LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 02 Απριλίου 2020 07:15

Πώς η διάγνωση και η εκτίμηση της στεφανιαίας νόσου επιτυγχάνονται με τις εξετάσεις πυρηνικής καρδιολογίας

Γράφει o Δρ. Ιωάννης Β. Βασιλειάδης MD, Ph.D, FESC, FACC, Καρδιολόγος - Διευθυντής, Μetropolitan General.

Metropolitan - Σταφανιαία Νόσος - Καρδιά

Είναι γνωστό πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι στατιστικές είναι αμείλικτες αφού 250.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιακή προσβολή μέσα σε μια ώρα από την εκδήλωση των συμπτωμάτων τους πριν φτάσουν στο Νοσοκομείο. Το 45% όλων των καρδιακών προσβολών παρουσιάζονται σε άτομα άνω των 65 ετών στους οποίους η στεφανιαία νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου. Στη χώρα μας ετησίως πεθαίνουν 30 χιλιάδες άτομα από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Δύο στους τρεις Έλληνες άνω των 40 ετών παρουσιάζουν σήμερα αθηρωματικές βλάβες στα αγγεία της καρδιάς. Aπό αυτούς, το 67% δεν εμφανίζει συμπτώματα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου από ανακοπή καρδιάς.

Τα δεδομενα αυτά εχουν ευαισθητοποιήσει την ιατρική κοινότητα για την εντατικοποίηση της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Στην προσπάθεια αυτή πρωτεύοντα ρόλο παίζουν οι αναίμακτες διαγνωστικές εξετάσεις Πυρηνικής Καρδιολογίας.

Τι ειναι οι εξετάσεις της Πυρηνικής Καρδιολογίας;

Ατομα με κλειστές ή στενωμένες αρτηρίες της καρδιάς (στεφανιαία νόσος) είναι δυνατόν κατά την ηρεμία να μην αναφέρουν συμπτώματα και το ηλεκτροκαρδιογράφημα να είναι εντελώς φυσιολογικό, ενώ κατά την κόπωση να εμφανίζουν θωρακικό άλγος (στηθάγχη) και ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλοιώσεις. Οι συνηθέστερες εξετάσεις Πυρηνικής Καρδιολογίας (σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, ραδιοισοτοπιήη κοιλιογραφία), συνδυάζουν την κόπωση, δυναμική (κυλιόμενος τάπητας) ή φαρμακευτικη, με απεικόνιση της αιμάτωσης του μυοκαρδίου ή της συσπαστικότητας των τοιχωμάτων της καρδιάς, παραμέτρους ομαλής λειτουργίας της φυσιολογικής καρδιάς, που μεταβάλλονται όταν υπάρχει στεφανιαία νόσος. Με τον τρόπο αυτό ελέγχουμε έμμεσα την βατότητα των στεφανιαίων αγγείων δηλαδή τη μη ύπαρξη αθηρωματικών στενώσεων.

Σε ποιους απευθύνονται

Είτε σε ασυμπτωματικά άτομα που λόγω προδιαθεσικών παραγόντων, (υπερχοληστεριναιμία, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακη υπερταση, κάπνισμα, κληνορονομική επιβάρυνση) έχουν σοβαρή πιθανότητα στεφανιαίας νόσου που σε πρώιμα στάδια της νόσου μπορει να μην προκαλούνται συμπτωματα, είτε σε ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νόσο (ιστορικό εμφράγματος, αγγειοπλαστικής, χειρουργικής επαναιμάτωσης του μυοκαρδίου) για τον έλεγχο υπολειπόμενης ισχαιμίας είτε τέλος σε ειδικές κατηγορίες ατόμων οπως: αυτοί που πρόκειται να υποβληθούν σε εξωκαρδιακές επεμβάσεις, άτομα με ιδιαιτερότητα στο ηλεκτροκαρδιογράφημα όπως ο αποκλεισμός του αριστερού σκέλους, η παρουσία βηματοδότη ή ασθενεις με περιφερική αγγειοπάθεια η αναπηρία των κάτω άκρων, περιπτωσεις στις οποίες η απλή δοκιμασία κόπωσης δεν ειναι διαγνωστική η εφικτή.

Σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου (SPECT)

Το τομογραφικό σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου αποτελεί ίσως την πιο διαδεδομένη μέθοδο αναίμακτης διάγνωσης στεφανιαίας νόσου, με τεκμηριωμένη διαχρονικά την υψηλή διαγνωστική ακρίβεια που ξεπερνάει το 95%. Το σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου χρησιμοποιει ραδιοφάρμακα χορηγούμενα ενδοφλέβια που μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αιματος στην καρδιά. Η ακτινική επιβάρυνση είναι μέσα στα ασφαλή όρια των ιατρικών εξετάσεων. Μπορεί να διαγνώσει τη στεφανιαία νόσο σε πρώιμα στάδια, εκτιμά την κατάσταση ασθενών με ιστορικό εμφράγματος ή σε ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νοσο και παρέχει προγνωστικές πληροφορίες στην πορεία τους διαχρονικά. Μερικες απο τις πληροφορίες που παρέχει αφορούν:

 • Την κατάσταση των στεφανιαιων αγγείων (αν είναι στενωμένες ή αποφραγμένες)
 • Την κατάσταση του μυοκαρδίου (εάν έχει υποστεί έμφραγμα)
 • Το μέγεθος των καρδιακών κοιλοτήτων (αν εχουν διάταση ή υπερτροφία)
 • Τη λειτουργικότητα της καρδιάς (απόδοση ως αντλία)
 • Την αποτελεσματικότητα και καταλληλότητα της θεραπείας (καρδιοχειρουργική επέμβαση, αγγειοπλαστική, φαρμακευτική αγωγή).

Ραδιοϊσοτοπική κοιλιογραφία

Η μελέτη της λειτουργικότητας της αριστερής και της δεξιάς κοιλίας στην ηρεμία αποτελούν την κυριότερη ένδειξη της κοιλιογραφίας. Ιδιαίτερα για τους ασθενείς με δύσπνοια μπορεί να γίνει γρήγορος διαχωρισμός αν οφείλεται σε καρδιακή, πνευμονική ή άλλη πάθηση. Παρέχει δείκτες απόδοσης της καρδιάς ως αντλία (κλάσμα εξώθησης), ελέγχει την συσπαστικοτητα των τοιχωματων και τις διαστάσεις των κοιλοτήτων. Εχει ενδείξεις σε:

 • Στεφανιαία Νόσο
 • Βαλβιδοπάθειες
 • Μυοκαρδιοπάθειες
 • Συγγενείς Καρδιοπάθειες
 • Παρακολούθηση ασθενών με μεταμόσχευση
 • Καρδιοτοξικότητα χημειοθεραπευτικών.

 Metropolitan - ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ 


  *Άρθρο του Δρ. Ιωάννη Β. Βασιλειάδη MD, Ph.D, FESC, FACC, Καρδιολόγου - Διευθυντή, Μetropolitan General.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαιδιά 5 - 11 ετών: πως γίνεται ο εμβολιασμός από ιδιώτη παιδίατροΣήμερα 08:41 | Ειδήσεις

Τι λέει σε όλους τους γονείς, μέσω του ΑΝΤ1, ο Κώστας Νταλούκας, που καλεί για άμεσο εμβολιασμό των παιδιώ. Γιατί λέει ότι πρέπει να σταματήσουν τα πάρτι.

Μητσοτάκης - Πούτιν: “καυτή” η ατζέντα της συνάντησηςΣήμερα 06:29 | Ειδήσεις

Επίσκεψη στην Μόσχα πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός. Τι θα πει με τον Ρώσο Πρόεδρο για ανατολική Μεσόγειο, Τουρκία και Ουκρανία. Συνέντευξη Πεσκοφ στον ΑΝΤ1.

Νεκρά αδέρφια στο Νέο Ηράκλειο: Τα σημειώματα και τα αναπάντητα ερωτήματαΣήμερα 08:18 | Ειδήσεις

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες σχετικά με την οικογενειακή τραγωδία. Ο χαμός της μητέρας τους και η ανεργία.

Ανεμβολίαστοι - Πάτρα: πέθαναν αδέλφια μέσα σε λίγες ώρεςΣήμερα 10:27 | Τοπικά Νέα

Ακόμη μια τραγωδία στην Πάτρα με άτομα της ίδιας οικογένειας που νόσησαν από κορονοϊό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Ο Ερμής, η ερωτική Αφροδίτη και τα λάθη (βίντεο)12:45Πακιστάν: Οδηγός τρένου σταμάτησε την αμαξοστοιχία για να… αγοράσει γιαούρτι (βίντεο)12:33Μποτιλιάρισμα: Πόσες ώρες χάνουν στο δρόμο οι οδηγοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη12:19Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς νέος Καγκελάριος (εικόνες)12:06Αρνητές κορονοϊού - Αλεξανδρούπολη: Δεν αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο11:54“Το Πρωινό” - Τσιτσιπάς: θα ξαναβρεθώ στο 100% (βίντεο)11:41Κορονοϊός - Φλώρινα: Αποσωληνώθηκε 38χρονη έγκυος11:27Δολοφονία στον Εύοσμο: Οι 17 μαχαιριές, η ομολογία και η ανατροπή11:14Τροχαίο στην Ποσειδώνος: Λεωφορείο έπεσε πάνω σε φοίνικες (εικόνες)11:00Ανεμβολίαστοι - Πάτρα: πέθαναν αδέλφια μέσα σε λίγες ώρες10:47Σεισμός στην Πρέβεζα10:33Σέρρες: Χιόνισε στο Καρυδοχώρι (εικόνες)10:21Μετάλλαξη Όμικρον: το εμβόλιο της Pfizer δεν την καλύπτει πλήρως10:07Ρύθμιση χρεών - Μηχανισμός Έγκαιρης Προειδοποίησης: άνοιξε η πλατφόρμα09:54Μετάλλαξη “Όμικρον”: Οι θεωρίες για το πώς προέκυψε 09:41Νικηφόρος Κοντογιάννης: Ο ιερέας που έβαλε video-wall και φωτοκύτταρο στην εκκλησία 09:27Κορονοϊός - Θωμαΐδης: παραμένει υψηλό το ιικό φορτίο στην Αττική (βίντεο)09:14“The 2Night Show” - Τριανταφύλλου: Το τροχαίο, η ζωή με το αμαξίδιο και η ξιφασκία 09:00Παιδιά 5 - 11 ετών: πως γίνεται ο εμβολιασμός από ιδιώτη παιδίατρο08:47“The 2Night Show” – Σοφιανός: Η απουσία από την τηλεόραση και οι τρεις γάμοι08:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο