LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 13 Μαΐου 2020 19:01

Κορονοϊός: Τα συχνότερα συμπτώματα σε ελαφρά ασθενείς

Επτά στους δέκα παρουσίασαν δύο συγκεκριμένα συμπτώματα, σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.400 ασθενείς με COVID-19.

γρίπη - ιός

Ο πονοκέφαλος και η ανοσμία είναι τα συχνότερα συμπτώματα της COVID-19 στους Ευρωπαίους ασθενείς που εμφανίζουν ελαφρά ή μέτριας βαρύτητας μορφή της νόσου, σύμφωνα με μια έρευνα που υποστηρίζει ότι η ασθένεια παίρνει διαφορετική μορφή, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο των προσβληθέντων.

Επτά στους δέκα ασθενείς παρουσίασαν αυτά τα δύο συμπτώματα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Intern Medicine. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι που είχαν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Τα άλλα συχνότερα συμπτώματα ήταν η βουλωμένη μύτη (67,8%), ο βήχας (63,2%), η κόπωση (63,3%), οι μυϊκοί πόνοι (62,5%), η καταρροή (60,1%) και η αγευσία (54,2%). Αντιθέτως, πυρετό εμφάνισαν λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς (45,4%).

Αυτή η πρώτη επιδημιολογική έρευνα σε Ευρωπαίους ασθενείς με μη σοβαρή μορφή της COVID-19 έγινε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Ωτορινολαρυγγολόγων (IFOS) με στόχο να διαπιστωθεί πόσο συχνά είναι τα συμπτώματα της ανοσμίας και της αγευσίας (απώλεια όσφρησης και γεύσης), τα οποία έχουν αναφέρει αρκετοί ασθενείς αφότου έφτασε η πανδημία στην Ευρώπη. Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Απριλίου.

Η πλήρης έρευνα που έγινε σε πέντε χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία και Ελβετία) επιβεβαιώνει ότι η ανοσμία είναι «ένα ειδικό σύμπτωμα» της COVID-19 και όχι απλώς συνέπεια της βουλωμένης μύτης. «Η δυνατότητα της COVID-19 να διεισδύει στον οσφρητικό βολβό και κατά συνέπεια στο κεντρικό νευρικό σύμπτωμα είναι ίσως μια εξήγηση» του φαινομένου, σύμφωνα με το νοσοκομείο Φος.

Η ανοσμία και η αγευσία είχαν αναφερθεί ελάχιστα στις μελέτες που έγιναν σε Κινέζους ασθενείς, των οποίων τα κυριότερα συμπτώματα ήταν ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια.

Η μελέτη της IFOS εκτιμά ότι αυτή η διαφοροποίηση μπορεί να εξηγείται από το γεγονός ότι οι κινεζικές μελέτες αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύονταν με βαριά μορφή της νόσου. Οι συγγραφείς υποθέτουν επίσης ότι οι διαδοχικές γενετικές μεταλλάξεις του κορονοϊού μπορεί να προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα.

Η συχνότητα των συμπτωμάτων επίσης διαφέρει, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Έτσι, οι νέοι παρουσιάζουν συχνότερα συμπτώματα στα αυτιά, τη μύτη και το λάρυγγα ενώ οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν πυρετό, κόπωση και απώλεια όρεξης. Βήχας και πυρετός είναι τα «ανδρικά» συμπτώματα ενώ οι γυναίκες παρουσιάζουν ανοσμία, πονοκεφάλους και βουλωμένη μύτη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης – Ζελένσκι: Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία στο επίκεντρο της συνάντησης – Οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετώνΣήμερα 17:02 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση των εχθροπραξιών, ως το πρώτο βήμα για την έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη και διαρκή ειρήνη.

Κακλαμάνης σε Ζελένσκι: 50 χρόνια πριν ο ελληνισμός υπέστη το ίδιο πρόβλημα με εσάς στην ΚύπροΣήμερα 18:50 | Ειδήσεις

«Αν η Δύση είχε αντιδράσει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ίσως να μην είχε υποστεί η Ουκρανία την εισβολή της Ρωσίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δολοφονία Γιάννη Λάλα: Ποινική δίωξη για σωρεία κατηγοριών στους συλληφθέντεςΣήμερα 18:05 | Ειδήσεις

Εκτιμάται ότι η δολοφονία του 42χρονου έγινε σε εκτέλεση «συμβολαίου θανάτου».

Πώς η Τουρκία καλύπτει το 20% των πολεμικών δαπανών της Ρωσίας με εισαγωγές ορυκτών καυσίμωνΧθες 10:59 | Ειδήσεις

Από την αρχή του πολέμου έως τις αρχές Νοεμβρίου 2025 η Τουρκία έχει αγοράσει ρωσικά ορυκτά καύσιμα αξίας 118 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιράν: Ψεκάζουν τα σύννεφα για βροχή – Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών 20:16Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα20:02Νετανιάχου: Η αντίθεσή μας σε ένα παλαιστινιακό κράτος σε οποιοδήποτε έδαφος δεν έχει αλλάξει19:48Εθνική: Χωρίς Παυλίδη, Μπακασέτα και Γιαννούλη στην Ουγγαρία19:34Εντοπίστηκε σορός άνδρα σε παραλία της Μαγνησίας - Εξετάζεται αν ανήκει στον Αυστριακό τουρίστα19:20Κακλαμάνης σε Ζελένσκι: 50 χρόνια πριν ο ελληνισμός υπέστη το ίδιο πρόβλημα με εσάς στην Κύπρο19:06Λευκά μπαλόνια στον ουρανό της Θεσσαλονίκης για τα θύματα τροχαίων – Πάνω από 600 νεκροί το 202418:52Δολοφονία Γιάννη Λάλα: Ποινική δίωξη για σωρεία κατηγοριών στους συλληφθέντες18:38Καταδίωξη οδηγού μηχανής στην Καρδίτσα - Τραυματίστηκε αστυνομικός18:2452η επέτειος του Πολυτεχνείου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ18:10Θεσσαλονίκη: Ελεύθερες οι έξι ανήλικες που ξυλοκόπησαν και βιντεοσκόπησαν συνομήλικές τους στον Εύοσμο17:56Πολυτεχνείο: Δεύτερη ημέρα εκδηλώσεων για την 52η επέτειο – Τη Δευτέρα η μεγάλη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία (εικόνες)17:42Γιάννης Λάλας: Εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση από την οποία δολοφονήθηκε17:28Μητσοτάκης – Ζελένσκι: Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία στο επίκεντρο της συνάντησης – Οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών17:14Ροδόπη: Αυτοκίνητο που μετέφερε μετανάστες έπεσε σε χαράδρα - Ένας νεκρός και τραυματίες17:00Χατζηδάκης: Η επίσκεψη Ζελένσκι αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο τη γεωστρατηγική θέση της πατρίδας μας16:46ΝΔ για τον θάνατο του Δημήτρη Σταμάτη: Υπηρέτησε την πατρίδα και την παράταξη με αφοσίωση και εντιμότητα16:32Συναγερμός για την εξαφάνιση 55χρονου16:18Γιώργος Μπαντής για Καρέτσα-Τεττέη: Το ποδόσφαιρο είναι το μεγαλύτερο αντιρατσιστικό κίνημα16:04Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ευχαριστούμε την Ελλάδα για την στήριξη στον αγώνα της Ουκρανίας15:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο