LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 07 Μαΐου 2020 07:37

Σημαντική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας φέρνει ο κορονοϊός

Η συνολική κατανάλωση ενέργειας θα είναι εφέτος χαμηλότερη σε σχέση με τους στόχους που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα...

ηλεκτρικό ρεύμα - λάμπα

Εντυπωσιακή μείωση της τάξης του 11% στην κατανάλωση ενέργειας θα προκαλέσουν οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, η οποία προβλέπεται να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα κατανάλωσης μετά την παρέλευση διετίας.

Στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη των ενεργειακών καταναλώσεων παρέθεσε χθες ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, Κώστας Ανδριοσόπουλος στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ενέργεια και τη βιομηχανία που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

-Η συνολική κατανάλωση ενέργειας θα είναι εφέτος 11% χαμηλότερη σε σχέση με τους στόχους που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Το 2021 - 2022 με την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας η ζήτηση θα αυξηθεί, ενώ το 2023 θα επανέλθει στην τροχιά που προβλέπει το ΕΣΕΚ. Η κατανάλωση τα επόμενα χρόνια θα βαίνει μειούμενη σε εφαρμογή των προγραμμάτων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

-Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας καταγράφηκε μεγάλη πτώση της ζήτησης κατά 35,5 % σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

-Καταγράφεται επίσης μεγάλη πτώση της τιμής χονδρικής για το ρεύμα, στα 27,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Απρίλιο έναντι 66,4 ευρώ που ήταν ο μέσος όρος το 2019 και 49,9 ευρώ κατά το πρώτο τετράμηνο του 2018. Ωστόσο οι τιμές για τη βιομηχανία παραμένουν 35 % υψηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.

-Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν δραστικά εφέτος κατά 26,5 % σε σχέση με το 2019. Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι η μείωση δεν θα είναι πρόσκαιρη αλλά οι εκπομπές θα παραμείνουν χαμηλότερες από τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ και τα επόμενα χρόνια (60,8 εκατ.τόνοι το 2025 έναντι πρόβλεψης προ κορονοϊού για 63,4 εκατ.) Ο λόγος είναι ότι η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου φέρνει σε ακόμη πιο μειονεκτική θέση τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

-Τα προβλήματα στη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού αναμένεται να προκαλέσουν μικρή ανάσχεση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εφέτος, ωστόσο ο κλάδος θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά τα επόμενα χρόνια.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το Επίδομα Παιδιού16:20Θεσσαλονίκη: Μηχανοκίνητη πορεία ταξί στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας – Ζητούν παράταση της ηλεκτροκίνησης μετά το 203016:06ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανός βουλευτής προτείνει να γίνει η Γροιλανδία η 51η αμερικανική πολιτεία15:52Κοζάνη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό15:38Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών15:24Παναθηναϊκός: Καθοριστικό το επόμενο 48ωρο για την μεταγραφή του Αντίνο15:09"Αποκαλύψεις": Ο οδηγός ταξί που μετέφερε την 16χρονη Λόρα από την Πάτρα στην Αθήνα - Δεν μου φάνηκε προβληματισμένη14:55Έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι αγρότες14:41Μάλγαρα: Κλείνει το ρεύμα προς Αθήνα - Ανοιχτό θα παραμείνει το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη 14:28Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο - Προσφορές ρεκόρ στα 51 δισ. ευρώ14:18Η Ρωσία αντικρούει τον ισχυρισμό του Τραμπ για το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα14:04Χανιά: Νεκρό δελφίνι ξεβράστηκε σε παραλία (εικόνες)13:50Εικοσιπέντε αγρότες θα συναντήσουν τον Μητσοτάκη στις 15:0013:36Μαύρη Θάλασσα: Επίθεση από drones δέχθηκαν δύο ελληνόκτητα πετρελαιοφόρα13:22Αρειος Πάγος: Συζήτηση για νέο αίτημα αναίρεσης της αναγνώρισης ελαφρυντικού του Επαμεινώνδα Κορκονέα13:08Μαρινάκης - Mercosur: Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωβουλευτών ψήφισε υπέρ σε αυτό το δίχτυ προστασίας για τους παραγωγούς12:56Novartis: Καταδικαστική απόφαση για τους δύο πρώην προστατευόμενους μάρτυρες 12:42Κύπελλο Ελλάδας: Με ντέρμπι και νέα μορφή τα νοκ αουτ της προημιτελικής φάση12:28Πάτρα: Παρουσιάστηκε αυτοβούλως ο άνδρας που συνομιλούσε με την 16χρονη που αγνοείται12:14Missing alert για την εξαφάνιση 25χρονου12:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο