LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 03 Μαΐου 2020 23:13

Όλες οι νεότερες θεραπείες στην πολλαπλή σκλήρυνση

Γράφει η Στεφανία Σωτηρλή, Νευρολόγος, Διευθύντρια Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Ειδικών Νευρολογικών Θεραπειών Metropolitan General.

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Η πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη έξαρση. Υπολογίζεται ότι πάνω από 2.5 εκατομ. άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από αυτή, εκ των οποίων οι 700000 είναι στην Ευρώπη και περίπου 14.000 στην Ελλάδα.

Τι είναι και που οφείλεται;

Είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική και φλεγμονώδη απομυελινωτική πάθηση, αυτοάνοσης αρχής, αλλά και πολυπαραγοντική, απρόβλεπτη στην έναρξη αλλά και στην πορεία της,δηλαδή σαν "δαχτυλικό αποτύπωμα" για κάθε ασθενή. Αν και η αιτιολογία της δεν είναι ακόμα γνωστή σίγουρα δεν είναι θανατηφόρος, κληρονομική ή μεταδοτική ως νόσος. Φαίνεται ότι εκτός της αυτοανοσίας που την χαρακτηρίζει (επίθεση του ανοσοποιητικού κατά της μυελίνης, του περιβλήματος του νεύρου, και καταστροφή αυτής), και άλλοι παράγοντες πρέπει να συνυπάρξουν ώστε να εκδηλωθεί. Τέτοιοι παράγοντες φαίνεται να είναι το stress, κάποιοι ιοί όπως ο epstein barr, το κάπνισμα, η έλλειψη βιταμίνης D, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, γενετική προδιάθεση, παχυσαρκία κ.ά.

Συμπτώματα

Οι πιο συχνές μορφές είναι η υποτροπιάζουσα μορφή (85%), με υφέσεις και εξάρσεις και πλήρη ή μερική αποκατάσταση των συμπτωμάτων, και η πρωτοπαθώς και δευτεροπαθώς προϊούσα, με προοδευτικά εξελισσόμενη κλινική επιδείνωση και σταδιακή συσώρευση της αναπηρίας.

Επικρατεί σε ηλικίες 20-40 ετών, αν και στις μέρες μας την βλέπουμε, σπανιότερα βέβαια, και σε παιδιά όσο και σε άτομα τρίτης ηλικίας.

Δεδομένης της ποικίλης εντόπισης των απομυελινωτικών εστιών στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό καθώς και των διαφορετικών μορφών της, τα συμπτώματα διαφέρουν μεταξύ των πασχόντων. Μερικά από τα πιο τυπικά συμπτώματα είναι διαταραχές όρασης, διπλωπία, μυική αδυναμία έως και παράλυση, διαταραχές βάδισης και ισορροπίας, μουδιάσματα, διαταραχές ούρησης, παθολογική κόπωση κ.ά.

Θεραπευτικές εξελίξεις

Αν και τα θεραπευτικά μας όπλα είναι όλο και περισσότερα, είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιος κλινικός ή βιολογικός ή απεικονιστικός δείκτης πρόβλεψης της πορείας της νόσου ή απάντησης στην θεραπεία, ούτε κάποιος δείκτης πρόληψης της εκδήλωσής της. Επίσης δεν υπάρχει ακόμα τρόπος αποκατάστασης της αναπηρίας.

Η νόσος λοιπόν ακόμα δεν ιάται, όμως τροποποιείται η φυσική της εξέλιξη και μένει σε ύφεση, αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα και να ξεκινήσει νωρίς η εκάστοτε θεραπεία. Τα τελευταία έτη βρισκόμαστε μπροστά σε μια έκρηξη νέων ελπιδοφόρων θεραπειών για την πολλαπλή σκλήρυνση.

Έτσι πλέον έχουμε ήδη 14 ειδικά φάρμακα που σε διαφορετικό βαθμό το καθένα τροποποιεί την εξέλιξη της πάθησης, μειώνοντας τις υποτροπές, τον αριθμό των νέων εστιών, την εξέλιξη της αναπηρίας και την απώλεια του εγκεφαλικού όγκου, και αναμένουμε και άλλα στα επόμενα χρόνια.

Θεραπευτικά ορόσημα τελευταίας τριετίας

Το 2017 εγκρίθηκε στην Αμερική το πρώτο φάρμακο για την πρωτοπαθή προϊούσα μορφή, με την ονομασία OCREVUS, ένα μονοκλονικό αντίσωμα, που μέχρι τώρα δεν υπήρχε θεραπεία να σταματήσει την προοδευτική και βεβαία επιδείνωση και αναπηρία αυτής της ομάδας ασθενών.

Το 2017 εγκρίθηκε επίσης από τον ΕΜΑ η θεραπεία με κλαδριβρίνη (MAVENCLAD), μια θεραπεία από του στόματος που εκτός της υψηλής αποτελεσματικότητάς της, έχει και εύκολο δοσολογικό σχήμα, αφού χορηγείται μόνο 10 μέρες το μήνα, για δύο μήνες το χρόνο.

Το 2018 εγκρίθηκε από τον FDA η χορήγηση φιγκολιμόδης (Gilenya) σε παιδιά που μέχρι τότε μόνο ενέσιμη υποδόρια ιντερφερόνη β1α χορηγούταν.

Τον Οκτώβριο του 2018 ανακοινώθηκαν στο ECTRIMS τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών βλαστοκυτταρων μετά απο πλήρη ανοσοκαταστολή (reset-restart του ανοσοποιητικού), που υπόσχονται μέχρι και πιθανή θεραπεία.

Τον Απρίλιο του 2019 εγκρίθηκε στην Αμερική η κυκλοφορία του πρώτου φαρμάκου για την ενεργή δευτεροπαθή προϊούσα μορφή της νόσου, το SIPONIMOD.

Με τα νέα δεδομένα πιστεύουμε ότι θα αλλάξει η διαχείρηση της νόσου, αφού διευρύνεται το φάσμα των θεραπευτικών επιλογών, επιτρέποντας έτσι την περισσότερο προσαρμοσμένη στα χαρακτηριστικά του ασθενούς θεραπεία.

Είναι επίσης σημαντικό να μπει στη συνείδηση των ασθενών αλλά και των νευρολόγων, ότι όσο νωρίτερα ξεκινάει ή αλλάζει όταν πρέπει, η εκάστοτε θεραπεία, τόσο καλύτερος προβλέπεται ο έλεγχος της νόσου και η ύφεσή της, αφού όλα δείχνουν ότι είναι μείζωνος σημασίας να επέμβεις σε συγκεκριμένα θεραπευτικά παράθυρα.

Έτσι φαίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ειδικών κέντρων πολλαπλής σκλήρυνσης με εξειδικευμένο προσωπικό και τις απαραίτητες υποδομές και γνώσεις, ώστε να μπορεί να γίνεται ολιστική και εξατομικευμένη έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση των ασθενών αυτών και να καλύπτονται οι ανάγκες τους με τον καλύτερο τρόπο.

Πιστεύω ότι δε θα αργήσει πια πολύ η μέρα του ουσιαστικού ελέγχου της πορείας της νόσου, αλλά επειδή το ταξίδι είναι μακρύ και απρόβλεπτο, είναι απαραίτητη η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή, ο σεβασμός στις ανάγκες του, η υπεύθυνη ενημέρωση και η από κοινού χάραξη της θεραπευτικής στρατηγικης ανά άτομο και περίσταση.

Metropolitan - Σωτηρλή

 


 *Άρθρο της Στεφανίας Σωτηρλή, Νευρολόγου, Διευθύντριας Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Ειδικών Νευρολογικών Θεραπειών Metropolitan General.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η Αμερικανίδα πρέσβης στο υπουργείο Υγείας για τον Ψηφιακό Βοηθό ΠολίτηΣήμερα 14:41 | Ειδήσεις

Την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ υποδέχθηκε στο υπουργείο για τη συνέντευξη Τύπου ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την Τρίτη - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούνΣήμερα 12:18 | Ειδήσεις

Οι βροχοπτώσεις εκτός της μεγάλης έντασης θα έχουν και μεγάλη διάρκεια.

Μαρινάκης: Περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά θα λάβουν την επιστροφή ενός ενοικίουΣήμερα 13:45 | Ειδήσεις

Αναλυτικά τι ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ιθάκη - Αλέξης Τσίπρας για Αχτσιόγλου: Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που χάθηκεΣήμερα 10:55 | Ειδήσεις

«Μου είπε πως δεν της είχε περάσει από το μυαλό η προοπτική να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ και ότι ένιωθε ανέτοιμη για ένα τέτοιο βάρος».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πύργος: Σοβαρό εργατικό ατύχημα - Στο νοσοκομείο εργάτης που καταπλακώθηκε από σίδερα19:53Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αυτόματης απόδοσης Προσωπικού Αριθμού19:39Παναθηναϊκός: Καλάμπρια, Κώτσιρας και Ντέσερς επέστρεψαν στις προπονήσεις19:25Επίδομα 250 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι19:11Ουκρανία: Νέο σχέδιο 19 σημείων από τις ΗΠΑ18:57Επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη στην Κύπρο18:43Άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ για την Ουκρανία στην Αγκόλα18:29Ρωσία - Ουσάκοφ: Η αντιπρόταση των Ευρωπαίων δεν λειτουργεί για εμάς 18:15Ευλογιά: Δύο συλλήψεις για παράνομη μετακίνηση αιγοπροβάτων 18:00Missing Alert για την εξαφάνιση 46χρονου17:44Αχαρνές: Συνελήφθησαν 5 ανήλικοι και ένας ενήλικας για διάρρηξη φαρμακείου17:31Paris BC: Οι παίκτες της ομάδας βγήκαν στην Ερμού για σουβλάκια (Εικόνες)17:17Ερντογάν – Πούτιν: Επικοινωνία για την Ουκρανία17:03Κρήτη: Ταμπέλα έπεσε πάνω στο κεφάλι γυναίκας που επέβαινε σε μηχανή16:50Αττική: Βεβαιώθηκαν 387 παραβάσεις σε οδηγούς που είχαν καταναλώσει αλκοόλ16:36ΟΑΣΘ για τη φωτιά στο λεωφορείο: Άμεση η αντίδραση του οδηγού - Απομακρύνθηκαν έγκαιρα οι επιβάτες16:22Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού16:08Συνεχίζεται η ένταση Μόσχας – Λονδίνου: Ρωσικά πολεμικά πλοία εντοπίστηκαν στην θάλασσα της Μάγχης15:54Κωνσταντοπούλου για "Ιθάκη": Χαίρομαι που ένας προδότης καταγράφει ότι τον δυσκόλεψα στην προδοσία15:40Ο ΑΝΤ1 γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης με ιστορίες, ανθρώπους και στιγμές που μας ενώνουν μπροστά από τη μικρή οθόνη15:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο