LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 05 Μαΐου 2020 19:47

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Αντικρουόμενες οι μελέτες για τους καπνιστές

Τι είπε για τον έλεγχο της πανδημίας και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας με τα διαγνωστικά τεστ.

Κάπνισμα - Άντρας

Σε δυο αντικρουόμενες μελέτες που αφορούν την προστασία ή όχι των καπνιστών έναντι του κορονοϊού, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον SARS-CoV-2, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

«Υπήρξαν κάποια αποτελέσματα μιας επιδημιολογικής μελέτης που έγινε στην Γαλλία και έδειξε ότι όντως οι καπνιστές είχαν κάποια μικρότερα ποσοστά σοβαρής λοίμωξης. Από την άλλη μεριά όλοι γνωρίζουμε ότι η νικοτίνη είναι μια ουσία βλαβερή για τον οργανισμό, για τον πνεύμονα, για τα στεφανιαία αγγεία και οι καπνιστές, όπως έδειξε άλλη μεγάλη μελέτη των ΗΠΑ, πάσχουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ΧΑΠ που η νούμερο ένα κατάσταση υγείας που συνδέεται με αυξημένη νόσο και θάνατο από τον κορονοϊό».

Όπως εξήγησε ο κος Τσιόδρας, οι Γάλλοι θα κάνουν και μια επιπλέον μελέτη για τη νικοτίνη με διαδερμικό αυτοκόλλητο νικοτίνης για να δουν αν έχει κάποιο αποτέλεσμα στην πρόληψη της λοίμωξης από τον κορονοϊό άλλα τόνισε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε λιγάκι πριν πούμε ότι το κάπνισμα προστατεύει. Για εμένα τα δεδομένα συνηγορούν υπέρ του ότι το κάπνισμα λειτουργεί επιβαρυντικά» κατέληξε ο καθηγητής.

Τσιόδρας - Κεραμέως - συνέντευξη Τύπου

«Είμαστε σε φάση που η επιδημία έχει ελεγχθεί»

Εάν το πλοίο χρειαστεί να αλλάξει πορεία, θα πρέπει να αλλάξει αλλά μόνο αν υπάρξουν νέα στοιχεία για αυτό, είπε ο κ. Τσιόδρας ο οποίος εξήγησε ότι προς το παρόν «οι καμπύλες φθίνουν, άρα είμαστε σε μια φάση που η επιδημία έχει ελεγχθεί».

Το “κόκκινο καμπανάκι”, όπως είπε, για να υπάρξει εκ νέου παρέμβαση σε συγκεκριμένες περιοχές ή σε ολόκληρη τη χώρα όπως συνέβη και στην αρχή της πανδημίας, είναι να αλλάξει σημαντικά ο ρυθμός των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων, όσων μπαίνουν σε ΜΕΘ αλλά και των θανάτων και κυρίως «να αυξηθούν τα περιστατικά στην κοινότητα κι όχι σε συγκεκριμένες περιοχές ή δομές».

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για καταγγελίες που αφορούν τεστ έναντι αμοιβής σε ασυμπτωματικούς ασθενείς είπε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται με κριτήρια και ιεράρχηση. «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε 10 εκατομμύρια Έλληνες κάθε μέρα και θα προστατεύσουμε αυτά τα νέα κριτήρια, τα οποία είναι διευρυμένα και αφορούν κάθε άνθρωπο που έχει συμπτώματα συμβατά με τον κορονοϊό και προσέρχεται στο νοσοκομείο».

Σχολιάζοντας τα φαινόμενα κερδοσκοπίας για τεστ έναντι αμοιβής σε ασυμπτωματικούς ασθενείς με χρόνια νοσήματα που προσέρχονται σε ιδιωτικές κλινικές είπε χαρακτηριστικά «μη με ρωτάτε εμένα για χρήματα, αν είναι δυνατόν να τοποθετηθώ υπέρ μιας τέτοιας στρατηγικής που ζητάει από ανθρώπους να πληρώσουν χρήματα για τα τεστ για τον ιό. Δεν θέλω να πω κάτι, θα γίνω κακός».

«Σώστε ζωές, καθαρίστε τα χέρια σας»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στάθηκε στη σημερινή παγκόσμια μέρα υγιεινής των χεριών, τονίζοντας ότι είναι μια πρακτική που σώζει ζωές. Το φετινό μήνυμα έχει ως τίτλο «Σώστε ζωές, καθαρίστε τα χέρια σας». Μάλιστα ανέφερε ότι η φετινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο ρόλο που έχουν τα καθαρά χέρια στους νοσηλευτές και στις μαίες που είναι όπως είπε οι ήρωες της πρώτης γραμμής. Η αυξημένη συμμόρφωση των υγειονομικών στο πλύσιμο των χεριών είναι μια συνεχής πρόκληση είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι λόγω του κορονοϊού σήμερα αυτό έχει γίνει μια πρακτική όλων μας και βοηθά «να μην μεταφέρεται ο ιός σε άψυχες επιφάνειες ή στο πρόσωπό μας, που ούτως ή άλλως δεν πρέπει να αγγίζουμε. Είναι μια ακόμη ασπίδα για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας» είτε ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είτε όχι. Κάθε φορά που εφαρμόζουμε αυτή την τακτική «προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας και περιορίζουμε τον αριθμό των συνανθρώπων μας που θα εκτεθούν στον ιό και κάποιοι από αυτούς θα νοσήσουν ίσως και πολύ σοβαρά».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΆγρια δολοφονία στον Βόλο: Την σκότωσε στην είσοδο της πολυκατοικίας τους και τράπηκε σε φυγή (βίντεο)Σήμερα 13:47 | Ειδήσεις

Βίντεο από το σημείο της δολοφονικής επίθεσης στο Βόλο. Σε κατάσταση σοκ τα παιδιά της άτυχης γυναίκας

Το Σάββατο η κηδεία του Απόστολου ΒεσυρόπουλουΧθες 22:28 | Ειδήσεις

Η οικογένεια του εκλιπόντος βουλευτή της ΝΔ ανακοίνωσε ότι η σορός θα εκτεθεί σε προσκύνημα από τις 10:00 το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Θεσσαλονίκη: Συμμορία ανηλίκων λήστευε οδηγούς ταξί – Συνελήφθη 16χρονοςΣήμερα 10:36 | Ειδήσεις

Έστηναν ενέδρες σε οδηγούς ταξί, αφαιρώντας χρήματα και προσωπικά αντικείμενα με τη χρήση βίας.

Κομοτηνή: Έκλεψαν τάματα από Ιερά ΜονήΣήμερα 13:06 | Ειδήσεις

Στο πλαίσιο της έρευνας εντόπισαν και συνέλαβαν μία αλλοδαπή γυναίκα, η οποία κατείχε δύο από τα κλεμμένα τάματα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ζελένσκι: Η Ρωσία κάνει να πάντα για να αποτρέψει τη συνάντηση με τον Πούτιν16:02Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον εισαγγελέα όσοι καταχράστηκαν πόρους15:46Τρίκαλα: Οδηγός ΙΧ παρέσυρε και εγκατέλειψε ηλικιωμένο με αναπηρικό αμαξίδιο 15:31Eurovision 2026: Σε ποια πόλη θα φιλοξενηθεί ο διαγωνισμός15:15Λαβρόφ: Καμία σύνοδος Πούτιν – Ζελένσκι στον ορίζοντα παρά τις πιέσεις Τραμπ15:00Δολοφονία στο Βόλο: Νομική αναγνώριση του όρου "γυναικοκτονία" ζητά εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ14:43Πούτιν, Ερντογάν και Μόντι μαζί στην Κίνα στα τέλη του μήνα – Τι θα πουν με τον Σι14:28ΑΑΔΕ: Πάνω από 100 παραβάσεις σε μία εβδομάδα σε επιχειρήσεις δημοφιλών τουριστικών προορισμών14:12Άγρια δολοφονία στον Βόλο: Την σκότωσε στην είσοδο της πολυκατοικίας τους και τράπηκε σε φυγή (βίντεο)13:58Γάζα: Οι θάνατοι από τον λιμό ενδέχεται να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου, προειδοποιεί ο ΟΗΕ13:43Κομοτηνή: Έκλεψαν τάματα από Ιερά Μονή13:28"Κυνήγι" στους δρόμους: 38χρονος έπιασε τον κλέφτη του φορτηγού του13:14ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Σεπτεμβρίου13:00Θεσσαλονίκη: Συμμορία ανηλίκων λήστευε οδηγούς ταξί – Συνελήφθη 16χρονος12:45Βόλος: Άγρια δολοφονία γυναίκας από το σύζυγό της12:30Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη σε πάρκο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος δύο ανήλικων κοριτσιών12:15e-ΕΦΚΑ: Στις 25 Αυγούστου καταβάλλονται αναδρομικά ποσά σε συνταξιούχους11:56Υπ. Παιδείας: 4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών του Πανεπιστημίου Πατρών11:42Το Ισραήλ απειλεί να καταστρέψει την Γάζα, αν η Χαμάς δεν δεχθεί την ειρήνη με τους όρους του 11:28Θεσσαλονίκη: Δύο τραυματίες από σύγκρουση μοτοσικλέτας με πατίνι 11:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο