LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 11 Μαΐου 2020 13:27

ΚΑΕ: ημερήσιος τζίρος 139 ευρώ σε 14 περιφερειακά αεροδρόμια!

Το αντίστοιχο ποσό την ίδια μέρα πέρυσι ήταν αρκετές εκατοντάδες  χιλιάδες ευρώ.

Αεροδρόμιο Μυτιλήνης - Λέσβος - τερματικός σταθμός - Οδυσσέας Ελύτης

Εκατόν τριάντα εννέα ευρώ (139). Τόση ήταν η είσπραξη των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών την Πέμπτη 7 Μαΐου στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Πέρυσι την ίδια ημέρα η είσπραξη ήταν 413.000 ευρώ. Αντίστοιχα, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την Πέμπτη η συνολική είσπραξη των ΚΑΕ ήταν 1.070 ευρώ έναντι 282.000 ευρώ την ίδια μέρα του 2019.

Μόνο στα σύνορα και συγκεκριμένα στους σταθμούς εισόδου από την Τουρκία είχαν τα ΚΑΕ κάποιο τζίρο και ειδικότερα 30.000 ευρώ έναντι 130.000 ευρώ πέρυσι. Είσπραξη που προέρχεται από τις δαπάνες των οδηγών φορτηγών, που είναι και οι μόνοι που επιτρέπεται να διέρχονται από τα σύνορα. «Ποτέ δεν παραπονέθηκα, αλλά αυτή τη φορά η κατάσταση είναι κρισιμότατη», υπογραμμίζει μιλώντας στην «Καθημερινή» ο Γιώργος Βελέντζας, εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

«Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε για τη διαχείριση της επιδημίας. Και αυτή ήταν μάλιστα η πιο επιτυχημένη διαχείριση σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, αν όχι στην Ευρώπη. Τώρα πρέπει να στηρίξει τις επιχειρήσεις, διαφορετικά ολόκληρη η οικονομία και ειδικά ο τουρισμός θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Τα ΚΑΕ απασχολούν στο αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν 2.500 εργαζομένους. Αυτή την περίοδο απασχολούν περί τους 1.400 εργαζομένους εκ των οποίων το 70% βρίσκεται σε αναστολή συμβάσεων. «Θέλουμε να κρατήσουμε όλους τους εργαζομένους αλλά δεν θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε χωρίς μέτρα στήριξης», λέει ο Γιώργος Βελέντζας που εργάζεται στα ΚΑΕ εδώ και 38 συνεχόμενα χρόνια.

Κι όμως η χρονιά είχε ξεκινήσει τόσο καλά… Τον Ιανουάριο οι πωλήσεις έδειξαν αύξηση 28,5% και τον Φεβρουάριο 15,7%. Ο Απρίλιος ήταν σχεδόν 99% κάτω. Και ο Μάιος αναμένεται εξίσου καταστροφικός. Το 2019 τα ΚΑΕ έκλεισαν με κύκλο εργασιών της τάξης των 400 εκατ. εκ των οποίων τα 100 εκατ. είναι φόροι αναλογούντες στο Δημόσιο. Τα προ τόκων φόρων και αποσβέσεων κέρδη κατά την τελευταία χρήση κινήθηκαν κοντά στα επίπεδα των 100 εκατ. Φέτος όμως είναι άγνωστο πόσο κακά θα εξελιχθεί η χρονιά.

Για την εταιρεία, η οποία παρά τον μηδενισμό των πωλήσεών της εξακολουθεί να «τρέχει» επενδυτικό πρόγραμμα 30 εκατ. για την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της στα περιφερειακά αεροδρόμια, τα πράγματα είναι οριακά. Ειδικά καθώς έως και τον Φεβρουάριο πραγματοποίησε δαπάνες ύψους 40 εκατ. για την εφοδιασμό με προϊόντα των περισσότερων από 110 καταστημάτων σε 46 σημεία σε όλη τη χώρα που διαθέτει.

«Είναι προφανές ότι φέτος, λόγω των προβλημάτων υγείας στις έξι βασικές αγορές μας, ο τουρισμός θα κινηθεί μόνο με την εγχώρια αγορά και ίσως κάποιες χώρες με καλές επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας, όπως είναι η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αυστρία και κάποιες βαλκανικές χώρες», εκτιμά ο επικεφαλής των ΚΑΕ. Τι πιστεύει για το μέλλον; «Θα πλησιάσουμε τα επίπεδα του 2019 το 2022 εκτός και αν βρεθεί νωρίτερα εμβόλιο ή αποτελεσματική θεραπεία». Στην ερώτηση κατά πόσον τα ταμειακά του διαθέσιμα επαρκούν για να αντέξει, η απάντηση είναι αφοπλιστική: «Πόσο να φτάσουν; Δεν είναι ανεξάντλητα. Εάν πρέπει να μείνουμε όρθιοι και να κρατήσουμε, όπως θέλουμε, όλους τους εργαζομένους μας πρέπει να υπάρξουν δραστικά μέτρα άμεσα».

Η «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών» αποτελεί 100% θυγατρική της ελβετικής πολυεθνικής Dufree, η οποία έχει παρουσία σε 64 χώρες με κατά τόπους θυγατρικές που αντιμετωπίζουν παρόμοια ή και χειρότερα προβλήματα από την ελληνική μονάδα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άνδρας πέθανε σε οικογενειακό τραπέζι - Πνίγηκε από πανετόνε18:44Ο Ολυμπιακός στις 100 πιο ακριβές ομάδες στον κόσμο 18:30Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Οδηγίες για προστασία της υγείας μας 18:16Πάτρα: Πήγαν για κάλαντα και βρέθηκαν στο... κρατητήριο18:02Καρδίτσα – ΠΑΟΚ: Απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών του “Δικέφαλου”17:48Τροχαίο με εγκατάλειψη στο Πικέρμι: Η έκκληση που κάνει ο αδερφός του 22χρονου οδηγού17:34Ρωσία: Οι ΗΠΑ αναβιώνουν την πειρατεία στην Καραϊβική17:20Α. Γεωργιάδης: Επισκέφθηκε νοσοκομεία ανήμερα των Χριστουγέννων και κέρασε γλυκά τους γιατρούς (βίντεο)17:06Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Χάρις του Θεού να μας δώσει μια καινούργια χρονιά χωρίς προβλήματα, δυσκολίες και εμπόδια16:51Χριστούγεννα: γιατί τα γιορτάζουμε την 25η Δεκεμβρίου16:37Παναθηναϊκός: Έτοιμος να πετάξει για Ελλάδα ο μάνατζερ του Τετέ...μετά την πρόταση της Γκρέμιο16:24Σέρρες: Αγωνία για τον διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ποροΐων που αγνοείται16:10Τέξας: Απόπειρα κλοπής ΑΤΜ με αυτοκίνητο - Εκτεταμένες ζημιές σε κατάστημα (βίντεο)15:56Τροχαίο στο Κιλκίς: Αυτοκίνητο βγήκε εκτός πορείας - Πυροσβέστες απεγκλώβισαν την οδηγό15:42Ρωσία: Ουκρανικά drones πλήττουν εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου15:27Χανιά: Εντοπίστηκε ηρωίνη στα μαγειρεία σωφρονιστικού καταστήματος15:13Οργισμένη αντίδραση του Νίκου Πλακιά στην χριστουγεννιάτικη κάρτα της Hellenic Train: "Αρρωστημένη συμπεριφορά"14:57Δωδεκαήμερο Χριστουγέννων - Θεοφανίων: Οι τελετουργίες, τα έθιμα και οι συμβολισμοί14:42Η Πολωνία αναχαίτισε ρωσικό αεροσκάφος πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα14:28Χριστουγεννιάτικο μήνυμα ειρήνης από τον Πάπα Λέοντα - Έθιξε τις συνθήκες στη Γάζα 14:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο