LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 24 Φεβρουαρίου 2020 17:36 | Ανανέωση: 24 Φεβρουαρίου 2020 17:56

Κορονοϊός: “μαύρη” Δευτέρα για τα Χρηματιστήρια

«Αιμορραγία» στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «Βουλιάζει» το πετρέλαιο, «απογειώνεται» ο χρυσός. Ο Κορονοϊός «μολύνει» και τα ομόλογα.

Κίνα - χρηματιστήριο - Κορονοϊός

Οι εξελίξεις στην Ιταλία, με τους 7 νεκρούς από τον Κορονοϊό και τα εκατοντάδες κρούσματα, προκάλεσαν πανικό στις αγορές, με τις τιμές των μετοχών να κάνουν «βουτιά».

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης, κατέγραψε σημαντικές απώλειες που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν και το 9%, για να κλείσει τελικά στις 818,35 μονάδες, με απώλειες 8,36%. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χάθηκαν περίπου 4,5 δις ευρώ!

Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 4% με τον κλάδο ταξιδιών, στον οποία ανήκουν και οι αεροπορικές να κάνει βουτιά 5,8%. Οι μετοχές των EasyJet, AirFrance, Ryanair υποχρεώνονται σε απότομη προσγείωση με απώλειες άνω του 10% έκαστη.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB είναι στο -5,5%, μετά και την ανακοίνωση ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους έξι. Απώλειες 4% καταγράφουν Φραγκφούρτη και Παρίσι, ενώ στο -3,5% είναι ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Βουτιά και την Wall Street

Οι φόβοι ότι ο Covid-19 εξελίσσεται σε πανδημία  πυροδοτούν μαζικές ρευστοποιήσεις και στη Wall Street.

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης και με τους πωλητές να έχουν πάρει τη σκυτάλη από την αιμορραγούσα Ευρώπη, ο Dow Jones με τα 30 βαριά χαρτιά της αμερικανικής αγοράς έκανε βουτιά έως και 800 μονάδες ή 3%, για να περιορίσει λίγο αργότερα τις απώλειες του στο 2,5%.

Ανάλογη είναι η εικόνα για τον S&P 500, τον πλέον αντιπροσωπευτικό δείκτη της αμερικανικής αγοράς, που υποχωρεί 2,4%.Οι πιέσεις είναι ακόμη ισχυρότερες στον Νasdaq, που βρέθηκε να υποχωρεί πάνω από 4%.

πετρελαιοπηγές

Βουλιάζει το πετρέλαιο, απογειώνεται ο χρυσός

Ισχυροί τριγμοί γίνονται αισθητοί και στην αγορά εμπορευμάτων, με τον νέο κοροναϊό να «μολύνει» κατά κύριο λόγο την αγορά πετρελαίου. Με τους ειδικούς να προβλέπουν ραγδαία πτώση στη ζήτηση από την Κίνα, αλλά και διεθνώς, η τιμή του τόσο του μπρεντ όσο και του αμερικανικού αργού κάνει σήμερα βουτιά. Στον αντίποδα ο χρυσός έχει ανακτήσει για τα καλά τη λάμψη του ως καταφυγίου. 

Συγκεκριμένα η τιμή του αργού τύπου μπρεντ υποχωρεί 5% στα 55,56 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το αμερικανικό αργό με πτώση 3,95% προσγειώνεται στα 51,27 δολάρια το βαρέλι.

Αρκετοί από όσους γυρίζουν την πλάτη στο πετρέλαιο και τις μετοχές φαίνεται να στρέφονται στα πολύτιμα μέταλλα. Η τιμή σποτ του χρυσού στο Λονδίνο ενισχύεται σήμερα 2,21% στα 1.685,30 δολάρια η ουγκιά και θεωρείται θέμα χρόνου να σπάσει και το φράγμα των 1.700 δολαρίων. Τα κέρδη αυτά έρχονται ύστερα από άνοδο μεγαλύτερη του 3,5% την περασμένη εβδομάδα.

Ομόλογα - αγορές - ομόλογο

Ο Κορονοϊός «μολύνει» και τα ομόλογα

O πανικός που επικρατεί στις αγορές για τις επιπτώσεις, που θα έχει η εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία, στρέφει τους επενδυτές στην ασφάλεια του κρατικού χρέους. Ωστόσο δεν ωφελούνται όλοι οι τίτλοι στον ίδιο βαθμό.

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι τα κρατικά ομόλογα των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης με τις τιμές τους να επιδίδονται σε ράλι και τις αποδόσεις να βουλιάζουν ακόμη βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος. Από την άλλη ιταλικά και ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στο στόχαστρο με τις αποδόσεις τους να ακολουθούν την ανιούσα.

Στις 12:45 ώρα Ελλάδος η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς σκαρφαλωνε στο 1,02% αυξημένη κατά έξι μονάδες βάσης ή 6,47% σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο. Νωρίτερα είχε φτάσει έως και το 1,05%. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά έως και το 1%, για να βρεθεί λίγο αργότερα στο 0,96%.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Ιστορική στιγμή η συμφωνία με την ExxonMobil για γεωτρήσεις στο ΙόνιοΣήμερα 15:59 | Ειδήσεις

«Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας: αξιοποιούμε με σχέδιο και όραμα τον εθνικό μας πλούτο», αναφέρει ο πρωθυπουργός σε μήνυμά του

Μακελειό στα Βορίζια: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία στον γαμπρό του 39χρονου νεκρούΣήμερα 17:12 | Ειδήσεις

Ο 43χρονος άνδρας ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα.

"Ποτάμια" οι δρόμοι σε Ηράκλειο και Χανιά - Πλημμύρισε ξενοδοχείο (βίντεο)Σήμερα 17:56 | Ειδήσεις

Τα νερά της βροχής έφτασαν στις αυλές των σπιτιών.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κάλας: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα γεωπολιτικής και οικονομικής σταθερότηταςΣήμερα 15:59 | Ειδήσεις

Όλα όσα συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάγια Κάλας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: Άγρια επίθεση νεαρών σε διανομέα18:48Κικίλιας από την P-TEC: Έρχονται στρατηγικές αμερικανικές επενδύσεις σε λιμάνια και ναυπηγεία18:34"Ποτάμια" οι δρόμοι σε Ηράκλειο και Χανιά - Πλημμύρισε ξενοδοχείο (βίντεο)18:20Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή18:06Εγκαινιάστηκε το Παράρτημα Κύπρου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών17:52UEFA Europa League: Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στις 19:45 στον ΑΝΤ117:38Μακελειό στα Βορίζια: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία στον γαμπρό του 39χρονου νεκρού17:24Παπασταύρου: Είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας17:10Βιέννη: Εντοπίστηκε αποθήκη όπλων της Χαμάς από τις αυστριακές μυστικές υπηρεσίες16:56Συνελήφθη και ο δεύτερος άνδρας που εμφανίζεται με τον γαμπρό του Καργάκη στο βίντεο16:42Συνάντηση Μητσοτάκη - Κάλας: Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα γεωπολιτικής και οικονομικής σταθερότητας16:28Ο ΟΣΕ διαψεύδει ότι μπήκε τρένο σε λάθος γραμμή στη Λάρισα16:18Μητσοτάκης: Ιστορική στιγμή η συμφωνία με την ExxonMobil για γεωτρήσεις στο Ιόνιο16:08Βορίζια: Αρνείται τις κατηγορίες ο γαμπρός του 39χρονου – Τι υποστηρίζει για το βίντεο με το καλάσνικοφ15:58Νέα εποχή για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, το 2026 – 2027 η ερευνητική γεώτρηση15:4418χρονος μετέτρεψε την Ιόνια Οδό σε πίστα ράλι – Έτρεχε με 218 χλμ/ώρα15:30Το ant1news.gr συμμετέχει στη στάση εργασίας της ΠΟΕΣΥ11:30Ο Παναθηναϊκός θέλει να κάνει βήμα πρόκρισης απόψε στο Μάλμε11:22Κίλι Σφακιανάκη: Η επιθυμία να αποτεφρωθεί, το σημείωμα και τα τραγούδια που θα ακουστούν στο τελευταίο "αντίο"11:08Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε ηλικιωμένη που επιχείρησε με βενζίνη να βάλει φωτιά στο σπίτι του γείτονα της10:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο