος του ορειβατών που δεν τους ακολούθησε - Ήταν εκείνος που ειδοποίησε τις αρχές για την εξαφάνισή τους (βίντεο)14:00Αιματηρή επίθεση στο βόρειο Ισραήλ με δύο νεκρούς – Εξετάζεται τρομοκρατικό κίνητρο13:45Πολωνία: Άνοιξαν τα δύο αεροδρόμια που είχαν κλείσει λόγω των ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία13:31Εκπρόσωποι αγρότων από την Κορινθία παρέδωσαν φάκελο με αιτήματα στον Τσιάρα13:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο