LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 26 Απριλίου 2020 17:45 | Ανανέωση: 26 Απριλίου 2020 18:19

Ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων Ελλήνων ναυτικών στο Τζιμπουτί

Οι τρεις ναυτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά από πολύμηνες συντονισμένες προσπάθειες των Υπουργείων Ναυτιλίας και Εξωτερικών.

Κώστας Βλάσης - ναυτικοί - Τζιμπουτί

Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε ανακοίνωση του σχετικά με τον επαναπατρισμό Ελλήνων ναυτικών από το Τζιμπουτί, τονίζουν ότι «ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός των τριών τελευταίων Ελλήνων ναυτικών, μελών του πληρώματος δύο ελληνόκτητων πλοίων τα οποία κρατούνταν στο Τζιμπουτί επί επταμήνου, λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων της διαχειρίστριας εταιρείας έναντι των αρχών του Τζιμπουτί».

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, «οι Έλληνες ναυτικοί ταξίδεψαν χθες αεροπορικώς από το Τζιμπουτί προς την πόλη Νεβσεχίρ, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου τους υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Άγκυρα.

Με μέριμνα της Πρεσβείας και υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, μετακινήθηκαν οδικώς στη συνοριακή διάβαση στους Κήπους του Έβρου και ακολούθως προς τους οικείους τους στην Ελλάδα.

Οι τρεις ναυτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά από πολύμηνες συντονισμένες προσπάθειες των Υπουργείων Ναυτιλίας και Εξωτερικών και στοχευμένες παρεμβάσεις, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο των αρμόδιων διεθνών οργανισμών.

Τόσο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, με συνεχείς επαφές και επιστολές τους προς ομολόγους τους, ευαισθητοποίησαν όλους τους εμπλεκόμενους και απεύθυναν εκκλήσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος που είχε προκύψει από την κράτηση των Ελλήνων ναυτικών στο Τζιμπουτί.

Παράλληλα, είχαν κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή η Ελληνική Πρεσβεία στην Αντίς Αμπέμπα, καθώς και η επίτιμη πρόξενος της Ελλάδος και η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Τζιμπουτί. Επιπλέον, ενδιαφέρον επέδειξε η Γαλλική Πρεσβεία στο Τζιμπουτί ενώ σημαντική υπήρξε κατά τις τελευταίες ημέρες και η άμεση ανταπόκριση των εμπλεκόμενων τουρκικών Αρχών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκικής Πρεσβείας στο Τζιμπουτί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τους προηγούμενους μήνες των λοιπών δύο Ελλήνων ναυτικών, από τους πέντε συνολικά που παρέμεναν στα πλοία».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασαν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για τη θετική έκβαση της υποθέσεως, η οποία διήρκησε περί τους επτά μήνες.

Ο Γ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την χαρά του και την ικανοποίησή του για την ευτυχή κατάληξη της περιπέτειας των τριών Ελλήνων ναυτικών, υπογραμμίζοντας ότι, «καμιά στιγμή τα δύο υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας δεν εγκατέλειψαν τις συντονισμένες προσπάθειες τους για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων ναυτικών».

Από πλευράς του, ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η περιπέτεια των τριών Ελλήνων ναυτικών έλαβε αίσιο τέλος, χάρη στην άψογη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με το Υπουργείο Ναυτιλίας». Ευχαρίστησε επίσης τον ομόλογό του Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί για την ανταπόκριση στην προ δεκαπενθημέρου σχετική επιστολή του, την Κυβέρνησή της, καθώς και τις ευρωπαϊκές Αρχές στο Τζιμπουτί.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικώνΧθες 22:14 | Ειδήσεις

Πως κατέγραψε η NASA την αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα. Πρόγνωση καιρού για την Τετάρτη από τον Τάσο Αρνιακό. Οδηγίες από ειδικούς για ευπαθείς ομάδες.

Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΧθες 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Γκιουλέρ για Στάινμαγερ: Ο άνθρωπος κόβει ντονέρ…Σήμερα 06:31 | Ειδήσεις

Το άκρως ειρωνικό σχόλιο του Τούρκου Υπουργού Άμυνας για τον Πρόεδρο της Γερμανίας που θα συναντηθεί σήμερα με τον Ερντογάν στην Άγκυρα.

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Μπλόκο της Αστυνομίας στη συγκέντρωση οπαδώνΣήμερα 06:08 | Ειδήσεις

Οι οπαδοί των δύο ομάδων είχαν κάνει κάλεσμα για συγκέντρωση όμως τελικά απαγορεύτηκαν από την αστυνομία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 177 σημεία07:28Ρωσία: Από έλεγχο θα περνούν τα βιβλία για “απαγορευμένες πληροφορίες”07:15ΗΠΑ: Συντριβή αεροσκάφους στην Αλάσκα07:01Εορτολόγιο - 23 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 06:48Γκιουλέρ για Στάινμαγερ: Ο άνθρωπος κόβει ντονέρ…06:34ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Μπλόκο της Αστυνομίας στη συγκέντρωση οπαδών06:21Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ06:07Γενοκτονία Αρμενίων: η κτηνωδία που δεν παραδέχθηκε ποτέ η Τουρκία06:01Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο