LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 02 Μαΐου 2020 18:38

Κορονοϊός - Υπέρταση: ανακοινώσεις Τσιόδρα για την επίδραση των φαρμάκων

Νέα συμπεράσματα μελετών που σχετίζονται με τη χρήση φαρμάκων για την αρτηριακή υπέρταση.

Πίεση - μέτρηση - γιατροί - υπέρταση

Τα φάρμακα για την αρτηριακή υπέρταση δεν φαίνεται να αυξάνουν την ευαισθησία στη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό ή να αυξάνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς σοβαρά με την ασθένεια, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον SARS-CoV-2, Σωτήρης Τσιόδρας, επικαλούμενος τρεις νέες μελέτες που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Πρόκειται για θετικά νέα, όπως τόνισε, για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που παίρνουν αυτά τα φάρμακα. Άλλωστε, εκτός από τα άτομα με υπέρταση, αφορούν και διαβητικούς ασθενείς, στους οποίους δίνονται για την προστασία της νεφρικής τους λειτουργίας.

Όπως εξήγησε, υπήρχε ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα πως ενδεχομένως η χρήση αυτών των φαρμάκων θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα της πρωτεΐνης, που «είναι η “πόρτα” που χρησιμοποιεί κατά κάποιον τρόπο ο ιός όταν επιτίθεται στα ανθρώπινα κύτταρα».

Από την έρευνα που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι δεν υπήρξε διαφορά στην πιθανότητα νόσου ανάμεσα σε αυτούς που έπαιρναν τα φάρμακα και σε εκείνους που δεν τα έπαιρναν.

Ειδικά κατά την περίοδο της καραντίνας, παρατηρήθηκε αύξηση των επεισοδίων αρτηριακής υπέρτασης, ενδεχομένως εξαιτίας του στρες, της λιγότερης σωματικής άσκησης ή της αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως αν κάποιος παίρνει φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή ακόμη και στατίνες, πρέπει να τα συνεχίσει.

Τέλος, ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε και στο “πράσινο φως” που δόθηκε στις ΗΠΑ για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης σε νοσοκομειακό επίπεδο. Πρόκειται για ένα φάρμακο, που χορηγείται ενδοφλέβια, μία φορά την ημέρα για μία περίοδο 10 ημερών, σε ασθενείς με σοβαρή μορφή της νόσου.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση, ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες 15 ημέρες για την πορεία της πανδημίας. Συνέστησε σε όλους, από την Δευτέρα να εξακολουθήσουν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και αποστάσεων, να περιορίσουν εθελούσια τις επαφές και τις συναθροίσεις, θεωρώντας τους εαυτούς τους ως δυνητικούς φορείς του ιού.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκύζη: Σε κρίσιμη κατάσταση η γυναίκα που μαχαίρωσε ο άνδρας της πριν αυτοκτονήσει17:25Ιωάννινα: Γυναίκα έπεσε στη λίμνη – Περαστικοί ειδοποίησαν την Αστυνομία17:11Φλώρινα: Συνελήφθη ανήλικος για διακίνηση ναρκωτικών16:57Ο Παναθηναϊκός «έκλεισε» τον Κοντούρη 16:43Καρδίτσα – ΠΑΟΚ: Πέρασε κι από το μπλόκο της Θεσσαλίας ο “Δικέφαλος”16:29Αγρότες: Ανοιχτό το ρεύμα προς Αθήνα στο μπλόκο των Μαλγάρων16:15Πάτρα: Συνελήφθη υπεύθυνος καταστήματος για πώληση αλκοόλ σε ανήλικους16:01Δράμα: Βούλγαροι προσπάθησαν να περάσουν πρόβατα στην Ελλάδα και συνελήφθησαν15:47Μπριζίτ Μπαρντό: "Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα" - Το τέλος ενός μύθου15:33Γκύζη: Άνδρας μαχαίρωσε τη γυναίκα του στον λαιμό και έπεσε από το μπαλκόνι15:19Μετ' εμποδίων η επιστροφή των εκδρομέων στην Αθήνα15:04Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)14:50Διασώθηκαν 108 μετανάστες που επέβαιναν σε ξύλινη λέμβο νότια της Γαύδου14:36Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η Νέα Υόρκη λόγω του χιονιά - Ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις14:22Μαρινάκης για αγρότες: Ο ειλικρινής διάλογος - και μόνο αυτός - θα φέρει τις λύσεις14:07Τρίκαλα: Ανυποχώρητοι οι αγρότες - Παραμένουν στα μπλόκα της δυτικής Θεσσαλίας13:52Smart Cities για μια Καλύτερη Ζωή: Το Μέλλον είναι Εδώ!13:37Χανιά: ΙΧ έπεσε σε γκρεμό - Χωρίς τις αισθήσεις του ο οδηγός13:23Κρήτη: Νεκρός ανασύρθηκε από τη θάλασσα ηλικιωμένος στον Άγιο Νικόλαο13:09ΠΑΟΚ: "Τρέχει" το θέμα του γηπέδου υπό τις οδηγίες Σαββίδη12:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο