LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 30 Απριλίου 2020 03:18

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πως θα υποψιαστούμε τη νόσο και τι πρέπει να κάνουμε

Γράφει η Ευδοκία Πετροπούλου, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθύντρια Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής Μetropolitan General.

Metropolitan - Καρδιακή Ανεπάρκεια

Παρά την πρόοδο της Ιατρικής και ειδικότερα της καρδιολογίας σε διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο, ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνεται κάθε χρόνο.

Στα επόμενα χρόνια, οι νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια θα αφορούν τα περισσότερα περιστατικά εισαγωγών σε νοσοκομεία.

Αυτό συμβαίνει διότι οι νέες θεραπείες των νοσημάτων επιτρέπουν στους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο. Πχ ένας ασθενής με έμφραγμα μυοκαρδίου θεραπεύεται με «μπαλονάκι» και φάρμακα. Ένας ασθενής που πάσχει από καρκίνο ζεί πολύ περισσότερο χάρη στα νέα χημειοθεραπευτικά/ανοσοτροποποιητικά φάρμακα.

Όμως τα καρδιαγγειακά νοσήματα (αποφραγμένες αρτηρίες/ έμφραγμα, προβλήματα στις βαλβίδες, αρρυθμίες), τα διάφορα φάρμακα που δίνουμε για την θεραπεία του καρκίνου, οι λοιμώξεις(όπως η γρίπη), ακόμα και το γήρας μπορεί να αποδυναμώσουν την καρδιά και ο ασθενής να εμφανίσει συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Τα συμπτώματα είναι «φούσκωμα-δύσπνοια» στην έντονη προσπάθεια, πρήξιμο στα πόδια ή ακόμα και απλή κόπωση που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε.

Σε πιο προχωρημένα στάδια νιώθουμε έντονη κόπωση ή/και φούσκωμα-δύσπνοια όταν επιχειρούμε να κάνουμε πολύ απλά πράγματα, όπως πχ. να βαδίσουμε σε ίσιο έδαφος λίγα μέτρα. Υγρό μαζεύεται στούς πνεύμονες, στην κοιλιά και στα πόδια. Τότε η κατάσταση γίνεται σοβαρή και απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο για να χορηγηθούν φάρμακα από τη φλέβα.

Είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί η καρδιακή ανεπάρκεια έγκαιρα, ώστε ο ασθενής να λάβει την κατάλληλη θεραπεία και να ζήσει περισσότερο. Αν κάποιος νιώθει δύσπνοια, εύκολη κόπωση ή αδικαιολόγητη κόπωση, βλέπει να πρήζονται τα πόδια του θα πρέπει να απευθύνεται στον καρδιολόγο. Ο γιατρός θα συστήσει τις απαραίτητες εξετάσεις. Αν διαγνωσθεί καρδιακή ανεπάρκεια, ο καρδιολόγος θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία επεμβατική ή φαρμακευτική.

Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να ρυθμίζει διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την νόσο του και την εξέλιξή της. Θα πρέπει να ζυγίζεται κάθε πρωί και να διατηρεί το βάρος του σταθερό. Να περπατά καθημερινά καθώς η άσκηση μακραίνει την ζωή και ενδυναμώνει την καρδιά. Ας μην ξεχνάμε ότι και η καρδιά είναι ένα μύς. Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση άλατος και τροφών που είναι παστές όπως π.χ. οι ελιές. Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ και καθημερινή μέτρηση αρτηριακής πίεσης και σφύξεων.

Αν δείτε λοιπόν «πρήξιμο» στα πόδια ή νιώσετε δύσπνοια όταν περπατάτε, αν πάρετε ανεξήγητα βάρος γρήγορα (από μέρα σε μέρα), αν κουράζεστε πολύ εύκολα ή αν το βράδυ χρειάζεστε περισσότερα μαξιλάρια να κοιμηθείτε σε σχέση με παλιότερα, δείτε τον καρδιολόγο σας άμεσα! Αυτός θα διαγνώσει αν πάσχετε από καρδιακή ανεπάρκεια και θα σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Metropolitan - Πετροπούλου

 


  *Άρθρο της Ευδοκίας Πετροπούλου, Καρδιολόγου, Δρ. Παν/μίου Αθηνών, Διευθύντριας Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής Μetropolitan General.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝίκος Παππάς: Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γρονθοκόπησε δημοσιογράφοΣήμερα 17:06 | Ειδήσεις

Διαγράφηκε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση Φάμελλου.

Βία ανηλίκων: Το σχόλιο του Παναγιώτη Στάθη για το μαχαίρωμα 14χρονης σε σχολείο της Κυψέλης (βίντεο)Σήμερα 19:05 | Ειδήσεις

Ο Παναγιώτης Στάθης σε σχόλιο του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το απόγευμα της Τετάρτης απαντά στο αν αυτό το περιστατικό ακραίας βίας ανηλίκων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί

ΥΠΕΞ: Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στον Μίτσκοσκι - "Καμία προσπάθεια αλλοίωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα γίνει αποδεκτή"Σήμερα 16:19 | Ειδήσεις

Οι προκλητικές δηλώσεις του Μίτσκοσκι και η σκληρή απάντηση της Αθήνας

"Αποκαλύψεις"- ΕΠΑΛ Χαλανδρίου: Του έπιασαν τα δάχτυλα για να του τα κόψουν, λέει ο πατέρας του μαθητή που τραυματίστηκεΣήμερα 16:02 | Ειδήσεις

Ο 17χρονος Παναγιώτης τραυματίστηκε στο χέρι κατά την προσπάθεια της διευθύντριας και ενός καθηγητή του σχολείου να "σπάσουν" την κατάληψη, χρησιμοποιώντας κόφτη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Οι 3 στόχοι της Ρωσίας και η σημασία Ευρώπης και ΗΠΑ στην επίτευξη ειρήνης (βίντεο)20:14Ant1 Sports: Η μεγάλη ευρωπαϊκή μάχη της ΑΕΚ θα μεταδοθεί από τον ΑΝΤ120:13Άκης Σκέρτσος: Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εφαρμόζει με συνέπεια οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων19:58Βία ανηλίκων: Το σχόλιο του Παναγιώτη Στάθη για το μαχαίρωμα 14χρονης σε σχολείο της Κυψέλης (βίντεο)19:43Δώρο Χριστουγέννων 2025: Τι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα - Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος, εάν δεν καταβληθεί19:29Δυτική Όχθη: Ανήλικος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών19:14Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία έξι λεωφορειακών γραμμών 19:00Δίκη Χρυσής Αυγής: Την ενοχή και των 42 κατηγορουμένων πρότεινε η εισαγγελέας18:46ΥΠΑΑΤ: Πώς θα γίνει η πληρωμή αγροτεμαχίων έως 20 στρέμματα 18:32Μαρινάκης για διαγραφή Παππά: Τώρα, όμως, είναι αργά για… δάκρυα18:18Γκίλφοϊλ για την εξάρθρωση του διεθνούς κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης: Μια σημαντική νίκη στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά του εμπορίου ναρκωτικών18:05Οι δημοσιογράφοι του ΑΝΤ1 μας προσκαλούν στον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο17:51"Αποκαλύψεις"- Κως: Νεκρός 58χρονος που πήγε με συμπτώματα εγκεφαλικού στο νοσοκομείο και τον έστειλαν σπίτι17:37Κατίνα Παξινού: Η ιέρεια του θεάτρου στον κινηματογράφο και στα Όσκαρ17:23Νίκος Παππάς: Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γρονθοκόπησε δημοσιογράφο17:09ΥΠΕΞ: Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στον Μίτσκοσκι - "Καμία προσπάθεια αλλοίωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα γίνει αποδεκτή"16:58Κυψέλη: Στη φυλακή η 16χρονη που μαχαίρωσε 14χρονη σε σχολείο16:44"Αποκαλύψεις"- ΕΠΑΛ Χαλανδρίου: Του έπιασαν τα δάχτυλα για να του τα κόψουν, λέει ο πατέρας του μαθητή που τραυματίστηκε16:30Άγιος Διονύσιος ο Νέος: Ο Πολιούχος και προστάτης της Ζακύνθου16:16Χρυσοχοΐδης για "Έλληνα Εσκομπάρ" και επιχείρηση "Ίππαλος": Ο πόλεμος ενάντια στους εμπόρους ναρκωτικών θα συνεχιστεί16:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο