LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 23 Φεβρουαρίου 2020 08:30

“Κλειδώνει” ο επόμενος κύκλος του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ' Οίκον”

Οι προετοιμασίες για την προκήρυξη επιταχύνονται ύστερα από τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Κωστή Χατζηδάκη και την ηγεσία του υπουργείου.

σπίτι - κτίσμα - ανακαίνιση - εργασίες - κατασκευή - εξοικονομώ

«Κλειδώνει» αυτή την εβδομάδα ο επόμενος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» που αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠE - ΜΠΕ, στις αρχές της εβδομάδας θα συγκληθεί διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα κονδύλια που θα διατεθούν στον επόμενο κύκλο της προκήρυξης.

Οι προετοιμασίες για την προκήρυξη επιταχύνονται ύστερα από τη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και την ηγεσία του υπουργείου, για επισκόπηση και προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κατευθύνσεις που δόθηκαν αποσκοπούν στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας για τις κατοικίες, αλλά και των αντίστοιχων προγραμμάτων για δημόσια και βιομηχανικά κτίρια, καθώς η υλοποίησή τους εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους: μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, και κατά συνέπεια των λογαριασμών ρεύματος, αερίου κλπ. που πληρώνουν οι καταναλωτές, περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενίσχυση της οικοδομής, αύξηση της απασχόλησης, κ.α.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό οριστικοποιήθηκαν το χρονοδιάγραμμα και οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα αφενός για την προκήρυξη των προγραμμάτων, αφετέρου για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Συγκεκριμένα ο προγραμματισμός περιλαμβάνει:

  • Υλοποίηση του προγράμματος «Ηλέκτρα» για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια του Δημόσιου τομέα ως το τέλος Ιουνίου.
  • Υλοποίηση των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και βιομηχανικά κτίρια ως το Σεπτέμβριο.
  • Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2018/844 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Οι σχετικές διατάξεις θα περιληφθούν στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, τον Μάρτιο.
  • Επίσης, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2918/2002 για την ενεργειακή απόδοση με ξεχωριστό νομοσχέδιο που προβλέπεται να κατατεθεί τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) περιλαμβάνει στόχο για εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 38% στην τελική κατανάλωση μέχρι το 2030. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 500.000 κατοικιών και υπερτριπλασισμός των κονδυλίων που θα φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τα κονδύλια θα κατευθύνονται σε απευθείας ενισχύσεις των ιδιοκτητών, χαμηλότοκα και μηδενικού επιτοκίου τραπεζικά δάνεια, φορολογικές εκπτώσεις, ενώ θα θεσπιστούν και κίνητρα για την κινητοποίηση των εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:32Κυψέλη: Συνελήφθη 58χρονος για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και διακίνηση μεταναστών – Εντοπίστηκε παράνομο εργαστήριο10:18Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη10:04Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 24χρονο για απαγωγή και απόπειρα βιασμού09:50Αγρότες – Καρδίτσα: Ενισχύεται το μπλόκο στην εθνική οδό09:35Κωνσταντοπούλου στον ΑΝΤ1: Είμαστε ξεκάθαρα με τους αγρότες – στηρίζουμε τα μπλόκα09:20Χρίστος Δήμας στον ΑΝΤ1: Την Πέμπτη τα υπόλοιπα 10 χιλιόμετρα του αυτοκινητοδρόμου "Πάτρα – Πύργος" (βίντεο)09:05Μουντιάλ 2026: Με "παρόντα" τον Ντόναλντ Τραμπ η κλήρωση της τελικής φάσης 08:51Γερμάνια: Εκπλάπη φορτίο με 20.000 φυσίγγια των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη μεταφορά του08:37Παππάς στον ΑΝΤ1: Ο Γεωργιάδης είναι εργατικός, αλλά αναποτελεσματικός08:23Ισραήλ: Η Χαμάς παρέδωσε τα λείψανα ενός εκ των δύο τελευταίων ομήρων08:08Μουντιάλ 2026: Εξετάζονται αλλαγές στο πρωτόκολλο VAR, θα ...αποφασίζει και για τα κόρνερ07:53Κουκάκι: Καταδρομική επίθεση σε καταστήματα07:39Ρωσία: Δεν βρισκόμαστε πιο κοντά στη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία07:25Επίδομα παιδιού - Α21: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα σήμερα07:11Γάζα: Δημοσιογράφος νεκρός μετά από ισραηλινό πλήγμα06:57ΤΑΞΙ: Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Υπεγράφη η έγκριση του Εθνικού Χάρτη Εκτίμησης Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών23:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο