LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 04 Μαρτίου 2020 15:13

Βουλευτικές εκλογές προκήρυξε ο Βούτσιτς

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται σημαντικές για το κόμμα του Σέρβου Προέδρου, την ώρα που δέχεται τα "πυρά" της αντιπολίτευσης.

Αλεξάνταρ Βούτσιτς - Σέρβος Πρόεδρος

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς προκήρυξε σήμερα βουλευτικές εκλογές για τις 26 Απριλίου, μια ψηφοφορία που θεωρείται σημαντική για να εδραιώσει την εξουσία του το κόμμα του, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS).

«Εύχομαι κάθε επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες και μια δημοκρατική ατμόσφαιρα την ημέρα των εκλογών», δήλωσε ο Βούτσιτς αφού υπέγραψε το σχετικό διάταγμα στο γραφείο του στο Βελιγράδι.

Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία, κατηγορώντας τον Βούτσιτς και τον συνασπισμό του για αυταρχισμό, φίμωση της ελευθεροτυπίας, επιθέσεις εναντίον ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Βούτσιτς και οι υποστηρικτές του, οι οποίοι διαθέτουν συντριπτική πλειοψηφία στο απερχόμενο 250μελές κοινοβούλιο, έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Μερικά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προωθούν μια εθνικιστική και φιλορωσική ατζέντα. Το SNS βλέπει τη Σερβία ως μελλοντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ζητεί επίσης στενές οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα.

«Φυσικά θα υπάρχει πάθος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει, όμως είναι σημαντικό όλα να προχωρήσουν με δημοκρατικό τρόπο», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Οι εκλογές μπορεί να δημιουργήσουν επίσης τις συνθήκες ώστε ο Βούτσιτς, ένας πρώην εθνικιστής από τα χρόνια του 1990 ο οποίος έχει έκτοτε υιοθετήσει φιλοδυτική πολιτική, να προχωρήσει σε μια συμφωνία για την βελτίωση των σχέσεων με το Κόσοβο, την αποσχισθείσα νότια επαρχία της Σερβίας, στην οποία κατοικούν κυρίως Αλβανοί.

Η συμφωνία αυτή έχει κρίσιμη σημασία για την προσπάθεια της Σερβίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Το Κόσοβο αποσχίσθηκε από τη Σερβία το 2008, σχεδόν μια δεκαετία αφότου το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία για να σταματήσει την αιματηρή καταστολή των Αλβανών του Κοσόβου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε τον Ιανουάριο από την εταιρεία Faktor Plus, ο συνασπισμός του SNS και μερικών μικρών κομμάτων θα κερδίσει τις εκλογές συγκεντρώνοντας γύρω στο 50% των ψήφων. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο είναι εταίρος στην απερχόμενη κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα έρθει μακράν δεύτερο με 10% των ψήφων. Η συμμετοχή αναμένεται ότι θα φθάσει το 50%.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)Σήμερα 07:19 | Ειδήσεις

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας. Πως αναμένεται να κινηθεί η κακοκαιρία.

Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετΣήμερα 08:53 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Υπ. Ανάπτυξης στον ΑΝΤ1 για την ακρίβεια, τους ελέγχους και τα πρόστιμα στην αγορά. Πότε ενεργοποιούνται το “Καλάθι των νονών” και το “Καλάθι του Πάσχα”.

Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόποΣήμερα 00:03 | Ειδήσεις

Σε περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης, κάνοντας λόγο για θετικές προσδοκίες.

ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδιαΣήμερα 07:52 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, υποβάθμισε την επίθεση στην Ισφαχάν, ενώ δεν θέλησε να επιρρίψει ευθύνες στο Ισραήλ. Τι ανέφερε για πιιθανά αντίποινα. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός09:30Θεσσαλονίκη: Νεκρός οδηγός σε τροχαίο09:17Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ09:04Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)08:51ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδια08:37Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και χαλάζι08:24Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται08:10Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)07:57Μετρό: Κλειστός σταθμός το Σαββατοκύριακο07:44“I LOVE Σου Κου”: Οι καλεσμένοι και οι αποκλειστικές συνεντεύξεις του Σαββατοκύριακου07:30Εορτολόγιο - 20 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:17Γιατί ανησυχεί τις αγορές η ένταση στη Μέση Ανατολή07:03Ολυμπιακή Φλόγα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο για την λαμπαδηδρομία06:50Amber Alert για εξαφάνιση 17χρονου - Φόβοι για την ζωή του06:3621η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”06:30Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο06:23“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία06:15Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι06:09Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο