LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 14 Απριλίου 2020 06:28

“Σήμα κινδύνου” από την Greenpeace για την φωτιά στο Τσερνόμπιλ

Για κίνδυνο ραδιενεργού ακτινοβολίας προειδοποίησε το ρωσικό τμήμα της Greenpeace, επικαλούμενη δορυφορικές εικόνες. Τι απαντά η Ουκρανία.

Τσερνόμπιλ - φωτιά

Μια τεράστια δασική πυρκαγιά στην Ουκρανία, που μαίνεται για περισσότερο από μία εβδομάδα, βρίσκεται πλέον μόλις ένα χιλιόμετρο από τον ανενεργό σταθμό πυρηνικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ και θέτει ένα κίνδυνο ραδιενεργού ακτινοβολίας, προειδοποίησε το ρωσικό τμήμα της Greenpeace, επικαλούμενη δορυφορικές εικόνες.

Η ουκρανική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων ανέφερε ότι συνεχίζει να δίνει μάχη με τις φλόγες, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Βίντεο που κινηματογράφησε το Reuters την Κυριακή, έδειχνε σύννεφα μαύρου καπνού να υψώνονται στον ουρανό και δέντρα τυλιγμένα στις φλόγες, με πυροσβέστες σε ελικόπτερα να προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες.

Αεροφωτογραφίες από την ζώνη αποκλεισμού μήκους 30 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, όπου συνέβη το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα του κόσμου το 1986, έδειχναν καμένη, μαυρισμένη γη και καμένους κορμούς δέντρων με φλόγες να σιγοκαίουν. 

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ανέφερε ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στην ζώνη αποκλεισμού δεν είχαν αλλάξει και εκείνα στο κοντινό Κίεβο «δεν ξεπερνούσαν τα φυσικά επίπεδα συγκεντρώσεων». 

Η Greenpeace Russia τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που πιστεύουν οι ουκρανικές αρχές και πως οι πυρκαγιές καλύπτουν μια περιοχή χίλιες φορές μεγαλύτερη από αυτή που εκείνοι υποστηρίζουν. 

Στις 4 Απριλίου οι ουκρανικές αρχές τόνιζαν πως η πυρκαγιά έκαιγε μια περιοχή 20 εκταρίων, αλλά η Greenpeace επισήμανε πως δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως η πυρκαγιά κάλυπτε εκείνη τη στιγμή μια περιοχή περίπου 12.000 εκταρίων. 

Τσερνόμπιλ - φωτιά

«Σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν σήμερα, η περιοχή της μεγαλύτερης πυρκαγιάς έχει φτάσει τα 34.400 εκτάρια», ανέφερε η ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση, προσθέτοντας ότι μια δεύτερη πυρκαγιά, που εκτείνεται σε 12.600 εκτάρια, βρισκόταν μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από το ανενεργό εργοστάσιο. 

Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα για να σχολιάσουν αυτούς τους ισχυρισμούς. 

Ο Ρασίντ Αλίμοφ, επικεφαλής των προγραμμάτων ενέργειας της ρωσικής Greenpeace, δήλωσε πως οι πυρκαγιές, που ενισχύονται από τον άνεμο, μπορεί να διασπείρουν ραδιονουκλεΐδια, που εκπέμπουν ακτινοβολία. 

«Μια πυρκαγιά που προσεγγίζει μια εγκατάσταση πυρηνικής, ή επικίνδυνης ακτινοβολίας αποτελεί πάντα ένα κίνδυνο», είπε ο Αλίμοφ. «Σε αυτή την περίπτωση, ελπίζουμε για μια βροχή αύριο». 

Τσερνόμπιλ - φωτιά

Ο ταξιδιωτικός πράκτορας του Τσερνόμπιλ, Γιαροσλάβ Γιεμελιανένκο σε ανάρτησή του στο Facebook, χαρακτήρισε την κατάσταση κρίσιμη. 

Όπως είπε, η πυρκαγιά επεκτείνεται ταχέως και είχε φτάσει στην εγκαταλελειμμένη πόλη Πρίπιατ, δύο χιλιόμετρα από το σημείο όπου βρίσκεται το «πιο ενεργό ραδιενεργό απόβλητο ολόκληρης της ζώνης του Τσερνόμπιλ». Κάλεσε αξιωματούχους να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους για τον κίνδυνο. 

Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από την NASA Worldview και είδε το Reuters έδειξαν ότι οι δύο πυρκαγιές είχαν επεκταθεί πολύ μέσα στη ζώνη αποκλεισμού. 

Τσερνόμπιλ - φωτιά

Οι πυρκαγιές, οι οποίες έρχονται μετά από ασυνήθιστα ξηρό καιρό, ξεκίνησαν στις 3 Απριλίου στο δυτικό τμήμα της ζώνης αποκλεισμού και εξαπλώθηκαν σε κοντινά δάση.

Η αστυνομία ανέφερε ότι εντόπισε έναν κάτοικο ηλικίας 27 ετών, τον οποίο κατηγορεί ότι σκόπιμα ξεκίνησε την πυρκαγιά. 

Παραμένει ασαφές αν αυτό το άτομο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ομολόγησε ότι ξεκίνησε μια σειρά πυρκαγιών «για πλάκα», φέρει μερική ή ολόκληρη την ευθύνη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορίαΣήμερα 19:47 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση τοου προγράμματος "Αιγίς" για την πολιτική προστασία.

Ξύλο στη Βουλή: Ο Φλώρος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑΣήμερα 14:23 | Ειδήσεις

Όλες οι εξελίξεις μετά από το επεισόδιο χειροδικίας που συνέβη στους διαδρόμους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ευρωεκλογές: “Μπλόκο” από τον Άρειο Πάγο στους ΣπαρτιάτεςΣήμερα 16:16 | Ειδήσεις

Πόσα από τα 46 κόμματα δεν θα βρίσκονται στη λίστα των Ευρωεκλογών. 

Άγιοι Ανάργυροι - Κυριακή Γρίβα: Νέα ντοκουμέντα από την δολοφονία παρουσίασε ο ΑΝΤ1 (εικόνες)Σήμερα 18:31 | Ειδήσεις

Ο ΑΝΤ1, φέρνει στο “φως” της δημοσιότητας, νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη μοιραία νύχτα που ο 39χρονος δολοφονησε άγρια την Κυριακή, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητσοτάκης για “Αιγίς”: Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια ή εγκληματική αδιαφορία19:58Γενοκτονία των Αρμενίων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων19:45Άγιοι Ανάργυροι - Κυριακή Γρίβα: Νέα ντοκουμέντα από την δολοφονία παρουσίασε ο ΑΝΤ1 (εικόνες)19:31Λαμία - ΠΑΟΚ: “φιλί ζωής” στις καθυστερήσεις για τον “δικέφαλο το Βορρά” 19:17Γονίδια και αυτοανοσία19:08Δολοφονία Λυγγερίδη - Θύρα 7: “Φιάσκο” η δικογραφία, αδέρφια είμαστε μαζί σας18:55Ερντογάν - Στάινμαγερ: Η Τουρκία ζήτησε τερματισμό των αμυντικών περιορισμών18:42ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ολοκλήρωση αιολικών πάρκων 40 MW στη Δυτική Μακεδονία18:28“Αττικόν” για καταγγελία Καλλιάνου: ο πατέρας του δεν πληρούσε τα ιατρικά κριτήρια εισαγωγής σε ΜΕΘ18:15Θεσσαλονίκη: εμβόλισε περιπολικό στη διάρκεια καταδίωξης18:01Ενδοοικογενειακή βία: Απέσυρε την καταγγελία η σύντροφος του μπασκετμπολίστα του Περιστερίου17:48Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πλήγματα σε 40 στόχους της Χεζμπολάχ 17:35Καλλιάνος: Η καταγγελία για την περιπέτεια υγείας του πατέρα του και η απάντηση Γεωργιάδη (βίντεο)17:21Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου17:0730ετες ομόλογο: Οι υψηλές προσφορές μείωσαν το επιτόκιο δανεισμού16:54Ομόφυλα Ζευγάρια: Κόντρα Πλεύρη - Βελόπουλου για τους βουλευτές στις εκκλησίες16:40“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο16:27Ευρωεκλογές: “Μπλόκο” από τον Άρειο Πάγο στους Σπαρτιάτες16:16Βουλή: Άρση ασυλίας για Βελόπουλο και Μπουρχάν16:01ΑΔΑΕ: Ο κ. Ανδρουλάκης θα ενημερωθεί άμεσα για τους λόγους της παρακολούθησής του15:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο