LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 10 Απριλίου 2020 11:48 | Ανανέωση: 10 Απριλίου 2020 11:56

Κορονοϊός: Τσιόδρας και Χαρδαλιάς στην Λάρισα μετά τα κρούσματα σε οικισμό Ρομά

Έφτασαν στην Λάρισα με super puma. Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση των οικισμό των Ρομά. Σε καραντίνα και η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο.​

Ελικόπτερο - 1η Στρατιά - Τσιόδρας - Χαρδαλιάς

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στον οικισμό των Ρομά Νέας Σμύρνης Λάρισας, μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων κορονοϊού, Covid-19, γι' αυτό μετέβη με ελικόπτερο σούπερ πούμα της Πυροσβεστικής, το μεσημέρι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού.

Στο κλιμάκιο που μετέβη στη Λάρισα συμμετέχουν ακόμα ο γγ Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γγ Κοινωνικής αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης και ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ Φοίβος Θεοδώρου. Το κλιμάκιο συνοδεύει ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζος. Το κυβερνητικό κλιμάκιο έφτασε στη Λάρισα στις 13:00 και το ελικόπτερο προσγειώθηκε στη βάση της 1ης Στρατιάς.


Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον οικισμό των Ρομά όπου μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί από τους ελέγχους του ΕΟΔΥ 20 κρούσματα της επιδημίας, σε καραντίνα θα μπει και η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο της Λάρισας, καθώς από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι ο 32χρονος Ρομά που ήταν το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα είχε επαφές και με μη διαμένοντες στη δομή.

ΛΑΡΙΣΑ -ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΟΜΑ - ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

 Ο κ. Χαρδαλιάς, με τον κ. Λιβάνιο και τον κ. Τσιόδρα, καθώς και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο κλιμάκιο, θα έχουν διαδοχικές συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό και τον Δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθούν με εκπροσώπους της κοινότητας των Ρομά καθώς και με τους επικεφαλής των μέτρων για την τήρηση της καραντίνας. 

Σημειώνεται ότι όλοι οι θετικοί στον ιό θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας και συγκεκριμένα στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Αρωγή», όπου θα παρακολουθούνται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ενώ όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία με μέριμνα της ΓΓΠΠ.

ΛΑΡΙΣΑ -ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΟΜΑ - ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Κατεπείγουσα ανάγκη συνδρομής στους Έλληνες Ρομά

Σε μακροσκελή δήλωση της, η Θεανώ Φωτίου, μεταξύ άλλων, αναφέρει "από τις αρχές Μαρτίου είχαμε επισημάνει το πρόβλημα για τους οικισμούς Ρομά και ζητούσαμε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μη γίνουν εστίες εξάπλωσης του ιού.  Τα επαναλάβαμε και πριν δύο μέρες με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τους Ρομά. Οι Έλληνες Ρομά διαβιούν σε 354 καταυλισμούς και οικισμούς, όπως κατέγραψε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 2017 η Ειδική Γραμματεία Ρομά που κατάργησε μολις ανέλαβε η κυβέρνησε της Ν.Δ. Από αυτούς οι 119 με πληθυσμό 36.100 κατοίκους είναι τύπου «γειτονιάς» όπως η Νέα Σμύρνη Λάρισας. 76 είναι καταυλισμοί με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με καλύβες και παραπήγματα που στερούνται όλες τις βασικές υποδομές, ύδρευση ηλεκτροδότηση και αποχέτευση. Εκεί ζουν 8.600 άτομα. Και τέλος οι 155 είναι μικτοί καταυλισμοί, όπου συνυπάρχουν σπίτια και παραπήγματα, συνήθως στις παρυφές κατοικημένων περιοχών, με πληθυσμό συνολικά 59.000 άτομα. Είναι κατεπείγουσα λοιπόν ανάγκη να γίνουν τώρα δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλους τους οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά τώρα με κινητές μονάδες με κινητές μονάδες υγειονομικής φροντίδας άμεσα που θα περιοδεύουν σε οικισμούς και καταυλισμούς, προκειμένου να ενημερώνουν, να απολυμαίνουν τους κοινόχρηστους ή και εσωτερικούς χώρους, να κάνουν διαγνωστικά τεστ και να φροντίζουν για τη θεραπεία ή νοσηλεία των κρουσμάτων".

Όπως συμπληρώνει η κ. Φωτιού, "είναι γνωστό ότι οι Έλληνες Ρομά αντιμετωπίζουν υψηλότατα ποσοστά ανεργίας, έχουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα και εξαιτίας των δυσκολιών διαβίωσης είναι ανάγκη η άμεση συνδρομή στους Έλληνες Ρομά με ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πτ. ΚΕΑ) κατά 50%, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και διανομή τώρα των σχολικών γευμάτων που σήμερα μένουν ανεκμετάλλευτα, 185.000 καθημερινά, σε όλους τους καταυλισμούς Ρομά".


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)Σήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ για την αεροπορική βάση που μπήκε στο "στόχαστρο". Τα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ υποβαθμίζουν την ισραηλινή επίθεση. Τι λέει η Τεχεράνη.

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζιΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Που και πότε θα κάνουν αρχικά την εμφάνιση τους τα έντονα δαινόμενα. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχουςΣήμερα 12:37 | Ειδήσεις

12 ερωτήσεις - απαντήσεις για την Ειδική Παροχή Μητρότητας σε ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες και για την μεταβίβαση του δικαιώματος στους πατέρες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κιμ Γιονγκ Ουν - “Φιλικός Πατέρας”: Το νέο τραγούδι αφιερωμένο στον Βορειοκορεάτη ηγέτη (βίντεο)13:44Γάζα: Το Κατάρ θα επανεξετάσει τον ρόλο μεσολαβητή για εκεχειρία13:31Ειδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχους13:18Νίσυρος: Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που φέρονται να έπεσαν θύματα του αρχαιοφύλακα13:05Φυλακές Κορυδαλλού: Δεκάδες κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στα κελιά (βίντεο)12:51Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας12:37Κικίλιας για κακοκαιρία: Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος12:24Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι12:10Πρόστιμα σε εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις11:56Μυτιλήνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πύλη εισόδου των Τούρκων τουριστών (εικόνες)11:44“MyCoast”: η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες11:30Σάμος: Σεισμός “ταρακούνησε” το νησί11:16Ακάθιστος Ύμνος: Οι Χαιρετισμοί στην Παναγία και η διάσωση της Κωνσταντινούπολης11:04Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Ο Παπανώτας, ο Τσίπρας και η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου10:51Ηράκλειο: Ξυλοδαρμός 14χρονου σε σχολείο - Το βίντεο που τράβηξαν συμμαθητές του10:37Κατάταξη UEFA: Η θέση της Ελλάδας μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού10:25Λάρισα: “Σήκωσαν” πακτωμένο χρηματοκιβώτιο από κατάστημα10:12Κυριακή Γρίβα: Ο πατέρας της μήνυσε τους αστυνομικούς που “σε πέντε λεπτά την ξεφορτώθηκαν”09:58Ιράν: Οι εκρήξεις, το Ισραήλ και η επίθεση για αντίποινα (βίντεο)09:45“Έρωτας φυγάς” - Sneak preview: Η Άρτεμις βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο αποπλάνησης του Ιάσονα (βίντεο)09:31
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο