LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 15 Απριλίου 2020 11:27 | Ανανέωση: 15 Απριλίου 2020 11:28

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο

Ο τίτλος θα είναι επιλέξιμος από την ΕΚΤ βάση του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων.

Ομόλογα - αγορές - ομόλογο

'Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου λήξης 2027 από τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους.

Ο ΟΔΔΗΧ ξεκίνησε τη διαδικασία πώλησης του επταετούς ομολόγου, την πρώτη έκδοση αφότου το ελληνικό χρέος έγινε επιλέξιμο για αγορές από την ΕΚΤ, με τις προσφορές ήδη να ξεπερνούν τα 3,75 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters.

Από τους ανάδοχους δόθηκε το guidance για το επιτόκιο σε mid swaps+230 μ.β. Με δεδομένο ότι τα mid swaps είναι στο -0,16%, η πρώτη τιμολόγηση δείχνει επιτόκιο λίγο πάνω από το 2%. Η τιμολόγηση αναμένεται σύμφωνα με το Reuters να ολοκληρωθεί αργότερα σήμερα.

Το ύψος της έκδοσης παραμένει αδιευκρίνιστο. Παρότι το ποσό που «σήκωνε» ο ΟΔΔΗΧ από τις αγορές ανά έκδοση ήταν της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ τους τελευταίους μήνες, στην επικείμενη έκδοση οι «ορέξεις» της αγοράς είναι αυτές που αναμένεται να καθορίσουν το εύρος.

Να σημειωθεί ότι χθες το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε ότι διόρισε τις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale ως αναδόχους για την έκδοση, που λήγει τον Απρίλιο του 2027.

Ο τίτλος είναι επιλέξιμος για αγορά από το έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Ο σχεδιασμός τρέχει σε μια κρίσιμη συγκυρία και εν μέσω αναταραχής στην αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου καταγράφει άνοδο 18 μονάδες βάσης, στο 2,06%, επίπεδο που συνιστά υψηλό τριών εβδομάδων. Βέβαια, όπως σημειώνει το Reuters, συνήθως οι αποδόσεις των υφιστάμενων ομολόγων ανεβαίνουν πριν από μια έκδοση καθώς οι επενδυτές «δημιουργούν χώρο» για την νέα προσφορά.

Η ρευστότητα του Δημοσίου

Οπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, στο μέτωπο των ταμειακών διαθεσίμων, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ανέρχονται σε περίπου 36-37 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 15,7 δισ. ευρώ είναι «κλειδωμένα» στο cash buffer account ενώ το υπουργείο Οικονομικών, στη βάση των Ευρωπαϊκών αποφάσεων, έχει ανοιχτά κανάλια πρόσθετης ρευστότητας.

Παρότι ο Χρήστος Σταϊκούρας με τα σημερινά δεδομένα έχει πει «όχι» στη λήψη προληπτικής γραμμής πίστωσης από τον ESM, οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν ανοίξει τον δρόμο για πρόσθετη ρευστότητα στην Ελλάδα, ύψους 7-8 δισ. ευρώ.

Έξτρα ρευστότητα αναμένεται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Κομισιόν, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, έως τα τέλη Μαΐου ενώ αν χρειαστεί, ο ΟΔΔΗΧ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων το επόμενο διάστημα. Το ύψος των εντόκων έχει υποχωρήσει στα 10,6 δισ. ευρώ από 15,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019 και 13,5 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο και παρότι μέχρι τώρα (αρχές Απρίλη, έκδοση 600 εκατ. ευρώ έναντι λήξης 1 δισ. ευρώ) ο ΟΔΔΗΧ συνεχίζει να περιορίζει τον όγκο των νέων εκδόσεων, εκτιμάται πως εάν χρειαστεί, μπορεί να μεταβάλει τη στάση του, εξαιτίας των ειδικών έκτακτων συνθηκών στο παγκόσμιο σκηνικό.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΞεσπά αγρότης στον ANT1, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική ΕλλάδαΣήμερα 19:55 | Ειδήσεις

Στην κάμερα του ΑΝΤ1 ξεσπά καλλιεργητής φασολιών, ο οποίος είδε τη μισή του σοδειά να παρασύρεται από τα ορμητικά νερά.

Τραμπ: Η πρότασή μου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι η οριστική μου πρότασηΣήμερα 20:47 | Ειδήσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η πρότασή του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι η οριστική του πρόταση.

Μεθυσμένος οδηγός έτρεχε με 230 χλμ/ώρα στην Αθηνών - ΛαμίαςΣήμερα 20:09 | Ειδήσεις

Σαν πύραυλος έτρεχε τα ξημερώματα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας ένας οδηγός, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια ήταν μεθυσμένος.

Θεσσαλονίκη: 22χρονος στο νοσοκομείο, μετά από κατανάλωση σούσι - Πρώτο κρούσμα "Anisakis" στην ΕλλάδαΣήμερα 18:01 | Ειδήσεις

Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο παράσιτο εντοπίζεται στην Ελλάδα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Επικοινωνία Τραμπ-Μερτς: Κατέστησα σαφή τη δέσμευση της Ευρώπης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος22:04Ρέθυμνο: Νεκρός ένας άνδρας που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του21:50Αχτίδα ελπίδας για τον νεαρό Μάριο - Η μητέρα του μιλά στον ANT121:36ΗΠΑ: Ανησυχίες στο αμερικάνικο Κογκρέσο για το ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία21:24Ηλεκτροκίνηση: Το Μέλλον των Μεταφορών Είναι εδώ21:10Τραμπ: Η πρότασή μου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι η οριστική μου πρόταση20:56Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:42Ξεσπά αγρότης στον ANT1, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Ελλάδα20:28Μεθυσμένος οδηγός έτρεχε με 230 χλμ/ώρα στην Αθηνών - Λαμίας20:14Πάνω από 400 χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν στα ορεινά της Ηπείρου20:00Τραγωδία στην Άρτα: 44χρονος έπεσε από μπαλκόνι - Στο νοσοκομείο η αδελφή του μετά από φωτιά στο διαμέρισμα19:46Νικ Φαν Ντάικ: Ποιος είναι ο «γιατρός των πρωταθλητών» που θα αναλάβει τον Ματίας Λεσόρ19:32Το Δεκέμβριο κυκλοφορεί το βιβλίο του Νικολά Σαρκοζί για την εμπειρία του στη φυλακή19:18Ολλανδία: Drone πετούσαν πάνω από στρατιωτική βάση - Χρήση όπλων έκανε ο στρατός για να τα καταρρίψει 19:04Ηγουμενίτσα: Κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. έφτασε για να αξιολογήσει τις ζημιές της κακοκαιρίας18:50Παναθηναϊκός: Η Μύκονος δυσκόλεψε τους Πράσινους αλλά δεν απέφυγε το αναμενόμενο18:36Θεσσαλονίκη: 22χρονος στο νοσοκομείο, μετά από κατανάλωση σούσι - Πρώτο κρούσμα "Anisakis" στην Ελλάδα18:22Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας και το Αιγάλεω αύριο 23 Νοεμβρίου18:08Ιωάννινα: Ζημιές σε καλλιέργειες, δρόμους και γέφυρες προξένησε η κακοκαιρία17:54Λωρίδα της Γάζας: 7 Νεκροί από Ισραηλινούς βομβαρδισμούς17:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο