LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 02 Απριλίου 2020 07:15

Πώς η διάγνωση και η εκτίμηση της στεφανιαίας νόσου επιτυγχάνονται με τις εξετάσεις πυρηνικής καρδιολογίας

Γράφει o Δρ. Ιωάννης Β. Βασιλειάδης MD, Ph.D, FESC, FACC, Καρδιολόγος - Διευθυντής, Μetropolitan General.

Metropolitan - Σταφανιαία Νόσος - Καρδιά

Είναι γνωστό πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι στατιστικές είναι αμείλικτες αφού 250.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιακή προσβολή μέσα σε μια ώρα από την εκδήλωση των συμπτωμάτων τους πριν φτάσουν στο Νοσοκομείο. Το 45% όλων των καρδιακών προσβολών παρουσιάζονται σε άτομα άνω των 65 ετών στους οποίους η στεφανιαία νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου. Στη χώρα μας ετησίως πεθαίνουν 30 χιλιάδες άτομα από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Δύο στους τρεις Έλληνες άνω των 40 ετών παρουσιάζουν σήμερα αθηρωματικές βλάβες στα αγγεία της καρδιάς. Aπό αυτούς, το 67% δεν εμφανίζει συμπτώματα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου από ανακοπή καρδιάς.

Τα δεδομενα αυτά εχουν ευαισθητοποιήσει την ιατρική κοινότητα για την εντατικοποίηση της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Στην προσπάθεια αυτή πρωτεύοντα ρόλο παίζουν οι αναίμακτες διαγνωστικές εξετάσεις Πυρηνικής Καρδιολογίας.

Τι ειναι οι εξετάσεις της Πυρηνικής Καρδιολογίας;

Ατομα με κλειστές ή στενωμένες αρτηρίες της καρδιάς (στεφανιαία νόσος) είναι δυνατόν κατά την ηρεμία να μην αναφέρουν συμπτώματα και το ηλεκτροκαρδιογράφημα να είναι εντελώς φυσιολογικό, ενώ κατά την κόπωση να εμφανίζουν θωρακικό άλγος (στηθάγχη) και ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλοιώσεις. Οι συνηθέστερες εξετάσεις Πυρηνικής Καρδιολογίας (σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, ραδιοισοτοπιήη κοιλιογραφία), συνδυάζουν την κόπωση, δυναμική (κυλιόμενος τάπητας) ή φαρμακευτικη, με απεικόνιση της αιμάτωσης του μυοκαρδίου ή της συσπαστικότητας των τοιχωμάτων της καρδιάς, παραμέτρους ομαλής λειτουργίας της φυσιολογικής καρδιάς, που μεταβάλλονται όταν υπάρχει στεφανιαία νόσος. Με τον τρόπο αυτό ελέγχουμε έμμεσα την βατότητα των στεφανιαίων αγγείων δηλαδή τη μη ύπαρξη αθηρωματικών στενώσεων.

Σε ποιους απευθύνονται

Είτε σε ασυμπτωματικά άτομα που λόγω προδιαθεσικών παραγόντων, (υπερχοληστεριναιμία, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακη υπερταση, κάπνισμα, κληνορονομική επιβάρυνση) έχουν σοβαρή πιθανότητα στεφανιαίας νόσου που σε πρώιμα στάδια της νόσου μπορει να μην προκαλούνται συμπτωματα, είτε σε ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νόσο (ιστορικό εμφράγματος, αγγειοπλαστικής, χειρουργικής επαναιμάτωσης του μυοκαρδίου) για τον έλεγχο υπολειπόμενης ισχαιμίας είτε τέλος σε ειδικές κατηγορίες ατόμων οπως: αυτοί που πρόκειται να υποβληθούν σε εξωκαρδιακές επεμβάσεις, άτομα με ιδιαιτερότητα στο ηλεκτροκαρδιογράφημα όπως ο αποκλεισμός του αριστερού σκέλους, η παρουσία βηματοδότη ή ασθενεις με περιφερική αγγειοπάθεια η αναπηρία των κάτω άκρων, περιπτωσεις στις οποίες η απλή δοκιμασία κόπωσης δεν ειναι διαγνωστική η εφικτή.

Σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου (SPECT)

Το τομογραφικό σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου αποτελεί ίσως την πιο διαδεδομένη μέθοδο αναίμακτης διάγνωσης στεφανιαίας νόσου, με τεκμηριωμένη διαχρονικά την υψηλή διαγνωστική ακρίβεια που ξεπερνάει το 95%. Το σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου χρησιμοποιει ραδιοφάρμακα χορηγούμενα ενδοφλέβια που μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αιματος στην καρδιά. Η ακτινική επιβάρυνση είναι μέσα στα ασφαλή όρια των ιατρικών εξετάσεων. Μπορεί να διαγνώσει τη στεφανιαία νόσο σε πρώιμα στάδια, εκτιμά την κατάσταση ασθενών με ιστορικό εμφράγματος ή σε ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νοσο και παρέχει προγνωστικές πληροφορίες στην πορεία τους διαχρονικά. Μερικες απο τις πληροφορίες που παρέχει αφορούν:

  • Την κατάσταση των στεφανιαιων αγγείων (αν είναι στενωμένες ή αποφραγμένες)
  • Την κατάσταση του μυοκαρδίου (εάν έχει υποστεί έμφραγμα)
  • Το μέγεθος των καρδιακών κοιλοτήτων (αν εχουν διάταση ή υπερτροφία)
  • Τη λειτουργικότητα της καρδιάς (απόδοση ως αντλία)
  • Την αποτελεσματικότητα και καταλληλότητα της θεραπείας (καρδιοχειρουργική επέμβαση, αγγειοπλαστική, φαρμακευτική αγωγή).

Ραδιοϊσοτοπική κοιλιογραφία

Η μελέτη της λειτουργικότητας της αριστερής και της δεξιάς κοιλίας στην ηρεμία αποτελούν την κυριότερη ένδειξη της κοιλιογραφίας. Ιδιαίτερα για τους ασθενείς με δύσπνοια μπορεί να γίνει γρήγορος διαχωρισμός αν οφείλεται σε καρδιακή, πνευμονική ή άλλη πάθηση. Παρέχει δείκτες απόδοσης της καρδιάς ως αντλία (κλάσμα εξώθησης), ελέγχει την συσπαστικοτητα των τοιχωματων και τις διαστάσεις των κοιλοτήτων. Εχει ενδείξεις σε:

  • Στεφανιαία Νόσο
  • Βαλβιδοπάθειες
  • Μυοκαρδιοπάθειες
  • Συγγενείς Καρδιοπάθειες
  • Παρακολούθηση ασθενών με μεταμόσχευση
  • Καρδιοτοξικότητα χημειοθεραπευτικών.

 Metropolitan -  ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ 


  *Άρθρο του Δρ. Ιωάννη Β. Βασιλειάδη MD, Ph.D, FESC, FACC, Καρδιολόγου - Διευθυντή, Μetropolitan General.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο