LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 02 Μαΐου 2020 18:38

Κορονοϊός - Υπέρταση: ανακοινώσεις Τσιόδρα για την επίδραση των φαρμάκων

Νέα συμπεράσματα μελετών που σχετίζονται με τη χρήση φαρμάκων για την αρτηριακή υπέρταση.

Πίεση - μέτρηση - γιατροί - υπέρταση

Τα φάρμακα για την αρτηριακή υπέρταση δεν φαίνεται να αυξάνουν την ευαισθησία στη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό ή να αυξάνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς σοβαρά με την ασθένεια, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον SARS-CoV-2, Σωτήρης Τσιόδρας, επικαλούμενος τρεις νέες μελέτες που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Πρόκειται για θετικά νέα, όπως τόνισε, για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που παίρνουν αυτά τα φάρμακα. Άλλωστε, εκτός από τα άτομα με υπέρταση, αφορούν και διαβητικούς ασθενείς, στους οποίους δίνονται για την προστασία της νεφρικής τους λειτουργίας.

Όπως εξήγησε, υπήρχε ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα πως ενδεχομένως η χρήση αυτών των φαρμάκων θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα της πρωτεΐνης, που «είναι η “πόρτα” που χρησιμοποιεί κατά κάποιον τρόπο ο ιός όταν επιτίθεται στα ανθρώπινα κύτταρα».

Από την έρευνα που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι δεν υπήρξε διαφορά στην πιθανότητα νόσου ανάμεσα σε αυτούς που έπαιρναν τα φάρμακα και σε εκείνους που δεν τα έπαιρναν.

Ειδικά κατά την περίοδο της καραντίνας, παρατηρήθηκε αύξηση των επεισοδίων αρτηριακής υπέρτασης, ενδεχομένως εξαιτίας του στρες, της λιγότερης σωματικής άσκησης ή της αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως αν κάποιος παίρνει φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή ακόμη και στατίνες, πρέπει να τα συνεχίσει.

Τέλος, ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε και στο “πράσινο φως” που δόθηκε στις ΗΠΑ για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης σε νοσοκομειακό επίπεδο. Πρόκειται για ένα φάρμακο, που χορηγείται ενδοφλέβια, μία φορά την ημέρα για μία περίοδο 10 ημερών, σε ασθενείς με σοβαρή μορφή της νόσου.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση, ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες 15 ημέρες για την πορεία της πανδημίας. Συνέστησε σε όλους, από την Δευτέρα να εξακολουθήσουν να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και αποστάσεων, να περιορίσουν εθελούσια τις επαφές και τις συναθροίσεις, θεωρώντας τους εαυτούς τους ως δυνητικούς φορείς του ιού.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ANT1 Sports: Την Μπάγερν Μονάχου υποδέχεται στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός, για την Ευρωλίγκα21:06Χιόνια και παγετός σε Γιάννενα και Άρτα20:52Σάλος στην Κύπρο: Εκτυλίσσεται πολιτικό και κατασκοπευτικό θρίλερ με τη διαρροή βίντεο από "αινιγματικό" λογαριασμό 20:38Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: Τι σημαίνει για τους Έλληνες αγρότες και τα ελληνικά προϊόντα;20:24Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:10Σαράφογλου για τις γεωπολιτικές εξελίξεις - Μετά τη Βενεζουέλα, το Ιράν19:56Λαμία: Άνοιξαν οι αγρότες την παλιά εθνική οδό στη Θήβα 19:42Τέλλογλου για το πολιτικό σκάνδαλο στην Κύπρο: Ο μυστηριώδης επιχειρηματίας που γύρισε το βίντεο19:28Θεσσαλονίκη: Ανοιχτά τα διόδια Νέων Μαλγάρων και στα δύο ρεύματα19:14Μητσοτάκης: Το 2025 ήταν μια καλή χρονιά για τα δημόσια πανεπιστήμια, το 2026 θα είναι ακόμα καλύτερη19:00Λάρισα: Αποχώρησαν οι αγρότες από τις σήραγγες στα Τέμπη18:46Σέρρες: Προφυλακίστηκε ο 16χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 17χρονου18:32"Σαρώνει" η καταιγίδα Γκορέτι στην Ευρώπη18:18Ηράκλειο: Ελεύθερη η μητέρα, που μαζί με το σύζυγό της κατηγορούνται για βία σε βάρος των παιδιών τους18:04Ελβετία: Υπό κράτηση τέθηκε ένας εκ των ιδιοκτητών του μπαρ στο Κραν Μοντανά, όπου εκδηλώθηκε η φονική πυρκαγιά17:50ΗΠΑ: Η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε πως συνέλαβε ένα ακόμη τάνκερ που είχε αποπλεύσει από τη Βενεζουέλα17:36Εντοπίστηκε αυτοκίνητο με περισσότερα από 40 κιλά κάνναβης17:22Πάτρα: Προφυλακιστέος ο ένας κατηγορούμενος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 30χρονου17:08Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Σάββατο 10 Ιανουαρίου16:54Άγριο επεισόδιο σε κελί στο Μεταγωγών – Κρατούμενος τραυμάτισε σοβαρά αστυνομικό16:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο