LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 21 Φεβρουαρίου 2020 22:46

Σύλληψη πλοιάρχου για μεταφορά όπλων στην Λιβύη

Τι αναφέρουν οι Αρχές για το δρομολόγιο του πλοίου και το εμπάργκο που έχει επιβληθεί απο τον ΟΗΕ.

Πλοιο - Γένοβα - Εμπόριο όπλων - Λιβύη

Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν τον πλοίαρχο ενός φορτηγού πλοίου υπό σημαία Λιβάνου, το οποίο κατασχέθηκε στο λιμάνι της Γένοβας με την υποψία ότι μετέφερε όπλα, μεταξύ των οποίων και άρματα μάχης, στη Λιβύη.

Οποιαδήποτε παράδοση όπλων στη Λιβύη θα παραβίαζε το εμπάργκο που έχει κηρύξει ο ΟΗΕ, αν και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών παραδέχονται ότι το εμπάργκο αυτό καταπατάται συχνά.

Το πλοίο Bana κατασχέθηκε από την ιταλική αστυνομία στο λιμάνι της Γένοβας στις 3 Φεβρουαρίου. Οι αρχές το ερεύνησαν αφού ένας από τους αξιωματικούς του είπε ότι φόρτωσε όπλα στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας και τα μετέφερε στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Στο φορτίο περιλαμβάνονταν άρματα μάχης, οβιδοβόλα, πολυβόλα και αντιαεροπορικά συστήματα, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Το Bana ήταν προγραμματισμένο να κάνει το δρομολόγιο Τουρκία-Γένοβα. Όμως, σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη που ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία, Τούρκοι στρατιωτικοί που συνόδευαν το φορτίο είπαν στο πλήρωμα να δηλώσει ότι έπρεπε να δέσουν στην Τρίπολη επειδή αντιμετώπιζαν μηχανικό πρόβλημα. Στη συνέχεια, το πλοίο συνέχισε κενό φορτίου για τη Γένοβα προκειμένου να φορτώσει αυτοκίνητα στο ιταλικό λιμάνι, εξήγησε ο εισαγγελέας Φράνκο Κόζι.

Ο πλοίαρχος του Bana, ο Λιβανέζος Γιούσεφ Ταρτιούσι, συνελήφθη την Τετάρτη με την υποψία της απόκρυψης αποδείξεων και του επηρεασμού μαρτύρων, ότι δηλαδή επιχείρησε να επηρεάσει τις καταθέσεις που έδωσε το πλήρωμα. Ο δικηγόρος του Ταρτιούσι απέφυγε να σχολιάσει το θέμα.

Η τουρκική κυβέρνηση στηρίζει τον Φάγιεζ αλ Σάρατζ, τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο βρίσκεται αντιμέτωπος με την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ για να καταλάβει την πρωτεύουσα.

Οι ιταλικές αρχές αναλύουν τα συστήματα πλεύσης του Bana και τα κινητά τηλέφωνα του πληρώματος με σκοπό να επαληθεύσουν την πορεία που ακολούθησε το πλοίο, διότι οι αναμεταδότες θέσης του έκλεισαν αφού απέπλευσε από το τουρκικό λιμάνι, είπε ο Κόζι.

Σύμφωνα με τον Ιταλό εισαγγελέα, μολονότι η φερόμενη παράνομη διακίνηση όπλων δεν έγινε σε ιταλικά χωρικά ύδατα, είναι αναγκαίο να διερευνηθεί η υπόθεση επειδή, εφόσον όντως συνέβη η παράδοση των όπλων, αυτό θα σήμαινε ότι παραβιάστηκε το εμπάργκο του ΟΗΕ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μάτι: Ο Δήμος Μαραθώνος καταδικάζει τον βανδαλισμό της "Καιόμενης Σφαίρας"10:06Η Πολωνία έκλεισε δύο αεροδρόμια λόγω των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία09:52Διασώθηκαν 131 μετανάστες ανοιχτά της Γαύδου09:38Ισραήλ: Δύο νεκροί από επίθεση Παλαιστίνιου09:24Τρίκαλα: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλίας09:10Βαρκελώνη: Διεξήχθη το 116ο Copa Nadal (εικόνες)08:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 27 Δεκεμβρίου08:28Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο08:14ΗΠΑ: Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω των κακών καιρικών συνθηκών23:59Βίρτους – Ολυμπιακός: Πέρασε από την Μπολόνια και κοιτάει ψηλά ο “Θρύλος”23:44Στον ουρανό της Αθήνας 3.000 φαναράκια για τη «Νύχτα των Ευχών»23:29Επίθεση με μαχαίρι και χλωρίνη σε εργοστάσιο στην Ιαπωνία - 15 τραυματίες23:14Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες - Πώς θα ταξιδέψουν οι εκδρομείς της Πρωτοχρονιάς22:59Ασία: 21 χρόνια από το φονικότερο τσουνάμι στην ιστορία22:45Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στην Εύβοια (εικόνες)22:31Amber Alert Hellas: Αρπαγή 8χρονου από την μητέρα του22:17Euroleague: Πέμπτη διαδοχική νίκη η Μακάμπι, με κατοστάρα επί της Παρτιζάν στο Βελιγράδι22:02Παρίσι: Νεαρός μαχαίρωσε 3 γυναίκες σε ισάριθμους σταθμούς του Μετρό21:48Νέα περιστατικά με μετανάστες στα νότια της Κρήτης 21:33Γερμανία: Ταξιδιωτική οδηγία για όσους επισκέπτονται την Τουρκία21:19
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο