LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 26 Φεβρουαρίου 2020 21:17

Έως 29 Μαΐου η παράταση για λάθος αναδρομικά συνταξιούχων από το 2014

Τι προβλέπει η τροπολογία, που κατέθεσε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Συνταξιούχοι - συντάξεις - σύνταξη - ηλικιωμένοι 

Του Νίκου Ρογκάκου 

Μέτρα για να μην πληρώσουν έξτρα φόρους ιδιοκτήτες ΙΧ και χιλιάδες συνταξιούχοι, έλαβε το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Ειδικότερα, με την τροπολογία ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις αποδοχές που εισπράχτηκαν αναδρομικά εντός του 2013 από συνταξιούχους αλλά και για το τέλος ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης. 

Για τις συντάξεις 

Προβλέπεται ότι «οφειλές από πράξεις διοικητικού πληθωρισμού του φόρου που εκδόθηκαν μέχρι την 31ή Δεκεμβρίου 2019, με βάση στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση, για αποδοχές που εισπράχθηκαν αναδρομικά εντός του 2013, καθίστανται ληξιπρόθεσμες την 29η Μαΐου 2020». 

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας Σταϊκούρα, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 είχαν εκδοθεί από τη φορολογική διοίκηση, με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της, πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος για αποδοχές (όπως συντάξεις) που εισπράχθηκαν αναδρομικά εντός του 2013 από χιλιάδες φορολογούμενους. Με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ότι οι παραπάνω οφειλές καθίστανται ληξιπρόθεσμες την 29η Μαΐου αντί της 28 Φεβρουαρίου 2020, πρόβλεψη που είναι αναγκαία προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις, σε περιπτώσεις που εκ παραδρομής επιβλήθηκαν φορολογικές υποχρεώσεις. 

Αναβολή για αυξήσεις στα ΙΧ 

Με άλλη διάταξη στην ίδια τροπολογία, λαμβάνεται μέριμνα προκειμένου οι τιμές εκπομπής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα CO του των οχημάτων, για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης, να εξακολουθούν να λαμβάνονται υπ' όψιν με βάση την τυποποιημένη διαδικασία δοκιμών του νέου ευρωπαϊκού κύκλου οδήγησης μέχρι 31.12. 2020. 

Ωστόσο από 1.1.2021 και εφεξής θα λαμβάνονται υπόψη οι τιμές της εκπεμπόμενης μάζας διοξειδίου του άνθρακα CO2 των οχημάτων, σύμφωνα με την παγκοσμίως εναρμονισμένη διαδικασία δοκιμής ελαφρών οχημάτων από την οποία προκύπτουν προσαυξημένες τιμές σε σχέση με την παλαιότερη μέθοδο. 

Η τιμή της εκπεμπόμενης μάζας εξαίρετου άνθρακα CO του αποτελεί διαμορφωτικό παράγοντα του τέλους ταξινόμησης αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις, των τελών κυκλοφορίας επιβατικών οχημάτων. 

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει αύξηση για τα οχήματα που ταξινομούνται εντός του 2020. 

Η ρύθμιση χαρακτηρίζεται αναγκαία ώστε να δοθεί απαραίτητος χρόνος για τη διαμόρφωση μιας νέας μεθόδου αντιστοίχισης των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα από το 2021, όπως προκύπτουν με τη νέα μέθοδο υπολογισμού τους, ώστε να αποφευχθούν δυσανάλογες επιβαρύνσεις των αυτοκινήτων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πέθανε από κορονοϊό ο Τζον Πράιν15:17Η Βάνα Μπάρμπα “μένει σπίτι” και μιλά για τις ημέρες της καραντίνας (βίντεο)15:09Κορονοϊός - ΠΟΥ: “θετικές” ενδείξεις στην Ευρώπη, αλλά...14:57Κορονοϊός: τέλος το lockdown στην Ουχάν14:45ΕΛΑΣ: μεγάλη μείωση των τροχαίων στην Αττική14:33Προσκλητήριο Πέτσα σε επιχειρήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή14:21Forbes: οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη το 202014:08Μητσοτάκης σε ΠτΔ: Στόχος να γίνει με μεγάλη ταχύτητα η επανεκκίνηση της οικονομίας13:56Μηταράκης: έχουμε σχέδιο για τα κρούσματα κορονοϊού στις δομές φιλοξενίας13:43Η Κρήτη συλλέγει τσικουδιά για... αντισηπτικά13:31Κορονοϊός: εφιάλτης δίχως τέλος στην Ισπανία13:19Κορονοϊός: άρχισαν τα τεστ κατ' οίκον (εικόνες)13:10Απαγόρευση κυκλοφορίας: Άγγιξαν τις 2000 οι παραβάσεις σε μια ημέρα13:07Ο Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ112:58Κορονοϊός: ενθαρρυντική πιλοτική θεραπεία με πλάσμα αίματος ασθενών που ανάρρωσαν12:45Πυρκαγιά στο Ανάκτορο του Βερολίνου (εικόνες)12:33Ο Χρήστος Βασιλόπουλος θα γίνει για πρώτη φορά μπαμπάς (βίντεο)12:22Reuters για Eurogroup: η διαμάχη Ιταλίας - Ολλανδίας μπλόκαρε τη συμφωνία12:09Η ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ υποστηρίζει έμπρακτα το Εθνικό Σύστημα Υγείας11:57Ζώδια: Οι προβλέψεις από την Λίτσα Πατέρα (βίντεο)11:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο