LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 15 Απριλίου 2020 11:27 | Ανανέωση: 15 Απριλίου 2020 11:28

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο

Ο τίτλος θα είναι επιλέξιμος από την ΕΚΤ βάση του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων.

Ομόλογα - αγορές - ομόλογο

'Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου λήξης 2027 από τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους.

Ο ΟΔΔΗΧ ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης του επταετούς ομολόγου, την πρώτη έκδοση αφότου το ελληνικό χρέος έγινε επιλέξιμο για αγορές από την ΕΚΤ, με τις προσφορές ήδη να ξεπερνούν τα 3,75 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters.

Από τους ανάδοχους δόθηκε το guidance για το επιτόκιο σε mid swaps+230 μ.β. Με δεδομένο ότι τα mid swaps είναι στο -0,16%, η πρώτη τιμολόγηση δείχνει επιτόκιο λίγο πάνω από το 2%. Η τιμολόγηση αναμένεται σύμφωνα με το Reuters να ολοκληρωθεί αργότερα σήμερα.

Το ύψος της έκδοσης παραμένει αδιευκρίνιστο. Παρότι το ποσό που «σήκωνε» ο ΟΔΔΗΧ από τις αγορές ανά έκδοση ήταν της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ τους τελευταίους μήνες, στην επικείμενη έκδοση οι «ορέξεις» της αγοράς είναι αυτές που αναμένεται να καθορίσουν το εύρος.

Να σημειωθεί ότι χθες το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε ότι διόρισε τις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale ως αναδόχους για την έκδοση, που λήγει τον Απρίλιο του 2027.

Ο τίτλος είναι επιλέξιμος για αγορά από το έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Ο σχεδιασμός τρέχει σε μια κρίσιμη συγκυρία και εν μέσω αναταραχής στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου καταγράφει άνοδο 18 μονάδες βάσης, στο 2,06%, επίπεδο που συνιστά υψηλό τριών εβδομάδων. Βέβαια, όπως σημειώνει το Reuters, συνήθως οι αποδόσεις των υφιστάμενων ομολόγων ανεβαίνουν πριν από μια έκδοση καθώς οι επενδυτές «δημιουργούν χώρο» για την νέα προσφορά.

Η ρευστότητα του Δημοσίου

Οπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, στο μέτωπο των ταμειακών διαθεσίμων, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ανέρχονται σε περίπου 36-37 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 15,7 δισ. ευρώ είναι «κλειδωμένα» στο cash buffer account ενώ το υπουργείο Οικονομικών, στη βάση των Ευρωπαϊκών αποφάσεων, έχει ανοιχτά κανάλια πρόσθετης ρευστότητας.

Παρότι ο Χρήστος Σταϊκούρας με τα σημερινά δεδομένα έχει πει «όχι» στη λήψη προληπτικής γραμμής πίστωσης από τον ESM, οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν ανοίξει τον δρόμο για πρόσθετη ρευστότητα στην Ελλάδα, ύψους 7-8 δισ. ευρώ.

Έξτρα ρευστότητα αναμένεται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Κομισιόν, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, έως τα τέλη Μαΐου ενώ αν χρειαστεί, ο ΟΔΔΗΧ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων το επόμενο διάστημα. Το ύψος των εντόκων έχει υποχωρήσει στα 10,6 δισ. ευρώ από 15,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019 και 13,5 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο και παρότι μέχρι τώρα (αρχές Απρίλη, έκδοση 600 εκατ. ευρώ έναντι λήξης 1 δισ. ευρώ) ο ΟΔΔΗΧ συνεχίζει να περιορίζει τον όγκο των νέων εκδόσεων, εκτιμάται πως εάν χρειαστεί, μπορεί να μεταβάλει τη στάση του, εξαιτίας των ειδικών έκτακτων συνθηκών στο παγκόσμιο σκηνικό.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒορίζια: Ελεύθερος υπό όρους ο 23χρονος για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμούΣήμερα 12:45 | Ειδήσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο 23χρονος ανιψιός του 39χρονου Φανούρη Καργάκη, ενός εκ των δύο νεκρών από το ένοπλο επεισόδιο, υποστήριξε πως το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου βρισκόταν σε γάμο.

Ουκρανία: Τα 28 σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου ΤραμπΣήμερα 13:20 | Ειδήσεις

Ανάμεσα στους όρους του σχεδίου είναι η συνταγματική αποδοχή της Ουκρανίας ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς και η αποδοχή του ΝΑΤΟ να περιλάβει στο καταστατικό του πρόβλεψη που θα διευκρινίζει ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στη Συμμαχία στο μέλλον.

Τραγωδία σε ειδικό σχολείο στον Πειραιά: 13χρονη μαθήτρια πνίγηκε με το φαγητό τηςΣήμερα 11:56 | Ειδήσεις

Στη Διεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Νίκαιας έχουν οδηγηθεί για προσαγωγή ο διευθυντής και ο/η εκπαιδευτικός. 

ΑΧΕΠΑ: Ζευγάρι νοσηλεύεται με οξεία ηπατική ανεπάρκεια μετά από κατανάλωση μανιταριώνΣήμερα 12:10 | Ειδήσεις

Κινητοποίηση για ανεύρεση μοσχεύματος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ουκρανία: Τα 28 σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ13:40Κύκλωμα με τους ψευτοεπενδυτές των καζίνο: Στον ανακριτή ο Σπύρος Μαρτίκας (βίντεο)13:26Ντουμπάι: Συντριβή αεροσκάφους κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίδειξης (βίντεο)13:12Βορίζια: Ελεύθερος υπό όρους ο 23χρονος για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού12:58Φουκοσίμα: Η Ιαπωνία προχωρά στη μερική επαναλειτουργία του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στον κόσμο12:44Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κέρκυρα - Πλημμύρες και κατολισθήσεις (εικόνες)12:30ΑΧΕΠΑ: Ζευγάρι νοσηλεύεται με οξεία ηπατική ανεπάρκεια μετά από κατανάλωση μανιταριών12:16Τραγωδία σε ειδικό σχολείο στον Πειραιά: 13χρονη μαθήτρια πνίγηκε με το φαγητό της12:02Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν μαθητές από καθολικό σχολείο 11:48Μητσοτάκης στο Bloomberg για το λιμάνι του Πειραιά: Ενισχύουμε τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ11:34“Ενώπιος Ενωπίω”- Ρέμος για Μαρινέλλα: Θέλω να ανοίξει τα μάτια για να την αποχαιρετήσουμε όπως της αξίζει (βίντεο)11:20Ιωάννινα: Υπερχείλισε ο Καλαμάς - Προβλήματα από την κακοκαιρία στη βόρεια Κέρκυρα 11:06Βορίζια: Στα Δικαστήρια Ηρακλείου ο αδερφός της Ευαγγελίας Φραγκιαδάκη για να απολογηθεί10:52Μητσοτάκης για Ένοπλες Δυνάμεις: Η εθνική άμυνα σε γη, ουρανό και θάλασσα είναι ισχυρότερη από ποτέ10:38Κρεμλίνο: Μια διευθέτηση στην Ουκρανία θα πρέπει να οδηγήσει στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης10:24ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της FEMA, Ντέιβιντ Ρίτσαρντσον10:10Τι περιλαμβάνει το σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία09:56Εθνική ποδοσφαίρου: Άνοδος για την Ελλάδα στη βαθμολογία της FIFA09:42Θεσσαλονίκη: Με συνοδεία περιπολικού έφτασε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο09:28Διώρυγα της Κορίνθου: Μυστήριο με σορό άνδρα που εντοπίστηκε09:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο