LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 29 Φεβρουαρίου 2020 08:07 | Ανανέωση: 29 Φεβρουαρίου 2020 08:05

Έβρος: Μάχη για να μην περάσουν οι μετανάστες τα σύνορα (εικόνες)

Νέος γύρος επεισοδίων. Μετανάστες προσπαθούν να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών στις Καστανιές. Μικρές ομάδες κατάφεραν να περάσουν. Επί ποδός στρατός και αστυνομία.

Έβρος - σύνορα - μετανάστες - πρόσφυγες - συγκρούσεις

Νέος γύρος επεισοδίων βρίσκεται σε εξέλιξη στο μεθοριακό σταθμό των Καστανιών στον Έβρο. Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που συρρέουν από χθες στην περιοχή και βρίσκονται στην τουρκικά πλευρά επιχειρούν για μια ακόμη φορά να περάσουν στην Ελλάδα.

 Σε εξέλιξη βρίσκεται πετροπόλεμος, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις που από χθες το απόγευμα ενισχύονται συνεχώς στην ελληνοτουρκική μεθόριο προσπαθούν να απωθήσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες  ώστε να μην περάσουν στο ελληνικό έδαφος. 

Έβρος - σύνορα - μετανάστες - πρόσφυγες - συγκρούσεις

Δύσκολη νύχτα 

Πολύ δύσκολη ήταν η νύχτα στις Καστανιές, αλλά και σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, με συγκρούσεις αστυνομικών και μεταναστών οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν από την Τουρκία στον Έβρο.

Παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία, τις συνεχείς περιπολίες στρατιωτών και συνοριοφυλάκων, η τεράστια συνοριογραμμή δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθεί και, σύμφωνα με το evrosnews.gr, εκατοντάδες άτομα κατάφεραν να περάσουν είτε μέσω του χερσαίου κομματιού στον βόρειο Έβρο, είτε μέσω του ποταμού αφού ο φετινός χειμώνας δεν έφερε χιόνια και βροχές και το νερό δεν είναι πάρα πολύ ώστε να δυσκολεύει το πέρασμα.



Ενδεικτικό των συγκρούσεων και της προσπάθειας των αστυνομικών να αναχαιτίσουν τους μετανάστες που προσπαθούσαν να σπάσουν τον κλοιό στις Καστανιές παρά την χρήση δακρυγόνων, είναι το βίντεο που ανέβασε στο Twitter ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης ο οποίος βρέθηκε στο σημείο της έντασης από την τουρκική πλευρά.

Έβρος - συγκρούσεις

Στο βίντεο ακούγονται εκρήξεις από τα δακρυγόνα της αστυνομίας, κραυγές από γυναίκες που βρίσκονται στο τουρκικό μέρος, ενώ κάποιοι από τους μετανάστες φαίνεται να απαντούν εκτοξεύοντας και αυτοί φωτοβολίδες προς τους Έλληνες αστυνομικούς.


Την ίδια ώρα, βανάκια σταμάτησαν στις όχθες του Έβρου από την τουρκική πλευρά και αποβίβασαν δεκάδες μετανάστες, οι οποίοι κινήθηκαν ανά ομάδες, προσπαθώντας να βρουν «καθαρά» μονοπάτια, χωρίς φύλαξη, για να περάσουν στην Ελλάδα.

Έβρος - σύνορα - μετανάστες - πρόσφυγες - συγκρούσεις

Εν τω μεταξύ, στην δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από την άγρια μαζική επίθεση που δέχθηκαν χθες το βράδυ οι συνοριοφύλακες στις Καστανιές Έβρου, από ανθρώπους που επιχειρούσαν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα από την τουρκική πλευρά.

δακρυγόνα - σύνομα - Καστανιές - Έβρος - τουρκικά

Όπως φαίνεται στο βίντεο πετάνε πυρακτωμένα ξύλα, πέτρες ακόμη και δακρυγόνα (τουρκικής προέλευσης) προς τις δυνάμεις την ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για άνδρες ηλικίας 18-25 ετών.

Ενισχύονται οι δυνάμεις στα σύνορα

Ωστόσο, δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να καταφθάνουν από χθες το απόγευμα στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών/προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα. Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, απ όπου χθες επιχειρήθηκε «εισβολή» ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού.

Με το φως της ημέρας έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα εκατοντάδες μετανάστες-πρόσφυγες, και ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος, να προσεγγίζουν, με μεταφορικά μέσα και πεζή, τα σύνορα του Έβρου για να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Ο εντοπισμός τους από τις περιπόλους Ελλήνων συνοριοφυλάκων ανδρών της FRONTEX και στρατιωτικών με τη συνδρομή και ελικοπτέρων και στη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση θερμικών καμερών από ξηράς και από τους αυξημένους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, αποτρέπει την είσοδό τους. 

Στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Πρωινοί Τύποι", είναι να ανασχεθεί κάθε νέο κύμα προσφύγων και τόνισε ότι η Ελλάδα επιμένει  στην συμφωνία κοινής δήλωσης της ΕΕ με την Τουρκία. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ξένους ηγέτες για την κατάσταση και τόνισε ότι η χώρα προχωρά στην αυστηροποίηση της αποτροπής.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, επίσης μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Πρωινοί Τύποι", τόνισε ότι στον Έβρο στα σύνορα με την Τουρκία, έχουν μαζευτεί τουλάχιστον 6000 άνθρωποι. 

Έκτακτη σύσκεψη

Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, εξερχόμενος της έκτακτης σύσκεψης. «Η Ελλάδα δέχθηκε χθες μία οργανωμένη, μαζική, παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων της και άντεξε, προστατεύοντας τα σύνορά μας και της Ευρώπης», είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις τους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Πέτσας.

Χθες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφτηκαν την παρέμβριο περιοχή ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού, προκειμένου να επιθεωρήσουν τα μέτρα επιτήρησης κατά μήκος των συνόρων στο νομό Έβρου, τα οποία ενισχύονται με σκοπό την αποτροπή των παράνομων εισόδων προς την Ελλάδα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα (βίντεο)Σήμερα 11:07 | Ειδήσεις

Τι είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία - Καλαμπάκα του αυτοκινητόδρομου Ε65.


 


 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αρνητική η Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η απάντηση του ΥΠΕΞΣήμερα 12:09 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα και ποια είναι η απάντηση του ΥΠΕΞ. 

Δολοφονία Γιώργου Λυγγερίδη: Στον εισαγγελέα οι 67 συλληφθέντες (εικόνες)Σήμερα 08:49 | Ειδήσεις

Οι 67 συλληφθέντες οι οποίοι σχετίζονται με την δολοφονία του άτυχου αστυνομικού στου Ρέντη πήραν το δρόμο προς τον Εισαγγελέα. 

Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείςΣήμερα 12:09 | Ειδήσεις

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι νεαροί γονείς του βρέφους που κατέληξε την Κυριακή στην Κω.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μαρινάκης εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτουν υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών ενώ έληξε η προθεσμία 13:31Κωνσταντίνος Καραμανλής: το μήνυμα της ΝΔ για τα 26 χρόνια από το θάνατο του13:18Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αρνητική η Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η απάντηση του ΥΠΕΞ 13:04Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Ο Ερμής, η πανσέληνος, η Αφροδίτη και οι προβλέψεις της Τρίτης (βίντεο)12:52Πιερρακάκης - Ιερώνυμος: Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα (εικόνες)12:39Αφρικανική σκόνη: Κορυφώνεται η μεταφορά της από τη Σαχάρα (εικόνες)12:25Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείς12:13Βόλος: Καταδικάστηκε για κλοπή που έκανε άλλος11:59 Συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)11:47Τροχαίο – Σέρρες: Νεκρός σε μετωπική σύγκρουση (εικόνες)11:34Μητσοτάκης: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα (βίντεο)11:22ΕΛΑΣ: δεκάδες συλλήψεις σε στοχευμένες δράσεις για την εξάλειψη της παραβατικότητας11:09“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα (βίντεο)10:56Ονδούρα: Τεράστια ποσότητα κοκαΐνης βρέθηκε σε...βάρκες10:43Θεσσαλονίκη: Ληστές ATM αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω αναρμοδιότητας δικαστηρίου10:29Σωφρονιστικός συμμετείχε σε κύκλωμα που διακινούσε κινητά και ναρκωτικά σε φυλακή (εικόνες)10:16Χριστοφιλοπούλου για Μπελέρη: όσα λένε τα ακούω βερεσέ (βίντεο)10:02Γάζα: Μωρό γεννήθηκε με καισαρική από νεκρή μητέρα (εικόνες)09:49Φωτιά στη Σούδα κοντά στον Ναύσταθμο - Μήνυμα 112 στους κατοίκους (εικόνες)09:35Μαρινάκης: Με συμβολισμούς η υποψηφιότητα Μπελέρη09:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο