LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 06 Μαΐου 2020 10:55

Κορονοϊός - έρευνα: στις περισσότερες χώρες δεν υπήρξε μοναδικός “ασθενής μηδέν”

Φως στην εξέλιξη του κορονοϊού από διεθνή μελέτη. Εντόπισε σχεδόν 200 συχνές μικρές μεταλλάξεις του.

Κοροναϊός

Την τάση μετάλλαξης του νέου κορονοϊού, εξέλιξης και προσαρμογής του στους ανθρώπους ξενιστές του, αποκαλύπτει μια νέα επιστημονική έρευνα, που ανέλυσε γονιδιώματα του ιού SARS-CoV-2 από 7.666 ασθενείς με νόσο Covid-19, προερχόμενους από διάφορες χώρες. Η μελέτη, η οποία θα φανεί χρήσιμη στους επιστήμονες που ετοιμάζουν νέα αντι-ιικά φάρμακα και εμβόλια, εντόπισε 198 επαναλαμβανόμενες γενετικές μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες φαίνεται να έχουν συμβεί ανεξάρτητα περισσότερες από μία φορές.

Επίσης, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φρανσουά Μπαλού του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Infection, Genetics and Evolution", ανακοίνωσαν ότι ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας γονιδιακής ποικιλομορφίας του νέου κορονοϊού καταγράφεται σε όλες τις χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από την Covid-19. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, δείχνει ότι υπήρξε εκτεταμένη παγκόσμια μετάδοση του ιού ήδη από πολύ πρώιμο στάδιο της επιδημίας, ενώ σημαίνει επίσης ότι στις περισσότερες χώρες δεν υπήρξε ένας μοναδικός «ασθενής μηδέν», αλλά ο ιός εισέδυσε ανεξάρτητα αρκετές φορές και από διαφορετικές οδούς.

Το πρώτο πλήρες γονιδίωμα του κορονοϊού δόθηκε στη δημοσιότητα στις 25 Ιανουαρίου και έκτοτε χιλιάδες άλλα γονιδιώματά του έχουν μελετηθεί και δημοσιευθεί με βάση δείγματα από ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Τα νέα φυλογενετικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι ο ιός εμφανίστηκε στο τέλος του 2019, προτού αρχίσει την ταχεία παγκόσμια επέλαση του. Όλα τα γονιδιώματα των κορονοϊών στους ανά τον κόσμο ασθενείς φαίνεται να έλκουν την καταγωγή τους από ένα κοινό πρόγονο που εμφανίστηκε μεταξύ της 6ης Οκτωβρίου και της 11ης Δεκεμβρίου 2019. Κάπου τότε ο νέος ιός «πήδηξε» από κάποιο ζώο στον πρώτο άνθρωπο και τον μόλυνε. Οι ερευνητές θεωρούν απίθανο ότι ο κορονοϊός κυκλοφορούσε στους ανθρώπους για καιρό προτού ανιχνευθεί στη Γουχάν της Κίνας, πέρυσι το Δεκέμβριο.

Στο κρίσιμο ερώτημα αν η διαχρονική μετάλλαξη του ιού τον κάνει σταδιακά πιο θανατηφόρο ή όχι, δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση. «Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται με φυσικό τρόπο. Από μόνες τους οι μεταλλάξεις δεν είναι κακό πράγμα και δεν υπάρχει τίποτε που να υποδηλώνει ότι ο SARS-CoV-2 μεταλλάσσεται πιο γρήγορα ή πιο αργά του αναμενομένου. Μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε αν ο ιός γίνεται περισσότερο ή λιγότερο φονικός και μολυσματικός», δήλωσε ο δρ Μπαλού. Η μελέτη δείχνει ότι οι μικρές συχνές γενετικές μεταλλάξεις που εντοπίσθηκαν, δεν κατανέμονται ισομερώς στο γονιδίωμα του ιού. Μερικά μέρη του γονιδιώματος του, όπως στην προεξέχουσα πρωτεΐνη S, έχουν πολλές μεταλλάξεις (πάνω από 15), ενώ άλλα μέρη εμφανίζουν πολύ λίγες μεταλλάξεις και αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούν να αποτελέσουν καλύτερους στόχους για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων.

Όπως εξήγησε ο Μπαλού, «μια σοβαρή πρόκληση για την καταπολέμηση των ιών είναι ότι ένα εμβόλιο ή φάρμακο μπορεί να μην είναι πια αποτελεσματικό, αν ο ιός έχει μεταλλαχθεί. Εάν εστιάσουμε τις προσπάθειες μας στα μέρη του κορονοϊού που είναι λιγότερο πιθανό να μεταλλαχθούν, τότε έχουμε καλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουμε φάρμακα που θα είναι αποτελεσματικά σε βάθος χρόνου και ο ιός δεν θα μπορεί εύκολα να τα αποφύγει».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒραυρώνα: Ομολόγησε ο πατέρας ότι αυτός πέταξε το βρέφος στη χωματερήΣήμερα 19:38 | Ειδήσεις

Τι ισχυρίστηκε ο πατέρας του βρέφους. Το βίντεο που τον «πρόδωσε» και η έρευνα στη χωματερή.

Μαφιόζικη δολοφονία στον Βύρωνα: Ποιο ήταν το θύμα (βίντεο)Σήμερα 21:47 | Ειδήσεις

Εν ψυχρώ δολοφονία σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο του Βύρωνα. Ποιος ήταν ο 32χρονος που έπεσε νεκρός.

Ράφα: Το Ισραήλ “διευρύνει” την πολεμική επιχείρησηΣήμερα 18:10 | Ειδήσεις

Παρακούωντας τις διεθνείς εκκλήσεις, το Ισραήλ όχι μόνο προχωρά, αλλά επιτείνει τις επιχειρήσεις στην πόλη όπου βρίσκονται ένα εκατομμύριο άμαχοι.

Ηλιακή καταιγίδα που μπορεί να βλάψει τα δίκτυα πλησιάζει τη ΓηΣήμερα 22:38 | Ειδήσεις

Πώς μπορεί να επηρεάσει τα δίκτυα και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή καταιγίδα που πλησιάζει τη Γη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Τζάστιν και η Χέιλι Μπίμπερ θα γίνουν γονείς23:59Κιλιάν Μπαμπέ – Παρί Σεν Ζερμέν: Το διαζύγιο και το “αντίο” του (βίντεο)23:48Κηφισίας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έως το τέλος Ιουνίου23:37Νέα Ιωνία: Σύλληψη νεαρού με εκατοντάδες κροτίδες (εικόνες)23:25Ηλιακή καταιγίδα που μπορεί να βλάψει τα δίκτυα πλησιάζει τη Γη 23:11Μεσανατολικό: Το κράτος της Παλαιστίνης αναγνωρίζουν ευρωπαϊκές χώρες22:58Παναθηναϊκός – Προμηθέας Πάτρας: Με κεκτημένη ταχύτητα… το “τριφύλι”22:46Σακελλαροπούλου: Η υποδοχή και η διάκριση στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας22:32Τροχαίο δυστύχημα στην Καλαμάτα22:19Μαφιόζικη δολοφονία στον Βύρωνα: Ποιο ήταν το θύμα (βίντεο)22:06“Ψυχοκόρες”: Συγκλονιστικά τα νέα επεισόδια στον ΑΝΤ1 (εικόνες)21:55Επίμονη ζάλη: Όταν νιώθετε πως χάνετε την ισορροπία σας21:42Ξάνθη: Νεκρός άνδρας από φωτιά στο σπίτι του21:28Fire Rainbow: Το σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε στον ουρανό 21:15Diamond League: Ο Τεντόγλου δεύτερος στην Ντόχα21:01Ολυμπιακός –Αναστόπουλος: Έτσι θα κερδίσουμε την Φιορεντίνα στον τελικό20:48Κέιτ Μίντλετον: Η σπάνια δήλωση του πρίγκιπα Γουίλιαμ για την κατάσταση της υγείας της20:34Ουκρανία: Αναμένει τα πρώτα F-16 μέσα στο καλοκαίρι20:21ΟΗΕ: Συμβολική αναγνώριση της Παλαιστίνης ως μέλος 20:07 “I LOVE ΣΟΥ ΚΟΥ”: Οι καλεσμένοι του Σαββατοκύριακου (βίντεο)19:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο