LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 13 Μαΐου 2020 12:20

Και οι σκύλοι περνούν δύσκολη... εφηβεία

Οι έφηβοι είναι συχνά κακοδιάθετοι και δύστροποι.Τώρα, οι επιστήμονες βεβαιώνουν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους σκύλους.

ΗΠΑ - σκυλιά - σκύλος - ομιλία

Οι έφηβοι είναι συχνά κακοδιάθετοι, δύστροποι, απρόβλεπτοι και απρόθυμοι να τηρήσουν τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς. Τώρα, οι επιστήμονες βεβαιώνουν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους σκύλους, που περνούν τη δική τους δύσκολη εφηβεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λούσι 'Ασερ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Biology Letters", σύμφωνα με το "Science" και τη «Γκάρντιαν», μελέτησαν 82 σκύλους ηλικίας πέντε μηνών και 80 σκύλους οκτώ μηνών από διάφορες ράτσες, στις οποίες η εφηβεία αρχίζει μεταξύ του έκτου και του ένατου μήνα ζωής (στα περισσότερα σκυλιά η εφηβεία αρχίζει κατά τον όγδοο μήνα).

 Η βασική διαπίστωση ήταν ότι τα μεγαλύτερα σκυλιά, που βρίσκονταν στη δική τους εφηβεία, ήταν λιγότερο υπάκουα και ανταποκρίνονταν λιγότερο στις εντολές των ανθρώπων. Ένα σκυλί οκτώ μηνών είχε σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να αγνοήσει μια εντολή, σε σχέση με κάποιο πέντε μηνών.

 Επίσης διαπιστώθηκε ότι, όπως συμβαίνει και με τους εφήβους, οι έφηβοι σκύλοι που είναι λιγότερο ασφαλείς όσον αφορά το δεσμό τους με τον φροντιστή τους, «δοκιμάζουν» περισσότερο την αντοχή του, ζυγίζοντας έτσι κατά πόσο αξίζει να μείνουν μαζί του. Είναι αξιοσημείωτο ότι ένας «αντάρτης» έφηβος σκύλος υπακούει περισσότερο τις εντολές ενός ξένου παρά του αφεντικού του με τον οποίο δεν έχει ασφαλή και στενή σχέση - κάτι που συμβαίνει και στους έφηβους ανθρώπους.

Έχει παρατηρηθεί ότι όταν σκυλιά βρίσκονται σε αυτή την πιο δύστροπη εφηβική φάση, συχνά τα αφεντικά τους τα βάζουν τιμωρία, τους δείχνουν αδιαφορία ή τα διώχνουν από το σπίτι. Η 'Ασερ δήλωσε ότι η έρευνα θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση για τους έφηβους σκύλους τους. «Όπως και στους ανθρώπους, οι ορμόνες τους μαίνονται και υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν στον εγκέφαλο τους», ανέφερε.

Η μελέτη, επίσης, βρήκε ότι τα πιο ανασφαλή σκυλιά, ιδίως τα θηλυκά που νιώθουν μεγαλύτερη ανασφάλεια στη σχέση τους με τον φροντιστή τους, αρχίζουν νωρίτερα την εφηβεία (περίπου στον πέμπτο μήνα της ζωής τους), για άγνωστο λόγο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους ανθρώπους, καθώς τα κορίτσια με κακές σχέσεις με τους γονείς τους εισέρχονται νωρίτερα στην εφηβεία, άρα και στην αναπαραγωγική ηλικία. Όσο πιο στενός και ασφαλής είναι ο δεσμός, τόσο φαίνεται να καθυστερεί η εφηβεία, τόσο στους ανθρώπους όσο και στους σκύλους.

Επίσης όπως στους ανθρώπους, η προβληματική εφηβεία των σκύλων είναι μια παροδική φάση. Οι σκύλοι τόσο σε προεφηβικό όσο και σε ενήλικο στάδιο είναι πιο υπάκουοι και εύκολα εκπαιδεύσιμοι σε σχέση με τους έφηβους σκύλους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή08:10Τραγωδία στην Ελβετία: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ άλλοι αγνοούνται23:58Μαμντάνι: Θα δώσουμε παράδειγμα στον κόσμο - Η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει23:42Γουόκαπ: Tο συναίσθημα σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι πάντα το ίδιο - Για αυτό παίζουμε μπάσκετ23:24Τραγωδία στην Ελβετία: Περίπου δεκαπέντε Ιταλοί, μεταξύ των τραυματιών23:10Ιράν: Εντάσεις στις διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Αναφορές για έξι νεκρούς22:56Τροχαίο δυστύχημα Άντονι Τζόσουα: Συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου22:42Σαρώνει η γρίπη: Στα όρια τα νοσοκομεία, από την έξαρση ιώσεων σε παιδιά22:14Ανεξέλεγκτη ταχύτητα και social media: Κάνουν ράλι με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα22:00Τραγωδία στην Ελβετία: Η Γαλλία δέχεται τραυματίες σε γαλλικά νοσοκομεία21:46Ο Τραμπ αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα21:32O Παναθηναϊκός άρχισε συζητήσεις για τον Αντίνο21:18ANT1 Sports: Οι αστείες στιγμές από τον χώρο του αθλητισμού, το 2025 (βίντεο)21:04Ελβετία - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: Άνθρωποι ούρλιαζαν, άλλοι κείτονταν νεκροί στο έδαφος (βίντεο)20:50Μαζικοί έλεγχοι αλκοτέστ στην Αθήνα - 62 οδηγοί πάνω από το όριο20:36Λάρισα: Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων - Άνδρας στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις20:22Ελβετία: Συλλυπητήριο μήνυμα υποστήριξης απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή20:08Αταμάν: Από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός19:54Πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά - Παρμελέν: Μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας19:40Πάτρα: Τραυματίστηκε ζευγάρι που επέβαινε σε μηχανή που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο