LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 12 Απριλίου 2020 19:47

“Πάγο” στις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ Κύπρου βάζει η Exxon Mobil (βίντεο)

Αναβάλει τις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ η Exxon Mobil, λόγω του κορονοϊού. Αποκλειστικές δηλώσεις Λακκοτρύπη στον ΑΝΤ1.

Exxon Mobil

Του Θανάση  Κ. Τσίτσα   

Παγώνει η Εχχοn Mobil  μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021  τις δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ εξαιτίας της πανδημίας και της κατάστασης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές λόγω χαμηλής τιμής του πετρελαίου κάτι που θα έχει σαν συνέπεια να καθυστερήσει σημαντικά  τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό των Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο.    

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΝΤ1 σε εσωτερική ενημέρωση των στελεχών της εταιρείας έγινε γνωστό ότι o πετρελαϊκός κολοσσός σχεδιάζει να αναβάλει,  μέχρι να βελτιωθούν  τα οικονομικά δεδομένα, τις έρευνες και τον προγραμματισμό των κατασκευαστικών έργων για την εξόρυξη υδρογονοθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η αιτία είναι το γεγονός ότι η Exxon Mobil μειώνει τις διεθνείς επενδύσεις κατά 30% ώστε να  αντιμετωπίσει την  κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου κάτι που ανακοίνωσε  επίσημα  στις 7 Απριλίου.  

Την είδηση επιβεβαίωσε με αποκλειστικές δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ενέργειας της Κύπροου ,Γιώργος Λακκοτρύπης,  ο οποίος έλαβε  προ ημερών επιστολή από την αμερικανική εταιρεία που τον ενημέρωναν για τις προθέσεις της. «Μας ειδοποίησαν (η Exxon Mobil ) πριν μερικές ημέρες ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε ότι αφορά και την πανδημία  και την  κατάσταση στις διεθνείς αγορές ότι από την μια είναι αναγκασμένοι να αναβάλλουν την γεώτρηση για 12 μήνες  από την άλλη όμως το ευχάριστο είναι ότι  παραμένουν προσηλωμένοι στην Κύπρο".  

Σε ερώτηση του ΑΝΤ1 αν η εξέλιξη  αυτή  καθυστερεί τα σχεδια Κύπρου, Ισραήλ και Ελλαδας σχετικά με τον αγωγό East Med αλλα και γενικότερα τα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή  ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε καταφατικά αποκαλύπτοντας ότι αναμένει ότι η πανδημια  θα επηρεάσει και το υπόλοιπο πρόγραμμα των γεωτρήσεων  στην κυπριακή ΑΟΖ  που έχουν αναλάβει οι ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL. «Σίγουρα θα δούμε μια καθυστέρηση γιατί μην ξεχνάμε ότι στην Κύπρο ειχαμε προγραμματίσει εως και 5 γεωτρήσεις για εφέτος και θα μπορούσε και τα επόμενα δύο χρόνια εως και 9 γεωτρήσεις. Αρχής γενομένης είναι στον προγραμματισμό ότι θα άρχιζε η ΕΝΙ και η ΤΟΤAL τέλος Απριλίου την πρώτη τους γεώτρηση, 3 για εφέτος και  6  στο σύνολο. Αναμένω ότι και εκείνο το πρόγραμμα θα επηρεαστεί λόγω του κορονοιού γιατί  είναι πολύ δύσκολο για τα πληρώματα των πλοίων να μετακινούνται» είπε ο κ.Λακκοτρύπης 

Ας σημειωθεί, ότι η Exxon Mobil Corp ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις προβλεπόμενες επενδύσεις  της  στα  23 δις  από τα 33 δις δολάρια  καθώς η πανδημία  έχει  προκαλέσει την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου στα 23 δολάρια και πολλά από τα προβλεπόμενα έργα της δεν είναι κερδοφόρα. "Τα μακροπρόθεσμα βασικά στοιχεία που υποστηρίζουν τα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας δεν έχουν αλλάξει -  οι καταναλωτές και η ενέργεια θα αυξηθούν και η οικονομία θα ανακάμψει", δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της  Exxon Mobil, Nτάρεν Γούντς ."Οι προτεραιότητες κατανομής των κεφαλαίων μας παραμένουν επίσης αμετάβλητες. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε βιομηχανικά πλεονεκτήματα για να δημιουργήσουμε αξία, να διαφυλάξουμε μετρητά για το μέρισμα και να κάνουμε την κατάλληλη και συνετή χρήση του ισολογισμού μας ". Ο Γουντς πρόσθεσε ότι η Exxon Mobil  προβλέπει μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 20%- 30%.    

Η κοινοπραξία Exxon MobilQatar Petroleum ανακοίνωσε  τον Φεβρουάριο του 2019 ότι η ερευνητική της γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος» του οικοπέδου 10  είχε ανακαλύψει συνολικό κοίτασμα που εκτιμάται μεταξύ 5 έως 8 τρισεκατομμυρίων ποδών. Το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που ανακαλύφθηκε παγκοσμίως την τελευταία τριετία. 


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο