LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 16 Απριλίου 2020 23:30 | Ανανέωση: 16 Απριλίου 2020 23:39

Κορονοϊός: Συναισθηματική υπερφαγία μέσα στην πανδημία (COVID-19)

Γράφει ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης BSc(Hons), MSc, NYSCDN, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημίων Columbia (Νέα Υόρκη) και Leeds M. (Αγγλία), Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Μetropolitan General.

Παιδιά - παιδική παχυσαρκία

Μήπως τώρα που μένετε μόνο σπίτι τρώτε συναισθηματικά;

Μήπως τρώτε γιατί βαριέστε, γιατί νιώθετε μοναξιά, επειδή έχετε προβλήματα με το γάμο σας ή επειδή δεν θέλετε να στερηθείτε ή απλά επειδή είστε θλιμμένοι ή μόνοι;

Μήπως κάποια από αυτές τις δικαιολογίες για την υπερκατανάλωση φαγητού σας είναι οικεία;

Αν ναι, είναι ένα στοιχείο ότι το πρόβλημα του βάρους σας είναι στενά συνδεδεμένο με το φαινόμενο της συναισθηματικής υπερφαγίας. Έχετε επιλέξει αυτόν τον τρόπο διατροφής και αντίδρασης για να χειρίζεστε τα αρνητικά σας συναισθήματα.
Αυτή η μορφή αντίδρασης σας κάνει να ξεφεύγετε από τις σωστές διατροφικές συνήθειες ξανά και ξανά. 

Είστε έτοιμοι να πάρετε επιτέλους τον έλεγχο της πείνας σας, του βάρος σας αλλά και της ζωή σας; 

Δεν υπάρχει κάποια μαγική λύση για να χάσετε τα επιπλέον κιλά σας. Αρχικά, πρέπει να μάθετε να ελέγχετε την συναισθηματική κατανάλωση φαγητού και να κλείνετε το «διακόπτη» της πείνας σας. Μόνο τότε μπορεί ένα κατάλληλο πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής να σας βοηθήσει να χάσετε το επιπλέον βάρος σας και να το διατηρήσετε για πάντα.

Την τελευταία φορά που φάγατε πάρα πολύ:

1. Προσέξατε ότι πεινάσατε ξαφνικά, ή μήπως η πείνα αυξήθηκε σταδιακά;
Η συναισθηματική πείνα εμφανίζετε ξαφνικά ενώ η σωματική - «φυσική» πείνα αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς. Η σωματική πείνα αρχίζει με μια κοιλιά να «γουργουρίζει» όλο και πιο πολύ, και τελικά εξελίσσεται σε πείνα. Η διαδικασία αυτή είναι αργή, πολύ διαφορετική από τη συναισθηματική πείνα, η οποία έχει μια ξαφνική και πολύ έντονη εμφάνιση.

2. Όταν πεινάσατε αισθανθήκατε μια σχεδόν απελπισμένη ανάγκη να φάτε κάτι αμέσως; Σε αντίθεση με τη φυσική πείνα, η συναισθηματική πείνα απαιτεί άμεση κατανάλωση φαγητού, και θέλει άμεση ικανοποίηση. Η σωματική πείνα, από την άλλη πλευρά, «περιμένει» για την τροφή.

3. Όταν τρώγατε δώσατε προσοχή σε αυτό που καταναλώνατε ή το καταναλώσατε ασυναίσθητα; Η διαφορά μεταξύ της σωματικής και συναισθηματικής πείνας είναι μεγάλη. Για να ικανοποιήσετε τη «φυσική» πείνα, κάνετε συνήθως μια συνειδητή επιλογή για αυτό που θα καταναλώσετε, και γνωρίζετε το τι τρώτε. Επίσης αντιλαμβάνεστε πόσο πρέπει να καταναλώσετε, ώστε να μπορείτε να σταματήσετε όταν αισθανθείτε κορεσμό . Σε αντίθεση, με την συναισθηματική πείνα σπάνια αντιλαμβάνεστε τι και πόσο τρώτε. Αν έχετε συναισθηματική πείνα, επιθυμείτε περισσότερα τρόφιμα, ειδικά λιχουδιές (αλμυρές και γλυκείες) ακόμη και αν ήδη αισθάνεστε κορεσμό.

4. Όταν νοιώθετε έντονα την αίσθηση της πείνας, αρκούν κάποια «θρεπτικά» τρόφιμα ή μήπως προτιμάτε κάποιο συγκεκριμένο είδος τροφίμου - λιχουδιές για να ικανοποιηθείτε; Η συναισθηματική πείνα συχνά απαιτεί λιχουδιές κυρίως θερμιδογόνες, προκειμένου να ικανοποιηθεί. Όταν νιώθετε σωματική πείνα, ακόμη και τα καρότα θα σας φαίνονται νόστιμα. Αν όμως, είστε συναισθηματικά πεινασμένοι, μόνο κέικ, παγωτό ή οι ιδιαίτερες σας προτιμήσεις θα φαίνονται ελκυστικές.

5. Μήπως αισθάνεστε ένοχοι, αφού φάτε; Η συναισθηματική πείνα συχνά καταλήγει σε ενοχές ή υποσχέσεις ότι θα τα καταφέρετε την επόμενη φορά. Η σωματική πείνα δεν έχει καμία ενοχή, διότι γνωρίζετε ότι φάγατε με σκοπό να διατηρήσετε τις δυνάμεις σας, την υγεία και την ενέργεια σας.

6. Μήπως τρώτε όταν είστε συναισθηματικά αναστατωμένοι ή βιώνετε «κενά» αισθήματα; Η συναισθηματική πείνα είναι αποτέλεσμα ενεργοποίησης συναισθηματικών ερεθισμάτων, ενώ η σωματική πείνα είναι αποτέλεσμα φυσιολογικής ανάγκης

7. Μήπως καταναλώνετε φαγητό πολύ γρήγορα; Όταν τρώτε λόγω φυσιολογικής - σωματικής πείνας, καταναλώνετε το φαγητό σας απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά, όμως όταν τρώτε λόγω συναισθηματικής πείνας, καταναλώνετε τρόφιμα ασυναίσθητα και σε μεγάλες ποσότητες. 

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 17.000 άτομα που ακολουθούσαν κάποιο διατροφικό πρόγραμμα και απέτυχαν, έδειξε ότι σχεδόν όλοι τους υποτροπίασαν λόγω συναισθηματικών ζητημάτων – κυρίως σε σχέση με την αυτοεκτίμηση τους ή δέχτηκαν κάποιο συναισθηματικό πλήγμα.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί, είναι ότι πολεμώντας τη συναισθηματική πείνα μόνο με «πρόχειρες» δίαιτες είναι σχεδόν σαν να προσπαθείτε να τρέξετε στο μαραθώνιο, ενώ βρίσκεστε στον καναπέ σας. Απλά δεν έχει κανένα νόημα, χωρίς σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη. Χρειάζεται να αποκτήσετε τον έλεγχο της συναισθηματικής πείνας, επειδή όσο πραγματική και να φαίνεται η πείνα, δεν προέρχεται από την κοιλιά σας, αλλά από το μυαλό σας. Η σωστή και επιστημονική προσέγγιση θα σας βοηθήσει να πάρετε τον έλεγχο στα χέρια σας και φυσικά να φτάσετε και να διατηρήσετε το βάρος που επιθυμείτε. 

Metropolitan - Ευμένης Καραφυλλίδης 

*Άρθρο του Ευμένη Π. Καραφυλλίδη BSc(Hons), MSc, NYSCDN, Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Πανεπιστημίων Columbia (Νέα Υόρκη) και Leeds M. (Αγγλία),   Διευθυντή Διαιτολογικού Τμήματος Μetropolitan General.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΧατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις. Δεν θα δοθεί παράταση, είπε ο υπουργός

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αρνητική η Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η απάντηση του ΥΠΕΞΣήμερα 12:09 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα και ποια είναι η απάντηση του ΥΠΕΞ. 

Σκρέκας για πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα κινηθούν οι τιμές των τροφίμωνΣήμερα 13:54 | Ειδήσεις

Επίσης μίλησε και για τις τιμές των καυσίμων και την συνεχή άνοδο που καταγράφουν.

Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείςΣήμερα 12:09 | Ειδήσεις

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι νεαροί γονείς του βρέφους που κατέληξε την Κυριακή στην Κω.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης προσπαθεί να πλησιάσει την Άννα για τελευταία φορά (εικόνες)15:04Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία όχι η πολιτική σταθερότητα 14:51Άγιος Νικόλαος: Φώναξε τον φίλο του στο σπίτι του και τον μαχαίρωσε14:38Σκρέκας για πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα κινηθούν οι τιμές των τροφίμων 14:24“Ψυχοκόρες”: Εξελίξεις για τις τέσσερις αδερφές στο σημερινό επεισόδιο (βίντεο)14:11Οργισμένος επιβάτης βρίζει και χτυπά αεροσυνοδούς την ώρα της πτήσης (βίντεο)13:58Χατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ13:45Μαρινάκης εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτουν υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών ενώ έληξε η προθεσμία 13:31Κωνσταντίνος Καραμανλής: το μήνυμα της ΝΔ για τα 26 χρόνια από το θάνατο του13:18Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αρνητική η Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η απάντηση του ΥΠΕΞ 13:04Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Ο Ερμής, η πανσέληνος, η Αφροδίτη και οι προβλέψεις της Τρίτης (βίντεο)12:52Πιερρακάκης - Ιερώνυμος: Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα (εικόνες)12:39Αφρικανική σκόνη: Κορυφώνεται η μεταφορά της από τη Σαχάρα (εικόνες)12:25Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείς12:13Βόλος: Καταδικάστηκε για κλοπή που έκανε άλλος11:59 Συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)11:47Τροχαίο – Σέρρες: Νεκρός σε μετωπική σύγκρουση (εικόνες)11:34Μητσοτάκης: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα (βίντεο)11:22ΕΛΑΣ: δεκάδες συλλήψεις σε στοχευμένες δράσεις για την εξάλειψη της παραβατικότητας11:09“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα (βίντεο)10:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο