LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 06 Μαρτίου 2020 06:21

Η Βραζιλία ανακάλεσε το διπλωματικό της προσωπικό από τη Βενεζουέλα

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαιρετικά τεταμένες αφότου ανέλαβε την εξουσία ο βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Βραζιλία - Βενεζουέλα

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακάλεσε χθες Πέμπτη «όλο» το διπλωματικό προσωπικό της χώρας από τη Βενεζουέλα και αξίωσε από το Καράκας να αποσύρει όλους τους δικούς του διπλωμάτες από τη βραζιλιάνικη επικράτεια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη σε αυτήν.

«Όλο το βραζιλιάνικο διπλωματικό προσωπικό ανακλήθηκε. Δεν θα υπάρχει πλέον κανένας στη Βενεζουέλα», είπε η πηγή αυτή.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαιρετικά τεταμένες αφότου ανέλαβε την εξουσία ο βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου στις αρχές του 2019. Σύμφωνα με τον βραζιλιάνικο Τύπο, η διαδικασία της ανάκλησης αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Πάντως το μέτρο δεν σημαίνει το κλείσιμο της βραζιλιάνικης πρεσβείας, σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή.

«Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία της αποτίμησης του τρόπου εξασφάλισης της [συνέχισης της] προξενικής συνδρομής», σημείωσε η πηγή αναφερόμενη στους περίπου 10.000 Βραζιλιάνους οι οποίοι ζουν στη Βενεζουέλα και δυνητικά πλήττονται από την κίνηση.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε δύο ημέρες προτού ο πρόεδρος Μπολσονάρου επισκεφθεί τις ΗΠΑ και συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, πράγμα που προβλέπεται να κάνει αύριο Σάββατο.

Στα μέσα Φεβρουαρίου ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε τον βραζιλιάνο ομόλογό του ότι θέλει «ένοπλη σύρραξη» ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες.

«Ο Μπολσονάρου (...) οδηγεί τις βραζιλιάνικες ένοπλες δυνάμεις σε ένοπλη σύρραξη με τη Βενεζουέλα, υποστηρίζοντας την ομάδα των τρομοκρατών που επιτέθηκε σε στρατόπεδο» στη χώρα του, είχε πει ο Μαδούρο απευθυνόμενος σε ξένους δημοσιογράφους στο Καράκας.

Αναφερόταν στην επίθεση που έκαναν την 22η Δεκεμβρίου αποστάτες των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας εναντίον στρατιωτικής βάσης στην πολιτεία Μπολίβαρ, που γειτονεύει με τη Βραζιλία. Πέντε από τους φερόμενους ως δράστες της επίθεσης, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας στρατιώτης, ζήτησαν κατόπιν άσυλο στη Βραζιλία.

«Υπάρχουν ομάδες τρομοκρατών οι οποίες βρίσκονται στο βραζιλιάνικο έδαφος και προετοιμάζουν επιθέσεις και στρατιωτικές εισβολές εναντίον της Βενεζουέλας και έχουμε δικαίωμα να αμυνθούμε», είπε προσθέσει ο Μαδούρο, χαρακτηρίζοντας τον βραζιλιάνο ομόλογό του «φασίστα».

Ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια, που βαπτίστηκαν «Μπολιβαριανή Ασπίδα 2020», έγιναν κατόπιν σε πολλές περιοχές της Βενεζουέλας, κυρίως σε περιοχές που γειτονεύουν με την Κολομβία και τη Βραζιλία.

Η Βραζιλία, η Κολομβία και το Περού συγκαταλέγονται στις περίπου εξήντα χώρες οι οποίες έχουν αναγνωρίσει ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και θέλουν να δουν τον Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείπει την εξουσία.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΡαφήνα: Σε ύφεση η φωτιά - Παραμένουν σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσειςΣήμερα 20:58 | Ειδήσεις

Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 170 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντο και 48 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών και εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων. 

Ντιόγκο Ζότα: Τρομακτικές οι εικόνες με το αυτοκίνητο του στις φλόγες αμέσως μετά το τροχαίο (βίντεο)Σήμερα 16:36 | Ειδήσεις

Σοκ προκαλούν οι εικόνες από το θανατηφόρο τροχαίο που στοίχισε τη ζωή στον νεαρό ποδοσφαιριστή της Λίβερπουλ αλλά και στον αδερφό του.

Μητέρα Κ. Γρίβα: Ξέσπασε κατά του δολοφόνου - Είναι η φωτογραφία με το μνήμα της, κράτησε τηνΣήμερα 16:41 | Ειδήσεις

Η δίκη για την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα συνεχίστηκε σε έντονα φορτισμένο κλίμα με την κατάθεση της μητέρας της.

Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)Σήμερα 17:13 | Ειδήσεις

Μείνετε ενημερωμένοι για τις ειδήσεις που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον χρηστών των social media σήμερα, Πέμπτη 3 Ιουλίου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πέθανε ο Μάικλ Μάντσεν21:26Ραφήνα: Σε ύφεση η φωτιά - Παραμένουν σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις21:11Μουντιάλ Συλλόγων: Οι μεγάλες μάχες των προημιτελικών ζωντανά στον ANT1 και το antenna.gr20:57Κρήτη: Αυτοκίνητο εμβόλισε διανομέα που σταμάτησε σε διάβαση – Διέφυγε πετώντας πέτρες ο οδηγός (βίντεο)20:41Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν: Στο τραπέζι η επίλυση όλων των αμφιλεγόμενων θεμάτων20:27Φωτιά στον Καρδαμά: Κάηκαν τέσσερα στρέμματα αγροτικής έκτασης (εικόνες)20:11Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή19:57Παναθηναϊκός - Γκέιμπριελ: Θα κρατήσω αυτές τις αναμνήσεις μέσα μου για πάντα19:40Λαμία: Παρέσυρε δικυκλιστή και τον εγκατέλειψε - "Μη με μπλέξεις" φώναζε19:26Από το λιμάνι του Λαυρίου τα πλοία με προορισμό τη Ραφήνα λόγω φωτιάς19:12Χρυσή Αυγή: Εκτός φυλακής Παναγιώταρος και Παππάς18:58Φινλανδία: Επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Τάμπερε18:44Φωτιά στη Ραφήνα: Οι φλόγες στα σπίτια, απεγκλωβισμοί και η μάχη με την πύρινη λαίλαπα (εικόνες)18:30Φωτιά στην Ιεράπετρα: Αναζωπύρωση σε Φέρμα και Αχλιά -Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή (εικόνες)18:14Αμαλιάδα: Άγρια συμπλοκή μεταξύ γυναικών - Την κυνηγούσε με ψαλίδι18:00Κερατσίνι: Τέσσερις νεαροί βίασαν ομαδικά 14χρονη17:46Μητέρα Κ. Γρίβα: Ξέσπασε κατά του δολοφόνου - Είναι η φωτογραφία με το μνήμα της, κράτησε την17:31Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:17Ντιόγκο Ζότα: Τρομακτικές οι εικόνες με το αυτοκίνητο του στις φλόγες αμέσως μετά το τροχαίο (βίντεο)17:01Σικάγο: Νεκροί από πυροβολισμούς σε κλαμπ 16:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο