Επιστρεπτέα προκαταβολή: Για ποιες επιχειρήσεις ξεκινούν οι πληρωμές
Πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 8.652 δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ποσό συνολικού ύψους 55,5 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προαναγγέλλει ότι η δεύτερη καταβολή ποσών στους δικαιούχους θα γίνει την προσεχή Παρασκευή.
Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι, σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, ξεκινά από τις 2.000 ευρώ και φθάνει, κατ' ανώτατο όριο, τις 350.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και τις 500.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα διευκρινίζει το υπουργείο.
Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι:
Οι δικαιούχοι μπορούν, μέσω της πλατφόρμας «myBusinessSupport», να ενημερωθούν για το ύψος του ποσού που προεγκρίθηκε για την επιχείρησή τους και για τους ακριβείς όρους ένταξης στο χρηματοδοτικό σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η ένταξή τους, θα πρέπει, έως την Παρασκευή, 15 Μαΐου, να συμπληρώσουν και να οριστικοποιήσουν την Αίτηση Χορήγησης και, σε περίπτωση που επιθυμούν να λάβουν μικρότερο ποσό από αυτό που προεγκρίθηκε, να επιλέξουν το τελικό ποσό της άμεσης χρηματοδοτικής ενίσχυσης.
Η λειτουργία του σχήματος συνίσταται στην άμεση στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας, ανεξαρτήτως κλάδου, και πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η ενίσχυση είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το Κράτος, ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης, από το 2022, σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, με πολύ χαμηλό επιτόκιο (το βασικό επιτόκιο που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης).
Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το χρηματοδοτικό σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υποχρεούνται να διατηρήσουν έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη».
Η δεύτερη καταβολή θα γίνει την Παρασκευή, 15 Μαΐου, και οι επόμενες την προσεχή εβδομάδα.
Θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, τον Ιούνιο.
Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις
Σύμφωνα με εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, οι επιχειρήσεις των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για τη χορήγηση του κρατικού δανείου έχουν τη δυνατότητα εντός 5 εργάσιμων ημέρων να υποβάλουν ένσταση στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ με αίτημα επανεξέτασης. Οι περισσότερες αιτήσεις που απορρίφθηκαν είχαν υποβληθεί από ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν απασχολούν κανέναν εργαζόμενο. Επίσης μετά την υποβολή της οριστικής αίτησης χορήγησης της ενίσχυσης, η επιχείρηση μπορεί να τροποποιήσει την αίτηση αυτή περισσότερες από μία φορές μέχρι το τέλος της ημέρας της αρχικής υποβολής της. Μετά το πέρας της ημέρας αυτής, η οριστική αίτηση δεν δύναται να τροποποιηθεί.
Στην εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ διευκρινίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:
-Δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι οι ενεργές κατά την υποβολή της αίτησης, ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανόμενων των ατομικών, ανεξαρτήτως κλάδου, οι οποίες κατά την 31η Μαρτίου 2020 απασχολούσαν από 1 έως 500 εργαζόμενους, ή οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), ανεξαρτήτως κλάδου, οι οποίες δεν απασχολούσαν εργαζόμενους κατά την 31η Μαρτίου 2020.
-Για την χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής αποτελεί προϋπόθεση η επιχείρηση να μην είναι σε αδράνεια από την 1η Απριλίου 2019 μέχρι και τις 2 Απριλίου 2020, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ ή από τη μη υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ' όλη την ως άνω χρονική περίοδο. Διευκρινίζεται ότι προκειμένου να αποκλεισθεί μια επιχείρηση και να μην είναι δικαιούχος, θα πρέπει να είναι σε αδράνεια συνεχώς για όλο το διάστημα από 1ης Απριλίου 2019 και μετά, έως και τις 2 Απριλίου 2020. Συνεπώς, αν μια επιχείρηση είναι μόνο κάποιο διάστημα σε αδράνεια ή υπάρχουν τμηματικές περίοδοι αδράνειας, π.χ. από 1/5/2019-30/11/2019 και από 1/1/2020-31/1/2020, δικαιούται την επιστρεπτέα προκαταβολή, εφόσον βέβαια πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις. Για το σκοπό αυτό είναι κατ' αρχήν επιλέξιμες όλες οι επιχειρήσεις που στο διάστημα αυτό εμφανίζονται ως «ενεργές», σύμφωνα με τα ανωτέρω. Ομοίως, η προϋπόθεση της μη υποβολής μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ αφορά τις επιχειρήσεις, οι οποίες καθ' όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και τις 2 Απριλίου 2020, υπέβαλαν δηλώσεις με μηδενικές εισροές και μηδενικές εκροές, δηλαδή δηλώσεις μέχρι και το Α' τρίμηνο του 2020, για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και για τον τρίτο μήνα του 2020 για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
-Δεν δικαιούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή επιχειρήσεις που κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης βρίσκονται σε πτώχευση ή διαδικασία εκκαθάρισης, καθώς σκοπός των σχετικών διατάξεων είναι η ενίσχυση ενεργών επιχειρήσεων.
-Δεν δικαιούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή, οι επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει έναρξη εργασιών στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ μέχρι την 31-3-2019 και έχουν υποβάλει, μέχρι και τις 3 Μαΐου 2020, πιστωτικές δηλώσεις ΦΠΑ με μηδενικές εκροές καθ' όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 μέχρι και την 31 Μαρτίου 2020, κατά τα προαναφερθέντα. Συνεπώς, επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει κατά την περίοδο αυτή έστω και μία χρεωστική δήλωση ή πιστωτική δήλωση ΦΠΑ με θετικές (άνω του μηδενός) εκροές, δικαιούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή, εφόσον βέβαια πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις.
- Στις περιπτώσεις που δεν έχουν υποβληθεί οι σχετικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, εφόσον υπήρχε η υποχρέωση, οι επιχειρήσεις αυτές δεν δικαιούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή.
-Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες αλλά απαλλάσσονται από την επιβολή του ΦΠΑ και την υποβολή των σχετικών δηλώσεων, λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα του υποβληθέντος εντύπου Ε3, ανεξάρτητα εάν οι δηλώσεις δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστεί.
ΣΥΡΙΖΑ: Εξαπάτηση των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση
Δήλωση του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, και του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας, Γιώργου Τσίπρα, για τα στοιχεία περί της επιστρεπτέας προκαταβολής:
«Οι άνθρωποι της αγοράς βιώνουν μια ακόμα εξαπάτηση Μητσοτάκη. Στις εκκλήσεις επιχειρήσεων, Επιμελητηρίων και εμπορικών συλλόγων για άμεση ενίσχυση, η Ν.Δ. απαντά με κοροϊδία.
Σήμερα ανακοινώθηκε ότι την επιστρεπτέα προκαταβολή, ύψους 55 εκατ. ευρώ, θα λάβουν τον Μάιο μόλις 8.600 επιχειρήσεις, από τις 140.000 που κατέθεσαν σχετική αίτηση και τις πάνω από 200.000 που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας.
Δηλαδή, μόλις το 6% όσων αιτήθηκαν και το 4% όσων ανέστειλαν τη λειτουργία τους.
Την πολυδιαφημισμένη ενίσχυση αναμένεται να λάβουν συνολικά λιγότερες από τις μισές επιχειρήσεις από όσες επλήγησαν, με την καταβολή των ποσών να γίνεται από τον Ιούνιο και μετά, τρεις μήνες τουλάχιστον μετά το lockdown.
Η δε ενίσχυση είναι ψίχουλα, καθώς, για παράδειγμα, για επιχείρηση με τζίρο 400 χιλ. ευρώ και τέσσερις εργαζόμενους, δεν ξεπερνά τα 933 ευρώ.
Η μεθόδευση Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρη. Στο στόχαστρο έχουν μπει, εκτός από τους εργαζόμενους, και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καθεστώς πρωτοφανούς ομηρίας».
Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
"O ΣΥΡΙΖΑ, και οι αρμόδιοι Τομεάρχες του, ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν.
Όχι μόνο δεν έχουν αίσθηση της πραγματικότητας, αλλά δεν διαβάζουν καν τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών προτού τοποθετηθούν, με αποτέλεσμα να εκτίθενται από τους ανυπόστατους ισχυρισμούς τους.
Προς απάντησή τους, επαναλαμβάνουμε τα εξής:
1ον. Επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους 55,5 εκατ. ευρώ, έλαβαν σήμερα 8.652 επιχειρήσεις. Όσοι, περίπου, υπέβαλαν οριστική δήλωση μέχρι χθες το βράδυ. Αυτό δεν είναι το σύνολο των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν!
Όλες οι επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι και θα οριστικοποιήσουν έως την Παρασκευή 15 Μαΐου την Αίτηση Χορήγησης, θα λάβουν την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση που τους αναλογεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με δεύτερη καταβολή την Παρασκευή, σε πλήρη αντίθεση με τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι «την επιστρεπτέα προκαταβολή θα λάβουν τον Μάιο μόλις 8.600 επιχειρήσεις». Να ενημερώσουμε, μάλιστα, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι ήδη ο συγκεκριμένος αριθμός έχει υπερβεί τις 22.300 οριστικοποιημένες αιτήσεις (στοιχεία 8.00 μ.μ.)!
2ον. Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στις 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενο. Όσον αφορά στο παράδειγμα που επικαλούνται οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή τους, μία επιχείρηση με τζίρο 400.000 ευρώ και τέσσερις εργαζόμενους λαμβάνει, κατ’ ελάχιστο 4.000 ευρώ, και όχι 933 ευρώ, όπως ψευδώς αναφέρουν, ενώ ανάλογα με την πτώση του τζίρου και τα στοιχεία εισροών της, μπορεί να λάβει – με βάση τον μαθηματικό τύπο – πολλαπλάσια ποσά. Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εθιστεί στα «ψίχουλα» της διακυβέρνησής του.
3ον. Το Υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλει το σύνολο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε όλους τους δικαιούχους, και θα επαναλάβει το εν λόγω χρηματοδοτικό σχήμα, με πρόσθετο 1 δισ. ευρώ τον μήνα Ιούνιο.
Καλό θα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ να παρακολουθούν την ειδική ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (https://www.aade.gr/mybusinesssupport), που περίπου κάθε τέσσερις ώρες επικαιροποιεί τα στοιχεία για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ώστε να μην εκτεθούν ξανά.
Ευχόμαστε, διαβάζοντάς την, να προσγειωθούν στη γη, από το διάστημα…"
Η ανταπάντηση του τομέα Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
«Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μπορεί να μάθει ποιος ζει σε «παράλληλο σύμπαν», αν ρωτήσει όλους όσοι δεν θα πάρουν ούτε ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή, την ώρα που παρακολουθούν τους υπουργούς του κ. Μητσοτάκη να μιλούν για δισεκατομμύρια ενισχύσεων.
Και πιο συγκεκριμένα:
α) την πλειονότητα των 205 χιλιάδων επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή,
β) τις μισές από τις 140 χιλιάδες επιχειρήσεις, των οποίων η αίτηση δεν έγινε δεκτή,
γ) το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων,
δ) όσους θα πάρουν την επιστρεπτέα προκαταβολή από τον Ιούνιο και μετά, τρεις μήνες μετά το lockdown».