LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 28 Απριλίου 2020 08:53

Μεταλλαγμένα φυτά που... λάμπουν με το δικό τους φως (εικόνες)

Διεθνής ομάδα επιστημόνων δημιούργησε φυτά που έχουν τροποποιηθεί, ώστε να παράγουν το δικό τους φως...

Φυτά

Φυτά που έχουν τροποποιηθεί, ώστε να παράγουν το δικό τους φως, δημιούργησε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων. Το επίτευγμα φέρνει στο νου τον φανταστικό εξωγήινο κόσμο στην ταινία «'Αβαταρ», όπου υπήρχαν πυκνές ζούγκλες με φυτά που έλαμπαν.

Οι επιστήμονες βασίστηκαν στη βιοφωταύγεια που διαθέτουν μερικά μανιτάρια και στο σχετικό βιολογικό μηχανισμό που ανακάλυψαν πριν περίπου ένα χρόνο. Εισάγοντας σε φυτά DNA αυτών των μανιταριών, πέτυχαν να κάνουν και τα φυτά να βγάζουν από όλα τα μέρη τους (φύλλα, λουλούδια, ρίζες, κορμό) ένα ευχάριστο πρασινωπό φως από την αρχή έως το τέλος της ζωής τους, χωρίς να υπάρχει κάποια ορατή παρενέργεια γι' αυτά.  

Οι 27 συνεργαζόμενοι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών του Λονδίνου, του Ινστιτούτου Βιοοργανικής Χημείας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, της ρωσικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Planta και του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστρίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας "Nature Biotechnology", πειραματίστηκαν αρχικά με φυτά του καπνού που έχουν απλό γενετικό υλικό και ταχεία ανάπτυξη. Επιτυχείς δοκιμές έγιναν στη συνέχεια και με άλλα φυτά (πετούνιες, τριανταφυλλιές κ.α.), ενώ η βιοφωταύγεια είναι δυνατό να αποτελέσει γενικότερα χαρακτηριστικό όλων των φυτών με την κατάλληλη γενετική τροποποίηση τους.

Μολονότι τα μανιτάρια δεν έχουν στενή συγγένεια με τα φυτά, διαθέτουν ένα κοινό οργανικό μόριο (καφεϊκό οξύ). Αυτό το μόριο παράγει το φως των μανιταριών μέσω ενός μεταβολικού κύκλου που εμπλέκει τέσσερα ένζυμα. Στα φυτά το καφεϊκό οξύ (δεν έχει καμία σχέση με την καφεΐνη) αποτελεί θεμέλιο λίθο της λιγνίνης τους, η οποία προσδίδει ισχύ στα κυτταρικά τοιχώματα, συνεπώς αποτελεί τμήμα της άφθονης φυτικής βιομάζας.  

Φυτά

Τα τροποποιημένα φυτά μπορούν να παράγουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο φωτόνια ανά λεπτό. Τα νεότερα μέρη του φυτού, ιδίως τα άνθη, λάμπουν περισσότερο από ό,τι τα πιο γερασμένα. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το βιολογικό φως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει καλύτερη μελέτη του εσωτερικού των φυτών και των αντιδράσεων τους απέναντι στο περιβάλλον. Επίσης τέτοια φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αισθητικούς και διακοσμητικούς σκοπούς, ενώ κάποιοι οραματίζονται ότι στο μέλλον ίσως τέτοια δέντρα με δυνατό φως αντικαταστήσουν τον τεχνητό φωτισμό των δρόμων.  

Η νέα μέθοδος βιοτεχνολογίας θα αξιοποιηθεί εμπορικά από τις νεοφυείς εταιρείες (start-up) Planta και Light Bio, σε πρώτη φάση με τη δημιουργία διακοσμητικών λαμπερών φυτών εσωτερικού χώρου, που αναμένεται να βγουν στην αγορά σε λίγα χρόνια. Στο μέλλον, με περαιτέρω βελτιώσεις, αναμένεται ότι τα φυτά θα λάμπουν ακόμη πιο έντονα, ενώ θα επιδιωχθεί να αλλάζουν χρώματα ή φωτεινότητα, ανάλογα με τις αντιδράσεις τους απέναντι στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.  

Ποιος ξέρει, ίσως κάποτε η ολοφώτιστη βλάστηση του «'Αβαταρ» πάψει να είναι επιστημονική φαντασία. Σε ένα μεταλλαγμένο βέβαια κόσμο…? 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης σε αγρότες: Τη Δευτέρα στις 5 περιμένω στο γραφείο μου όποια αντιπροσωπεία οριστείΣήμερα 12:56 | Ειδήσεις

«Το σχέδιο μας προδιαγράφει την εθνική στρατηγική μέχρι το 2030, σε μία χώρα διαφορετική από αυτήν που παραλάβαμε».

Θεσσαλονίκη: Αποχώρησαν από το λιμάνι οι αγρότες – "Δεν θα παιδέψουμε άλλο την πόλη"Σήμερα 14:28 | Ειδήσεις

«Είναι η ώρα που σχολάνε οι υπάλληλοι, θα αποσυμφορήσουμε τον δρόμο».

Οι παρουσιαστές του ANT1 News μας προσκαλούν στον μεγάλο Τηλεμαραθώνιο, στις 22 ΔεκεμβρίουΣήμερα 13:10 | Ειδήσεις

Τα στούντιο του ΑΝΤ1 φιλοξενούν τον μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο Αλληλεγγύης, για την στήριξη των παιδιών που έχουν ανάγκη.

Χρυσή Αυγή: Σήμερα η εισαγγελική πρόταση στο Εφετείο - Συγκέντρωση από σωματεία και φορείς (εικόνες)Σήμερα 10:25 | Ειδήσεις

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων κρίνει συνολικά 42 κατηγορούμενους, ενώ η εισαγγελική πρόταση καλείται να κρίνει τρία κακουργήματα.


 




Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ισραήλ: Απαγορεύει τα κινητά τηλέφωνα στα δημοτικά σχολεία της χώρας15:42ΟΠΕΚΕΠΕ: Για ψευδή κατάθεση ελέγχεται ο Γιώργος Ξυλούρης15:28Και αυτά τα Χριστούγεννα η ΔΕΗ γίνεται "Ένα με τα Παιδιά"15:14Ρωσία: Το Κρεμλίνο λέει ότι πιθανόν να μην δει ευνοϊκά τις νέες ειρηνευτικές προτάσεις για την Ουκρανία15:00Θεσσαλονίκη: Αποχώρησαν από το λιμάνι οι αγρότες – "Δεν θα παιδέψουμε άλλο την πόλη"14:46Κικίλιας: Δίνουμε ακόμα 22,16 εκ. ευρώ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο14:32Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε ειρήνη στην Ουκρανία– Σήμερα η συνάντηση με Πούτιν στο Τουρκμενιστάν 14:18Λαμία - αγρότες: Άνοιξαν τους παράδρομους στον Μπράλο14:04Σοκ στη Λοκρίδα: Άνδρας καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του13:50Euroleague: Για το διπλό στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός13:36Οι παρουσιαστές του ANT1 News μας προσκαλούν στον μεγάλο Τηλεμαραθώνιο, στις 22 Δεκεμβρίου13:22Μητσοτάκης σε αγρότες: Τη Δευτέρα στις 5 περιμένω στο γραφείο μου όποια αντιπροσωπεία οριστεί13:08Ουγγαρία - Ορμπάν: "Παράνομη" η κίνηση της ΕΕ σχετικά με το πάγωμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων12:54Αχαΐα: Του έσπασε το αμάξι, τον χτύπησε στο κεφάλι και εξαφανίστηκε12:40Χονγκ Κονγκ: Εννέα μήνες αναμένεται να διαρκέσει η έρευνα για την πυρκαγιά στους ουρανοξύστες 12:26Οι αγρότες μπήκαν με τα τρακτέρ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης - Συμβολικός αποκλεισμός (βίντεο)12:11Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: "Αντικοινοβουλευτική" η συμπεριφορά της Κωνσταντοπούλου, λέει ο πρόεδρος της επιτροπής11:57Αλληλοκατηγορίες Μ. Λαζαρίδη και Μ. Αποστολάκη για προσαγωγή στελεχών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην Κρήτη11:43Πάτρα: 89χρονη σκότωσε δύο κουτάβια και επιτέθηκε σε νεαρό11:29Μπλόκα Αγροτών: Κλειστή η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης11:15
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο