LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 01 Μαΐου 2020 15:36 | Ανανέωση: 01 Μαΐου 2020 15:51

Επιτάχυνση στις διαδικασίες για το άσυλο

Τι αναφέρει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή απο το Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου.

Άσυλο - αιτούντες - πρόσφυγες - οργανώσεις

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου "Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (Α΄ 169), 4375/2016 (Α΄ 51), 4251/2014 (Α΄ 80) και άλλες διατάξεις". Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη.

Στο σχέδιο νόμου επιδιώκεται η βελτίωση των διαδικασιών για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής διεθνούς προστασίας. Μεταξύ άλλων -και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση- ενοποιείται η διαδικασία πλήρους καταγραφής των νεοαφιχθέντων προσώπων στην ελληνική επικράτεια, η οποία πλέον μπορεί να διεκπεραιώνεται και από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Παρέχεται η δυνατότητα σύστασης Μητρώου Εισηγητών - βοηθών χειριστών Ασύλου, που θα αποτελείται από νομικούς, οι οποίοι θα επιτελούν χρέη βοηθών εισηγητών στο έργο των χειριστών των αιτημάτων ασύλου προς διευκόλυνσή τους και προς επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Παράλληλα, προβλέπεται η σύντμηση των προθεσμιών εντός των οποίων πρέπει να εκδίδεται η απόφαση επί των προσφυγών αιτούντων άσυλο που έλαβαν απορριπτική απόφαση σε πρώτο βαθμό, ενώ αυτές των διαμενόντων στα νησιά εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Εξάλλου, εισάγεται η σύσταση του Μητρώου ελληνικών και ξένων ΜΚΟ.

Αρμόδια Αρχή για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων ορίζεται η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ωστόσο η Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παραμένει αρμόδια για τη διασφάλιση της εκπροσώπησης των ασυνόδευτων ανήλικων από επίτροπο.

Περαιτέρω, προβλέπεται η εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής σε διάφορα στάδια των διαδικασιών με σκοπό την απλούστευσή τους, τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου εργασίας, την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων και τη μείωση των δαπανών.

Επίσης, τροποποιείται σειρά διατάξεων με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και των υπηρεσιών του. Συγκεκριμένα, επικαιροπoιείται το νομοθετικό πλαίσιο για τις προϋποθέσεις έκδοσης golden visa, ενώ με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας των υπηρεσιών του υπουργείου, θεσπίζεται η υποχρέωση των προϊσταμένων των Διευθύνσεων Μεταναστευτικής Πολιτικής και των προϊσταμένων των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, καθώς και των αναπληρωτών τους, για υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

ΣΥΡΙΖΑ: Το νομοσχέδιο έχει πρόβλεψη για μυστικά κονδύλια¨

Σε δήλωση του, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτισμού για θέματα Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπουρνού, αναφέρει «στο κατατεθέν Νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που κατατέθηκε χθες (30/4), ο κ. Μηταράκης έρχεται με το άρθρο 55 να θεσπίσει απόρρητα κονδύλια (!) στο υπουργείο του. Παραχωρεί δηλαδή στον εαυτό του το δικαίωμα να διαχειρίζεται ειδική απόρρητη πίστωση, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν (παρ.3 του άρθρου 55), ώστε να μπορέσει το αμέσως επόμενο διάστημα να μοιράζει με πρόσχημα "ζητήματα εθνικής ασφάλειας" λεφτά σε ημέτερους. Κι αν αναλογιστούμε, ότι, χωρίς καν μυστικά κονδύλια, έχουμε ήδη ζήσει τα...αφρόδιχτα (!) του κ. Στεφανή, που θα σταματούσαν τις ροές (αλήθεια, που χάθηκαν αυτά τα δίχτυα των 500.000 ευρώ;!), σκεφτείτε τι φαγοπότι ετοιμάζουν...».

«Με ήδη προαναγγελθείσα μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει απτόητη να κατασπαράζει ξεδιάντροπα το δημόσιο χρήμα. Όπως ακριβώς έκαναν και το 2009, οδηγώντας το δημόσιο έλλειμμα στο 13%. Πρόκειται για (άλλη μια) σκανδαλώδη διάταξη που προσβάλει τη νοημοσύνη μας. Ο κ. Μηταράκης οφείλει άμεσα να την αποσύρει. Κι αν δεν το κάνει αυτός, τότε οφείλει να το κάνει ο αρχηγός του», καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτήΣήμερα 20:03 | Ειδήσεις

Κρατούμενος θα παραμείνει μέχρι την απολογία του ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό του βουλευτή Βασιλη Γραμμένου.

Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις ΕυρωεκλογέςΣήμερα 20:12 | Ειδήσεις

Σε 86 από τις 122 σελίδες της απόφασης, αναλύονται οι λόγοι που "μπλόκαραν" τους Σπαρτιάτες.

Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΣήμερα 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Άγιοι Ανάργυροι - Κυριακή Γρίβα: Νέα ντοκουμέντα από την δολοφονία παρουσίασε ο ΑΝΤ1 (εικόνες)Σήμερα 18:31 | Ειδήσεις

Ο ΑΝΤ1, φέρνει στο “φως” της δημοσιότητας, νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη μοιραία νύχτα που ο 39χρονος δολοφονησε άγρια την Κυριακή, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης: Ο Πετρούνιας στον τελικό21:04Make-A-Wish Ελλάδος: 29 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Ευχής20:51Σπαρτιάτες - Άρειος Πάγος: Το σκεπτικό για τον αποκλεισμό από τις Ευρωεκλογές20:38Φλώρος: Δίωξη για κακούργημα και προσωρινή κράτηση του βουλευτή20:25POS - ταμειακές μηχανές: “Εκπνέει” η προθεσμία για τη διασύνδεση τους20:11Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58Γενοκτονία των Αρμενίων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων19:45Άγιοι Ανάργυροι - Κυριακή Γρίβα: Νέα ντοκουμέντα από την δολοφονία παρουσίασε ο ΑΝΤ1 (εικόνες)19:31Λαμία - ΠΑΟΚ: “φιλί ζωής” στις καθυστερήσεις για τον “δικέφαλο το Βορρά” 19:17Γονίδια και αυτοανοσία19:08Δολοφονία Λυγγερίδη - Θύρα 7: “Φιάσκο” η δικογραφία, αδέρφια είμαστε μαζί σας18:55Ερντογάν - Στάινμαγερ: Η Τουρκία ζήτησε τερματισμό των αμυντικών περιορισμών18:42ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ολοκλήρωση αιολικών πάρκων 40 MW στη Δυτική Μακεδονία18:28“Αττικόν” για καταγγελία Καλλιάνου: ο πατέρας του δεν πληρούσε τα ιατρικά κριτήρια εισαγωγής σε ΜΕΘ18:15Θεσσαλονίκη: εμβόλισε περιπολικό στη διάρκεια καταδίωξης18:01Ενδοοικογενειακή βία: Απέσυρε την καταγγελία η σύντροφος του μπασκετμπολίστα του Περιστερίου17:48Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πλήγματα σε 40 στόχους της Χεζμπολάχ 17:35Καλλιάνος: Η καταγγελία για την περιπέτεια υγείας του πατέρα του και η απάντηση Γεωργιάδη (βίντεο)17:21Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου17:0730ετες ομόλογο: Οι υψηλές προσφορές μείωσαν το επιτόκιο δανεισμού16:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο