LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 13 Μαΐου 2020 19:01

Κορονοϊός: Τα συχνότερα συμπτώματα σε ελαφρά ασθενείς

Επτά στους δέκα παρουσίασαν δύο συγκεκριμένα συμπτώματα, σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.400 ασθενείς με COVID-19.

γρίπη - ιός

Ο πονοκέφαλος και η ανοσμία είναι τα συχνότερα συμπτώματα της COVID-19 στους Ευρωπαίους ασθενείς που εμφανίζουν ελαφρά ή μέτριας βαρύτητας μορφή της νόσου, σύμφωνα με μια έρευνα που υποστηρίζει ότι η ασθένεια παίρνει διαφορετική μορφή, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο των προσβληθέντων.

Επτά στους δέκα ασθενείς παρουσίασαν αυτά τα δύο συμπτώματα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Intern Medicine. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι που είχαν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Τα άλλα συχνότερα συμπτώματα ήταν η βουλωμένη μύτη (67,8%), ο βήχας (63,2%), η κόπωση (63,3%), οι μυϊκοί πόνοι (62,5%), η καταρροή (60,1%) και η αγευσία (54,2%). Αντιθέτως, πυρετό εμφάνισαν λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς (45,4%).

Αυτή η πρώτη επιδημιολογική έρευνα σε Ευρωπαίους ασθενείς με μη σοβαρή μορφή της COVID-19 έγινε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Ωτορινολαρυγγολόγων (IFOS) με στόχο να διαπιστωθεί πόσο συχνά είναι τα συμπτώματα της ανοσμίας και της αγευσίας (απώλεια όσφρησης και γεύσης), τα οποία έχουν αναφέρει αρκετοί ασθενείς αφότου έφτασε η πανδημία στην Ευρώπη. Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Απριλίου.

Η πλήρης έρευνα που έγινε σε πέντε χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία και Ελβετία) επιβεβαιώνει ότι η ανοσμία είναι «ένα ειδικό σύμπτωμα» της COVID-19 και όχι απλώς συνέπεια της βουλωμένης μύτης. «Η δυνατότητα της COVID-19 να διεισδύει στον οσφρητικό βολβό και κατά συνέπεια στο κεντρικό νευρικό σύμπτωμα είναι ίσως μια εξήγηση» του φαινομένου, σύμφωνα με το νοσοκομείο Φος.

Η ανοσμία και η αγευσία είχαν αναφερθεί ελάχιστα στις μελέτες που έγιναν σε Κινέζους ασθενείς, των οποίων τα κυριότερα συμπτώματα ήταν ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια.

Η μελέτη της IFOS εκτιμά ότι αυτή η διαφοροποίηση μπορεί να εξηγείται από το γεγονός ότι οι κινεζικές μελέτες αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύονταν με βαριά μορφή της νόσου. Οι συγγραφείς υποθέτουν επίσης ότι οι διαδοχικές γενετικές μεταλλάξεις του κορονοϊού μπορεί να προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα.

Η συχνότητα των συμπτωμάτων επίσης διαφέρει, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Έτσι, οι νέοι παρουσιάζουν συχνότερα συμπτώματα στα αυτιά, τη μύτη και το λάρυγγα ενώ οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν πυρετό, κόπωση και απώλεια όρεξης. Βήχας και πυρετός είναι τα «ανδρικά» συμπτώματα ενώ οι γυναίκες παρουσιάζουν ανοσμία, πονοκεφάλους και βουλωμένη μύτη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣυνάντηση Γκιλφόιλ - Μητσοτάκη: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σε ιστορικά υψηλό σημείοΣήμερα 11:33 | Ειδήσεις

«Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας μπορούν να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο».

Εκτάκτως στο νοσοκομείο η Ρούλα Πισπιρίγκου - Το αυτοάνοσο που πάσχει έχει αρχίσει να επηρεάζει ζωτικά όργαναΣήμερα 10:00 | Ειδήσεις

«Έχει χάσει 30 κιλά και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τριχωτού της κεφαλής της», αποκάλυψε η δικηγόρος της στο "Πρωινό"

Χατζηδάκης για ΕΛΤΑ: Ως εδώ! Δεν θα δεχτώ καμία στοχοποίηση και δεν θα αναλάβω ευθύνες που δεν μου αναλογούνΣήμερα 10:41 | Ειδήσεις

"Τα κίνητρα των επιθέσεων είναι προφανή. Αλλά οι επιθέσεις θα πέσουν στο κενό", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης.

Έκρηξη έξω από νυχτερινό κέντρο στο Μπουρνάζι (βίντεο)Σήμερα 07:10 | Ειδήσεις


Ο χώρος έχει αποκλειστεί από τους Αστυνομικούς οι οποίοι διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αύριο, Πέμπτη, στην Αθήνα12:46Βόλος: Αυτοκίνητο κατέληξε σε χαντάκι - Στο νοσοκομείο ένα βρέφος12:32Θεσσαλονίκη: ΙΧ έπεσε πάνω...σε κατσίκι12:18Παίκτης του μήνα ο Κωνσταντέλιας12:04Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Αυγενάκης: Όταν το φως πέφτει παντού, η αλήθεια δεν χρειάζεται υπερασπιστές, μόνο ανθρώπους που τολμούν να την πουν 11:50Συνάντηση Γκιλφόιλ - Μητσοτάκη: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σε ιστορικά υψηλό σημείο11:36Η Βάσια Αναστασίου στο "Πρωινό" για τη viral ατάκα: Σε καμία περίπτωση δεν εύχομαι το θάνατο του Μ. Χριστοδουλάκη, ήταν dark χιούμορ11:22Χατζηδάκης για ΕΛΤΑ: Ως εδώ! Δεν θα δεχτώ καμία στοχοποίηση και δεν θα αναλάβω ευθύνες που δεν μου αναλογούν11:08Τετάρτη 5 Νοεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:54Ληστεία στο Διδυμότειχο - Μαχαίρωσε τον ιδιοκτήτη και έφυγε με τις εισπράξεις10:40Η λεβεντογέννα Κρήτη δεν είναι βεντέτα, είναι μαντινάδα και παράδοση10:26Εκτάκτως στο νοσοκομείο η Ρούλα Πισπιρίγκου - Το αυτοάνοσο που πάσχει έχει αρχίσει να επηρεάζει ζωτικά όργανα10:12Θεσσαλονίκη: Έκλεβε επί 6 χρόνια ρεύμα09:58Ηράκλειο: Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών νότια των Καλών Λιμένων09:44Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Ξάνθη09:30Φονικό πέρασμα του τυφώνα Καλμάγκι από τις Φιλιππίνες09:16Φοιτητές “πιάστηκαν” να χρησιμοποιούν ΑΙ και απολογήθηκαν με ΑΙ09:02Μέγαρο Μαξίμου - Συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρέσβη των ΗΠΑ08:48Ο Ζοχράν Μαμντάνι εξελέγη ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της Νέας Υόρκης08:34Χωρίς ταξί σήμερα η Αττική 08:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο