LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 07 Απριλίου 2020 18:44

Κορονοϊος: Τι παραπάνω πρέπει να προσέχουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Γράφει ο Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital.

Metropolitan - γαντια - μάσκα

«Το Διαβητολογικό κέντρο του Metropolitan Hospital σας ενημερώνει:

Τι πρέπει να προσέχουν τα άτομα που, αυτές τις μέρες, εκτός από τον σακχαρώδη διαβήτη εναντίον του οποίου αγωνίζονται συστηματικά, έχουν να αντιμετωπίσουν την και την απειλή της λοίμωξης από τον κορωνοϊό; Είναι περισσότερο ευάλωτα, πρέπει να κάνουν κάτι περισσότερο από αυτό που θα κάνουμε όλοι μας, έχουν κάποιον «σύμμαχο» σ` αυτήν την προσπάθεια… Πρώτα και πάνω απ` όλα πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και μια μικρή βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η παρακάτω ενημέρωση. Το Διαβητολογικό κέντρο του Metropolitan Hospital σας ενημερώνει.

Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις όπως αυτή του κορωνοϊού

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη λόγω της χρόνιας υπεργλυκαιμίας τους (του αυξημένου δηλαδή σακχάρου τους) παρουσιάζουν μειονεκτική ανοσιακή λειτουργία, μειωμένη αντίσταση στους ιούς και τα μικρόβια που ενδεχόμενα θα τους «μολύνουν». Η υπεργλυκαιμία κατά κάποιον τρόπο αποδιοργανώνει, αποσυντονίζει την ανοσιακή δυνατότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει την πιθανή εισβολή κορωνοϊού. Επίσης, οι χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη, η αγγειοπάθεια των μικρών και μεγάλων αγγείων ευνοούν την ανάπτυξη επιπλοκών και δυσμενών εκβάσεων στη λοίμωξη από κορωνοϊό. Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο JAMA και αφορούσε τα 44672 κρούσματα από κορωνοϊό στην Κίνα (μέχρι 11 Φεβρουαρίου 2020) φάνηκε ότι, ενώ η μέση θνησιμότητα του πληθυσμού αυτού ήταν 2,3%, στα άτομα με διαβήτη που νόσησαν από COVID19 η μέση θνησιμότητα ήταν 7,3%.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στον κορωνοϊό

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 φαίνεται ότι είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση και τη νόσηση από τον κορωνοϊό. Και αυτό γιατί ήδη παρουσιάζουν μια διαταραχή της αυτοανοσίας τους (ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι αυτοάνοση νόσος) και η χρόνια υπεργλυκαιμία μπορεί να διαταράξει ακόμα περισσότερο αυτήν την αυτοανοσία του οργανισμού τους. Σε κάθε περίπτωση, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη (είτε τύπου 1, είτε τύπου 2) που έχουν τη νόσο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή είναι προχωρημένης ηλικίας, ή παρουσιάζουν επιπλοκές και συννοσηρότητα έχουν σαφώς μεγαλύτερη ευαισθησία και πιθανότητα νόσησης από κορωνοϊό.

Η καθημερινή κίνηση είναι απαραίτητη για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και πιο πολύ όσο μένουν σπίτι

Η άσκηση βοηθάει σαφώς, τεκμηριωμένα και αποτελεσματικά στη ρύθμιση του διαβήτη, στη μείωση της υπεργλυκαιμίας. Η άσκηση βελτιώνει θεαματικά την ευαισθησία των ιστών στη δράση της ενδογενούς ινσουλίνης με αποτέλεσμα την αξιόλογη βελτίωση του μεταβολισμού και του διαβήτη. Γι` αυτό, στο διάστημα παραμονής στο σπίτι, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης ποικίλου τύπου και μορφής, για μισή έως μία ώρα, κάθε μέρα: επιτόπιες αναπηδήσεις, ασκήσεις κάμψης και έκτασης, ασκήσεις διάτασης, βάδιση σε διάδρομο γυμναστικής, κινητικές εργασίες στο σπίτι κ.λπ. Και, βεβαίως, πρέπει να αποφευχθεί η ατελείωτη παρακολούθηση όλων των τηλεοπτικών εκπομπών που αφορούν τον κορωνοϊό και όχι μόνο αυτών, γιατί η πολύωρη τηλεθέαση σημαίνει πολλές ώρες ακινησίας, σε μια πολυθρόνα ή έναν καναπέ, κατάσταση που δεν ευνοεί καθόλου τον αναγκαίο φυσιολογικό μεταβολισμό.

Τα άτομα με διαβήτη τις μέρες του κορωνοϊού καλούνται να κάνουν κάτι που ήδη κάνουν με επιτυχία, να πειθαρχήσουν σε μέτρα:

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλούμαστε όλοι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να εφαρμόσουμε απόλυτα τα προληπτικά μέτρα που προτείνει η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας και ευρύτερα η πολιτεία. Μέτρα που αφορούν το «μένουμε στο σπίτι», την απόσταση δύο μέτρων από τον συμπολίτη μας, την συνεχή αντισηψία των χεριών μας κ.λπ. Το οφείλουμε στον εαυτό μας και στην κοινωνία. Ειδικά τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα αυτά και να πειθαρχούν σε κάθε νέο μέτρο, αφού αποτελούν αναντίρρητα ευπαθή ομάδα. Τα μέτρα αυτά θα τους διασφαλίσουν το μεγαλύτερο αγαθό στη ζωή που είναι η υγεία. Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν ένα πλεονέκτημα: καθώς ο διαβήτης είναι χρόνιο νόσημα, τα άτομα με διαβήτη έχουν ήδη επιβάλει στον εαυτό τους την πειθαρχία σε μέτρα με στόχο το διαρκές έπαθλο της ευγλυκαιμίας και της ευζωίας. Έναν τέτοιο αγώνα θα δώσουν και τώρα και μάλιστα, όχι διαρκείας, και θα νικήσουν ακόμα μια φορά, όπως στον καθημερινό αγώνα που δίνουν για την υγεία τους. Αγώνας, πειθαρχία, συνέπεια και ο κορωνοϊός θα νικηθεί».

Metropolitan Hospital - Ανδρεάς Μελιδώνης *Άρθρο του Δρ. Ανδρέα Μελιδώνη, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤουρκικό αίτημα για έρευνες μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και ΚρήτηςΧθες 22:57 | Ειδήσεις

Επίσημο αίτημα υπέβαλλε η Γενική Διεύθυνση της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων για επιπλέον άδειες για έρευνες στο Μεσόγειο.

Κορονοϊός: δεύτερος θάνατος το τελευταίο 24ωρο στην ΕλλάδαΧθες 22:38 | Ειδήσεις

Μετά από τρία 24ωρα χωρίς κανένα νεκρό στη χώρα μας, δύο άνθρωποι υπέκυψαν από επιπλοκές του κορονοϊού...

Ταραχές για Τζορτζ Φλόιντ: σορός άνδρα βρέθηκε δίπλα σε καμένο αυτοκίνητοΧθες 18:57 | Ειδήσεις

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ προκάλεσε ένα κύμα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ και απελευθέρωσε την συσσωρευμένη οργή για τον ρατσισμό. Ο Τραμπ δεν θα καλέσει μονάδες της Εθνοφρουράς "επί του παρόντος".

Θεσσαλονίκη: Καταδρομική και σπάσιμο μαγαζιών (εικόνες)Χθες 23:37 | Τοπικά Νέα

Με κράνη και ρόπαλα κινήθηκαν σε δρόμο πάνω στον οποίον έσπασαν βιτρίνες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κορονοϊός: Πόσο επικίνδυνες είναι οι πισίνες στην μετάδοση του ιού 00:00Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας: αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές23:52Επαναπατρισμός Ελλήνων από τη Ρωσία23:45Θεσσαλονίκη: Καταδρομική και σπάσιμο μαγαζιών (εικόνες)23:39Κορονοϊός: μείωση κρουσμάτων και νεκρών στην Ιταλία 23:30Δήμαρχος Σαντορίνης στον ΑΝΤ1: οι τιμές στο νησί μας είναι ελκυστικές (βίντεο)23:18Τουρκικό αίτημα για έρευνες μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης23:11Κόμπι Μπράιαντ: το ιδιαίτερο μήνυμα της συζύγου του για τον Τζορτζ Φλόιντ23:00Τραμπ: Τρομοκρατική οργάνωση το κίνημα ANTIFA22:50Κορονοϊός: δεύτερος θάνατος το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα22:39Μπαρτσελόνα για Τζορτζ Φλόιντ: δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε τον ρατσισμό22:30Νορβηγία: νόμος για τεχνητή γονιμοποίηση σε γυναίκες για μονογονεϊκή οικογένεια22:21Ενδοοικογενειακή βία: Αρνητικοί πρωταγωνιστές μιλούν στον ΑΝΤ1 (βίντεο)22:09Πρωταγωνιστές του “Game of Thrones” θα γυρίσουν την πρώτη κοινή σκηνή τους σε... ταινία βαμπίρ21:58Κορονοϊός: Θάνατος νοσηλευόμενης στο Σωτηρία21:47Ερντογάν: Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης δεν είναι κατοχή21:35“Scarface”: Ποιος θα σκηνοθετήσει το remake της ταινίας21:24Αστυνομικός έσωσε λουόμενη (βίντεο)21:12Proxima b: ο εξωπλανήτης με μέγεθος όσο η Γη21:01Κορονοϊός: σύγκριση μελετών για την επίπτωση της λειτουργίας δημοτικών και νηπιαγωγείων20:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο