LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 14 Απριλίου 2020 22:58

Έξοδος στις αγορές με 7ετές ομόλογο

Στόχος η άντληση πρόσθετης ρευστότητας για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Ομόλογα - αγορές - ομόλογο

Εντολή στις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale, έδωσε ο ΟΔΔΗΧ για την έκδοση 7ετούς ομολόγου, λήξης Απριλίου του 2027.

Η ακριβής ημερομηνία έκδοσής του θα προσδιοριστεί από τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ωστόσο το πιθανότερο είναι αύριο Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση. Σημειώνεται πως τίτλος θα είναι επιλέξιμος στο νέο έκτακτο QE της ΕΚΤ (PEPP) καθώς και για τις πράξεις repo της κεντρικής τράπεζας.

Στόχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο να ακολουθήσει τα βήματα και των υπόλοιπων πολλών χωρών οι οποίες τις τελευταίες ημέρες βγήκαν στις αγορές με ανάλογες εκδόσεις, και έτσι να δηλώσει την "παρουσία" του. Ωστόσο, πιο βασικός παράγοντας είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με το capital.gr.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εδώ και καιρό είχε αναφερθεί στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου, αν βεβαίως οι συνθήκες το ευνοούν, προκειμένου να επεκτείνει την επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου.

Ο κ. Σταϊκούρας είχε επισημάνει πως τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για δυο-τρεις μήνες, χωρίς να πειραχτεί το "μαξιλάρι" ασφαλείας, αν επεκταθούν - εφόσον χρειαστεί - τα μέτρα στήριξης των 6,8 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον μήνα Απρίλιο. Έτσι δεν αποκλείεται η επέκτασή τους και τον Μάιο αλλά και τον Ιούνιο, τη στιγμή που κάθε μήνα η δημοσιονομική στήριξη "κοστίζει" 5 δισ. ευρώ.

Μία νέα έξοδος στις αγορές, σε συνδυασμό με τα μέτρα του Eurogroup, δίνουν στην κυβέρνηση περαιτέρω περιθώρια ευελιξίας, ενώ η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων (όχι το cash buffer του ESΜ των 16 δισ. ευρώ) βρίσκεται επίσης στο τραπέζι.

Το όφελος για την Ελλάδα από τα 540 δισ. ευρώ του πακέτου του Eurogroup, φτάνει έως 7-8 δισ. ευρώ. Στην πράξη όμως, αφού η Ελλάδα απορρίπτει την ένταξή της σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή (διαθέσιμο είναι ποσό 3,5 δις ευρώ) για την κάλυψη δαπανών υγείας, με βάση το βασικό τουλάχιστο σενάριο για την πορεία της κρίσης, το ποσό των δανείων που υπολογίζεται πως μπορεί να λάβει η χώρα είναι 3,5-4,5 δισ. ευρώ.

Αν και το ύψος της έκδοσης του 7ετούς δεν έχει οριστεί, θεωρητικά θα μπορούσε να κινηθεί σε ανάλογα επίπεδα με τις προηγούμενες εκδόσεις (2,5 δισ. ευρώ), ενώ το επιτόκιο - δεδομένου και του ότι οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι και τόσο ευνοϊκές - θα μπορούσε να κινηθεί στο 1,85%.

Πάντως, οι τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ ευνοούν τις νέες εκδόσεις, δεδομένου ότι πλέον τα ελληνικά ομόλογα εντάσσονται στο έκτακτο QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) των 750 δισ. ευρώ, που εκκινήθηκε λόγω της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Citi πάντως είχε εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει φέτος σε λιγότερες εξόδους στις αγορές από ό,τι είχε αρχικά προβλέψει και ανέφερε ότι από τα 10 δισ. ευρώ πριν οι εκδόσεις χρέους της χώρας φέτος θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ, δηλαδή στο κατώτερο εύρος του στόχου του ΟΔΔΗΧ για τη φετινή χρονιά (που ήταν στα 4-8 δισ. ευρώ).

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικώνΧθες 22:14 | Ειδήσεις

Πως κατέγραψε η NASA την αφρικανική σκόνη στην Ελλάδα. Πρόγνωση καιρού για την Τετάρτη από τον Τάσο Αρνιακό. Οδηγίες από ειδικούς για ευπαθείς ομάδες.

Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΧθες 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)Χθες 20:33 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η επιστολική ψήφος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες

Ανακάλυψη: Ο τάφος του Πλάτωνα εντοπίστηκε στην Ακαδημία ΠλάτωνοςΧθες 15:57 | Ειδήσεις

Που ακριβώς βρίσκεται σύμφωνα με την έρευνα ο τάφος του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα. Πώς οδηγήθηκαν οι ερευνητές στο σημείο ταφής του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ06:07Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο