LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 20 Απριλίου 2020 18:00

Κορονοϊός: Θύμα της καραντίνας η εποχική γρίπη

Εξαφανίστηκε σχεδόν στην Ευρώπη, καθώς τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας επιβράδυναν τον ρυθμό μετάδοσής της.

Γρίπη - ιός - κρούσματα

Τουλάχιστον ένα θύμα της πανδημίας του κορονοϊού δεν θα το κλάψει κανείς. Ο λόγος για την εποχική γρίπη, που κάθε χρόνο σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Η έξαρση της χειμωνιάτικης γρίπης του βόρειου ημισφαιρίου διαρκεί συνήθως από τον Οκτώβριο μέχρι τα μέλη Μαΐου και μερικές φορές αφαιρεί ζωές στην κλίμακα της COVID-19, παρά την ύπαρξη ενός εμβολίου.

Η γρίπη σκότωσε 152.000 ανθρώπους στην Ευρώπη τον χειμώνα του 2017-18. Μέχρι τώρα η COVID-19 θέρισε σχεδόν 100.000 ζωές σε όλη την ήπειρο, αν και σε μια μικρότερη χρονική περίοδο.

«Η εποχική γρίπη τελείωσε πιο γρήγορα απ’ ό,τι συνήθως φέτος και αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στα μέτρα που ελήφθησαν για τον SARS-CoV-2, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η μάσκα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Χόλγκερ Ραμπενάου, ιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φρανκφούρτης, χρησιμοποιώντας την επιστημονική ονομασία του νέου κορονοϊού.

Παρότι ευπρόσδεκτη, η έλλειψη περιστατικών μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο προς ένα εμβόλιο για τη γρίπη της επόμενης σεζόν.

Εμβόλιο - κορονοϊός

Τα εργαστήρια έχουν πλημμυρίσει με COVID-19 και είχαν λιγότερα δείγματα για τη γρίπη στη διάθεσή τους, κάτι που σημαίνει ότι «μπορεί να μην έχουν την πλήρη εικόνα του ιού που κυκλοφορεί στο τελευταίο τμήμα της σεζόν», δήλωσε ο Πάσι Πεντίνεν, υψηλόβαθμος ειδικός στη γρίπη στο Πανεπιστημιακό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC).

Λιγότερα δεδομένα και καθυστερήσεις στην επεξεργασία πληροφοριών μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του εμβολίου για τη χειμωνιάτικη γρίπη του 2021 στο νότιο ημισφαίριο, η σύνθεση του οποίου αποφασίζεται συνήθως τον Σεπτέμβριο στη βάση δειγμάτων που συλλέγονται στις αρχές του έτους.

«Μπορεί να είναι ένα πρόβλημα», δήλωσε ο Πεντίνεν στο Reuters, καθώς λιγότερες πληροφορίες για τις πιθανές μεταλλάξεις του φετινού ιού μειώνουν τις πιθανότητες να παρασκευαστεί το πλέον αποτελεσματικό εμβόλιο για στελέχη που αναμένεται να επικρατήσουν το επόμενο έτος. Το πρόβλημα δεν είναι πιθανό να επηρεάσει το εμβόλιο του ερχόμενου χειμώνα για το βόρειο ημισφαίριο επειδή η σύνθεσή του αποφασίστηκε τον Φεβρουάριο, είπε ο Πεντίνεν.

Οι αποφάσεις για τη σύνθεση των εμβολίων λαμβάνονται πολύ νωρίς επειδή χρειάζονται πολλοί μήνες για να παρασκευαστούν τα εκατομμύρια εμβόλια που απαιτούνται κάθε χρόνο.

Τα στοιχεία για θανάτους που συνδέονται με τη γρίπη δεν είναι ακόμη διαθέσιμα αλλά κάποιες αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η θνητότητα ήταν πολύ χαμηλότερη φέτος.

Κορονοϊός - νοσοκομείο - εντατική

Μόνο 4.000 ασθενείς με γρίπη χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με στοιχεία από 11 ευρωπαϊκές χώρες, περίπου ο μισός αριθμός την ίδια περίοδο τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Η Δανία, που εφάρμοσε αυστηρά μέτρα περιορισμού στις αρχές Μαρτίου, είδε μόνο ένα μέρος του συνήθους απολογισμού θανάτων των περίπου 1.000 ανθρώπων από γρίπη αυτό τον χειμώνα, δήλωσε ο Λάσε Βέστεργκααρντ, ειδικός στις μεταδοτικές ασθένειες στο Ινστιτούτο Statens Serum της Δανίας.

Η Δανία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα, 20 Απριλίου, 355 θανάτους από COVID-19, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Reuters.

Ακόμη και χωρίς τον κορονοϊό, η φετινή περίοδος της γρίπης ήταν ήπια, με την κορύφωση των εξακριβωμένων κρουσμάτων να φθάνει στα τέλη Ιανουαρίου και να σημειώνεται απότομη πτώση των περιστατικών από τότε, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ και ειδικούς. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αφού είχαν εφαρμοστεί τα μέτρα του lockdown για μερικές εβδομάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι καταγεγραμμένες εξάρσεις γρίπης είχαν σχεδόν εξαφανιστεί.

Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης ήταν επίσης χαμηλότερη αυτή τη σεζόν στην Ιαπωνία, πιθανόν λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό όπως οι μάσκες ή το πιο συχνό πλύσιμο των χεριών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτό τον μήνα από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Τόκιο και το ιαπωνικό κέντρο για τον έλεγχο των ασθενειών.

Ενώ το lockdown φαίνεται να έχει εμποδίσει τη μετάδοση της γρίπης, δεν είναι σαφές αν η υποκαταγραφή μπορεί να έχει επίσης συμβάλει στον προφανώς πρώιμο θάνατό της. Οι άνθρωποι με ηπιότερα συμπτώματα γρίπης απέφυγαν ως επί το πλείστον τα νοσοκομεία στη διάρκεια της COVID-19, λένε ειδικοί.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠολυτεχνείο – Λεκατσά: Νιώθω γεμάτη ως άνθρωπος που αποτέλεσα κρίκο της εξέγερσηςΣήμερα 07:18 | Ειδήσεις

Η Μέλπω Λεκατσά, ήταν 21 ετών στο τρίτο έτος της Φαρμακευτικής, όταν συνελήφθη στο Πολυτεχνείο, φυλακίστηκε και βασανίστηκε στα μπουντρούμια της Χούντας.

Πολυτεχνείο: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 52η επέτειοΣήμερα 06:07 | Ειδήσεις

Λόγω των εκδηλώσεων έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ μεταβολές στη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Πολυτεχνείο 1973: Το χρονικό της εξέγερσης των φοιτητών (εικόνες)Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 08:35 | Ειδήσεις

Στις 17 Νοέμβρη κορυφώθηκε η αντιδικτατορική δράση των φοιτητών, με την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τα αιτήματα, το ραδιόφωνο στη σχολή ηλεκτρολόγων, το τανκ.

State Department: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου και ΗΠΑΣήμερα 06:36 | Ειδήσεις

Τετ α τετ Ρούμπιο – Κόμπο. Τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου07:52Πολυτεχνείο – Λεκατσά: Νιώθω γεμάτη ως άνθρωπος που αποτέλεσα κρίκο της εξέγερσης07:38State Department: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου και ΗΠΑ07:24ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο "χάρτης" των πληρωμών μέχρι 21 Νοεμβρίου07:10Πολυτεχνείο 1973: Το χρονικό της εξέγερσης των φοιτητών (εικόνες)06:55Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:41Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 17 Νοεμβρίου06:27Πολυτεχνείο: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 52η επέτειο06:14Αλαφούζος: Από τα μεγαλύτερα λάθη μου η αντικατάσταση του Γιοβάνοβιτς – Η ερώτηση του ΑΝΤ1 στον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός00:13Οι πρώτες εικονικές δίκες ανηλίκων στο Πρωτοδικείο Χανίων23:59F1: Στα 3,42 δισ. δολάρια η μέση αξία μιας ομάδας23:45Η Ρωσία δηλώνει ότι κατέλαβε δύο ακόμη χωριά στη νότια Ουκρανία23:31David Gilmour: Ο ήχος, το όραμα και η μεταμόρφωση των Pink Floyd23:17Κονγκό: Δεκάδες νεκροί σε ορυχείο κοβαλτίου έπειτα από κατάρρευση γέφυρας (βίντεο)23:03Λίβανος: Ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ22:35Ιμάμογλου: Η Γαλλία εκφράζει την ανησυχία της για την νέα δίωξη σε βάρος του22:07Τροχαίο δυστύχημα με ένα νεκρό στη Νάξο - Μοτοσυκλέτα συγκρούστηκε με αγροτικό21:54Ολυμπιακός – Προμηθέας 88-64: Ερυθρόλευκος "περίπατος" στην Πάτρα21:40Νέα Τουρκική πρόκληση στην Κύπρο -Τουρκικά F16 παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Λευκωσίας21:26Παναθηναϊκός – Άρης 82-77: Ίδρωσε για τη νίκη το "τριφύλλι"21:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο