LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 15 Απριλίου 2020 11:27 | Ανανέωση: 15 Απριλίου 2020 11:28

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο

Ο τίτλος θα είναι επιλέξιμος από την ΕΚΤ βάση του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων.

Ομόλογα - αγορές - ομόλογο

'Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου λήξης 2027 από τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους.

Ο ΟΔΔΗΧ ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης του επταετούς ομολόγου, την πρώτη έκδοση αφότου το ελληνικό χρέος έγινε επιλέξιμο για αγορές από την ΕΚΤ, με τις προσφορές ήδη να ξεπερνούν τα 3,75 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters.

Από τους ανάδοχους δόθηκε το guidance για το επιτόκιο σε mid swaps+230 μ.β. Με δεδομένο ότι τα mid swaps είναι στο -0,16%, η πρώτη τιμολόγηση δείχνει επιτόκιο λίγο πάνω από το 2%. Η τιμολόγηση αναμένεται σύμφωνα με το Reuters να ολοκληρωθεί αργότερα σήμερα.

Το ύψος της έκδοσης παραμένει αδιευκρίνιστο. Παρότι το ποσό που «σήκωνε» ο ΟΔΔΗΧ από τις αγορές ανά έκδοση ήταν της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ τους τελευταίους μήνες, στην επικείμενη έκδοση οι «ορέξεις» της αγοράς είναι αυτές που αναμένεται να καθορίσουν το εύρος.

Να σημειωθεί ότι χθες το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε ότι διόρισε τις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale ως αναδόχους για την έκδοση, που λήγει τον Απρίλιο του 2027.

Ο τίτλος είναι επιλέξιμος για αγορά από το έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Ο σχεδιασμός τρέχει σε μια κρίσιμη συγκυρία και εν μέσω αναταραχής στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου καταγράφει άνοδο 18 μονάδες βάσης, στο 2,06%, επίπεδο που συνιστά υψηλό τριών εβδομάδων. Βέβαια, όπως σημειώνει το Reuters, συνήθως οι αποδόσεις των υφιστάμενων ομολόγων ανεβαίνουν πριν από μια έκδοση καθώς οι επενδυτές «δημιουργούν χώρο» για την νέα προσφορά.

Η ρευστότητα του Δημοσίου

Οπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, στο μέτωπο των ταμειακών διαθεσίμων, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ανέρχονται σε περίπου 36-37 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 15,7 δισ. ευρώ είναι «κλειδωμένα» στο cash buffer account ενώ το υπουργείο Οικονομικών, στη βάση των Ευρωπαϊκών αποφάσεων, έχει ανοιχτά κανάλια πρόσθετης ρευστότητας.

Παρότι ο Χρήστος Σταϊκούρας με τα σημερινά δεδομένα έχει πει «όχι» στη λήψη προληπτικής γραμμής πίστωσης από τον ESM, οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν ανοίξει τον δρόμο για πρόσθετη ρευστότητα στην Ελλάδα, ύψους 7-8 δισ. ευρώ.

Έξτρα ρευστότητα αναμένεται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Κομισιόν, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, έως τα τέλη Μαΐου ενώ αν χρειαστεί, ο ΟΔΔΗΧ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων το επόμενο διάστημα. Το ύψος των εντόκων έχει υποχωρήσει στα 10,6 δισ. ευρώ από 15,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019 και 13,5 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο και παρότι μέχρι τώρα (αρχές Απρίλη, έκδοση 600 εκατ. ευρώ έναντι λήξης 1 δισ. ευρώ) ο ΟΔΔΗΧ συνεχίζει να περιορίζει τον όγκο των νέων εκδόσεων, εκτιμάται πως εάν χρειαστεί, μπορεί να μεταβάλει τη στάση του, εξαιτίας των ειδικών έκτακτων συνθηκών στο παγκόσμιο σκηνικό.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑυτά είναι όλα τα αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων προς την κυβέρνησηΧθες 20:26 | Ειδήσεις

Κεντρικό σημείο των αιτημάτων αποτελεί η κατηγορηματική αντίθεση στη μεταφορά της διαχείρισης και του ελέγχου των αγροτικών επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.

Σίδνεϊ: Μαρτυρία Έλληνα κατοίκου στον ΑΝΤ1 για την τρομοκρατική επίθεσηΧθες 20:36 | Ειδήσεις

Από την τρομοκρατική επίθεση έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ένας από τους δύο δράστες.

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτωνΧθες 21:39 | Ειδήσεις

Πολλά παιδιά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πατέρας και γιός οι δράστες της επίθεσης.

Μητσοτάκης για αγρότες: Διάλογος δεν γίνεται με τελεσίγραφα - Οι λύσεις προκύπτουν μόνο από συζήτησηΧθες 10:13 | Ειδήσεις

"Με έκπληξη πληροφορήθηκα την απόφαση του μπλόκου της Νίκαιας να αρνηθεί την πρόσκλησή μου για συνάντηση με μία πανελλαδική αντιπροσωπεία αγροτών, τη Δευτέρα¨" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καβάλα: Κυνηγός πυροβόλησε τον φίλο του23:59Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας σε εορταστικές εκδηλώσεις για το Χάνουκα σε όλο τον κόσμο μετά τη φονική επίθεση στο Σίδνεϊ 23:45Κομισιόν: Πρωταθλητής η Ελλάδα στη μείωση της φοροδιαφυγής: Κάτω από 10% το "κενό" ΦΠΑ το 202423:30Παναθηναϊκός: 2-1 τον Βόλο με "σφραγίδα" Ντέσερς και "σωτήρα" Λαφόν23:14Η ΟΛΜΕ συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ23:00Show Παυλίδη και 4-0 η Μπενφίκα 22:46Χανιά: Αιματηρή ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της πόλης22:32Άρης – Ολυμπιακός: Το ντέρμπι τα είχε όλα εκτός από γκολ22:18Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου22:04Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων21:50Ο ΑΝΤ1 στηρίζει τη "Φλόγα" για τον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο Αλληλεγγύης 21:36Ατρόμητος – ΠΑΟΚ: Τον γκρέμισε… από τη δεύτερη θέση21:22Σίδνεϊ: Μαρτυρία Έλληνα κατοίκου στον ΑΝΤ1 για την τρομοκρατική επίθεση21:09Παναιτωλικός – ΑΕΚ: Σαν… σίφουνας πέρασε η “Ένωση” από το Αγρίνιο20:55Αυτά είναι όλα τα αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων προς την κυβέρνηση20:41ANT1 Sports: Εκτός έδρας δοκιμασία για τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό κόντρα στον φιλόδοξο Άρη20:27Άρης Μουγκοπέτρος: Τροχαίο ατύχημα για τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου - Για ακόμη μια φορά είχα Άγιο20:13Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα19:59Σοκαρισμένη η Αυστραλία από την «τρομοκρατική» και «αντισημιτική» επίθεση στο Σίδνεϊ που άφησε 12 νεκρούς19:42Το “τουρκικό πλυντήριο” ρωσικού αερίου και ο Κάθετος Διάδρομος19:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο