LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 31 Μαρτίου 2020 18:43

ΕΛ.ΑΣ.: Αυξήθηκαν κλοπές και διαρρήξεις το 2019

Τι δείχνουν τα στοιχείας της Αστυνομίας για την εγκληματικότητα την χρονιά που πέρασε. 

περιπολικό - νύχτα

Το 2019, σε σύγκριση με το 2018, μειώθηκαν οι ανθρωποκτονίες, ληστείες και κλοπές οχημάτων, ενώ αύξηση σημείωσαν οι κλοπές και οι διαρρήξεις, σύμφωνα με τον απολογισμό της συνολικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αστυνομίας για τον περασμένο χρόνο. Παράλληλα, το 2019, κατασχέθηκαν πάνω από 11 τόνοι κάνναβης και σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης, ηρωίνης, δενδρυλλίων κάνναβης και άλλων ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, το 2019 καταγράφηκαν σε όλη την χώρα 76 υποθέσεις ανθρωποκτονιών, από τις οποίες οι 24 έγιναν με κίνητρο τις προσωπικές διαφορές. Το 2018 είχαν καταγραφεί 95, από τις οποίες οι 21 είχαν κίνητρο προσωπικές διαφορές. Επίσης, διαπράχθηκαν 117 απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι 124 που είχαν καταγραφεί το 2018. Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν 176 περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, δηλαδή εξιχνιάστηκε το 91,2% των υποθέσεων.

Όσον αφορά τις ληστείες, το 2019 παρατηρείται μείωση, καθώς σε όλη την Ελλάδα διαπράχτηκαν 4.287, έναντι 4.358 το 2018.

Σχετικά με τις κλοπές - διαρρήξεις, το 2019 διαπράχθηκαν 7.551 επιπλέον. Συγκεκριμένα, 81.734 έναντι 74.183 το 2018.

Ταυτόχρονα, ως προς τις κλοπές οχημάτων σημειώνεται ότι το 2019 ήταν 2.399 λιγότερες σε όλη την χώρα και ειδικότερα 21.570 έναντι 23.969, το 2018.

Στις άλλες κατηγορίες αδικημάτων, σε σύγκριση με το 2018, μειώσεις εμφανίζουν οι υποθέσεις παράβασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατά 60,36% (44 έναντι 111), σεξουαλικής εκμετάλλευσης 44,83% (96 έναντι 174), εκβίασης 29,69% (135 έναντι 192), λαθρεμπορίου 20,91% (1747 έναντι 2.209), αρχαιοκαπηλίας 15,38% (66 έναντι 78), κυκλοφορίας παραχαραγμένων 11,48% (7.176 έναντι 8.107) και πλαστογραφίας 5,99% (3.942 έναντι 4.193).

Παράτυπη μετανάστευση

Το 2019 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών, με αποτέλεσμα να συλληφθούν συνολικά 123.710 αλλοδαποί για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα, από τις αστυνομικές και λιμενικές Αρχές. Σημειώνεται ότι το 2018 είχαν συλληφθεί 93.367 αλλοδαποί, με αποτέλεσμα να καταγράφεται ποσοστό αύξησης πάνω από 32,5%.

Τα επιχειρησιακά σχέδια της ΕΛ.ΑΣ

"Τα στατιστικά στοιχεία δίνονται στο φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο της ανοιχτής διακυβέρνησης και της ενημέρωσης του πολίτη, ενώ λειτουργούν με τρόπο αναστοχαστικό, ώστε ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες να αναπροσαρμόζονται και τα επιχειρησιακά μας σχέδια", τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Ιωάννα Ροτζιώκου. "Σκοπός της Ελληνικής Αστυνομίας", προσθέτει, "είναι να αντιμετωπίσει όλες τις μορφές τις εγκληματικότητας και να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Για αυτό το λόγο εφαρμόζονται επιχειρησιακά σχέδια ανά Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση και Διεύθυνση Αστυνομίας της χώρας, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις εκάστοτε συνθήκες και ιδιαιτερότητες, για παράδειγμα γεωγραφικές ή πληθυσμιακές, της κάθε περιοχής. Επίσης, πραγματοποιούνται συστηματικά και εντατικά περιπολίες και έλεγχοι, σε όλη την επικράτεια, 24 ώρες το 24ωρο".

?

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μεγάλες καταστροφές στην Καστοριά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές κοινότητεςΧθες 18:48 | Ειδήσεις

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι είχαν να δουν τέτοια βροχή 25 χρόνια και περιμένουν η βροχή να σταματήσει εντελώς για να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς των καταστροφών.

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την συνάντηση με την Λ. Μενδώνη: Ανυπομονώ να εμβαθύνω τις πολιτιστικές μας ανταλλαγέςΧθες 21:24 | Ειδήσεις

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε σήμερα την Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Βορίζια: Άγριο επεισόδιο στις φυλακές μεταξύ μελών της οικογένειας ΚαργάκηΧθες 22:35 | Ειδήσεις

Το επεισόδιο χαρακτηρίστηκε σοβαρό και ενδεχομένως, αποτέλεσε έναν από τους καταλύτες για την ευρείας κλίμακας αναδιάταξη.

Σφυροκόπημα της κακοκαιρίας στην Κέρκυρα: Δραματικοί απεγκλωβισμοί - Ζημιές και σε σπίτιαΧθες 21:07 | Ειδήσεις

Οι κάτοικοι της περιοχής αγωνιούν για το αν θα συνεχιστούν τα φαινόμενα το βράδυ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δύσκολη η νύχτα στα Βόρεια Τζουμέρκα - Εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχείο23:59Λαμία: Δικυκλιστής έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο για να μην πατήσει πεζή - Πήρε φωτιά η μηχανή (βίντεο)23:46Ολυμπιακός: Άφησε πίσω του την ήττα από την Αρμάνι και "έτρεξε" την Παρί23:38Βόνιτσα - Κακοκαιρία: Μαθητές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σπίτι τους με Πυροσβεστικό όχημα23:26Κατέληξε η γυναίκα που παρασύρθηκε σε τροχαίο στο Παγκράτι23:12Μεσολόγγι: 15χρονος ξυλοκοπήθηκε από δύο ανήλικους – Χειροπέδες και στους γονείς τους22:58Βορίζια: Άγριο επεισόδιο στις φυλακές μεταξύ μελών της οικογένειας Καργάκη22:43Όρμπαν: "Κρίσιμες" οι επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Η συνάντηση κορυφής της Βουδαπέστης πλησιάζει22:28Έδεσσα: Η ανακοίνωση των διασωστών του ΕΚΑΒ για το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια22:14Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την συνάντηση με την Λ. Μενδώνη: Ανυπομονώ να εμβαθύνω τις πολιτιστικές μας ανταλλαγές 22:00Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο21:46Σφυροκόπημα της κακοκαιρίας στην Κέρκυρα: Δραματικοί απεγκλωβισμοί - Ζημιές και σε σπίτια21:32ΕΕ: Αύριο συνάντηση ηγετών για την κατάσταση στην Ουκρανία21:18Τραγωδία στη Σαλαμίνα: Νεκρός ηλικιωμένος που έπεσε με το ΙΧ του στη θάλασσα21:04Παναθηναϊκός: Ο Ματίας Λεσόρ στην Πορτογαλία για αρθροσκόπηση20:50Κακοκαιρία: Μεγάλες καταστροφές στην Καστοριά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές κοινότητες20:36Ρωσία: Στα χέρια του Πούτιν το ειρηνευτικό σχέδιο με την Ουκρανία20:22Αττική: Συνελήφθησαν δύο οδηγοί ταξί που επέδειξαν πλαστές άδειες οδήγησης20:08Tae Kwon Do: Πρωταθλητής Ευρώπης ο Αριστείδης Ψαρρός, "αργυρές" οι Ασημάκη και Κλακάλα19:54Θεοδωρικάκος: Με τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή ενισχύουμε ουσιαστικά την προστασία του καταναλωτή19:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο