LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 22 Μαρτίου 2020 08:44

Βολιβία: αναβάλλονται οι προεδρικές εκλογές λόγω κορονοϊού

Οι Βολιβιανοί θα προσέρχονταν στις κάλπες στις 3 Μαΐου για να εκλέξουν διάδοχο του παραιτηθέντος προέδρου Έβο Μοράλες.

Βολιβία ταραχές

Οι προγραμματισμένες για τις 3 Μαΐου προεδρικές εκλογές στη Βολιβία που είχαν στόχο να βγάλουν τη χώρα από την μετεκλογική κρίση που την κλονίζει περισσότερο από πέντε μήνες, αναβάλλονται λόγω της πανδημίας του SARS-CoV-2, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το ανώτατο εκλογοδικείο.

Η εκλογική αρχή υπογράμμισε πως επιθυμεί «έναν ευρύ και πλουραλιστικό διάλογο με όλες τις πολιτικές ομάδες» με σκοπό «να καθοριστεί μια νέα ημερομηνία» εκλογών. Η ανακοίνωση έρχεται λίγο μετά την απόφαση της μεταβατικής βολιβιανής κυβέρνησης να θέσει τη χώρα σε καραντίνα από την Κυριακή σε μια προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 19 κρούσματα του ιού, χωρίς θάνατο. Οι Βολιβιανοί θα προσέρχονταν στις κάλπες στις 3 Μαΐου για να εκλέξουν διάδοχο του παραιτηθέντος προέδρου Έβο Μοράλες.

Ο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη πρόεδρος της χώρας, εγκατέλειψε τη Βολιβία για το Μεξικό μετά την παραίτησή του τον Νοέμβριο, έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων της συντηρητικής αντιπολίτευσης και βίαιων επεισοδίων και υπό την πίεση των ένοπλων δυνάμεων, έπειτα από τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές της 20ης Οκτωβρίου στις οποίες ανακηρύχθηκε νικητής από τον πρώτο γύρο. Κατόπιν κατέφυγε στην Αργεντινή, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο.

Οι επερχόμενες εκλογές, στις οποίες δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ο Μοράλες, θα εκλέξουν αρχηγό του κράτους, αντιπρόεδρο, 36 γερουσιαστές και 120 βουλευτές. Σε περίπτωση δεύτερου γύρου, η ψηφοφορία θα διεξαγόταν στις 14 Ιουνίου. Η πλειοψηφία των οκτώ προεδρικών υποψηφίων είχε προτείνει την αναβολή των εκλογών και τα πολιτικά κόμματα είχαν αναστείλει τις δημόσιες δραστηριότητές εξαιτίας της εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Ο Λουίς Άρσε Κατακόρα, ο υποψήφιος για την προεδρία με το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), του κόμματος Μοράλες και ο κεντροδεξιός υποψήφιος Κάρλος Μέσα, ήθελαν, ωστόσο, να διεξαχθούν οι εκλογές στην προκαθορισμένη ημερομηνία. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο Λουίς Άρσε προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 33,3%, ενώ ακολουθεί ο πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα (18,3%) και στην τρίτη θέση βρίσκεται η μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες (16,9%).

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άρση απαγορευτικού απόπλου για λιμάνια της Αττικής08:05ΗΠΑ: Νεκροί πυροσβέστες σε ενέδρα - Είχαν πάει για να σβήσουν φωτιά (βίντεο)07:50Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη Δευτέρα07:34Πύρινη κόλαση στη Σμύρνη: Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν συνοικίες - Στα ελληνικά νησιά έφτασε η στάχτη07:20Μυτιλήνη: Με αίμα βάφτηκε πανηγύρι - 35χρονος δέχτηκε 18 μαχαιριές 07:04Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα06:47Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Ιουνίου 06:30ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών μέχρι τις 4 Ιουλίου06:14Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο