LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 08 Μαρτίου 2020 18:31

Χειρουργική θεραπεία της στεφανιαίας νόσου

Γράφει ο Νικόλαος Μιχαλόπουλος, MD Καρδιοχειρουργός - Διευθυντής B΄ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General.

Καρδιά - γιατρός - νοσοκόμα

-Επαναιμάτωση με χρήση δύο έσω μαστικών αρτηριών-

Η παράκαμψη των στεφανιαίων αποτελεί τη συχνότερη καρδιοχειρουργική επέμβαση. Η πρώτη επέμβαση υπό εξωσωματική κυκλοφορία έγινε το 1968 από τον Favaloro και αποτελούσε τη θεραπευτική μέθοδο εκλογής για συμπτωματικούς ασθενείς με σοβαρή στεφανιαία νόσο. Έκτοτε υπάρχει συνεχής πρόοδος κυρίως όσον αφορά την καλύτερη προστασία του μυοκαρδίου περιεγχειρητικά και τη βελτίωση της εξωσωματικής κυκλοφορίας. Παρουσιάζονται νέες τεχνικές χωρίς εξωσωματική κυκλοφορία, τεχνικές χωρίς χειρισμούς στην αθηρωματική ανιούσα αορτή και χρησιμοποιούνται τα αρτηριακά μοσχεύματα (έσω μαστική αρτηρία, κερκιδική και γαστροεπιπλο?κή αρτηρία). Αποτέλεσμα είναι η ελάττωση της νοσηρότητας, της θνητότητας και τα καλύτερα άμεσα και απώτερα αποτελέσματα.

Οι ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας της στεφανιαίας νόσου είναι κυρίως η νόσος του στελέχους και των τριών κυρίων αγγείων της καρδιάς, όπου υπερτερεί των άλλων συντηρητικών ή επεμβατικών μεθόδων (διαδερμική επέμβαση στα στεφανιαία – PCI – stents). Οι τελευταίες πολυκεντρικές προοπτικές μελέτες που έγιναν έδειξαν ότι η παράκαμψη των στεφανιαίων υπερτερεί σε αυτές τις ομάδες ως προς την αποφυγή μειζόνων καρδιακών συμβαμάτων και την ανάγκη επανεπέμβασης.

Η έσω μαστική αρτηρία θεωρείται το καλύτερο μόσχευμα και έχει αποδειχθεί ότι υπερτερεί της σαφηνούς φλέβας. Η τοποθέτησή της στον πρόσθιο κατιόντα κλάδο, που είναι το κύριο αγγείο της καρδιάς, έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και τη μικρότερη ανάγκη επανεπέμβασης από οποιαδήποτε άλλη θεραπευτική μέθοδο. Η βατότητα της ξεπερνάει το 90-95% την 20ετία. Αυτό οφείλεται σε ανατομικές και βιοχημικές ιδιότητες που έχει η αρτηρία. Η έκκριση προστακυκλίνης, η ακεραιότητα του έσω ελαστικού χιτώνα και η σπανιότητα των μυϊκών ινών του μέσου χιτώνα, είναι παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα την αντιθρομβωτική της ιδιότητα και την αποφυγή δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας.

Η χρήση αρτηριακών μοσχευμάτων και ιδιαιτέρως των δύο έσω μαστικών αρτηριών σε νεότερες ηλικίες έχει καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα. Στη κλινική μας χρησιμοποιούμε και τη δεξιά έσω μαστική αρτηρία για την επαναιμάτωση του πιο σημαντικού τμήματος του μυοκαρδίου της αριστεράς κοιλίας (μετά την επαναιμάτωση του προσθίου κατιόντα κλάδου από την αριστερή έσω μαστική αρτηρία) σε ασθενείς κάτω των 70 ετών ή σε όσους έχουν προσδόκιμο επιβίωσης πάνω από 10ετία. Σχετικές αντενδείξεις θεωρούμε τη περίπτωση επείγουσας εγχείρησης, όπου απαιτείται άμεση υποστήριξη με εξωσωματική κυκλοφορία, την αναπνευστική ανεπάρκεια, ιδιαίτερη παχυσαρκία ή διάφορους ανατομικούς λόγους. Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν αποτελεί αντένδειξη χρήσης της δεξιάς έσω μαστικής αρτηρίας, ιδιαίτερα σε νέους ασθενείς, εκτός αν συνυπάρχουν παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης ή διάσπασης στέρνου (λήψη κορτικοστεροειδών, παχυσαρκία, ανοσοκαταστολή, κτλ).

Από το 2003, όπου η καρδιοχειρουργική μας ομάδα λειτουργεί στο Metropolitan General, και έχοντας καθιερώσει στην πράξη τη χρήση των δύο έσω μαστικών αρτηριών για την επαναιμάτωση του μυοκαρδίου, δεν παρατηρήσαμε επιπλοκές εκ του αναπνευστικού, ούτε λοιμώξεις ή αστάθεια-διάσπαση στέρνου στους ασθενείς που τοποθετήσαμε δύο έσω μαστικές αρτηρίες.

Συμπερασματικά, η χειρουργική επαναιμάτωση του μυοκαρδίου με χρήση δύο έσω μαστικών αρτηριών σε ασθενή με νόσο του στελέχους ή των τριών κυρίων αγγείων της καρδιάς είναι η θεραπευτική μέθοδος εκλογής σε ηλικίες κάτω των 70 ετών, όπου παρατηρείται το καλύτερο μακροχρόνιο αποτέλεσμα και η αποφυγή μειζόνων καρδιακών συμβαμάτων και επανεπέμβασης.

*Άρθρο του Νικόλαου Μιχαλόπουλου, MD Καρδιοχειρουργού - Διευθυντή B΄ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜετάλλαξη Όμικρον - Θεοδωρίδου: Μονόδρομος ο εμβολιασμός για την προστασία μαςΣήμερα 18:23 | Ειδήσεις

Τι είπε για τους προβληματισμούς που υπάρχουν για την μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής και το ενδεχόμενο να προκαλεί σοβαρότερη νόσηση.

Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα κρούσματα της ΔευτέραςΣήμερα 17:13 | Ειδήσεις

Αναλυτικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ. Σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν, το τελευταίο 24ωρο, φορείς του νέου ιού.

Κορονοϊός - Παρθένα Κουτμερίδου: Σε κρίσιμη κατάσταση η κόρη πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚΣήμερα 17:06 | Ειδήσεις

Αγωνία για την κόρη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Στάθη Κουτμερίδη. Σε σοβαρή κατάσταση μετά την πρόωρη γέννα με κορονοϊό. Η έκκληση του συζύγου της.

Γυναικοκτονία – Θεσσαλονίκη: Σοκάρει το πόρισμα του ιατροδικαστήΣήμερα 14:13 | Τοπικά Νέα

Κατέσφαξε κυριολεκτικά τη σύζυγό του ο 49χρονος που παραδόθηκε στις Αρχές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κύπρος: Θρίλερ με εξαφάνιση δύο γυναικών (εικόνες)22:31Καιρός: καταιγίδες, χιόνια και κρύο την Τρίτη22:19Θεοδωρικάκος: ανθρώπινη, αποτελεσματική και φιλική Αστυνομία (εικόνες)22:07Καλαμάτα - Σχολείο: Έπεσαν σοβάδες σε αίθουσα (εικόνες)21:54Κορονοϊός - Πάτρα: Πέθανε ζευγάρι με διαφορά λίγων ημερών 21:42Μετάλλαξη Όμικρον – Μπουρλά: Το χάπι της Pfizer μπορεί να την αντιμετωπίσει21:28Κορονοϊός - Κρήτη: 18 συλλήψεις σε 24 ώρες για τα μέτρα21:15Η Πέγκυ Ζήνα... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:03Μετάλλαξη Όμικρον – Μόσιαλος: Όλα τα πιθανά σενάρια20:51Ηλεία: Εικόνες καταστροφής από το χωριό που "σκόρπισε" η θύελλα (εικόνες)20:37Βάρη: θύμα ληστείας μιλά στον ΑΝΤ1 για τον τρόμο που έζησε (βίντεο)20:24Κακοκαιρία σαρώνει την Ήπειρο (εικόνες)20:11Η Διονυσία Κουκίου στο “Πρωινό” για τη ληστεία και τις απειλές που δέχθηκε (βίντεο)19:59Κορονοϊός – Παπαστεργίου: Θετικός ο δήμαρχος Τρικκαίων19:45Θεσσαλονίκη - Ανήλικοι λήστευαν με ψεύτικο όπλο: Ελεύθεροι με αναμορφωτικά μέτρα 19:32Παρί Σεν Ζερμέν – Νεϊμάρ: Σοκ από τον σοβαρό τραυματισμό του Βραζιλιάνου19:19Κορονοϊός - Παρθένα Κουτμερίδου: Σε κρίσιμη κατάσταση η κόρη πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ19:06ΠΑΟΚ – Άρης: έρευνα στην Τούμπα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα18:52Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών - Θεμιστοκλέους: Μετά τις 20 Δεκεμβρίου το εμβόλιο της Pfizer (βίντεο)18:39Μετάλλαξη Όμικρον - Θεοδωρίδου: Μονόδρομος ο εμβολιασμός για την προστασία μας18:27
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο