LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 08 Μαΐου 2020 22:50

Σταϊκούρας: Πολύ καλή συμφωνία η απόφαση του Eurogroup

Οι Υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στους όρους που θα διέπουν τα δάνεια του ESM προς τις χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ - ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ - EUROGROUP

Πολύ καλή συμφωνία χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας ότι ο μηχανισμός στήριξης για να χρηματοδοτηθούν άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση, δεν θα έχει μακροοικονομικές προϋποθέσεις, θα ενσωματώνει απλοποιημένο πλαίσιο παρακολούθησης και θα διαθέτει ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης. Ωστόσο, προσέθεσε ότι εκκρεμούν τόσο το πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης, που αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, όσο και η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε τα εξής:

«Το σημερινό Eurogroup κατέληξε σε μία πολύ καλή συμφωνία για τους όρους και τα χαρακτηριστικά αξιοποίησης, από όσες χώρες αιτηθούν, φθηνών πιστοληπτικών γραμμών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτός ο μηχανισμός στήριξης, σύμφωνα και με τις ελληνικές θέσεις, θα είναι άμεσα διαθέσιμος- με τους ίδιους όρους- σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση, δεν θα έχει μακροοικονομικές προϋποθέσεις, θα ενσωματώνει απλοποιημένο πλαίσιο παρακολούθησης και θα διαθέτει ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Εφικτός στόχος είναι αυτό το “δίχτυ ασφαλείας” για όποια κράτη- μέλη το αξιοποιήσουν, να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουνίου.

Παράλληλα, εκκρεμεί, και αυτό είναι κυβερνητική προτεραιότητα, η άμεση ολοκλήρωση και υλοποίηση των υπόλοιπων πρόσφατων ευρωπαϊκών αποφάσεων, για την ενίσχυση εργαζόμενων και επιχειρήσεων, μέσω- αντίστοιχα- του προγράμματος SURE και της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αποφάσεις που επίσης θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, άμεσα, από την 1η Ιουνίου.

Και φυσικά εκκρεμεί η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, με μέγεθος και σύνθεση χρηματοδότησης, κυρίως μέσω επιχορηγήσεων, που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις με τις οποίες όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι αντιμέτωπες».

Σεντένο - Eurogroup

Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τα δάνεια αυτά θα έχουν 10ετή περίοδο ωρίμανσης και θα είναι διαθέσιμα ως τον Δεκέμβριο του 2022 ή και αργότερα, αν χρειαστεί. «Όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούν να αντλούν δάνεια που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ τους και δεν θα υπάρχει στιγματισμός», ξεκαθάρισε ο Μάριο Σεντένο.

Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM θα συνεδριάσει πριν την 1η Ιουνίου για να επικυρώσει την απόφαση του Eurogroup και να τεθεί σε λειτουργία η πιστωτική γραμμή του ESM.

«Αν όλες οι χώρες προσφύγουν στη στήριξη του ESM, που δεν το πιστεύω, ο ESM θα διαθέσει συνολικά δάνεια ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ», είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Εξάλλου, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, παρουσίασε στους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης τις ζοφερές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020. Όπως είπε, τόσο η ύφεση το 2020, όσο και η ανάπτυξη που αναμένεται να ακολουθήσει το 2021 θα είναι «άνιση» μεταξύ των χωρών της ΕΕ. 

Καθώς οι χώρες της ΕΕ βυθίζονται σε βαθιά ύφεση, το σημαντικότερο «εργαλείο» της ΕΕ για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο όμως θα καθυστερήσει να υλοποιηθεί, διότι το χάσμα μεταξύ των χωρών για το μέγεθός του και για τον τρόπο χρηματοδότησης, παραμένει αγεφύρωτο.

«Όλες οι προσπάθειές μας θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία ενός μεγάλου ταμείου ανάκαμψης για την επανεκκίνηση των οικονομιών μας», τόνισε ο Μάριο Σεντένο.

Η Γαλλία πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδίδει ομόλογα που θα φέρνουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ συμπληρωματικά 150-300 δις ευρώ το χρόνο, για τα έτη 2021-2023. Όμως όπως είναι γνωστό η Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά, αντιτίθεται στην ιδέα έκδοσης κοινού χρέους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει την πρότασή της τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Η πρόταση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει δάνεια και επιχορηγήσεις, όπως έχει πει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣεισμός στην Ελασσόνα: Έκτακτη σύσκεψη για τα προβλήματαΣήμερα 06:36 | Ειδήσεις

Από τη ΓΓΠΠ ο Νίκος Χαρδαλιάς και επί τόπου ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας για το συντονισμό των ενεργειών.

Ράπτη στον ΑΝΤ1: κανείς ασθενής που χρειάστηκε ΜΕΘ δεν έμεινε εκτός (βίντεο)Σήμερα 08:31 | Ειδήσεις

Η υφυπουργός Υγείας, «έδειξε» τη βρετανική μετάλλαξη και την αυξημένη κινητικότητα για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Δημόπουλος στον ΑΝΤ1: λογική εξέλιξη να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας αν… (βίντεο)Σήμερα 07:46 | Ειδήσεις

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στους 3 σημαντικότερους λόγους οι οποίοι ευθύνονται για την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Lockdown: εκτός αναστολών δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσειςΣήμερα 06:48 | Ειδήσεις

Οι διευκρινίσεις για τα κριτήρια επιλεξιμότητας από τα συναρμόδιο υπουργεία και οι νέες προθεσμίες δήλωσης στην «Εργάνη».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νικολάου στον ΑΝΤ1: στην περίπτωση Κουφοντίνα ο νόμος τηρήθηκε στο ακέραιο (βίντεο)09:51Σιώρας στον ΑΝΤ1: Επίταξη του ιδιωτικού τομέα και προσλήψεις στο ΕΣΥ (βίντεο)09:40Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Αποκάλυψε αν είναι έγκυος (βίντεο)09:31Ράπτη στον ΑΝΤ1: κανείς ασθενής που χρειάστηκε ΜΕΘ δεν έμεινε εκτός (βίντεο)09:21Eurovision - Κύπρος: Ιερά “πυρά” για το τραγούδι “El Diablo” 09:09H Μέγκαν Μαρκλ ζητά ποσό “μαμούθ” από βρετανική ταμπλόιντ08:58Ο Ιωάννης Αθανασόπουλος για την επιστροφή του στις “Άγριες Μέλισσες” (βίντεο)08:47Το ρήγμα του Τυρνάβου και ο σεισμός στην Ελασσόνα08:37Μαυροειδάκος στον ΑΝΤ1: Ανησυχούμε για τρομοκρατική επίθεση08:25Τροχαίο με σχολικό (βίντεο)08:14Δημόπουλος στον ΑΝΤ1: λογική εξέλιξη να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας αν… (βίντεο)08:02Ζώδια: οι προβλέψεις για το τριήμερο07:49Τελωνείο Ευζώνων: ουρές χιλιομέτρων και διαμαρτυρίες από οδηγούς φορτηγών (βίντεο)07:37Lockdown - Αθλητισμός: τι “ισχύει” έως τις 16 Μαρτίου07:27Τσελέντης στον ΑΝΤ1 για Ελασσόνα: Θα “χορεύουν” για αρκετούς μήνες07:15Lockdown: εκτός αναστολών δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις07:02Σεισμός στην Ελασσόνα: Έκτακτη σύσκεψη για τα προβλήματα06:50Λίβερπουλ – Τσέλσι: νέο “χαστούκι” για τους πρωταθλητές06:37Χτύπησε ντελιβερά που του άργησε την παραγγελία (εικόνες)06:26Νέα Ζηλανδία: δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά τα 8,1 ρίχτερ06:15
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο