LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 27 Μαρτίου 2020 06:45 | Ανανέωση: 27 Μαρτίου 2020 06:45

Σύνοδος Κορυφής: Αγεφύρωτο το χάσμα για τα “κορονο-ομόλογα”

Ο ευρωπαϊκός βορράς μπλοκάρει την εισήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων 8 ηγετών κρατών-μελών της Ε.Ε.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ - ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

Χωρίς αναφορά σε ευρωομόλογα, αλλά ούτε και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης κατέληξε, ως προς το μέτωπο της οικονομίας, το κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαίων ηγετών, μετά την 3η σε σειρά τηλεδιάσκεψη που είχαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη.

«Το Eurogroup θα επανέλθει με προτάσεις σε δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Σήμερα είχαμε μια δυνατή, χρήσιμη και αναγκαία συζήτηση που ανέδειξε τα σημεία συμφωνίας, αλλά και διαφωνίας», πρόσθεσε .

Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματά τους οι “27” αναφέρουν: «Λαμβάνουμε υπόψη την πρόοδο που έγινε στο Eurogroup. Σε αυτό το στάδιο, καλούμε το Eurogroup να μας παρουσιάσει προτάσεις εντός δύο εβδομάδων. Αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη το άνευ προηγουμένου σοκ που προκαλεί ο COVID-19 σε όλες τις χώρες και η απάντησή μας θα ενισχυθεί, αν χρειαστεί, με περαιτέρω δράση με τρόπο συνεκτικό, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση.»

Οι “27” τονίζουν ότι «αναγνωρίζουμε πλήρως τη σοβαρότητα των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων από την κρίση του COVID-19 και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση με πνεύμα αλληλεγγύης». Εκφράζουν, δε, την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, την ενεργοποίηση της ρήτρας γενικής εξαίρεσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τη χαλάρωση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων και άλλες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ - ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

Το χάσμα μεταξύ των χωρών του βορρά και του νότου παρέμεινε αγεφύρωτο κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Οι ηγέτες των εννέα χωρών (συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα πρωθυπουργού) που υπέγραψαν την επιστολή προς τον Σαρλ Μισέλ για τα κορονο-ομόλογα είχαν απέναντί τους τις χώρες του βορά (Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία, Αυστρία και άλλες) οι οποίες δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα έκδοσης κορονο-ομολόγου σε αυτό το στάδιο της κρίσης. «Δεν μπορώ να δω υπό ποίες συνθήκες η Ολλανδία θα μπορούσε να δεχτεί έκδοση ευρωομολόγου. Είναι αντίθετο με το σχεδιασμό της ΟΝΕ», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε. Την ίδια αμετακίνητη στάση κράτησε και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, η οποία έκανε λόγο για μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Από την πλευρά του ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε απείλησε στα μέσα της τηλεδιάσκεψης ότι δεν θα υπογράψει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας ότι είναι πολύ «δειλά». Η Ιταλία που η οικονομία της έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από τον κορονοϊό, ζητά από τους εταίρους της να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη που δεν είναι άλλη από την κοινή έκδοση χρέους. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η Ιταλία ήταν εκείνη δεν ήθελε να γίνει καμία αναφορά στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στο τελικό κοινό ανακοινωθέν. Οι ευρωπαίοι ηγέτες διαφωνούν ως προς τους όρους που θα συνοδεύουν την προληπτική γραμμή πίστωσης από τον ESM, αλλά και ως προς το ύψος της χρηματοδότησης που θα διαθέτει. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Τζουζέπε Κόντε διαμαρτυρήθηκε έντονα, λέγοντας: «Εάν κάποιος σκέφτεται τους μηχανισμούς προστασίας κατά παραγγελία που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν, θέλω να το πω ξεκάθαρα: μην ενοχλείστε, μπορείτε να το κρατήσετε, γιατί η Ιταλία δεν το χρειάζεται!».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ - ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονό-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών από την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ - ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Τέλος, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στάσης της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, και ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.

Έντονες επικρίσεις για τη στάση της Γερμανίας και της Ολλανδίας, εξαπέλυσαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜεταναστευτικό - Μαξίμου: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την ΤουρκίαΧθες 21:44 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες και την επανέναρξη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε μια λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Κασσελάκης: Η απάντηση για το “λεκτικό ατόπημα” για τα ΚατεχόμεναΧθες 20:11 | Ειδήσεις

Μέσω βίντεο που ανήρτησε σε social media ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε για όσα του καταλογίζονται τις τελευταίες ημέρες.

Εργασιακό νομοσχέδιο: Υπερψηφίστηκε από την ΟλομέλειαΧθες 17:37 | Ειδήσεις

Πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο έρχονται αλλαγές στα εργασιακά.

Στο αυτόφωρο διοικητής αστυνομικού τμήματος μεγάλου νησιού του ΑιγαίουΧθες 17:33 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο ένστολος με μεσάζονταν έναν ιδιώτη εκβίαζαν ιδιοκτήτη κέντρου διασκέδασης, ζητώντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ,

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Μάγισσα”: Η πρεμιέρα και τα τέσσερα πρώτα επεισόδια (εικόνες)23:59Παγκράτι: Συλλήψεις για όπλα και ναρκωτικά23:48Junko Tabei: η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε το Έβερεστ23:36Άσθμα: Μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος23:24Αχτσιόγλου για Κασσελάκη: Δεν έκανε γλωσσικό ολίσθημα, είναι ανέτοιμος23:11Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Καναδάς δίνει νέα στρατιωτική βοήθεια “μαμούθ” στο Κίεβο22:59Νετανιάχου: Κοντά σε “ιστορική συμφωνία” Ισραήλ και Σαουδική Αραβία22:46Πάτρα: Πήγε στον γιατρό και οι διαρρήκτες... αλώνιζαν στο σπίτι της (εικόνες)22:32Γυναικακτονία στη Ζάκυνθο: Ισόβια στον 51χρονο που μαχαίρωσε τη γυναίκα του22:19Μεταναστευτικό - Μαξίμου: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την Τουρκία22:05Ελαιόλαδο: Προβλέψεις ότι θα φτάσει τα 15 ευρώ το λίτρο21:52Ρωσία: Ο Ναβάλνι στην απομόνωση για 20η φορά21:38Θεσσαλία: Νέα περιστατικά λεπτοσπείρωσης, αυξήθηκαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας21:25Μέγαρα – Νέα Πέραμος: Εξάρθρωση συμμορίας που είχε “ρημάξει” την ευρύτερη περιοχή21:11Ανακαλύφθηκε κιβωτιόσχημος τάφος στους Κάτω Αμπελόκηπους (εικόνες)20:58Καιρός: Ζέστη και μπόρες το Σάββατο20:44Φυλακές Κορυδαλλού: Ξεκίνησε η διαδικασία για τη μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο20:30Κασσελάκης: Η απάντηση για το “λεκτικό ατόπημα” για τα Κατεχόμενα20:17Γιώργος Τσίπρας: Ο Κασσελάκης έχει δώσει ήδη το πολιτικό του στίγμα20:03Σημεία για rapid test δωρεάν το Σάββατο19:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο