LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 13 Μαΐου 2020 19:01

Κορονοϊός: Τα συχνότερα συμπτώματα σε ελαφρά ασθενείς

Επτά στους δέκα παρουσίασαν δύο συγκεκριμένα συμπτώματα, σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.400 ασθενείς με COVID-19.

γρίπη - ιός

Ο πονοκέφαλος και η ανοσμία είναι τα συχνότερα συμπτώματα της COVID-19 στους Ευρωπαίους ασθενείς που εμφανίζουν ελαφρά ή μέτριας βαρύτητας μορφή της νόσου, σύμφωνα με μια έρευνα που υποστηρίζει ότι η ασθένεια παίρνει διαφορετική μορφή, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο των προσβληθέντων.

Επτά στους δέκα ασθενείς παρουσίασαν αυτά τα δύο συμπτώματα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Intern Medicine. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι που είχαν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Τα άλλα συχνότερα συμπτώματα ήταν η βουλωμένη μύτη (67,8%), ο βήχας (63,2%), η κόπωση (63,3%), οι μυϊκοί πόνοι (62,5%), η καταρροή (60,1%) και η αγευσία (54,2%). Αντιθέτως, πυρετό εμφάνισαν λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς (45,4%).

Αυτή η πρώτη επιδημιολογική έρευνα σε Ευρωπαίους ασθενείς με μη σοβαρή μορφή της COVID-19 έγινε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Ωτορινολαρυγγολόγων (IFOS) με στόχο να διαπιστωθεί πόσο συχνά είναι τα συμπτώματα της ανοσμίας και της αγευσίας (απώλεια όσφρησης και γεύσης), τα οποία έχουν αναφέρει αρκετοί ασθενείς αφότου έφτασε η πανδημία στην Ευρώπη. Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Απριλίου.

Η πλήρης έρευνα που έγινε σε πέντε χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία και Ελβετία) επιβεβαιώνει ότι η ανοσμία είναι «ένα ειδικό σύμπτωμα» της COVID-19 και όχι απλώς συνέπεια της βουλωμένης μύτης. «Η δυνατότητα της COVID-19 να διεισδύει στον οσφρητικό βολβό και κατά συνέπεια στο κεντρικό νευρικό σύμπτωμα είναι ίσως μια εξήγηση» του φαινομένου, σύμφωνα με το νοσοκομείο Φος.

Η ανοσμία και η αγευσία είχαν αναφερθεί ελάχιστα στις μελέτες που έγιναν σε Κινέζους ασθενείς, των οποίων τα κυριότερα συμπτώματα ήταν ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια.

Η μελέτη της IFOS εκτιμά ότι αυτή η διαφοροποίηση μπορεί να εξηγείται από το γεγονός ότι οι κινεζικές μελέτες αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύονταν με βαριά μορφή της νόσου. Οι συγγραφείς υποθέτουν επίσης ότι οι διαδοχικές γενετικές μεταλλάξεις του κορονοϊού μπορεί να προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα.

Η συχνότητα των συμπτωμάτων επίσης διαφέρει, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Έτσι, οι νέοι παρουσιάζουν συχνότερα συμπτώματα στα αυτιά, τη μύτη και το λάρυγγα ενώ οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν πυρετό, κόπωση και απώλεια όρεξης. Βήχας και πυρετός είναι τα «ανδρικά» συμπτώματα ενώ οι γυναίκες παρουσιάζουν ανοσμία, πονοκεφάλους και βουλωμένη μύτη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημαΧθες 19:17 | Ειδήσεις

«Δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία να εξυπηρετήσουμε περισσότερα αεροπλάνα, ώστε να μειώσουμε τις καθυστερήσεις και να διακυβευτεί η ασφάλεια», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μουΧθες 19:09 | Ειδήσεις

Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής μιλά στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 για την υπόθεση παρακολούθησης του σπιτιού της μέσω καμερών, από γειτονικό ζευγάρι. 

Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινάΧθες 18:09 | Ειδήσεις

Οι ειδικοί κάνουν έκκληση για εμβολιασμό, ακόμη και τώρα.

Τέλλογλου - FIR Αθηνών: Κάθε λεπτό καθυστερήσεων κοστίζει 123 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείεςΧθες 18:40 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με στατιστική του Eurocontrol από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου του 2025, η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη για το 12% των καθυστερήσεων στον πανευρωπαϊκό ενιαίο εναέριο χώρο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πιερία: Ισόβια στην 35χρονη που σκότωσε και έθαψε τον 58χρονο σύντροφό της23:59Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση συγκεντρώσεων αύριο στο κέντρο της πόλης23:44Τραμπ: Πιθανή η επιβολή δασμών στις χώρες που δεν συμφωνούν μαζί μας για την Γροιλανδία23:30Αίσιο τέλος στον Κορυδαλλό: Σώα η γυναίκα που απειλούσε να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας23:16Περιφερειακή Υμηττού: Χειροπέδες σε 43χρονο που έτρεχε με 191 χλμ/ώρα23:02Ιταλία: 19χρονος μαχαίρωσε θανάσιμα συμμαθητή του μέσα σε σχολική τάξη22:47Παναθηναϊκός – Αντίνο: Οριστική συμφωνία με την Γοδόι Κρουζ για τη μεταγραφή22:33Ηράκλειο: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε επιχείρηση της ΒΙΠΕ22:18Τζίνα Λολομπριτζίτα: Η “πιο όμορφη γυναίκα” που λατρεύτηκε από τον ανδρικό πληθυσμό 22:04Το πρώτο αεροπλάνο με Βενεζουελάνους μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ προσγειώθηκε στο Καράκας 21:50Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι... υγεία!21:36Γερμανία: Σύγκρουση λεωφορείου με τρένο στο Αμβούργο - Ένας νεκρός21:22Τραγωδία στα Τέμπη: Η παρόμοια σύγκρουση στον Δοξαρά το 1972 (εικόνες)21:08Τέλλογλου - FIR Αθηνών: Κάθε λεπτό καθυστερήσεων κοστίζει 123 ευρώ στις αεροπορικές εταιρείες20:54Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:40Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μου 20:26Ant1 Sports: Σταθερά στο δρόμο των επιτυχιών το ελληνικό πόλο20:12Φωτιά σε επιχείρηση στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου (εικόνες)19:58Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινά19:44Παναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημα 19:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο