LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 11 Μαρτίου 2020 09:32 | Ανανέωση: 11 Μαρτίου 2020 09:35

Ένωση Εισαγγελέων για κορονοϊό: δεν έχουν ληφθεί μέτρα για τα δικαστήρια

Τι ζητά η Ένωση Εισαγγελέων από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας για τα δικαστήρια, όπου καθημερινά συναθροίζονται χιλιάδες πολίτες.

Δικαστήριο - δικαστική αίθουσα

Με επιστολή προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας, επισημαίνει ότι κανένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού, δεν σχετίζεται με τη λειτουργία των δικαστηρίων, όπου συναθροίζονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι.

Παράλληλα προτείνει μια σειρά από μέτρα και ενέργειες, που αφορούν στην υγιεινή, αλλά και στη λειτουργία των δικαστηρίων.

Η επιστολή της Ένωσης Εισαγγελέων:

Το Δ.Σ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή την διαφαινόμενη εξάπλωση του κορωνοιού COVID 19 στην Ελληνική επικράτεια, διαπιστώνοντας  ότι κανένα από τα ληφθέντα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσής του, δεν σχετίζεται με τη λειτουργία των δικαστηρίων ,όπου καθημερινά  συναθροίζονται υποχρεωτικά χιλιάδες συμπολίτες μας, ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας να λάβουν άμεσα πρόνοια για:

α) Την άμεση και τακτική απολύμανση των χώρων των Δικαστηρίων της χώρας με την ταυτόχρονη  διάθεση αντισηπτικών υγρών και μέσων ατομικής προφύλαξης και υγιεινής.

β) Την λήψη μέτρων αποφυγής συνωστισμού στις Δικαστικές αίθουσες και στις υπηρεσίες των Εισαγγελιών και Δικαστηρίων της χώρας ( άρθρ. 18 παρ. 4 εδ. β΄, παρ. 7 Ν. 1756/1988 ) εφόσον επιδεινωθεί η κατάσταση, άλλως την παροχή εξουσιοδότησης στους Διευθύνοντες τα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες της χώρας να ορίζουν με πράξη τους ανάλογα με τις τοπικές επικρατούσες συνθήκες υγείας.

γ) Την άμεση αναστολή  λειτουργίας κάθε  δικαστηρίου ,  στο οποίο τυχόν θα διαπιστωθεί  κρούσμα, πλην βεβαίως της εκδίκασης υποθέσεων   με κατεπείγοντα χαρακτήρα (προσωρινά κρατούμενοι , παραγραφές, αυτόφωρα κακουργήματα και σοβαρά πλημμελήματα κλπ).

Δικαστικοί Υπάλληλοι: άμεση λήψη μέτρων

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, σε ανακοίνωση του ζητά την άμεση λήψη μέτρων και την αναστολή των εργασιών των δικαστικών υπηρεσιών, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Στην σχετική τους επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αναφέρουν τα εξής:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ολόκληρη η Ελληνική Κοινωνία αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφυλακτικότητα και φόβο το φαινόμενο της εξάπλωσης της ασθένειας του κορονοϊού.

Η έκδηλη ανησυχία όλων των εργαζομένων στον χώρο της Δικαιοσύνης κορυφώθηκε  μετά από την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργό Υγείας ότι κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Οι Δικαστικές Υπηρεσίες αποτελούν αναντίρρητα χώρους που προσέρχονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες και συνωστίζονται, όχι από επιλογή αλλά από υποχρέωση, για πολλές ώρες σε ακροατήρια, γραφεία, διαδρόμους κ.λπ.. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών προσέρχονται καθημερινά  περισσότεροι από 15.000 πολίτες.

Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αντίστοιχα μέτρα με αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων για το ίδιο χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή αυτή και στα σχολεία και να ληφθούν μέτρα πρόληψης για τους εργαζόμενους (Δικαστές, Δικαστικούς Υπαλλήλους, Δικηγόρους) και τους πολίτες, που εξαιτίας προθεσμιών, θα είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στα Δικαστήρια, κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής των εργασιών.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε υποχρέωσή μας να αναστείλουμε από αύριο 12-3-2020 όλες τις κινητοποιήσεις που έχουμε εξαγγείλει. Δεν παραιτούμαστε από τα δίκαια αιτήματά μας και θα επανέλθουμε αφού προηγουμένως αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα που αφορά την Δημόσια Υγεία.

Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες του Υπουργού Δικαιοσύνης και των Αρμοδίων Κρατικών Φορέων και θα επανεκτιμήσουμε την στάση μας άμεσα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις ΕυρωεκλογέςΣήμερα 16:19 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρθυπουργός στους κατοίκους των βορείων προαστίων για την κυβερνητική πολιτική σε προσφυγικό, συμπόρευση με την Εκκλησία και άλλα ζητήματα.

ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον ΜπάιντενΣήμερα 17:58 | Ειδήσεις

Ποιος ο λόγος που ο Τούρκος Πρόεδρος ανέβαλε την επίσκεψή του στον Λευκό οίκο και την συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν.

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Σήμερα 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μαςΣήμερα 15:03 | Ειδήσεις

"Καμπανάκι" για την αγροτική παραγωγή και την ΚΑΠ έκρουσε ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για αποτυχίες και "πράσινες" υπερβολές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Θεαματική εκδήλωση για τα εγκαίνια του κτηρίου Θεσσαλονίκης (βίντεο)18:58Ολυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό Στάδιο18:45Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών18:31Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Δήμοι ζητούν νέα προθεσμία για τον εκσυγρονισμό των κτηρίων18:18ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον Μπάιντεν18:05“Έρωτας φυγάς”: Sneak preview από το επεισόδιο της Παρασκευής (βίντεο)17:52Σκυλακάκης: Πιο πιθανό είναι να κερδίσεις το λαχείο παρά να σου γκρεμίσουν το αυθαίρετο 17:39Θεσσαλονίκη: μηχανή παρέσυρε και εγκατέλειψε ανήλικη17:26Αθηνά Οικονομάκου - Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρισμός μετά από 10 χρόνια κοινής πορείας17:12Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα” 16:59Μητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις Ευρωεκλογές16:45Διαρροές email - ΥΠΕΣ: Παραδόθηκε το πόρισμα στις Αρχές16:32Πύργος: Γιατρός κατήγγειλε βιαιοπραγία από συνάδελφό της16:18“Ράδιο Αρβύλα”: Κυρίαρχοι στην τηλεθέαση και την 17η σεζόν16:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο