LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 27 Μαρτίου 2020 22:52

Οδηγίες ΥΠΕΝ για τα απορρίμματα: Δεν ανακυκλώνουμε τον κορονοϊό

Δείτε ένα χρηστικό βίντεο με τίτλο «Δεν ανακυκλώνουμε τον κορονοϊό», που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΝ.

Σκουπίδια - Κάδος - Ανακύκλωση

Οδηγίες, καθώς και ένα χρηστικό βίντεο με τίτλο «Δεν ανακυκλώνουμε τον κορονοϊό», έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΝ, προκειμένου να υπάρξει σωστή ενημέρωση για τον ασφαλέστερο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων κατά την περίοδο εφαρμογής των προληπτικών μέτρων, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση της πανδημίας.

«Οι μέρες της πανδημίας του κορονοϊού έχουν αλλάξει πολλά στην καθημερινότητά μας. Οι συνθήκες απαιτούν εγρήγορση για την αντιμετώπιση θεμάτων που εγκυμονούν κινδύνους για την δημόσια υγεία. Για αυτό, μένουμε σπίτι και διαχειριζόμαστε με ασφάλεια τα απορρίμματά μας, ακολουθώντας και στην περίπτωση αυτή τις οδηγίες των ειδικών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

Ειδικότερα, για νοικοκυριά χωρίς κρούσμα covid-19:

  • Γάντια, μάσκες και μαντηλάκια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται γι΄ αυτό δεν τα πετάμε στον μπλε κάδο.
  • Επίσης, γάντια, μάσκες, μαντηλάκια μιας χρήσης και άλλα μολυσμένα απόβλητα τα συλλέγουμε σε σακούλες απορριμμάτων, τις οποίες κλείνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Πετάμε αυτές τις σακούλες μόνον στον πράσινο ή γκρι κάδο (ανάλογα με τον Δήμο) και μετά κλείνουμε καλά το καπάκι του κάδου.
  • Δεν πετάμε ποτέ στις αποχετεύσεις γάντια, μάσκες και μαντηλάκια.
  • Δεν αφήνουμε τις σακούλες έξω από τους κάδους. Αν ο κάδος έχει γεμίσει βρίσκουμε κάποιον παρακείμενο.
  • Δεν βγάζουμε ογκώδη αντικείμενα (π.χ. έπιπλα, στρώματα), κλαδέματα, απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων στους δρόμους ή έξω από τους κάδους. Πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με τον Δήμο για την παραλαβή τους.

Για νοικοκυριά με κρούσμα covid-19:

  • Ισχύει η προαναφερόμενη οδηγία, ότι τα γάντια, οι μάσκες και τα μαντηλάκια μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται.
  • Πετάμε τα αναλώσιμα των ασθενών σε ξεχωριστή σακούλα και εντός κλειστού δοχείου και όχι στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
  • Τοποθετούμε τη σακούλα καλά κλεισμένη, σε δεύτερη σακούλα απορριμμάτων την οποία κλείνουμε το ίδιο σφιχτά.
  • Δεν γεμίζουμε υπερβολικά τη δεύτερη σακούλα και δεν συμπιέζουμε τα απόβλητα με τα χέρια μας για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτών.
  • Χρησιμοποιούμε γάντια σε όλη την παραπάνω διαδικασία.

Η γενική γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συγκεκριμένη δράση ενημερώνει επίσης δήμους, Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και Υγειονομικές Μονάδες και Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, «με απλές οδηγίες ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων μας σε καθημερινή βάση, ακολουθούμε εύκολα βήματα για την αποτελεσματικότερη προστασία όλων μας, πολιτών αλλά και εργαζομένων στην καθαριότητα, τη διαλογή και την ανακύκλωση».

Επισημαίνεται τέλος, ότι ιδιαίτερα ότι η συλλογή, μεταφορά και περαιτέρω διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων - συμπεριλαμβανομένης της χωριστής συλλογής με σκοπό την ανακύκλωση - πρέπει να συνεχιστεί, λαμβάνοντας όμως μια σειρά επιπλέον μέτρα με γνώμονα πάντα την προστασία της υγείας όλων μας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: “Η Ελλάδα είναι ισχυρό κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ”Σήμερα 20:32 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του με τον Robert D. Kaplan στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Λάρισα: Στη Δικαιοσύνη ο καθηγητής που κατηγορείται για ασέλγεια σε μαθήτριαΣήμερα 17:39 | Ειδήσεις

Η μαθήτρια μαζί με τους γονείς της, κατήγγειλε ότι ο καθηγητής, προχωρούσε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της, μέσα στο σχολείο.

Κορονοϊός – γρίπη: Πόσοι πέθαναν την τελευταία εβδομάδαΣήμερα 17:01 | Ειδήσεις

Μείωση παρουσιάζουν τόσο τα κρούσματα του κορονοϊού, όσο και αυτά της γρίπης.

Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίουΣήμερα 18:10 | Ειδήσεις

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας χαρακτηρίζει μαξιμαλιστικές τις απαιτήσεις της Ελλάδας και ισχυρίζεται ότι οι δραστηριότητες γίνονται για σκοπούς πρόκλησης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Η Prada εξαγοράζει τον οίκο μόδας Versace22:21Τι είναι ο αυτισμός με απλά λόγια22:07“Πόλεμος” για τις λεωφορειολωρίδες - Τί ζητούν οι οδηγοί ταξί;21:54Μόντε Κάρλο: Ο Τσιτσιπάς πέρασε με περίπατο… στους “8”21:40Λονδίνο: Ανοίγει ξανά το θρυλικό Studio One στα Abbey Road21:26Καιρός: Με συννεφιά θα κυλήσει η Παρασκευή21:13Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη μέλος διεθνικής εγκληματικής ομάδας που εισήγαγε στη χώρα κάνναβη μέσω ταχυδρομικών δεμάτων21:00Λάρισα: Στη Δικαιοσύνη ο καθηγητής που κατηγορείται για ασέλγεια σε μαθήτρια20:45Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα είναι ισχυρό κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ”20:32Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανάκαμψη με εντυπωσιακή άνοδο20:18Περού: 21χρονος ποδοσφαιριστής έχασε τη ζωή του μετά από σύγκρουση με αντίπαλο τερματοφύλακα (βίντεο)20:05Λονδίνο: Τοιχογραφία μεταπολεμικού καλλιτέχνη σώθηκε από κατεδάφιση19:51Μεγάλος διαγωνισμός F1 από το ΑΝΤ1+: Ένας τυχερός νικητής θα ταξιδέψει στο Grand Prix της Ίμολα19:39Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου19:26THEA MARRE: Το κρυμμένο στολίδι της Μάνης19:11Τέμπη: Αναβρασμός μεταξύ των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρόσφαιρα (βίντεο)19:00Γιώργος Λάνθιμος: “Ανακριβή και παραπλανητικά δημοσιεύματα” για το μπλόκο στα γυρίσματα στην Ακρόπολη18:46Ιεράπετρα: Κοράκι άφησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την πόλη18:32Δασμοί: Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα18:19 Σωματείο ΕΛΙΖΑ: Λαχειοφόρος αγορά 2025 - Κάθε λαχνός μετράει18:06
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο