LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 08 Μαΐου 2020 16:33 | Ανανέωση: 08 Μαΐου 2020 16:31

Marfin: το Δημόσιο θα καταβάλει την αποζημίωση σε συγγενείς των θυμάτων

Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι σημαίνει η απόφαση για τις οικογένειες των θυμάτων. "Πόλεμος" κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ.

Marfin - Μαρφίν - φωτιά - εμπρησμός

Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Ελληνικό Δημόσιο, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης, θα παραιτηθεί από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin.

Αυτό σημαίνει ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκατομμύρια ευρώ.

Νωρίτερα, πολιτικές αντιδράσεις είχε προκαλέσει η αποκάλυψη πως την πρώτη Ιουνίου 2020 θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε το Δημόσιο κατά της απόφασης του Εφετείου με την οποία επιδικάστηκαν αποζημιώσεις στα θύματα της Marfin.  

ΝΔ: Στη Δημοκρατία και οι απουσίες έχουν το νόημά τους

Δηκτικό ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσου Γαϊτάνη για την απουσία των κομμάτων της Αριστεράς από την εκδήλωση για τα θύματα της Marfin.

«Αύριο γίνεται μια συμβολική εκδήλωση για να τιμηθούν τα θύματα της δολοφονίας της Marfin αλλά και για να στείλει ο πολιτικός κόσμος, ενωμένος, μήνυμα αποφασιστικότητας ότι δεν θα επιτρέψει ξανά στο μέλλον τέτοιο θλιβερό γεγονός.

Σε αυτήν την πρωτοβουλία τα κόμματα της Αριστεράς επιλέγουν να είναι απόντα. Αδικαιολόγητα απόντα. Στη Δημοκρατία όμως και οι απουσίες έχουν το νόημά τους.»

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας της Marfin

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας της Marfin και για επικοινωνιακή φιέστα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος:

«Δε φθάνει που επιβράβευσε τους τότε ιθύνοντες, που δεν έκαναν τίποτα για να βρουν τους εγκληματίες και να τους φέρουν αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη, χρήζοντας τους σήμερα Υπουργούς.

Ενώ ετοίμαζε την επικοινωνιακή φιέστα με πρόσχημα τους νεκρούς της Marfin, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη άσκησε αναίρεση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που καταδίκασαν τα Υπουργεία Εργασίας και Δημόσιας Τάξης για την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων. Η ΝΔ δηλαδή, αντί να επιδιώξει ως κυβέρνηση την επιτάχυνση των αποζημιώσεων για τις οικογένειες, έκανε ακριβώς το αντίθετο.

Λίγη ντροπή δε θα έβλαπτε. Καλύτερα μαζί με την ακύρωση της αίτησης αναίρεσης μετά την κατακραυγή, να ακυρώσει και την αυριανή υποκριτική του».

Πέτσας: Η κοινωνία προχωράει μπροστά, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει ίδιος

Μεμφόμενος όσους «επενδύουν ακόμη και σήμερα στο μίσος και τον διχασμό», απάντησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην απάντησή του ο κ. Πέτσας αναφέρει: «Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για τρεις εργαζόμενους και ένα αγέννητο μωρό που δολοφονήθηκαν δέκα χρόνια πριν στο κτήριο της Marfin. Η συμβολική αυτή κίνηση ενότητας αφήνει πίσω τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού που έχει γνωστοποιηθεί στους συγγενείς των θυμάτων το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από την αναίρεση που είχε ασκηθεί υπηρεσιακά, ώστε να καταβληθούν επιτέλους οι σχετικές αποζημιώσεις».

Και τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Είναι ανατριχιαστικό και θλιβερό αυτοί που δεν καταδίκασαν ποτέ ρητά τους δολοφόνους των εργαζομένων να επενδύουν ακόμη και σήμερα στο μίσος και τον διχασμό. Το 2020 δεν είναι 2010. Η κοινωνία προχωράει μπροστά, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει ίδιος».

Απάντηση Χαρίτση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο δίνει με δική του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, όσον αφορά τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων της Μαρφίν, ενώ παράλληλα κατηγορεί "τον κ. Μητσοτάκη και το κόμμα του, που ακόμη και στη μνήμη των νεκρών της Μαρφίν επιχειρεί να εξαγάγει πολιτική υπεραξία". 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει: "Αφού πιάστηκε στα πράσα, ο κ. Μητσοτάκης, αναγκάστηκε να πάρει πίσω την αίτηση αναίρεσης της δικαστικής απόφασης που έδινε αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της Μαρφίν. Και προκειμένου να ξεγλιστρήσει από τον διασυρμό, επιδίδεται στη μουχλιασμένη τακτική του να επιχειρεί να ενοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς όμως, για τον κ. Μητσοτάκη τα γεγονότα είναι πεισματάρικα: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τους εγκληματίες της Μαρφίν και είχε ζητήσει να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εξιχνιαστεί πλήρως η υπόθεση. Μήπως ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεχάσει ποιος ήταν τότε ο αρμόδιος υπουργός; Μήπως δεν μπορεί να βρει τρόπο να τον αναζητήσει;".

ΚΚΕ: Υποκρισία της κυβέρνησης σχετικά με τα θύματα της Marfin

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης οργάνωνε διακομματικές και κυβερνητικές φιέστες, δήθεν για την 'τιμή' των θυμάτων της Marfin και η ΝΔ - με ύφος χιλίων καρδιναλίων - μιλούσε για 'αδικαιολογήτως απόντες' από αυτές, το Δημόσιο δια των υπουργείων Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη, προχωρούσε σε αίτηση αναίρεσης της δικαστικής απόφασης που έδινε αποζημιώσεις και δικαίωνε τις οικογένειες των θυμάτων» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για την υποκρισία της κυβέρνησης σχετικά με τα θύματα της Marfin». 

«Αφού λοιπόν, η κυβέρνηση πιάστηκε στα πράσα, έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, ανακοινώνοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο, 'ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης, θα παραιτηθεί από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin'. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο» επισημαίνει το ΚΚΕ καταλήγοντας στο σχόλιό του: «Η πρόκληση και η υποκρισία της ΝΔ δεν έχουν όρια, αφού μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μοιράζονται την ευθύνη για το γεγονός ότι 10 χρόνια τώρα, και ενώ όλοι τους βρέθηκαν στη διακυβέρνηση, οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί ενός αποτρόπαιου εγκλήματος, που αποτέλεσε «ευθεία βολή» στο εργατικό - λαϊκό κίνημα της περιόδου, παραμένουν στο σκοτάδι, ενώ οι ευθύνες της τράπεζας στην ουσία έμειναν στο απυρόβλητο».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο