LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 06 Απριλίου 2020 14:36

Η υπέρταση στα παιδιά και τους εφήβους

Γράφει ο Κωνσταντίνος Στεφανίδης, Νεφρολόγος,  Παιδονεφρολόγος, Διευθυντής Παιδονεφρολογικού Τμήματος Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.

Υπέρταση - πιεσόμετρο - παιδί - πίεση

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση και κύρια αιτία θεωρείται γι’ αυτό η αυξημένη εμφάνιση παχυσαρκίας στις νεαρές ηλικίες. Πότε, όμως, θεωρείται ότι έχει υπέρταση και ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση;

Σε πρόσφατες μελέτες έχει διαπιστωθεί αύξηση της συχνότητας της αρτηριακής υπέρτασης (ΑΥ), που αποδίδεται κυρίως στην αυξανόμενη παιδική και εφηβική παχυσαρκία. Αρτηριακή υπέρταση παρουσιάζει το 4%-5% των παιδιών και των εφήβων και συχνά δεν γίνεται η διάγνωση και η ορθή αντιμετώπιση. Περίπου ένας στους τρεις ενήλικες παρουσιάζει ΑΥ, που θεωρείται σημαντικό πρόβλημα, γιατί αποτελεί σημαντικό παράγοντα αυξημένης νοσηρότητας και θνησιμότητας. Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες, υπερτασικός (σταδίου 1) θεωρείται ένας ενήλικας με συστολική αρτηριακή πίεση (AΠ) 130-139 mmHg και διαστολική πίεση 80-89 mmHg, ενώ ΑΥ σταδίου 2 εμφανίζει όταν οι τιμές ΑΠ είναι μεγαλύτερες από 140/90 mmHg. Επιπλέον, τιμές συστολικής ΑΠ πάνω από 120 mmHg (όμως χαμηλότερες από 130 mmHg) κατατάσσουν τους ασθενείς στην ομάδα της αυξημένης ΑΠ.

Οι πρόσφατες αλλαγές στον ορισμό της ΑΥ αποσκοπούν στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Μακροχρόνιες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη ΑΠ στην παιδική και εφηβική ηλικία εξελίσσεται συχνά σε ΑΥ στην ενήλικη ζωή με σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις. Συνεπώς, η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση της ΑΥ σε παιδιά και εφήβους είναι καθοριστικής σημασίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρίας, για παιδιά μεγαλύτερα των 13 χρονών ο ορισμός των αυξημένων τιμών ΑΠ και της υπέρτασης είναι ίδιος με τους ενήλικες. Σε μικρότερα παιδιά, οι τιμές της ΑΠ πρέπει να αξιολογούνται με ειδικούς πίνακες ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το ύψος του παιδιού.

Πώς ανιχνεύεται
Συνήθως στα παιδιά και στους εφήβους οι βλάβες που προκαλεί η ΑΥ στο καρδιαγγειακό σύστημα δεν προκαλούν συμπτώματα, για αυτό συνιστάται η μέτρηση της ΑΠ σε όλα τα παιδιά πάνω από 3 χρονών τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Για τη διάγνωση της υπέρτασης χρειάζονται τουλάχιστον τρεις επισκέψεις στο γιατρό με τρεις μετρήσεις της πίεσης σε κάθε επίσκεψη.

Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και τη ρύθμισης της υπέρτασης θεωρείται απαραίτητη η 24ωρη καταγραφή της ΑΠ. Με την καταγραφή αυτή είναι δυνατή η διάγνωση της υπέρτασης της λευκής μπλούζας, που δεν απαιτεί διερεύνηση ή θεραπεία, και της συγκαλυμμένης υπέρτασης, που απαιτεί συχνότερη παρακολούθηση και καρδιολογική εκτίμηση.

Αιτιολογία και αντιμετώπιση
Στα παιδιά είναι πιθανότερο σε σχέση με τους ενήλικες να διαπιστωθεί η αιτιολογία της ΑΥ. Όσο μικρότερη η ηλικία του παιδιού, τόσο πιο πιθανή είναι η αποκάλυψη της αιτίας της ΑΥ. Σε παιδιά κάτω των 12 χρονών οι παθήσεις των νεφρών αποτελούν τη συχνότερη αιτία. Ακολουθούν οι καρδιοπάθειες, και η ιδιοπαθής (που δεν διαπιστώνεται η αιτία) ΑΥ, ενώ άλλα αίτια (π.χ. ενδοκρινολογικα?) είναι σπανιότερα. Μετά την ηλικία των 12 ετών συχνότερη είναι η ιδιοπαθής ΑΥ, που συνήθως χαρακτηρίζεται από αύξηση κυρίως της συστολικη?ς ΑΠ. Πρόσφατα έχει διαπιστωθεί συσχέτιση των απνοϊκών κρίσεων κατά τη διάρκεια του ύπνου με την ΑΥ, συνήθως σε υπε?ρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά.

Για τα παιδιά με υψηλή ΑΠ ή ΑΥ σταδίου 1, χωρίς βλάβη στην καρδιά ή σε άλλα όργανα, χρόνια νεφρική νόσο η? σακχαρώδη διαβήτη, η αρχική παρέμβαση (όπως και στους ενήλικες) περιλαμβάνει τροποποίηση του τρόπου ζωής, δηλαδή σωματική άσκηση και αλλαγή της διατροφής. Αν, ωστόσο, η ΑΥ παραμένει για περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη διάγνωση, συνιστάται να χορηγείται φαρμακευτική αγωγή.

 ΜΗΤΕΡΑ - ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ *Άρθρο του Κωνσταντίνου Στεφανίδη, Νεφρολόγου,  Παιδονεφρολόγου, Διευθυντή Παιδονεφρολογικού Τμήματος Παίδων ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔολοφονία Καραϊβάζ: οι έρευνες, τα κλεμμένα σκούτερ και η διαδρομή των εκτελεστώνΧθες 17:36 | Ειδήσεις

Που στρέφονται οι έρευνες της Αστυνομίας. Πως έδρασε ο εκτελεστής του Καραΐβάζ και τι δείχνει η ιατροδικαστική έκθεση. Στο "μικροσκόπιο" το κινητό, ο υπολογιστής και το αυτοκίνητο του δημοσιογράφου.

Τενεσί: Πυροβολισμοί σε σχολείο (βίντεο)Σήμερα 06:04 | Ειδήσεις

Αστυνομικοί σκότωσαν έναν μαθητή που άνοιξε πυρ εναντίον τους. Σοκαρισμένοι είναι γονείς και μαθητές.

Ανώγεια: Ένταση στη δίκη για το διπλό φονικόΣήμερα 06:46 | Τοπικά Νέα

Συνελήφθη η κόρη του Λευτέρη Καλομοίρη και αδερφή του κατηγορούμενου για τον φόνο του Γιώργου Ξυλούρη.

Εργαζόμενος στην καθαριότητα βρήκε 1.000 ευρώ και τα παρέδωσεΣήμερα 07:13 | Τοπικά Νέα

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης τον αναζήτησε για να τον συγχαρεί για την πράξη του.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Έκρηξη ισοπέδωσε σπίτι στις ΗΠΑ – Ο ήρωας γείτονας (εικόνες)07:30Εργαζόμενος στην καθαριότητα βρήκε 1.000 ευρώ και τα παρέδωσε07:17“Nomadland”: H Κλόι Ζάο έγινε η δεύτερη γυναίκα που κέρδισε DGA07:05Ανώγεια: Ένταση στη δίκη για το διπλό φονικό06:52Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης γίνεται 151 ετών06:40Ιαπωνία: Στη θάλασσα μολυσμένο νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα06:27Τενεσί: Πυροβολισμοί σε σχολείο (βίντεο)06:15Καιρός: νοτιάδες και τοπικές βροχές την Τρίτη06:03Στο εδώλιο κληρικός για βιασμό23:59Η πρώτη αστροναύτης αραβικής καταγωγής23:53Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη είναι δεσμευμένες στο τουρκολιβυκό μνημόνιο23:48AstraZeneca: Πέθανε γυναίκα πέντε ημέρες μετά τον εμβολιασμό23:40Γιώργος Μπαλταδώρος: Το συγκινητικό βίντεο για τον αδικοχαμένο Σμηναγό23:33Ποια είναι η κατάλληλη μουσική για να γυμναστείς αποδοτικότερα23:26Ασέλγεια από τρεις άνδρες καταγγέλλει νεαρή23:17Μαράια Κάρεϊ: Πως ευχήθηκε στον σύντροφό της χρόνια πολλά23:08Κορονοϊός - Μόσιαλος: η βουδεσονίδη το νέο μας “όπλο”23:00Ηλικιωμένη καταγγέλλει κλοπή μαμούθ - έχασε χιλιάδες ευρώ και λίρες!22:52Το “σύνδρομο της παραίτησης”: Η νέα μορφή κατάθλιψης που αφορά παιδιά22:43Δένδιας από Βεγγάζη: Είμαστε στη διάθεση της Λιβύης για συμφωνία στις θαλάσσιες ζώνες μας22:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο