LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 07 Απριλίου 2020 09:08 | Ανανέωση: 07 Απριλίου 2020 09:21

Κορονοϊός: χάπι δίνει ελπίδες για αντιμετώπιση της πανδημίας

Πρόκειται για ένα φάρμακο, το οποίο φαίνεται ότι έχει μεγάλες δυνατότητες να θεραπεύσει ασθενείς με Covid-19 και όχι μόνο...

Κοροναϊός

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο ευρέος φάσματος αντιικό φάρμακο σε μορφή χαπιού, με την προσωρινή ονομασία EIDD-2801, το οποίο μπορεί να μειώσει τη σοβαρή βλάβη που προκαλεί στους πνεύμονες η νόσος Covid-19. Το φάρμακο, που δοκιμάστηκε σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων πνευμόνων και σε πειραματόζωα (ποντίκια), υπήρξε αποτελεσματικό στο να αποτρέψει τη σοβαρή πνευμονία και τον θάνατο.

Το φάρμακο -ένα από τα πολλά που δοκιμάζονται διεθνώς- ανακαλύφθηκε στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης Φαρμάκων Έμορι (EIDD) των ΗΠΑ και οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σχεδιάζουν να αρχίσουν σύντομα- εντός της άνοιξης- κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, παραλείποντας το σύνηθες ενδιάμεσο στάδιο της δοκιμής σε μεγάλα ζώα (πιθήκους ή μαϊμούδες), λόγω της επείγουσας κατάστασης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Οι δημιουργοί του αισιοδοξούν ότι το φάρμακο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου.

«Αυτό το νέο φάρμακο όχι μόνο έχει μεγάλες δυνατότητες να θεραπεύσει ασθενείς με Covid-19, αλλά επίσης φαίνεται αποτελεσματικό για τη θεραπεία και άλλων σοβαρών λοιμώξεων από κορονοϊούς», όπως οι ιοί που προκάλεσαν τις νόσους SARS και MERS, δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας Ραλφ Μπάρικ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα.

Όταν το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε προφυλακτικά στα τρωκτικά, απέτρεψε τη σοβαρή βλάβη των πνευμόνων, ενώ όταν χορηγήθηκε 12 έως 24 ώρες μετά τη λοίμωξη με Covid-19, μείωσε επίσης το ιικό φορτίο και την πνευμονική βλάβη. Το «παράθυρο ευκαιρίας» για τη χορήγησή του αναμένεται να είναι μεγαλύτερο στους ανθρώπους, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι όντως «δουλεύει» και στους ασθενείς.

Το EIDD-2801 αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό του ιού, αποφεύγοντας τις τοξικές παρενέργειες. Αποτελεί μια νέα μορφή του προηγούμενου πιλοτικού φαρμάκου EIDD-1931, ώστε πλέον να μπορεί να ληφθεί με μορφή χαπιού και να απορροφάται κατάλληλα, φθάνοντας στους πνεύμονες. Σε σχέση με άλλες πιθανές ενδοφλέβιες θεραπείες (π.χ. remdesivir), αυτό αποτελεί ένα πλεονέκτημα. Αν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αποδειχθούν επιτυχείς, το EIDD-2801 θα αξιοποιηθεί για τον έλεγχο μελλοντικών επιδημικών κυμάτων της νόσου.

Οι ιοί που εμφανίζουν αντίσταση σε ένα άλλο υπό δοκιμή φάρμακο, τη ρεδεμιβίρη (remdesivir), φαίνεται να ανταποκρίνονται καλύτερα στο φάρμακο EIDD. Οι Αμερικανοί ερευνητές δεν αποκλείουν ότι τα δύο φάρμακα -που «δουλεύουν» παρόμοια αποδιοργανώνοντας το γενετικό κώδικα (RNA) των κορονοϊών- θα μπορούσαν να συνδυασθούν για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΥπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση – Αναλυτικά όσα ισχύουν σε 21 ερωτήσεις και απαντήσειςΣήμερα 13:10 | Ειδήσεις

Εισάγεται η ποινικοποίηση της παράνομης παραμονής στη χώρα, με ποινή φυλάκισης 2 έως 5 έτη και ελάχιστο πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Μύκονος: Άγρια συμπλοκή ανάμεσα σε αστυνομικούς και Ιταλούς τουρίστες (βίντεο)Σήμερα 12:35 | Ειδήσεις

Το περιστατικό τέθηκε υπό έλεγχο από την αστυνομία.

Θάνατος 22χρονου στην Κόρινθο: Τα ενδεχόμενα που εξετάζονται από τις Αρχές (βίντεο)Σήμερα 12:11 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορίνθου στον ΑΝΤ1 για το μυστήριο γύρω από τον θάνατο του 22χρονου

Τρόμος για 26χρονη στη Θεσσαλονίκη: Ακινητοποιήθηκε από ληστές στο σπίτι της – Η διάσωσή της από την αστυνομίαΣήμερα 10:07 | Ειδήσεις

Οι δράστες επιχείρησαν να τραυματίσουν τους αστυνομικούς με σύρριγες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δολοφονία 47χρονου στον Αγ. Παντελεήμονα - Συνελήφθησαν δύο 27χρονοι13:56Πούτιν: Προσκάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία13:42Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση – Αναλυτικά όσα ισχύουν σε 21 ερωτήσεις και απαντήσεις13:37Ηράκλειο: 65χρονος συνελήφθη για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης13:23ΟΠΕΚΑ – Κοινωνικός Τουρισμός: Aύριο αρχίζει η αναδιανομή των αδιάθετων δελτίων13:07Ηράκλειο: ΙΧ τυλίχθηκε στις φλόγες σε πυλωτή – Επιχείρηση της Πυροσβεστικής (εικόνες)12:53Θάνατος 22χρονου στην Κόρινθο: Τα ενδεχόμενα που εξετάζονται από τις Αρχές (βίντεο)12:39Μύκονος: Άγρια συμπλοκή ανάμεσα σε αστυνομικούς και Ιταλούς τουρίστες (βίντεο)12:23Ελ Σαλβαδόρ: Το εντυπωσιακό, αλλά επικίνδυνο έθιμο (βίντεο)12:09Αφγανιστάν: Μειώνονται οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες τρεις μέρες μετά το φονικό σεισμό11:52Στουρνάρας: Η οικονομική παιδεία πυλώνας αναπτυξιακής πολιτικής11:37Δ. Μιχαηλίδου: Ψηφίζεται η δια βίου τριτεκνική ιδιότητα11:21Κύπελλο Ελλάδας: Το μεσημέρι της Τετάρτης η κλήρωση για τη League Phase11:07Χατζηδάκης: 4 μύθοι της «φιλεύσπλαχνης» αντιπολίτευσης10:53ΕΡΓΑΝΗ: Πάνω από 3,5 εκατομμύρια καταγεγραμμένες υπερωρίες στο επτάμηνο του 202510:39Τρόμος για 26χρονη στη Θεσσαλονίκη: Ακινητοποιήθηκε από ληστές στο σπίτι της – Η διάσωσή της από την αστυνομία10:25Επιχείρηση του ελληνικού FBI για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων – 20 συλλήψεις10:11Παναθηναϊκός: Αυτή είναι η ευρωπαϊκή λίστα των «πρασίνων»09:57Nτοκουμέντα για τη μαφία της Κρήτης: Οι "επιδείξεις" όπλων και τα ραντεβού09:43Αττική Οδός: Σύγκρουση 3 οχημάτων μετά την έξοδο Μαραθώνος – Καθυστερήσεις από Ανθούσα έως Κάντζα09:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο